www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 383 - Week 13 : van 27 maart tot 2 april 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

AUTOMOBILIST NEGEERT WEGVERSPERRING

AUTOMOBILIST NEGEERT WEGVERSPERRING
Met drie man mochten ze dinsdag de schade herstellen die een automobilist maandagnacht aan het wegdek in Adegem-Dorp had aangericht.

De werken in Adegem-Dorp waren nog maar in hun beginfase toen automobilisten na de werkuren de wegversperring verplaatsten om toch nog maar met de auto door Adegem-Dorp te kunnen rijden.

Of die acties schade hebben veroorzaakt aan de pas herlegde bestrating zal later blijken. Vorige week maandag werd er verder gewerkt aan het gedeelte tussen de Schoolstraat en café Buiten de Wereld.

Voordat de werklui van de firma Cochuyt - De Smet 's avonds naar huis reden, controleerden zij nog even of de signalisatie aan de werken en de wegversperring goed was geplaatst en voldoende zichtbaar was.

Toen de kasseileggers dinsdagmorgen op hun werk kwamen zagen zij dat een groot deel van hun werk van de maandag moest worden overgedaan. Een zware wagen had maandagnacht het verkeersbord genegeerd en de wegversperring omzeild.

Daarna had de wagen op de pas herlegde kasseien gereden. Onder het gewicht en de kracht van de wagen werden een groot deel van de kasseien uit hun bedding losgewrikt.

In de meeste gevallen draait de gemeenschap op voor de aangerichte schade, omdat de dader niet gevonden wordt. Dit keer is de kans echter groot dat niet de belastingbetaler maar de dader de kosten betaalt.

Op basis van getuigenissen kon de politie achterhalen welke wagen de schade heeft aangericht. Ondertussen is die schade hersteld en wordt er verder gewerkt aan de heraanleg van het grootste gedeelte van Adegem-Dorp.

Vermoedelijk over 14 dagen zal er opnieuw normaal door het centrum van Adegem worden gereden.


HET FOLKLOORKE EN CC ROT WEISS OP BEZOEK IN HET WARMHOF

HET FOLKLOORKE EN CC ROT WEISS OP BEZOEK IN HET WARMHOF
't Folkloorke en zijn Duitse vrienden sluiten hun jaarlijks verbroederingsweekend in Adegem af met een bezoek aan de Adegemse bewoners van het Woon- en Zorgcentrum het Warmhof.

Van bij zijn ontstaan had 't Folkloorke een nauwe band met de senioren die toen nog in het Elisabethrusthuis in Adegem woonden. Via 't Folkloorke leerden ook de leden van CC Rot Weiss Lampertheim het Elisabethrusthuis en zijn bewoners kennen.

Toen de Adegemse senioren naar het Warmhof in Maldegem verhuisden vreesden sommige senioren dat 't Folkloorke hen zou vergeten. Keizer Frank en het bestuur van 't Folkloorke stelde de senioren onmiddellijk gerust: die mooie traditie zouden zij in ere houden.

Vorig weekend ontving 't Folkloorke in het Sparrenhof in Eeklo naast zijn Duitse en Nederlandse vrienden (de Tolmennekes) ook delegaties van carnavalsverenigingen uit alle hoeken van Vlaanderen.

Na een avond en nachtje verbroederen en een korte nachtrust waren het bestuur van 't Folkloorke en CC Rot Weiss op bezoek in het Warmhof.

In wat zij "de Adegemse vleugel" noemen boden zij de senioren een hapje en een drankje aan. Voor de senioren hadden ze ook nog een attentie. Na een gezellige babbel vertrokken de leden van CC Rot Weiss terug naar Lampertheim.


MET DE ZAKLAMP NAAR MEOS

Iedereen die een bezoek brengt aan Maldegems nieuwe sporthal is onder de indruk van de Maldegems sporttempel. Minder te spreken zijn echter zowel de sporters als supporters die 's avonds naar MEOS gaan.

Als er geen training of wedstrijden zijn bij KSK Maldegem of ACME, dan is het tussen de parking en de nieuwe sporthal pikdonker. Er is verlichting maar die werkt momenteel niet.

Het probleem werd vier weken terug aan de schepen van sport Frank Sierens gemeld. Die meldde het probleem via de sportdienst over aan de technische dienst.

Van de sportfunctionaris vernamen wij de verlichting tussen MEOS en de parking deel uitmaakt van de openbare verlichting en bij die intercommunale heeft men na drie weken blijkbaar nog geen tijd gevonden om het defect te herstellen.

Er zijn supporters die voor hun verplaatsing naar MEOS een zaklamp meenemen om niet naast het wandelpad terecht te komen.

Anderen nemen het dan weer filosofisch op: zij zijn er van overtuigd dat de verlichting tegen 17 maart hersteld geweest zou zijn, mocht het vorstenpaar 's avonds in plaats van in de voormiddag naar Maldegem zijn gekomen.


HELP BIJEN OVERLEVEN

Wij ergeren ons wel eens aan bijen omdat hun steken zo pijnlijk zijn. Wij vergeten echter welke belangrijke rol die bijen in de natuur spelen.

Tijdens het vliegen van bloem naar bloem nemen zij stuifmeel op en zetten dat op andere bloemen en planten af. Die bestuiving zorgt er voor dat de bloemen en planten kunnen bloeien.

Zowel de solitaire als de honingbijen hebben het om verschillende redenen -minder landbouw en meer gebruik van pesticiden- steeds moeilijker om bloemen en planten te vinden waaruit zij hun levensnoodzakelijke nectar en het stuifmeel kunnen halen.

De alarmkreet van de imkers dat het bijenbestand in onze streek op een dieptepunt gekomen is, heeft ook het provinciebestuur van Oost Vlaanderen bereikt.

Met het gratis ter beschikking stellen van mengsels van bloemenzaden -rijk aan stuifmeel en nectar- aan mensen die op een stukje van hun landbouw of tuingrond een bloemperkje willen aanleggen, hoopt het provinciebestuur de dalende trend van het bijenbestand te kunnen keren.

Van provincieraadslid Geert De Roo vernamen wij dat er op woensdag 20 april tussen 10 en 16 uur, zolang de voorraad strekt, gratis zakjes bloemenzaad kunnen afgehaald worden in het Leen in Eeklo.


WIJ HEBBEN ONZE PERMANENTE MOUNTAINBIKEROUTE

WIJ HEBBEN ONZE PERMANENTE MOUNTAINBIKEROUTE
Ronny De Meyere, Daniel Demeyer, Noel De Rycke en Elie Haegeman zijn de peters van de permanente gemeentelijke mountainbikeroute die op zondag 10 april officieel wordt ingereden.

Sedert 2007 hebben het provinciebestuur van Oost Vlaanderen en BLOSO de handen in elkaar geslagen om het mountainbiken in onze provincie te promoten.

Zij treden niet zelf op als inrichters van mountainbike-rally's maar brengen de bestaande parcours in kaart. Door verschillende permanente mountainbikeroutes aan elkaar te linken groeit er een provinciale mountainbikeroute.

Jaren voordat het provinciebestuur en BLOSO aan hun samenwerking rond mountainbikeparcours begonnen bestonden er in onze gemeente al plannen voor een dergelijke route. Het initiatief werd genomen door WTC Maldegem.

Elie Haegeman bracht als voorzitter van WTC Maldegem het idee van de permanente mountainbikeroute op de dagorde van de sportraad. Het voorstel kon op de sympathie en de medewerking van de gemeente rekenen.

Omdat de geplande route ook over de West Vlaamse en Nederlandse wegen en privé-gronden zou lopen moest er met verschillende openbare besturen en private eigenaars en gebruikers van gronden onderhandeld worden om toestemming te krijgen om over hun wegen en grond te fietsen.

Al die vergunningen kwamen binnen. Er werden naast wielerclubs uit de eigen gemeente ook clubs en wandelclubs uit omliggende gemeenten uitgenodigd om aan de realisatie van de permanente route mee te werken.

NIEUWE IMPULS
Omdat het een werk van lange adem werd verslapte bij een groot deel van de werkgroep de belangstelling, wat tot een grote afslanking van die werkgroep leidde. In 2007 kwam er een nieuwe impuls uit een onverwachte hoek.

Het provinciebestuur en BLOSO vroegen Maldegem om in het kader van hun mountainbikeproject samen met hen het plan voor een Maldegemse permanente mountainbikeroute nieuw leven in te blazen.

Er moest bij het herwerken van het plan rekening gehouden worden met de normen die door BLOSO worden opgelegd om erkend te worden. Zo moet een permanente mountainbikeroute minimum 35km lang zijn. De helft van de afstand van de route moet langs niet verharde wegen lopen.

KAM
De Maldegemse permanente mountainbikeroute is klaar: ze is net geen 72 km lang en kreeg de naam KAM (Kleit - Adegem - Maldegem). De route bestaat uit drie lussen die afzonderlijk of in combinatie met elkaar kunnen gereden worden.

De blauwe lus start aan de sporthal in Kleit en is 15,3 km lang. Aan den Hoogen Pad in Adegem start de 25km lange rode lus. De groene lus is 31,5km lang en start in Maldegem aan de sporthal MEOS. Net als de andere permanente mountainbikeroutes kan ook de Maldegemse route op de website van de provincie opgezocht worden.

ONTBIJT
Tegen 10 april zullen de gemeentelijke diensten alle 160 palen en de 180 beugels en metalen pijltjes op de route geplaatst hebben. Na een sportief ontbijt om 9u30 in de sporthal MEOS wordt de Maldegemse permanente mountainbikeroute die dag officieel ingereden.

Daartoe is een tocht uitgestippeld van 30 km, waarin een deel van de drie lussen is opgenomen. Wie wil deelnemen aan het ontbijt en het inrijden van de route moet voor maandag 4 april inschrijven bij de sportdienst in de sporthal MEOS.

Volwassenen betalen voor de het ontbijt 7,50 euro en kinderen 5 euro. Wie zelf geen mountainbike heeft kan er die dag voor 15 euro een huren bij de sportdienst.

Het inschrijvingsgeld voor het ontbijt en het huren van een mountainbike moeten overgeschreven worden op het rekeningnummer 091-0003075-97.

Het rijden van de permanente mountainbikeroute die aansluit op de Meetjeslandse en provinciale routes is gratis. De brochure met de routebeschrijving kan aangekocht worden.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home