www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 378 - Week 8 : van 20 tot 26 februari 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

WERKEN IN ADEGEM-DORP BEGINNEN EEN WEEK VROEGER

Er zijn wijzigingen in de timing van de werken in Adegem-Dorp. Het was voorzien dat die werken op 7 maart zouden beginnen.

In de eerste fase van de werken zouden de kasseien tussen de N9 en het kruispunt met de Adegemse- Kerkstraat worden uitgebroken en herlegd.

Van schepen van openbare werken Noel Wille vernamen wij dat de werken een week vroeger zullen starten.

Op 28 februari wordt er begonnen met het uitbreken en heraanleggen van de kasseien tussen den Hoeke en den Osschaert. Tijdens die werken zullen ook de kronkels in de fietssuggestiestroken veiliger worden uitgewerkt.

Omdat de week daarop de scholen vakantie hebben, zal er vanaf 7 maart aan het gedeelte tussen de N9 en de Adegemse Kerkstraat gewerkt worden.

Adegem - Dorp zal tijdens de weken via de Schoolstraat te bereiken blijven.


GO WEST KRIJGT ZIJN FEESTELIJKE ONTHULLING

Ondanks het voorstel van Paul Van Nieuwenhuyse (Open VLD) aan burgemeester Johan De Roo, om de feestelijke inhuldiging van het kunstwerk Go West voor den Hoogen Pad die voorzien is op 1 mei ( Erfgoeddag) te schrappen, heeft het schepencollege beslist om de feestelijke onthulling van het kunstwerk dat verwijst naar de emigratie van honderden mensen uit onze regio naar Amerika en Canada toch te laten doorgaan.

Het schepencollege gaat daarmee in op het voorstel van de cultuurraad. Die stelde in een reactie van zijn voorzitters dat de problemen binnen COMEET geen reden kunnen zijn voor lokale politici om een kunstevenement zoals de onthulling van een kunstwerk in Adegem af te gelasten.

In zijn reactie zegt het schepencollege dat het veel respect heeft voor het voorbereidend werk dat de werkgroep de afgelopen maanden heeft gedaan.

De burgemeester wijst er op dat het niet alleen gaat over de onthulling van het kunstwerk maar ook over de voorstelling van het boek over emigratie vroeger en nu.

In het boek zijn getuigenissen opgenomen van mensen die geëmigreerd zijn naar Canada en Amerika en van met mensen die momenteel in het kader van het Lokaal Opvang Initiatief (LOI) als asielzoekers in onze gemeente verblijven.


RESOC LEGT KLACHT NEER TEGEN ONBEKENDEN

Nadat eerder politici een anonieme brief kregen, waarin onfrisse praktijken bij het Cultuur Overleg Meetjesland (COMEET) werden aangeklaagd, kregen nu alle politici van de steden en gemeenten die deel uitmaken van het Regionaal Economisch en Sociaal Overlegcomité (RESOC) naast een kopie van de brief van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in verband met administratieve fouten binnen COMEET ook een anonieme brief waarin ook bij de administratie van RESO laakbare feiten worden aangeklaagd.

Zelfs de dochter van Frank Gheyssens, (wordt in de brief van VLM vernoemd) die niets met RESOC te maken heeft ontving een dergelijke brief.

De raad van bestuur van Resoc, Burgemeester van Eeklo Koen Loete (voorzitter van Resoc) en Frank Geyssens hebben klacht neergelegd tegen onbekenden wegens laster, eerroof en reputatieschade. Volgens de raad van bestuur heb je geen verweer tegen anonieme briefschrijvers.

"Wij zijn in de brief van de VLM genoemd maar met de administratieve fouten ( er wordt niet gesproken over fraude) waar in die brief naar verwezen wordt heeft Resoc niets te maken" benadrukt Koen Loete.

Zowel Eekloos Burgemeester als De heer Van de Velde ( ondervoorzitter van de raad van bestuur) wijzen er op dat de boekhouding van Resoc niet door Resoc maar door de provincie wordt gedaan.

Om aan te tonen dat Resoc volledig recht in zijn schoenen staat werd met de provincie afgesproken dat er een externe audit komt om de boekhouding door te lichten.

Zowel de raad van bestuur van Resoc als Frank Geyssens zien in de anonieme brieven een goed georkestreerde campagne om organisaties die in hun nog jong bestaan het Meetjesland veel diensten hebben bewezen in discredit te brengen.

Frank Geyssens heeft beslist om zowel als persoon als met zijn bedrijven in de toekomst nog enkel voor OCMW en gemeentebestuur programma' s te schrijven die voor nationale en Europese subsidies in aanmerking komen.

Door het schrijven van die programma's hebben Resoc en Frank Geyssens er voor gezorgd dat het Meetjesland de afgelopen jaren een miljoen euro aan subsidies heeft binnengehaald.


DANSENDE SENIOREN VERHUISDEN NAAR SPORTHAL VAN CAUTEREN

DANSENDE SENIOREN VERHUISDEN NAAR SPORTHAL VAN CAUTEREN
Tussen 14u en 19u is de sporthal Van Cauteren in de Bloemestraat op zondag (tijdelijk) een danstempel voor senioren geworden.

Toen vorige maand café Plancé in de Staatsbaan zijn deuren sloot waren veel senioren hun wekelijkse dansnamiddag kwijt. Nico en Sonja die de café uitbaatten en Jan die er doorgaans voor de muziek zorgde, boden de dansende senioren een verrassend alternatief aan.

Zij kregen van de gemeente Maldegem toestemming om de komende weken op zondagnamiddag tussen 14u en 19u in de sporthal Van Cauteren een dansnamiddag te organiseren.

Dat er belangstelling voor dergelijke namiddagen is blijkt uit het groot aantal senioren dat uit alle hoeken van Oost en West Vlaanderen zijn weg naar Maldegem vindt om er een paar uren te dansen.

Nico, Sonia en Jan proberen om de dansende senioren in dansclub Willen is Kunnen te verenigingen.

Als zij een vereniging vormen die kan aansluiten bij een adviesraad kunnen zij tegen betere ( goedkopere) voorwaarden de sporthal op zondagnamiddag huren.

Het zal van de senioren afhangen of de tijdelijke oplossing voor hun dansprobleem een definitief karakter krijgt.


FINANCIEEL EXTRAATJE VOOR KVG

FINANCIEEL EXTRAATJE VOOR KVG
Vertegenwoordigers van de verenigingen die op 18 december 2010 in de Sint Adrianuskerk een kerstconcert organiseerden, overhandigden zaterdagnamiddag een cheque van 2600 euro aan Annie Borgonjon, voorzitter van KVG Groot Maldegem.

In 2007 organiseerden de Verenigde Vrienden Adegem, het koor Canticorum en het koor van de Papaver samen hun eerste kerstconcert in de Sint Adrianuskerk.

De opbrengst van dat druk bijgewoond kerstconcert werd aan de vzw De Vierklaver geschonken. Na het eerste kerstconcert stond het vast dat het tweede kerstconcert er over 3 jaar zou komen.

Voor de organisatie van het kersconcert konden de 2 koren en de muziekmaatschappij rekenen op de medewerking van KAV, KVLV, KWB, Gezinsbond, Davidsfonds en het feestcomité.

Nog voor de eerste repetitie van het tweede kerstconcert stond vast dat de opbrengst van dat kerstconcert aan KVG Groot Maldegem zou geschonken worden.

Zaterdagnamiddag waren vertegenwoordigers van de verenigingen die aan het kerstconcert van 18 december hebben meegewerkt te gast op de bijeenkomst van KVG.

Voor die bijeenkomst waren 50kg pannenkoeken gebakken. Aan Annie Borgonjon overhandigde het gezelschap een cheque van 2.600 euro.

Annie Borgonjon dankte de Adegemse verenigingen voor hun financiële ondersteuning. Zij verzekerde de vertegenwoordigers van de verengingen dat het geld goed zal gebruikt worden. Zij wees er op dat een groot deel van de leden van een uitkering leven.

KVG probeert dan ook de prijzen voor de activiteiten zo laag mogelijk te houden. Schenkingen als deze die ze zaterdagnamiddag mocht ontvangen zijn een belangrijke ondersteuning van de werking van KVG.


DE KRUIPUIT WINT MEDAILLES OP ZWEMNAMIDDAG

DE KRUIPUIT WINT MEDAIULLES OP ZWEMNAMIDDAG
Alle medaillewinnaars moesten na de uitreiking van de medailles in het zwembad.

De Vlaamse Vereniging voor Schoolsporten (VSV) stelt zich tot doel om zoveel als mogelijk leerlingen en scholieren aan het sporten te zetten. Om dat doel te bereiken organiseert de VSV regelmatig sportmanifestaties in een of andere stad of gemeente.

Met die activiteiten slagen zij er in ook leerlingen die nog niet bij een sportclub zijn aangesloten aan het sporten te krijgen.

Vorige week woensdagnamiddag stond in het Sint Annazwembad in Maldegem een zwemnamiddag voor de leerlingen het derde tot het zesde leerjaar van het Basisonderwijs op het programma.

Voor de organisatie van de zwemnamiddag kon de VSV rekenen op de medewerking van de Maldegemse sportdienst en het Sint Annazwembad.

Aan de deelnemende scholen werd gevraagd om 3 leerkrachten te leveren voor het begeleiden van de kinderen.

DE KRUIPUIT WINT MEDAIULLES OP ZWEMNAMIDDAG
De gemeenteschool op de Kruipuit deed zijn naam van sportieve school eer aan.
Verschillende leerlingen van de gemeenteschool behaalden een podium plaats.

Tien scholen uit het Meetjesland namen aan de zwemnamiddag deel. Onze gemeente was vertegenwoordigd door de Ark (zowel de Markt als de Zwarte Zusterslaan), de Mevr. Courtmansschool en de gemeenteschool van de Kruipuit.

Individueel konden de leerlingen het in de vlinderslag en crawl opnemen tegen hun leeftijdsgenoten. In de slotproef moesten de kinderen per klas binnen de 10 minuten zoveel als mogelijk baantjes zwemmen.

Dergelijke spotnamiddagen brengen de kinderen niet alleen sportief iets bij, zo leren ook nieuwe vriendjes kennen.


OGP VERDWIJNT NIET

In een reactie in Vrij Maldegem betreuren de OGP raadsleden Freddy Boels en Trui Baert de overstap van Jason Van Landschoot van OGP/NV-A naar Open VLD, de partij waarvan hij in de vorige bestuursperiode deel uitmaakte.

Net als de heer Van Landschoot verwijzen zij in hun reactie naar de goede samenwerking die zij de afgelopen jaren hadden.

Zij vinden het jammer dat de heer Van Landschoot een krantenartikel boven een open gesprek verkoos om zijn afscheid aan te kondigen.

De nu tot 2 man herleide OGP/NV-A fractie laat er geen twijfel over bestaan dat zij ook in de toekomst actief en constructief aan het beleid zal meewerken.

Samen met OGP voorzitter Peter Van Hecke en OCMW raadslid voor OGP Stefaan Lamotte wijzen zij er op dat ook zonder de heer Van Landschoot de OGP aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen zal deelnemen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home