www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 376 - Week 6 : van 6 tot 12 februari 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

LABRADOR VOORKOMT DRAMA IN ONDERDIJKE

Remi Trenson en zijn echtgenote Hilda De Maertelaere zijn er van overtuigd dat zij zonder de reactie van hun hond het verhaal over hun woningbrand in Onderdijke niet meer zouden kunnen vertellen.

In de nacht van dinsdag op woensdag werden Remi en zijn echtgenote uit hun slaap gewekt door hun hond die normaal beneden in de woning slaapt maar er dit keer fel tekeer ging.

Remi dacht dat zijn hond hen wou waarschuwen dat er inbrekers aan het werk waren en ging naar beneden. Daar stelde hij vast dat er geen inbrekers waren maar dat er brand was ontstaan aan de schouw.

Het vuur breidde uit via het houten plafond en de brandende brokstukken die op de meubels vielen. De woonplaats en keuken gingen in de vlammen op. De snelle ingreep van het Maldegemse brandweerkorps voorkwam dat nog andere gedeelten van het huis in de vlammen opgingen.

Het huis is tijdelijk onbewoonbaar. Remi en zijn echtgenote en hun trouwe labrador die extra verwend wordt, kregen voorlopig onderdak bij familie.


KVK ADEGEM DENKT AL AAN VOLGEND SEIZOEN

Terwijl er dit seizoen nog punten moeten gesprokkeld worden om het behoud in de tweede provinciale afdeling veilig te stellen, werkt het bestuur van KVK Adegem al aan zijn ploeg voor het volgende seizoen.

Het moet volgens Alex Dhaenens een ploeg worden die mee kan doen voor de prijzen. Buiten Joeri Sabbe en Jeroen Bauwens, die stoppen met voetballen, en doelman Kris Van Landegem die naar Westkapelle vertrekt, blijven alle spelers van de kern.

Ook de trainersstaf (Philbert De Vlaeminck, Dirk Basslé en Thierry Timmerman) heeft zijn contract voor volgend seizoen getekend.

Om zijn aanval te versterken heeft KVK Adegem Joan Avoki en Michiel Houwenhuyse -momenteel topscorer bij Zomergem- aangetrokken.

Het middenveld wordt versterkt met Vincent Staelens en Koen Sabbe. Jens Lammertyn wordt als vervanger voor Kris Van Landegem aangetrokken.

Volgens de PR man van KVK Adegem is de ploeg nog op zoek naar een linker flankverdediger en enkele spelers die zich via de beloften een weg naar het eerste elftal willen knokken.


JASON VAN LANDSCHOOT IS TERUG OPEN VLD'ER

JASON VAN LANDSCHOOT IS TERUG OPEN VLD'ER
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Open VLD Maldegem stelde voorzitter Jules Van Rie de teruggekeerde verloren zoon Jason Van Landschoot voor.

Omdat er tijdens de vorige bestuursperiode binnen Open VLD Maldegem zoveel spanningen en ruzies waren, besloot Jason Van Landschoot samen met Willy Boulez bij de gemeenteraadsverkiezingen niet meer op te komen met Open VLD.

Omdat Jason politiek actief wou blijven, en enkele jongeren in Maldegem de Onafhankelijke Gemeente Partij (OGP) gesticht hadden, stapte Jason Van Landschoot over naar OGP, die voor de verkiezingen een kartel vormde met NV-A. Het nieuw kartel behaalde drie zetels, waaronder deze van Jason Van Landschoot.

TERUGKEER
"Ik heb mij altijd goed gevoeld binnen OGP/NV-A en wij hebben ons de afgelopen jaren regelmatig in positieve zin laten horen in de gemeenteraad.

Het valt echter niet te ontkennen dat er de laatste jaren in de schoot van Open VLD Maldegem veel veranderd is. De mensen die voor problemen zorgden werden verwijderd en er is een nieuw bestuur gevormd dat een nieuwe wind heeft doen waaien in de afdeling.

Langzaam maar zeker ben ik tot het besef gekomen dat er in Maldegem opnieuw een Open VLD afdeling is waar ik thuis hoor.

Voor ik de beslissing om over te stappen heb genomen heb ik mijn collega' s van de OGP/NV-A fractie ingelicht en zij hadden begrip voor mijn beslissing", vertelde Jason Van Landschoot ons zondag nadat hij als teruggekeerde verloren zoon was voorgesteld.

Bij Open VLD Maldegem is men natuurlijk tevreden met de terugkeer van Jason Van Landschoot. Vorige week maandag werd hij opnieuw in het bestuur opgenomen. Tijdens de gemeenteraadszitting van februari zal fractieleider Paul Van Nieuwenhuyse de uitbreiding van de Open VLD fractie officieel maken.


GO WEST MOET EEN FEESTELIJKE ONTHULLING KRIJGEN

De Maldegemse cultuurraad heeft met verwondering kennis genomen van het voorstel van Open VLD raadslid Paul Van Nieuwenhuyse om de op 1 mei voorziene officiële onthulling van het kunstwerk GO West, dat voor den Hoogen Pad komt, te verdagen of af te schaffen.

"Wij kunnen begrijpen dat Maldegemse politici zich vragen stellen bij de financiële problemen die zich momenteel bij COMEET stellen. Dat geeft die politici nog niet het recht om een culturele activiteit zoals de onthulling van het kunstwerk in Adegem af te schaffen of te verdagen" stellen Piet Blomme en Etienne Dhont, het voorzittersduo van de cultuurraad.

Zij wijzen er de politici op dat een werkgroep van vrijwilligers en verenigingen al meer dan een jaar werken aan een programma om de onthulling van het kunstwerk Go West in te passen in het programma van de erfgoeddag, die dit jaar op 1 mei wordt georganiseerd.

Het kunstwerk, dat verwijst naar de emigratie van honderden mensen uit onze streek naar Amerika en Canada tijdens de grote crisis, past volgens de cultuurraad perfect in het thema "ARMOE TROEF" van de erfgoeddag.

De voorzitters van de cultuurraad raden de politici aan om alvorens onbezonnen uitspraken te doen eerst eens hun oor te luisteren te leggen bij de mensen die actie zijn in het Maldegems cultuurveld.


SVEN NYS WINT VIJFDE PARKCROSS

NYS WINT VIJFDE PARKCROSS

Nog nooit waren er zoveel mensen naar het Maldegemse Sint Annapark afgezakt om er de herkansing van het wereldkampioenschap cyclocross bij te wonen. Alle grote namen waren op de afspraak en hebben voor spektakel gezorgd.

Bij het ingaan van de laatste ronde waren er nog zeven renners die uitzicht hadden op de zege. Het was Sven Nys die een paar honderd meter voor de eindstreep zijn beslissende aanval plaatste en won. Sven Van Thourenhout en Klaas Vantornout vervolledigden het podium. Wereldkampioen Stybar werd vijfde.


KURT DE SMET WINT MALDEGEMSE EREPRIJS UIT BOURGES

KURT DE SMET WINT MALDEGEMSE EREPRIJS UIT BOURGES
Kurt De Smet en zijn echtgenote Carine Martens uit de Striepe mochten in het provinciehuis in Gent de gemeentelijke ereprijs in ontvangst nemen die zij met hun duif op de nationale vlucht uit Bourges wonnen.

Ieder jaar wordt er eind juli of begin augustus een nationale duivenvlucht uit Bourges georganiseerd. Dat is een beschermde vlucht, als ode aan de krijgsgevangenen.

Omdat het om een door de Koninklijke Belgische Duivenbond beschermde vlucht gaat, mogen er die dag vanuit een straal van 200km rond Bourges die dag geen andere vluchten door Belgische duivenmaatschappijen georganiseerd worden.

"Gewoonlijk speel ik in met mijn duiven in het lokaal in Adegem. Omdat er vorig jaar op 24 juli geen vlucht uit Ablis mocht georganiseerd worden heb ik mijn jonge duiven dat weekend op de nationale vlucht uit Bourges ingezet" vertelde Kurt ons.

Die dag werden er in Bourges maar liefst 30742 Belgische duiven gelost. Daarvan behaalde één van de jonge duiven van Kurt De Smet de 740ste plaats in de nationale uitslag.

In de zonale uitslag met maatschappijen uit onder meer Oost- en West Vlaanderen staat die duif op de 214ste plaats. Van de duiven die in het lokaal in Eeklo werden ingekorfd was de duif van Kurt als 24ste aangemeld. Zij was daarmee de eerste duif van Groot Maldegem op die vlucht.

EREPRIJS
Al jaren verbinden een veertigtal Oost Vlaamse steden en gemeenten een ereprijs voor de eerste duif uit hun gemeente aan de nationale duivenvlucht .

Tot vorig jaar was Maldegem niet op de hoogte van die ereprijs. De KBDB heeft Maldegem en andere gemeenten aan deze nationale herdenkingsvlucht met gemeentelijke ereprijzen herinnerd.

Maldegem was een van de 40 gemeenten die op vrijdag 28 januari in het provinciehuis in Gent hun eerste ereprijs uitreikten.


THE JACQUELINES ZORGDEN VOOR SWINGENDE START VAN POEZIEPRIJS 2011

Sedert enkele jaren is gedichtendag ook de dag waarop het startsein gegeven wordt van de gemeentelijke poëziewedstrijd. Maldegem bouwt aan een poëzieroute die aansluit bij de Meetjeslandse Kunst en Poëzieroute.

De Maldegemse poëzieroute wordt bewegwijzerd door panelen waarop een gedicht en een prozatekst staan die een van de Maldegemse sagen en legende als uitgangspunt hebben. De gedichten die op de panelen komen zijn de gedichten die de jaarlijkse poëzieprijs winnen.

Tijdens de poëzieavond die op donderdag 27 januari in den Hoogen Pad werd georganiseerd werden de sagen en legenden bekend gemaakt die dit jaar als uitgangspunt zullen dienen voor de gedichten die aan de poëziewedstrijd deelnemen: "de Dolende Monniken van Zoetendale" en "de Legende van de Rode Mannekes". Het volledige reglement van de Maldegemse Poëzieprijs kan aangevraagd worden bij de cultuurdienst.

Nadat alles was verteld over de Poëzieprijs 2011 en na de symbolische onthulling van de panelen waarop de winnende gedichten van de poëzieprijs 2010 staan, was het de beurt aan The Jacquelines en aan Herman Leenders om voor extra cultuur te zorgen.

The Jacquelines en hun band -waaronder pianist Stijn Wauters- deden dat met swingende muziek, die de zestiger jaren deden herleven in den Hoogen Pad.

Herman Leenders las voor uit eigen werk. Daarin zaten gedichten die verwezen naar streken uit onze gemeente. Die straten en omgevingen ontdekte Herman Leenders tijdens de jaren dat hij in Maldegem woonde.


PARLEMENTSLID VALERIE TAELDEMAN KRIJGT UITBRANDER

Hoe goed de bedoelingen van Vlaams parlementslid en schepen van Maldegem Valerie Taeldeman ook waren, toch werd ze door Jan Peumans terecht op de vingers getikt...

Op woensdag 26 januari stond er in het Vlaams parlement een plenaire zitting op het programma. Dat is een bijeenkomst waarop alle parlementsleden geacht worden aanwezig te zijn. Een dergelijke zitting duurt uren en af en toe moet er ook gestemd worden.

De raadsleden zitten dan in het halfrond te luisteren, komen zelf tussen of lezen hun krant of doen iets anders. Iedereen probeert aandachtig te zijn als er moet gestemd worden.

Jan Durnez, die naast Valerie Taeldeman in het halfrond zit, had de ganse namiddag geluisterd en moest nodig naar het toilet. Net terwijl hij even weg was moest er gestemd worden.

Valerie Taeldeman drukte op haar eigen stemknopje en ook op dat van haar even afwezige buur. Zowel de parlementsvoorzitter als een lid van Vlaams Belang hadden dit echter gezien. De parlementsvoorzitter liet de stemming dus overdoen.

Het werd een zelfde uitslag: Jan Durnez had immers ondertussen zijn plaats in het halfrond opnieuw ingenomen. Jan Peumans kon het incident echter niet zomaar aan zich laten voorbij gaan en gaf het CD&V parlementslid een uitbrander.

Nadat zij haar excuses had aangeboden en beloofd had dat zij het nooit meer zal doen, was voor de voorzitter van het Vlaamse parlement het incident gesloten. Voor Lode Vereeck, fractieleider van VB, is een uitbrander voor een dergelijke stemfraude als straf veel te licht...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home