www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 386 - Week 16 : van 17 tot 23 april 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE VERKEERSMATTEN ZIJN WEG

DE VERKEERSMATTEN ZIJN WEG
Maandag heeft de gemeente de verkeersmatten in de Verbranden Bos verwijderd

Omdat er in de Verbranden Bos veel te snel werd gereden en er veel zware vrachtwagens de straat als sluikweg gebruiken heeft de gemeente de afgelopen jaren al verschillende maatregelen genomen.

De maximum toegelaten snelheid werd van 90km/u eerst naar 70km/u en daarna naar 50km/u gebracht. Ondertussen waren er ook vernauwingen van het wegdek ingevoerd. De metingen en controles van begin vorig jaar toonden aan dat er ondanks die maatregelen nog veel automobilisten veel te snel reden en veel vrachtwagens de Verbranden Bos nog altijd als sluikweg gebruikten.

De verkeersmatten leken voor de gemeente de oplossing om de snelheidsduivels een halt toe te roepen. Er werden twee van die matten aangelegd in de onmiddellijke omgeving van de straatvernauwingen.

In diezelfde periode werden er ook in de Canadezenlaan op twee plaatsen verkeersmatten aangelegd. Het grote verschil tussen de beide straten was de manier waarop de matten lagen. In de Canadezenlaan liggen de matten in de rijrichting van de auto's. Daar kan je er nog altijd vlot tegen 70km per uur over rijden.

In de Verbranden Bos lagen de verkeersmatten haaks op het wegdek. Die matten hadden wel het beoogde effect: geen enkele automobilist durfde het nog aan om tegen meer dan 30km/u over de matten te rijden. De meeste vrachtwagens die de Verbranden Bos als sluikweg gebruikten bleven zelfs tijdelijk weg uit de straat.

ONWETTIG
Er kwamen zowel bij de gemeente als bij ons reacties op de verkeersmatten in de Verbranden Bos. Voor sommige mensen waren die matten zelfs onwettig.

Jessica Hoste van de dienst mobiliteit en veiligheid verdiepte zich in de wetgeving en kwam tot de bevinding de verkeersmatten in de Verbranden Bos er niet volgens het boekje bij lagen.

Zij heeft enkele weken terug haar bevindingen aan het schepencollege overgemaakt. Dat college heeft nu besloten om de verkeersmatten te verwijderen.

De verkeersmatten in de Verbranden Bos zijn er gekomen zonder dat iemand verwittigd werd en zij zijn op dezelfde manier verwijderd.

NIEUWE MAATREGEL?
De automobilisten weten al dat de verkeersmatten in de Verbranden Bos verdwenen zijn: veel chauffeurs drukken het gaspedaal weer wat dieper in. Volgens schepen Noel Wille werd aan de dienst mobiliteit en veiligheid gevraagd om na te gaan welke maatregelen er nog kunnen genomen worden om de automobilisten te verplichten zich aan de maximum snelheid te houden.


ADEGEM-DORP OPNIEUW ENKELE DAGEN AFGESLOTEN

Tot ergernis van de automobilisten die de voorbije week vanuit de Kallestraat, Hillestraat of Spanjaardshoek via den Hoeke naar Adegem-Dorp moesten was die inrit opnieuw afgesloten.

Volgens schepen van openbare werken Wille hadden de werken die in Adegem-Dorp ter hoogte van het nummer 86 werden uitgevoerd niets te maken met de heraanleg van het Dorp. Er werd daar een verstopping in de riolering vastgesteld en er zat niets anders op dan de weg open te breken om het probleem te kunnen oplossen.


VADIS ODJIDJA TE GAST OP PENALTYCUP

VADIS ODJIDJA TE GAST OP PENALTYCUP
Lennert Creytens (KVK Adegem), Janus Van Hecke (FC Brugge), Raf Kerckaert (FC Waarschoot) en Sander De Wispelaere (KVK) ontvingen hun trofee als winnaars van de penaltycup uit handen van Vadis Odjidja

Ook dit jaar was de belangstelling voor de voetbalstage die door de gemeentelijke sportdienst tijdens de paasvakantie werd georganiseerd groot. Van maandag tot en met vrijdag sporten 162 jongeren uit het Meetjesland en omgeving op de terreinen van KSK en in de sporthal MEOS. Voor de begeleiding kon de sportdienst rekenen op de medewerking van de jeugdtrainers van de plaatselijke ploegen.

De voetbalstage wordt traditioneel op vrijdagnamiddag afgesloten met een penaltycup. De jongeren die volgens hun leeftijd in groepen werden ingedeeld mochten penalty's trappen naar de keepers van KSK Maldegem. Wie een eerste maal miste kreeg nog een tweede kans. Voor de winnaar van iedere leeftijdscategorie stond er een trofee te wachten.

Vadis Odjidja, die op uitnodiging van de sportdienst de penaltycup bijwoonde, zag dat er verscheidene jongeren naast een harde trap, voor hun leeftijd ook een goede traptechniek hadden.

Nadat de speler van FC Brugge de trofees aan de winnaars had uitgereikt verzamelden de jonge sporters zicht in de tent. Daar hoorden zij dat de deelnemers aan de eerste voetbalstage in augustus de laatste dag van hun voetbalkamp op bezoek gaan bij Genk.

Voor de deelnemers aan de tweede stage is er een tweedaagse uitstap naar Nederland voorzien: zij brengen de eerste dag een bezoek aan EC Twente. De tweede dag gaat de groep op bezoek bij AJAX.

Voor meer informatie en inschrijving kan contact worden opgenomen met de gemeentelijke sportdienst in de sporthal MEOS.


PERMANENTE MOUNTAINBIKEROUTE INGEREDEN

PERMANENTE MOUTAINBIKEROUTE INGEREDEN
Het waren niet alleen wielertoeristen die vorige week zondag met een tocht van 35 km de permanente Maldegemse mountainbikeroute inreden.

Na de officiële voorstelling van de permanente mountainbikeroute organiseerde de gemeentelijke sportdienst ook een officiële inrijding van die route.

Omdat het niet allemaal ervaren mountainbikers waren die zich voor het inrijden van de mountainbikeroute inschreven werd een tocht uitgestippeld die ongeveer de helft van de afstand van de volledige route is.

De rit liep over een deel van de drie lussen waaruit de permanente mountainbikeroute bestaat. Wie wou kon voor de start, die om 10 uur werd gegeven, eerst aanschuiven voor een ontbijt in MEOS.

PROBLEMEN
Hoewel de mensen die verantwoordelijk waren voor het uittekenen en bewegwijzeren van de route er van overtuigd waren dat alles in orde was moesten er een paar dagen voor de officiële inrijding toch nog enkele probleempjes worden opgelost.

Volgens de folder, die al op duizenden exemplaren is gedrukt, loopt de permanente Maldegemse mountainbikeroute over de oude spoorwegbedding richting Donk. Die oude spoorwegroute is eigendom van de NMBS maar is in concessie gegeven aan de vzw Stoomcentrum.

Dagelijks maken kinderen en wielertoeristen gebruik van de oude spoorwegbedding. Vermoedelijk hebben de mensen van de werkgroep die het parcours van de mountainbikeroute hebben uitgewerkt gedacht dat zij hun route ook over deze spoorwegbedding konden laten lopen.

Bij de sportdienst liep er tussen de officiële voorstelling en de officiële inrijding van de route een mail van de vzw Stoomcentrum binnen waarin werd opgemerkt dat er geen toestemming was gegeven om aanduidingen van de mountainbikeroute langs de oude spoorwegbedding te plaatsen.

Om problemen te vermijden werden die aanduidingen dan maar verwijderd. Wie de route rijdt zou nu het stuk oude spoorweg moeten vervangen door het fietspad langs de openbare weg.

Vanwege de sportdienst en Jason Van Landschoot, voorzitter van de vzw Stoomcentrum, vernamen wij dat er binnenkort een bijeenkomst is van leden van de werkgroep en mensen van het Stoomcentrum om een oplossing te zoeken voor het probleem.

Langs een dreef in Donk werd de bewegwijzering door de eigenaars van de dreef verwijderd. Omdat die dreef een openbaar karakter heeft mag de route echter wel langs die dreef lopen. Ook met die eigenaars wordt het probleem uitgepraat.


WAARHEEN IN HET MEETJESLAND?

WAARHEEN IN HET MEETJESLAND

In het Heldenpark in Eeklo werd de brochure "Uit in het Meetjesland - Leute" voorgesteld.

In die brochure staat informatie over 20 grote evenementen die tussen 17 april -Dag van de Graskriebels- en 10 oktober -Dag van het Paard- in het Meetjesland worden georganiseerd.

Omdat het programma van de Ballonmeeting Meetjesland nog niet volledig klaar was is die activiteit dit jaar niet in de brochure opgenomen.

Half mei verschijnt de brochure "Uit in het Meetjesland - podium". In die brochure staan gegevens over de voornaamste concerten die de komende maanden in het Meetjesland worden georganiseerd.

De brochures zijn te verkrijgen in de bibliotheken en in de diensten van Toerisme. Ook aan de feesttent van "Meetjesland - maak het mee", die op tien van deze activiteiten aanwezig zal zijn, is de brochure gratis te bekomen.


MOVING 2 IN DE ARME KLAREN

Samen met Werner Van Deynse, Hilda Brusselmans, Anne Reirnard, Hubert Stevens en Sandra Van Waeyenberghe studeerde Luc Heysse uit Heulendonk af aan de kunstacademie in Eeklo. Drie jaar geleden richtten zij samen het kunstenaarscollectief Pictors op.

"Vorig jaar pakte het kunstenaarscollectief uit met MOVING, onze eerste tentoonstelling. Omdat er voor MOVING veel belangstelling bestond hebben wij besloten om dit jaar MOVING 2 te organiseren" vertrouwde Luc Heysse ons toe.

In de voormalige kapel van het Arme Klarenklooster, Tieltse Steenweg 22 in Eeklo, zijn elke zaterdag en zondag van 8 mei tot 13 juni, van 14 tot 18 uur en op donderdag 2 juni en vrijdag 3 juni, telkens van 14 tot 18 uur, een veertigtal schilderijen te bewonderen.

De toegang is gratis. Voor meer informatie over de tentoonstelling en het kunstenaarscollectief kan contact worden opgenomen met Luc Heysse op het nummer 0472 06 05 13, of via e-mail aan: [email protected]


MEER BELBUSHALTEN

Op vraag van de gemeente en enkele particulieren heeft de directie van de Lijn Oost Vlaanderen beslist om op de belbuslijn Aalter - Maldegem - Knesselare extra haltes in te voeren op het Blakkeveld aan het huisnummer 9 en op Raverschoot, net over de het Kanaal.

De belbuslijn Lovendegem - Waarschoot - Zomergem krijgt er ter hoogte van Veldekens 4 een halte bij.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home