www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 379 - Week 9 : van 27 februari tot 5 maart 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE PAPAVER DOET NIET MEE AAN PESTEN

DE PAPAVER DOET NIET MEE AAN PESTEN
In themalessen leerden de kinderen het verschil tussen pesten en plagen. Tijdens de slotmanifestatie zongen zij het uit dat de Papaver niet meedoet aan pesten.

Gedurende een week werden in alle klassen van de Papaver themalessen rond pesten gegeven. Er werd de kinderen onder meer uitgelegd wat het verschil is tussen iemand plagen en iemand pesten. Er werd ook stil gestaan bij wat de gevolgen kunnen zijn bij kinderen en volwassenen die gepest worden.

De leerkrachten en leerlingen hebben tijdens die week - die "antipestival" als titel had - een antipestlied gemaakt. Iedere klas leerde een strofe van het lied.

Maandagnamiddag werd het antipestival afgerond. De ouders en grotouders waren rond 13u30 in de Papaver verwacht. Daar kregen zij een rondleiding in de verschillende klassen. Zo konden zij zien hoe de school de kinderen wapent tegen pesten.


Ook de kleuters met hun kroontje in de vorm van een Lieveheersbeestje kwamen tijdens de slotmanifestatie op tegen pesten.

Als slot van het antipestival werden op de speelplaats de blokken van een puzzel met als slogan "PESTEN - DAAR DOEN WIJ NIET AAN MEE" in elkaar gepast. Alle kinderen zongen samen het antipestlied.


GEEN VRACHTWAGENS MEER VOOR HET CANADEES KERKHOF

Nadat vaderlandslievende verenigingen er meermaals via verschillende kanalen bij het Maldegems gemeentebestuur op aangedrongen hadden om een politiereglement uit te vaardigen dat het parkeren van vrachtwagens voor het Canadees kerkhof in de Prins Boudewijnlaan in Adegem verbood, kwam er na jaren aandringen een politiereglement.

Dat reglement liet, tot ontgoocheling van de mensen die er om gevraagd hadden, nog altijd toe dat vrachtwagens voor een gedeelte van het Canadees kerkhof parkeerden.

Opnieuw werden leden van schepencollege door vaderlandlievende verenigingen aangesproken om het reglement te veranderen in een volledig verbod op het parkeren van vrachtwagens voor het Canadees kerkhof. Verschillende schepenen beloofden de zaak opnieuw voor het schepencollege te brengen maar er gebeurde niets.

Toen vorig jaar, nog voor de vakantie, bekend raakte dat het Canadeeskerkhof op de lijst van beschermd erfgoed stond, lieten de burgemeester en schepenen zich ontvallen dat het eigenlijk niet kon dat er voor een beschermd monument vrachtwagens parkeerden.

De aanpassing van het politiereglement moet een bijzonder ingewikkelde zaak geweest zijn: pas een jaar na de uitspraken van leden van het schepencollege brachten zij vorige week woensdag de wijziging van het politiereglement op de gemeenteraad.

Als het goedgekeurde reglement door de administratieve molen is geraakt kunnen de juiste borden die het parkeren van vrachtwagens aan de voorzijde van het Canadees kerkhof verbieden, worden geplaatst.


POLITIE OP VIER PLAATSEN ACTIEF TIJDENS VERKEERSVEILIGE DAG

POLITIE OP VIER PLAATSEN ACTIEF TIJDENS VERKEERSVEILIGE DAG
Wie na de controle in de bureauwagen van de politie moest wist dat er een bekeuring volgde.

Vrijdag 25 februari werd in Oost en West Vlaanderen tot verkeersveilige dag uitgeroepen. In alle steden en gemeente stonden die dag extra controles door de politie op het programma. In Maldegem werden voor de actie 16 mensen en een snelheidsmeter ingezet.

De eerste controles werden op de Brugse Steenweg uitgevoed. Daarna volgden de Aalterbaan, de Staatsbaan in Adegem en de Aardenburgkalseide.

Van de 1106 wagens die op hun snelheid werden gecontroleerd reden er 71 te snel. Bij de controle in de Aardenburgkalseide werden 65% van de snelheidsovertredingen gepleegd door Nederlanders.

Er werden vrijdag 263 chauffeurs en 8 passagiers gecontroleerd. Van de 17 ademtesten die tijdens de controles werden afgenomen was er slechts een chauffeur die op de grens zat. Vier chauffeurs kregen een PV omdat zij hun richtingsaanwijzer niet hadden gebruikt. Bij drie wagens was er iets niet in orde met de technische keuring en er werden 2 PV's uitgeschreven voor het niet dragen van de gordel. Omdat in de bureauwagen van de politie een betaalautomaat aanwezig is mochten de buitenlanders die een bekeuring met onmiddellijke inning opliepen meteen dokken.

Bij de politie is men volgens hoofdinspecteur Jan Willems tevreden op het verloop en de resultaten van de actie. Dat het aantal PV's dat moest worden uitgeschreven laag lag is volgens hoofdinspecteur Willems voor een deel te wijten aan de ruime aandacht die er in de media aan de verkeersveilige dag werd besteed.


ER KOMEN SNELHEIDSREMMENDE MAATREGELEN IN DE HILLESTRAAT

Vorig jaar vroeg Freddy Boels (OFP/N-VA) tijdens een gemeenteraadszitting extra aandacht voor de verkeerveiligheid in de Hillestraat. De mensen klagen er niet alleen over de hoge snelheden die er ontwikkeld worden maar ook over het groot aantal vrachtwagen die er door rijden zonder dat zij er moeten zijn.

Burgemeester Johan De Roo beloofde om langs de N9 nog beter aan te duiden hoe de vrachtwagens het gemakkelijkst en veiligst het industrieterrein kunnen bereiken. Alvorens in de Hillestraat zelf maatregelen te nemen om de veiligheid van de zwakke weggebruiker te verhogen kondigde hij de door de heer Boels gevraagde tellingen aan.

Toen de heer Boels vorige week woensdag vroeg naar de beloofde maatregelen in de Hillestraat wees hij er burgemeester De Roo op dat de tellingen gedaan waren in een periode dat er school- en bouwverlof was. Hij stelde voor om nog eens een telling uit te voeren maar dan op dagen dat er school is en de bouwvakkers werken.

Volgens burgemeester De Roo zijn nieuwe tellingen overbodig. De resultaten van de gedane tellingen bewijzen volgens hem voldoende dat er maatregelen nodig zijn. Van de ongeveer 7000 getelde wagens reden er 15% te snel.

Samen met de Cel verkeersveiligheid zal overlegd worden welke maatregelen er in de Hillestraat kunnen genomen worden. Een datum waarop er maatregelen worden ingevoerd kon de burgemeester nog niet geven.


MALDEGEM KRIJGT EEN CADEAUTJE VAN ELECTRAWINDS

Tijdens de gemeenteraadszitting van woensdagavond moest de gemeente beslissen of zij een schenking van 164.000 euro van Electrawinds aanvaardde. Electrawinds, die op Maldegems grondgebied 7 windmolens inplantte, doet die schenking om Maldegem te bedanken voor zijn goede samenwerking.

Niemand was tegen het aanvaarden van de schenking maar Jason Van Landschoot (voor het eerst in deze bestuursperiode als Open VLD-er) rekende de raadsleden voor wat de windmolens die op Maldegemse grondgebied staan of komen de bedrijven zie ze uitbaten zullen opbrengen. Die bedrijven weten wat een windmolen hen aan bouw en onderhoud gaat kosten.

De Maldegemse windmolens zullen per jaar 35.000.000 KW groene stroom opwekken. Gerekend op een levensduur van een windmolen van 15 jaar, brengen de molens de firma volgens de heer Van Landschoot 36,250 miljoen euro op. Met een levensduur van 20 jaar stijgt de opbrengst tot 49 miljoen euro.

De 164.000 euro die Electrawinds aan Maldegem schenkt is daarbij vergeleken volgens Jason Van Landschoot een peulschil. Daarom vroeg de heer Van Landschoot het schepencollege om een heffing van belasting op het produceren van stroom vanaf 10 megawatt te onderzoeken.

Als er per productie eenheid per jaar 12.500 euro gemeentebelasting zou aangerekend worden, dan zou dat de gemeente op 15 jaar 1.687.500 euro en op 20 jaar 2.250.000 euro opbrengen.

Het schepencollege ging niet in op het voorstel. Verwacht wordt dat de heer Van Landschoot bij een volgende gemeenteraadszitting de heffing van een gemeentebelasting op het produceren van elektriciteit vanaf 10MW als punt aan de dagorde zal toevoegen.


DEN ZYTHOLOOG STELDE ZIJN CARNAVALSBIER VOOR

DEN ZYTHOLOOG STELDE ZIJN CARNAVALSBIER VOOR
Samen met Prins Steven en de Raad van Elf stelde Stefaan Van Canneyt (Vacas) in den Zytholoog zijn carnavalsbier voor

Nadat vorig jaar Carnaval in Maldegem ter gelegenheid van 3x11 jaar carnaval in Maldegem uitpakte met zijn jubileumjenever stelde Vacas Van Canneyt de Raad van Elf voor om dit jaar uit te pakken met een eigen Carnavalsbier.

Een gesprek met de Raad van Elf was voor Vacas voldoende om aan het werk te schieten en aan de samenstelling van het carnavalsbier (geen etiketbier) te beginnen. Het moest een blond bier worden dat straffer was dan een pils, maar niet zo straf als een Leffe. Het is een blond licht gekruid bier geworden met 6,11° alcohol.

Het door Vacas ontworpen carnavalsbier werd in de ambachtelijke brouwerij De Graal in Brakel gebrouwen. Er is een voorraad van 100 liter; in flesjes van 33 cl. zijn dat 125 bakken.

Vacas koos de naam Carnavalsbier omdat het dan niet alleen in Maldegem maar ook buiten de eigen gemeente kan geserveerd worden. Hoewel er nog niet veel reclame rond het carnavalsbier werd gemaakt staat het nu al vast dat het carnavalsbier tijdens de carnavalsperiode in alle kroegen in Maldegem en zijn deelgemeenten die carnaval genegen zijn te verkrijgen is. Ook uit de gemeenten rond Adegem is er al belangstelling voor het carnavalsbier.


OP BEZOEK BIJ ALEX SAVAT

OP BEZOEK BIJ ALEX SAVAT

Nadat ze gedurende een paar weken in de Papaver de kunstenaar in zich hadden laten openbloeien, brachten de leerlingen van l1b samen met hun juffrouw Christa vrijdagnamiddag een bezoek aan Alex Savat in de Krommewege.

Alex heeft 4 jaar kunstwerken uit hout gemaakt. Hoewel hij al 2 jaar gestopt is met houtbewerking heeft hij vrijdagnamiddag toch nog eenmaal de draaimachine aangezet om de kinderen te laten zien hoe een kunstwerk uit hout tot stand komt. De kinderen mochten zelfs even samen met Alex een stuk hout bewerken.

De kinderen zaten met veel vragen over het maken van kunstwerken. Alex nam rustig de tijd om op al hun vragen te antwoorden. Zelfs na de vraag welke zijn eerste kunstwerk was moest hij niet lang nadenken. Hij kon het kunstwerk onmiddellijk uit zijn collectie halen. Alle prachtige stukken die hij gedurende 4 jaar heeft gemaakt heeft hij bewaard. Zij zijn niet te koop.


PIET BLOMME EERSTE VOORZITTER VAN N-VA MALDEGEM

PIET BLOMME EERSTE VOORZITTER VAN N-VA MALDEGEM
Piet Blomme werd door de leden van N-VA Maldegem unaniem als de eerste voorzitter verkozen.

Van bij haar ontstaan had de Nieuwe Vlaamse Alliantie een voedingsbodem in Maldegem en zijn deelgemeenten. Tot voorkort maakten de Maldegemse leden van N-VA deel uit van de koepelorganisatie waarvan ook de gemeenten Lovendegem, Waarschoot en Zomergem deel uitmaakten.

In 2006 nam N-VA Maldegem in kartel met OGP deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Lieve Blondeel zetelde de eerste 3 jaar van de huidige bestuursperiode voor OGP/N-VA in de raad van het OCMW.

Na de nationale verkiezingen van 2010 waarbij N-VA in ons kieskanton 30% van de stemmen haalde hebben de Maldegemse N-VA leden alles in het werk gesteld om net al verschillende andere gemeenten te voldoen aan alle voorwaarden om een eigen afdeling op te starten.

Vrijdagnamiddag werd in café de Gouden Leeuw het eerste bestuur van N-VA Maldegem verkozen. Vlaams parlementslid Helga Stevens kwam naar Maldegem om de nieuwe afdeling een hart onder de riem te steken.

In de nabije toekomst zal N-VA zich via verschillende activiteiten aan de Maldegemse bevolking voorstellen. Over enkele dagen zal de nieuwe afdeling ook over een eigen website beschikken.

Wie niet kan wachten op de website kan nu voor informatie over N-VA Maldegem terecht op het nummer 050-71.43.57 (Piet Blomme). De nieuwe afdeling is ook te bereiken via [email protected].


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home