www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 389 - Week 19 : van 8 tot 14 mei 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GO-WEST: KUNSTWERK OF TE DURE ZITBANK ?

GO WEST EEN KUNSTWERK OF TE DURE ZITBANK
Nadat ze met vereende krachten het kunstwerk hadden onthuld testten de kinderen en de officiële genodigden GO-WEST ook als zitbank.

Met een dagvullend programma en onder een stralende zon heeft Maldegem zijn kunstwerk GO-WEST in Adegem onthuld. Dat niet iedereen achter de aankoop van het 31,92 meter lange kunstwerk van Hans De Pelsmacker staat werd al duidelijk toen de kunstenaar zijn ontwerp aan de Maldegemse raadsleden voorstelde.

Zolang de kunstenaar het over het kunstwerk en zijn betekenis had zag iedereen het kunstwerk wel zitten. Toen er echter over de prijs werd gesproken (40.000 euro, te betalen door COMEET, de Provincie en de gemeente) keken de meeste oppositieleden met andere ogen naar het kunstwerk.

Vorige week zondag hebben wij verschillende mensen in Maldegem en de deelgemeenten naar hun mening gevraagd over het kunstwerk dat in Adegem onthuld werd. Het grootste deel van de mensen wist niet dat er een kunstwerk aan den Hoogen Pad kwam.

GO WEST EEN KUNSTWERK OF TE DURE ZITBANK
Nadat zij zowel tijdens de academische zitting in den Hoogen Pad als tijdens de onthulling van het kunstwerk gezongen hadden mochten de leden van het koor Canticorum even uitblazen op GO-WEST.

VERHAAL
Voor de tegenstanders is het een veel te dure, lange en harde zitbank. De voorstanders zijn het over eens dat GO-WEST als zitbank kan gebruikt worden maar vinden het in de eerste plaats een kunstwerk, dat net als het boek GO-WEST een ode brengt aan de mensen die, om aan de armoede en/of de onderdrukking te ontsnappen, hun vaderland verlaten om in een onbekend land een nieuw leven op te bouwen.

Zij wezen er ook op dat alle kunstenwerken veel meer kosten dan het materiaal waaruit ze gemaakt zijn. Ook schepen van cultuur Frank Sierens en schepen van financiën Remi De Jaeger wezen tijdens de academische zitting op het verhaal dat achter het kunstwerk steekt. Tijdens een interview met Piet Blomme kreeg de kunstenaar de gelegenheid om te reageren op de kritiek op het kunstwerk en zijn prijs.

Dat mensen er een verschillende mening op nahouden toont voor de heer De Pelsmacker aan dat er in de gemeente over het kunstwerk wordt gesproken. Om de kostprijs te verantwoorden verwees de kunstenaar naar de vele uren werk hij zowel in het ontwerpen als in het maken van het kunstwerk gestoken heeft.


PROVINCIE ZAL MORATORIUM
OP WINDMOLENS KRAKEN

Om te voorkomen dat er in onze gemeente nog meer dan de nu al 9 vergunde windmolens komen heeft de Maldegemse gemeenteraad een moratorium op windmolens in onze gemeente gestemd.

Maldegem mag vrezen dat het provinciebestuur dat moratorium volgend jaar zal kraken. In 2009 keurde de Vlaamse regering de beleidslijnen voor hoge windturbines goed.

Het provinciebestuur van Oost Vlaanderen heeft vijf concentratiezones voor hoge windmolens gecreëerd. Een van die zones is de zone Maldegem-Eeklo. Het provinciebestuur werkt momenteel voor ieder van die zones scenario's uit die ze aan verschillende instanties in de regio van de zones wil voorleggen.

Voor de zone Maldegem-Eeklo heeft de provincie een scenario met minimum 50 windmolens en een scenario met minimum 30 hoge windmolens. Het is niet onbelangrijk om weten dat de concentratiezone Maldegem-Eeklo niet alleen slaat op de strook langs beide zijden van de N49.

Een groot deel van Maldegem waaronder het industrieterrein is in die concentratiezone opgenomen. Het provinciebestuur wil in het voorjaar van 2012 zijn overlegronde afsluiten en nog voor de vakantie van 2012 een beslissing nemen hoeveel windmolens er in de vijf Oost Vlaamse zones komen.

Uit de reacties van politici van diverse pluimage konden wij opmaken dat zij zich ook afvragen of Maldegem die windmolens op zijn grondgebied moet toelaten zonder dat de gemeente en haar inwoners daar zelf beter van worden.


ONDERWIJS BIEDT
KWALITEIT EN DIVERSITEIT

ONDERWIJS BIEDT KWALITEIT EN DIVERSITEIT
Samen met vertegenwoordigers van de verschillende scholen in Maldegem en de deelgemeenten stelde schepen Frank Sierens de komst van een brochure rond het onderwijs in Maldegem voor.

Maldegem promoot zichzelf al enkele jaren als een sportgemeente. Na het bekijken van het aanbod aan onderwijs en het aantal leerlingen dat in onze gemeente school loopt is het gemeentebestuur van oordeel dat Maldegem zich naast een sportgemeente ook als onderwijsgemeente moet profileren.

Om die stelling te ondersteunen verwijst schepen van Onderwijs Frank Sierens naar de goede spreiding en bereikbaarheid van het kleuter- en lager onderwijs in de gemeente.

Er is tussen de onderwijsinstellingen onderling en de gemeente regelmatig overleg over onderwerpen als veiligheid, verkeer, drugpreventie, sport en cultuur.

Hoewel er een groot aanbod van beroepsonderwijs en technisch onderwijs is, verlaten toch nog ongeveer 50% van de Maldegemse leerlingen na het basisonderwijs de Maldegemse scholen. Ook op het vlak van kunstonderwijs en onderwijs voor volwassenen heeft Maldegem heel wat te bieden.

Uit het door de gemeente verzamelde cijfermateriaal blijkt dat er bijna 2100 kleuters en leerlingen in het basisonderwijs zitten. In het secundair onderwijs nadert de teller de kaap van de 1000 leerlingen.

In het deeltijds kunstonderwijs zijn er 576 leerlingen. Dank zij de nieuwe initiatieven is het Maldegems kunstonderwijs het enige in de wijde omgeving bij wie het aantal leerlingen nog in stijgende lijn gaat.

Onder de 700 mensen die gebruik maken van het onderwijs voor volwassenen in Maldegem komen er mensen uit verschillende hoeken van het Meetjesland en West Vlaanderen.

BROCHURE
Om de mensen een beter inzicht te geven in het aanbod van het onderwijs in Maldegem en de deelgemeenten zal de gemeente samen met de verschillende onderwijsinstellingen een brochure uitgeven waarin onder meer alle scholen zich aan de bevolking kunnen voorstellen. In de infokrant verschijnt een kaart waarop de vestigingsplaats van de 19 scholen is aangeduid.


HULDE AAN OVERLEDEN
OUD WAPENBROEDERS

HULDE AAN OVERLEDEN OUD WAPENBROEDERS
Aan het monument van de Grenadiers werd zaterdagnamiddag hulde gebracht aan de Grenadiers die tijdens WO II sneuvelden en die in Adegem een laatste rustplaats vonden.

Op 8 mei 1945 eindigde de tweede wereldoorlog. Tijdens die oorlog streden in onze gemeente onder meer soldaten van de regimenten Grenadiers, Carabiniers en 7de jagers te Voet. Verschillende van die soldaten vonden in Adegem een laatste rustplaats.

De Adegemse afdeling van de Koninklijke Verbroedering van Grenadiers organiseert jaarlijks de eerste zaterdag van mei een herdenkingsplechtigheid ter ere van de Grenadiers, Carabiniers en 7de Jagers te Voet die tijdens WO II sneuvelden. Omdat in de loop der jaren steeds meer oudstrijders overleden zijn worden ook zij in deze hulde betrokken.

De herdenkingsplechtigheid begon zoals ieder jaar met een bezoek van een delegatie van de Vriendenkring van de Grenadiers aan het graf van Louis Savat, stichter van de Adegemse afdeling van de verbroedering.

Daarna volgden bloemenhuldes aan de gedenkstenen van de Carabiniers en de 7de jagers te Voet en aan het monument van de Grenadiers.

HULDE AAN OVERLEDEN OUD WAPENBROEDERS
Tijdens het gebed dat raadslid Annelies Lammertijn aan de gedenksteen van de Carabiniers aan de brug van Raverschoot las, riep zij de jeugd op om niet te vergeten welke groot offer de soldaten die in Adegem begraven liggen voor onze vrede en vrijheid hebben gebracht.

In zijn toespraak aan het monument van de Grenadiers blikte schepen Remi De Jaeger terug op de geschiedenis van de grenadiers. Wie het volledige verhaal van het regiment wil kennen verwees schepen De Jaeger naar de website van het regiment. Hij onderstreepte ook de noodzaak om blijvend hulde te brengen aan de soldaten die in WO II gestreden hebben en die gesneuveld zijn. Aan hen hebben wij onze vrede en vrijheid te danken.

Namens de koninklijke Vriendenkring Grenadiers dankte nationaal ondervoorzitter Van Overmeire de delegaties van vaderlandslievende verenigingen die aan de plechtigheid deelnamen.

Woorden van dank had hij voor de gemeente en haar personeel die instaan voor het onderhoud van de monumenten. De plechtigheid werd op Raverschoot besloten met de uitvoering van de Mars van de Carabiniers en het Belgisch Volkslied door de V.V.A.


BURGEMEESTER DE ROO TERUG THUIS

Vorige week vrijdag onderging burgemeester Johan De Roo in het UZ in Gent een heelkundige ingreep. Het genezingsproces verloopt naar wij vernamen vlot.

Een paar dagen na de ingreep wou hij al op de hoogte gehouden worden van wat er in Maldegem gebeurde. Zaterdag werd de burgemeester uit het UZ ontslagen.

Dat wil niet zeggen dat hij vanaf maandag opnieuw te bereiken is in huis Wallyn: de komende weken moet hij verder thuis revalideren.


SCHOOLFEEST OP DE KRUIPUIT

Onder de vlag van "Beestig Kruipuit" organiseert de Gemeentelijke Basisschool de Kruipuit op zondag 22 mei zijn jaarlijks schoolfeest. Om het feest vlot en veilig te laten verlopen wordt de kruipuit in de omgeving van de school een tijdje voor het verkeer afgesloten.

Vanaf 11 uur wordt het aperitief geserveerd. Een uurtje later wordt er aangeschoven voor de BBQ. Tussen 13 en 14 uur geven leerlingen van de school het beste van zichzelf tijdens een vrijpodium.

Ouders en grootouders die eens een uurtje in de klas van hun oogappel willen meemaken krijgen daar tijdens het openklasmoment de gelegenheid toe. De wedstrijd Beestig Kruipuit begint om 15 uur en eindigt rond 17 uur.


WEET WAT JE EET

WEET WAT JE EET
Tijdens de erfgoeddag stelde het Maldegems voedselteam zichzelf en zijn nieuw depot voor.

Sedert 2007 bestaat er in Maldegem een voedselteam. Dat zijn mensen die samen wekelijks hun fruit, groenten, brood, zuivelproducten en drank bij landbouwers en producenten uit de streek kopen.

Omdat zij producten kopen die in de eigen streek gekweekt worden passen zij hun dagelijkse menu's aan de seizoenen aan. WEET WAT JE EET is het motto van alle voedselteams in Vlaanderen.

Niet iedereen mag aan een voedselteam leveren : de leveranciers moeten garanderen dat zij producten leveren die niet met pesticiden bespoten zijn en waar ook geen hormonen of bewaarmiddelen aan toegevoegd zijn. De leveranciers worden gecontroleerd door de VZW Voedselteams die gevestigd is in de Ierse Predikherenstraat 22 in Leuven.

De vzw begeleidt en adviseert de plaatselijke voedselteams. De leden van de voedselteams betalen een eerlijke prijs voor hun producten. Die prijs wordt niet verhoogd door handelaars die tussen de producent en de verbruiker komen en er zijn geen extra kosten voor extra of luxe verpakking.

Het depot van het Maldegems voedselteam is sedert 1 mei gevestigd in de Herderstee in de Kleine Warmestraat 16 in Maldegem. Er zijn een 15-tal leden en het team staat open voor nieuwe leden.

Wie belangstelling heeft in de werking van het voedselteam kan contact opnemen met Sandra op het nummer 050 71 22 40 of via email aan [email protected]


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home