www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 387 - Week 17 : van 24 tot 30 april 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

VEEL MOOIER MET EEN BEETJE GROEN ERBIJ !

VEEL MOOIER MET EEN BEETJE GROEN ER BIJ

Het klein beetje groen dat de gemeente heeft aangeplant in Adegem Dorp heeft de in- en uitrit aan de Kallestraat een veel mooier uitzicht gegeven. Hopelijk blijft dat beetje groen gespaard van vandalen en verstrooide chauffeurs...


MAURITS EN SUSANNE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

MAURITS EN SUSANNE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

Samen met hun familie en vrienden werden Maurits Veirman en Susanne Campe ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum door schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels in de trouwtent in de tuin van huis Wallyn ontvangen. Hoewel beiden slechts een 6 tal km van elkaar woonden was er toch een reis naar Rome nodig om elkaar te leren kennen.


WAARDERING VOOR ROM EN 11 11 11 MEDEWERKERS

WAARDERING VOOR ROM EN 11 11 11 MEDEWERKERS

Tijdens een ontvangst in de tuin van huis Wallyn sprak schepen Remi De Jaeger namens de gemeenteraad zijn waardering uit voor de mensen van de Raad van Ontwikkelingssamenwerking Maldegem (ROM) en de medewerkers aan de jaarlijkse 11 11 11 acties.

De leden van ROM adviseren het gemeentebestuur bij de besteding van het bedrag dat jaarlijks voor ontwikkelingssamenwerking wordt uitgetrokken.

Schepen De Jaeger somde de acties op die door Maldegemse organisaties en privé-personen in het kader van ontwikkelingssamenwerking worden genomen en door de gemeente financieel worden ondersteund.

Het verheugde hem ook dat, dank zij het voorstel van Lieve Blondeel en Annelies Lammertijn om in iedere straat iemand te vinden die bereid is om de omslagen van de 11 11 11 actie op te halen, gans Maldegem opnieuw bij de actie betrokken wordt.


EEN SEIZOEN OM SNEL TE VERGETEN...

Door zijn overwinning met 1-5 op Kallo was KVK Adegem vorige week zondag ook mathematisch zeker van het behoud in tweede provinciale. Voor uittredend voorzitter Noel Wille moet KVK na de laatste wedstrijd van het seizoen het hoofdstuk van het seizoen 2010- 2011 afsluiten en meteen beginnen aan het volgende hoofdstuk.


N-VA WIL DAT CONTAINERPARK EEN AVOND OPEN BLIJFT

N-VA WIL DAT CONTAINERPARK EEN AVOND OPEN BLIJFT
De voorzitter en secretaris van N-VA Maldegem deelden zaterdagvoormiddag pamfletten uit aan de ingang van het containerpark. Zij willen dat het containerpark minstens een avond in de week tot 20 uur open blijft.

De automobilisten die zaterdagvoormiddag met afval naar het containerpark in de Steenhouwerslaan reden werden er opgewacht door Piet Blomme en Jan De Metsenaere, resp. voorzitter en secretaris van N-VA Maldegem.

De mensen kregen een folder in de hand gestopt waarin N-VA vraagt om het containerpark tussen half april en half september één avond in de week tot 20 uur open te houden. Dat kan volgens het pamflet zonder dat er extra personeel moet bijkomen. N-VA stelt voor om het openingsuur van het containerpark op één dag van de week een paar uur te verschuiven.

Het is niet de eerste maal dat N-VA dat voorstel lanceert. Ook vorig jaar kwam dat voorstel in de gemeenteraad al aan bod. Net als toen stelt schepen van milieu Geert De Roo dat het Maldegems containerpark hoog scoorde bij de controle van IVM, ook als het ging over bereikbaarheid.

Iedereen die naar het containerpark komt is volgens de schepen tevreden. Hij ziet dan ook geen reden om het huidige systeem te veranderen. De N-VA komt volgens de heer De Roo met geen nieuwe elementen aan. Hij vermoedt dat de verkiezingskoorts bij N-VA Maldegem al begint te stijgen.

N-VA WIL DAT CONTAINERPARK EEN AVOND OPEN BLIJFT
Het gemeentepersoneel is trots op hun containerpark.

Ook de mensen die op het containerpark werken lieten de mensen van N-VA weten dat zij het 's avonds langer openblijven van het containerpark niet zien zitten.

Zij verwijzen naar andere steden en gemeenten waar het containerpark na 17 uur open is maar er geen 5 klanten over de vloer krijgen. Zij wezen er ook nog op dat zij na het sluiten van het containerpark ook nog ongeveer een uur nodig hebben om alles op te kuisen.

Piet Blomme begrijpt het standpunt van het personeel maar het zijn volgens hem de politici die de keuzes moeten maken


GO - WEST SLUIT WAK AF

In 1996 werd in Vlaanderen voor de eerste maal de Week van de Amateur-Kunsten (WAK) georganiseerd. Na een aarzelend begin is de WAK ook in onze gemeente al jaren een vast item op de activiteitenkalender.

Steeds meer amateur-kunstenaars komen tijdens de WAK met hun kunstwerken naar buiten. Niet alleen amateur-kunstenaars, maar ook horecazaken nemen deel aan de WAK door kunstenaars de kans te bieden om hun werken in de vitrines ten toon te stellen.

Dit jaar loopt de WAK van 22 april tot en met 1 mei. Op zaterdag 23 april werd de WAK met een toespraak van schepen van cultuur Frank Sierens en de opening van een groepstentoonstelling in den Hoogen Pad geopend.

Tijdens de WAK kunnen kunstliefhebbers op meer dan twintig verschillende plaatsen terecht om kunstwerken van verschillende genres te bewonderen. De dienst cultuur en de cultuurraad hebben het WAK programma in een brochure bijeen gebracht.

Die brochure is gratis te bekomen bij de dienst cultuur en bij de dienst toerisme.

GO-WEST

De verantwoordelijken van de WAK Vlaanderen waren zo tevreden over de programma's die Maldegem de afgelopen jaren in het kader van de WAK had aangeboden, dat de gemeente vorig jaar het officieel WAK openingsfeest met Bart Peeters mocht organiseren.

Dit jaar heeft Maldegem op erfgoeddag (1 mei) een bijzondere afsluiter van de WAK, met de onthulling van het kunstwerk Go-West. Het kunstwerk, een bank van 31,92 meter in beton met in het midden een lichtlijn, is een ontwerp van Hans De Pelsmacker.

Het kunstwerk was aanvankelijk bestemd voor Kaprijke; toen die gemeente echter geen belangstelling meer had voor het kunstwerk dat in het kader van de Meetjeslandse Kunst en Poëzieroute door COMEET en de provincie werd besteld, besliste de gemeente Maldegem (schepen Frank Sierens is voorzitter van COMEET) aan te kopen en het, als ode aan de migratie, een plaats te geven op het grasperk voor den Hoogen Pad in Adegem.

Met GO-WEST brengt Maldegem hulde aan de migranten die in de 19de en 20ste eeuw uit armoede onze streek verlieten om het geluk te zoeken in Amerika of Canada. De 31,92 meter lange bank symboliseert de 6.385,82 kilometer afstand die de mensen uit Maldegem en Adegem in de 19de en 20ste eeuw moesten afleggen om aan te komen in Moline (Illinois - Amerika), hun land van belofte.

Iedere 5 millimeter van het kunstwerk stelt 1 kilometer van de afstand tussen Adegem en Moline voor.

ONTHULLING

Het programma dat rond de onthulling van het kunstwerk werd geweven begint om 10 uur en eindigt omstreeks 18 uur. Hoogtepunten en blikvangers van het programma zijn:
- de tentoonstelling rond migratie in en voor den Hoogen Pad;
- de vertelcamionette van het Red Star Line Museum (Red Star Line was de maatschappij die instond voor de overtochten tussen Antwerpen in Amerika);
- de lezing "Wij gaan naar Amerika" door Dirk Musschoot (organisatie van het Davidsfonds) en
- de academische zitting die afgesloten wordt met de onthulling van het kunstwerk.

Go West

BOEK

Het was aanvankelijk de bedoeling om op de dag van de onthulling van het kunstwerk ook een brochure GO-West voor te stellen. Er is op de oproep voor informatie rond de migratie uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw echter zoveel informatie binnengekomen bij de initiatiefnemers, dat de brochure uiteindelijk een boekje van 64 bladzijden is geworden.

Het boek is na 1 mei tegen 5 euro te koop bij de Dienst cultuur, de dienst toerisme en het bezoekcentrum in Middelburg. Wie het boek thuis toegezonden wil krijgen stort 7 euro op het rekeningnummer 068-2408319-30 van de cultuurraad.


RESPECT VOOR BROEDEND MEESJE !

RESPECT VOOR BROEDEND MEESJE

Ook aan wie tijdens de WAK een bezoek brengt aan de tentoonstelling bij Sonja De Waele in de Oude Staatsbaan wordt respect gevraagd voor het meesje dat in de brievenbus haar nestje heeft gemaakt...

De postbode geeft het goede voorbeeld en deponeert de dagelijkse post in de doos naast de brievenbus!


VOORRANG VOOR EIGEN JONGEREN

De voetbalstage die tijdens de paasvakantie door de sportdienst werd georganiseerd heeft nog maar eens aangetoond dat ook veel jongeren van buiten de gemeente op die stage en andere sportkampen afkomen.

Om te voorkomen dat, net als vorig jaar, jongeren uit de eigen gemeente niet aan een van de sportkampen kunnen deelnemen omdat de deelnemerslijst vol is, wordt het systeem van inschrijven voor de komende sportkampen aangepast.

Het programma van de sportkampen voor juli en augustus is gekend en te verkrijgen op de sportdienst in de sporthal MEOS. Tot 14 mei kunnen enkel jongeren die in Maldegem en zijn deelgemeenten wonen voor die kampen inschrijven. Vanaf 14 mei kunnen ook jongeren van buiten de gemeente inschrijven.


EEN KAMPIOENSTITEL MET EEN WRANGE NASMAAK...

Zaterdagavond speelden de BJM Dames de laatste wedstrijd van de eindronde in tweede provinciale. De ploeg was al kampioen in zijn reeks en werd met de overwinning tegen Gavere ook algemeen kampioen van tweede provinciale.

Toch was er na de wedstrijd geen euforiestemming in MEOS: tijdens de wedstrijd hoorden wij bij de speelsters dat het hun laatste wedstrijd was dat zij in de formatie speelden.

Bij het bestuur vernamen wij dat er zaterdag geen viering van die kampioenenploeg komt, omdat de damesploeg na een pijnlijke reactie van de speelsters tegenover het bestuur ontbonden wordt.

De twee jeugdploegen die dit seizoen eveneens kampioen speelden worden op zaterdag 30 april tijdens een feest in de Kring in Kleit wel gehuldigd. Wie het feest wil bijwonen kan zich bij het bestuur van BJM inschrijven.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home