www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 377 - Week 7 : van 13 tot 19 februari 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

KONING BEZOEKT DRUKKERIJ VERSTRAETE, KONINGIN HET WARMHOF

Sedert deze week staat het vast dat koning Albert en koningin Paola op donderdag 17 maart een bezoek brengen aan Maldegem.

Eerst wordt een bezoek gebracht aan de renovatiewerken in het gemeentehuis. Daarna gaat de Koning op bezoek bij de drukkerij Verstraete op het industrieterrein. Koningin Paola brengt een bezoek naar het Woon- en Zorgcentrum Het Warmhof.

Het bezoek wordt afgesloten met een ontvangst in de sporthal MEOS.


DE LAPPERKES STELDEN HUN CARNAVALSWAGEN VOOR

DE LAPPERKES STELDEN HUN CARNAVALSWAGEN VOOR
De nieuwe Carnavalswagen van de Lapperkes kreeg Play - Time als naam mee. De carnavallisten hebben er veel energie in gestopt en het resultaat loont de moeite.

Net als vorig jaar zal ook in 2011 Adegem met twee verenigingen aan het carnavalseizoen deelnemen. 't Folkloorke is al jaren een vaste waarde in de wereld van Carnaval, maar de Lapperkes zijn nieuwkomers : de vereniging werd vorig jaar in april boven de doopvont gehouden.

Het waren bijna alle leden van de pas ontbonden Kasseikes die het initiatief namen om met een nieuwe carnavalsvereniging te starten.

Omdat zij een naam wilden die naar Adegem of naar een Adegemse volksfiguur verwees, kwamen zij bij Lapperkes terecht. De nieuwe carnavalsvereniging telt nu 33 leden, en volgens hun voorzitter Wouter Ginneberge is dat een ideale groep om mee in stoeten op te stappen.

Nadat zij op zondag 5 december 2010 hun eerste prins Jurgen en prinses Griet in hun lokaal 't Damberd hadden voorgesteld, waren de Lapperkes afgelopen zondag opnieuw gastheer voor de carnavalsverenigingen uit de regio. Aan hun lokaal werd hun nieuwe carnavalwagen voorgesteld.

De afgelopen zes maanden hebben verschilende leden van de Lapperkes een belangrijk deel van hun vrije tijd in het ontwerpen en bouwen van die carnavalswagen gestoken.

De basis van de wagen werd op de Kruipuit bij voorzitter Wouter en zijn vader Paul gelegd. Voor de verdere afwerking kreeg de carnavalswagen een plaats in de loods van Boudewijn De Schepper in 't Broekelken.

De Lapperkes zullen met hun nieuwe carnavalswagen aan minstens dertien carnavalsstoeten deelnemen. Naast Maldegem staan zeker ook Sint Laureins, Wetteren en Lombardsijde op het programma van de Lapperkes.

Het ging er zondagnamiddag gezellig aan toe in Adegem -Dorp. De Lapperkes werden door hun lokaalhoudster Lindy en hun collega's carnavallisten gefeliciteerd met het resultaat van hun zes maanden noeste arbeid.

Voorzitter Wouter verzekerde ons zondagnamiddag na de voorstelling dat Play -Time er nog mooier uitziet als het donker is en al zijn lichtjes branden.


VANAF APRIL PRODUCEREN DE WINDMOLENS GROENE STROOM

Een paar maanden later dan oorspronkelijk voorzien zullen de zeven windmolens langs de N49 groene stroom opwekken.

Nadat Electrawinds in 2009 de nodige vergunningen had gekregen om in onze gemeente, evenwijdig met de N49, zeven windmolens te bouwen, werden de eerste maanden die daarop volgden door Electrawinds gebruikt om de percelen grond waarop de molens moesten komen bereikbaar en bouwrijp te maken.

Eind maart 2010 werd de officiële start van de bouw van de windmolens gegeven. Met speciaal transport werden de onderdelen van de windturbines op hun plaats gebracht.

Een van de spectaculairste momenten bij het bouwen van een windmolen is het moment waarop de rotorbladen worden gemonteerd. Het is een precisiewerk op grote hoogte, dat snel verloopt.

TESTEN

In Adegem en Maldegem is de belangstelling voor de windmolens groot. Die belangstelling groeide sterk nadat de mensen vorig jaar in september tijdens een open werfdag de kans kregen een bijna klare en een in opbouw zijnde windmolen te bezoeken.

Omdat er de afgelopen maanden weinig of geen nieuws over het opstarten van de windmolens werd verspreid, gonsde het van geruchten dat er zware problemen waren met de windmolens.

Er zijn geen problemen maar zoals het bij grote werken wel meer gebeurt, konden niet alle aannemers het voorziene draaiboek volgen en liepen de werken daardoor -en ook door de winterprikken- vertraging op.

Van Marleen Van Hecke, PR van Electrawinds, vernamen wij dat alle windmolens nu in hun testfase zitten. Het kan zijn dat er de komende weken een of meerdere windturbines stilgelegd worden om aanpassingen uit te voeren. Het is de bedoeling dat de windmolens in april in productie gaan.

De leerlingen van de Maldegemse scholen krijgen op vrijdag 8 april de kans om in schoolverband de windmolens te bezoeken. Het grote publieke mag op zaterdag 9 april een bezoekje brengen en even een kijkje nemen in de buik van een van de molens.

CIJFERS

Uit de informatienota die bij de start van de werken werd verspreid is met de bouw van de zeven windmolens een investering van 23 miljoen euro gemoeid. De torens zijn 97 meter hoog. Als een van de rotorbladen in zijn hoogste stand staat heeft de windmolen een piekhoogte van 133,5 meter.

De rotorbladen zelf hebben een diameter van 72 meter. Als straks de windmolens op volle toerendraaien zullen zij ongeveer 35 miljoen KWh per jaar produceren. Dat is voldoende om 10.000 gezinnen van stroom te voorzien. Met het in gebruik nemen van de windmolens zou de CO2 uistoot in ons land met 22.75 ton per jaar kunnen dalen.

Marleen Van Hecke maakte er ons ook nog op attent dat mensen zelf kunnen investeren in het energieproject door aandelen te kopen bij Groenkracht, aan 125 euro per stuk.

Al 137 gezinnen uit Maldegem, Adegem en Knesselare hebben samen voor 482.375 euro in het project geïnvesteerd.


 

GAABOLMARATHON TEN VOORDELE VAN DE VIERKLAVER

GAABOLMARATHON TEN VOORDELE VAN DE VIERKLAVER

Vorige week zaterdag om 13u30 begon in de zaal de Poermolen in Donk de jaarlijkse gaaibolmarathon ten voordele van de vzw De Vierklaver.

Een ploeg van het gemeentebestuur en een van de sportraad waren de eerste uitdagers van het Marathonteam dat gedurende 24 uren de bollen liet rollen.

Het marathonteam nam het op tegen dertig ploegen. Tegen drie van die ploegen moesten zij de duimen leggen. In totaal werden er 295 spellekes gespeeld.

Na afloop van de gaaibolmarathon had Gaby Van Landschoot namens de Vierklaver een attentie voor het marathonteam en zijn medewerkers.


WELKE VERKEERSMATTEN MOETEN GEDRAAID WORDEN ?

WELKE VERKEERSMATTEN MOETEN GEDRAAID WORDEN ?

Omdat geen van de vroeger genomen maatregelen om het verkeer in de Verbranden Bos af te remmen het gewenste resultaat had, werden er vorig jaar op twee plaatsen in die straat verkeersmatten gelegd.

De verkeersmatten liggen haaks op de rijweg en hebben resultaat : niemand durft er tegen meer dan 30 km per uur over rijden.

WELKE VERKEERSMATTEN MOETEN GEDRAAID WORDEN ?

Ook in de Canadezenlaan waren er klachten over de snelheid die de automobilisten er ontwikkelen. Daarom werden er twee verkeersmatten aangelegd en mogelijks komen nog andere bij.

In de Verbranden Bos waren de inwoners niet gelukkig met de aanleg van de verkeersmatten. Niet omdat zij er tegen waren maar omdat zij niet op voorhand waren ingelicht.

In de Canadezenlaan was men wel blij met de komst van de verkeersmatten. Dat enthousiasme is ondertussen flink verminderd: automobilisten rijden namelijk vlot tegen 70 km per uur over de hindernissen.

Automobilisten die zowel in de Canadezenlaan als in de Verbranden Bos rijden vragen zich af waarom de verkeersmatten in de Verbranden Bos haaks op de rijrichting van de auto' s liggen, en die in de Canadezenlaan niet.

Omdat wij in de verkeerscommissie geen duidelijk antwoord kregen op die vraag vroegen wij het aan Jessica Hoste van de cel verkeersveiligheid.

Omdat wij blijkbaar niet de enigen zijn die zich vragen stelden bij de ligging van de verkeersmatten, heeft Jessica Hoste de wetgeving uitgeplozen en zij heeft ontdekt dat de verkeersmatten in de Verbranden Bos niet conform de wetgeving liggen.

Zij heeft het schepencollege van die toestand op de hoogte gebracht...


DE PAPAVER ONTDEKT DE KUNSTENAAR IN ZIJN LEERLINGEN

DE PAPAVER ONTDEKT DE KUNSTENAAR IN ZIJN LEERLINGEN
Janel Dhaenens leerde de kinderen de eerste technieken van het beeldhouwen. Het juist hanteren van het mes of de beitel is daarbij zeer belangrijk.

Omdat men er in de Papaver in Adegem van overtuigd is dat er in ieder kind een kunstenaar schuilt, laten de leerkrachten van het eerste leerjaar in hun lessen wereldoriëntatie (WO) hun leerlingen de kunstenaar in zichzelf ontdekken. Dat gebeurt samen met mensen uit de wereld van de kunst.

Onder begeleiding van kunstschilder Willy Van de Velde gingen de kinderen op bezoek in de kapel van de Sint Adrianuskerk, waar zij in contact kwamen met verschillende soorten kunstvoorwerpen.

Omdat kleuren in de wereld van de kunst een belangrijke rol spelen, leerden de kinderen dat er door het samenbrengen van verschillende kleuren nieuwe kleuren ontstaan.

Tijdens een kunstgalerij die in de school werd georganiseerd ontdekten de kinderen dat er bij hen thuis, zonder dat zij het zelf beseffen, vaak ook kunstwerken staan.

In de kunstgalerij werden kunstwerken tentoongesteld die, zonder dat de kinderen er van wisten, door de ouders naar de school waren gebracht. Het duurde even voordat de kinderen door hadden dat zij naar kunstwerken keken die in hun vertrouwde omgeving te vinden zijn.

DE PAPAVER ONTDEKT DE KUNSTENAAR IN ZIJN LEERLINGEN

Welke mooie kunstwerkjes ze zelf uit een homp klei kunnen maken leerden de leerlingen van juffrouw Conny en van Alex Savat.

Afgelopen woensdag werkten de leerlingen van L1A in twee klassen die als kunstatelier fungeerden. Met Alex Savat, die tot voor twee jaar nog kunstwerken uit hout draaide, ontdekten de kinderen dat er uit klei mooie kunstwerkjes kunnen gemaakt worden.

Wat zij woensdagvoormiddag maakten wordt bewaard voor een volgde tentoonstelling. In het tweede kunstatelier leerde Janel Dhaenens de kinderen hoe voorzichtig er bij het beeldhouwen met de grondstoffen en het materiaal moet omgesprongen worden.

Samen met Joel en Inneke van het genootschap 40° kunststof, maakten de leerlingen hun eerste schilderij.

Op 25 februari gaat juffrouw Christa met haar leerlingen van L1B een namiddag op bezoek bij Alex Savat in de Krommewege. In zijn atelier zullen zij een deel van de kunstwerken kunnen bewonderen die Alex de afgelopen jaren heeft gemaakt.


VUESURVIE IN DEN HOOGEN PAD

VUESURVIE IN DEN HOOGEN PAD

In een show van ongeveer anderhalf uur in den Hoogen Pad zingen, dansen en musiceren 89 leerlingen van de Zusters Maricolen zich samen met enkele leerkrachten door een mensenleven.

Het idee en de regie van het jaarlijks massaspektakel van de Zusters Maricolen zijn dit jaar in handen van Michiel De Blaere. Voor de leraar natuurwetenschappen, die in zijn vrije tijd musiceert, is het zijn debuut als regisseur van het massaspektakel.

Naast de voorstelling op vrijdagnamiddag 18 februari voor de leerlingen van de Maldegemse scholen zijn er ook nog voorstellingen voor het publiek.

De show begint op vrijdag- en zaterdagavond om 20u en op zondagvoormiddag om 11u. De drie voorstellingen zijn al uitverkocht...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home