www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 375 - Week 5 : van 30 januari tot 5 februari 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

WIE VOLGT WILFRIED SIERENS OP ALS VOORZITTER VAN DE GEZINSBOND

WIE VOLGT WILFRIED SIERENS OP ALS VOORZITTER VAN DE GEZINSBOND
In het parochiaal centrum stelde voorzitter Wilfried Sierens tijdens de nieuwjaarsreceptie het nieuwe bestuur van de Adegemse afdeling van de Gezinsbond voor.

Nadat hij in zijn korte toespraak had teruggeblikt op het voorbije werkjaar, kondigde Wilfried Sierens tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gezinsbond aan dat hij na 10 jaar afscheid neemt als voorzitter van de Adegemse afdeling van de Gezinsbond. Hij blijft nog wel actief binnen het bestuur.

In zijn toespraak had hij woorden van lof voor het bestuur van de afdeling, dat de afgelopen jaren veel initiatieven genomen heeft. Hij vond het jammer dat de opkomst voor de activiteiten niet altijd de gestelde verwachtingen inloste.

Nieuwe bestuursverkiezingen moesten er bij de Gezinsbond Adegem niet georganiseerd worden : omdat er zich geen nieuwe kandidaten voor het bestuur hadden aangemeld, werd het uittredend bestuur bij handgeklap herkozen.

Omdat Wilfried Sierens zijn hamer inlevert, zullen er in het bestuur enkele verschuivingen van bevoegdheden zijn.

Na het woordje van de voorzitter was het de beurt aan Dorine De Vlieger om een wandeling door het jaarprogramma te maken.

Dat jaarprogramma vinden de leden terug op het magazine Prikbord en op de website.


MALDEGEM HEEFT DAGVERZORGINGSCENTRUM

MALDEGEM HEEFT DAGVERZORGINGSCENTRUM
Ook Adegemse senioren vonden al hun weg naar het dagverzorgingscentrum dat het Woon- en Zorgcentrum Tilia begin dit jaar opende.

Senioren die zich nog te goed voelen om hun intrek te nemen in een Woon en Zorgcentrum hebben nu in Maldegem de mogelijkheid om een halve dag, een dag of meerdere dagen per week naar het dagverzorgingscentrum van het W&Z Tilia in de Koningin Elisabethlaan te gaan.

Volgens Jan Van Steen Kiste, algemeen directeur van vzw De Lindeboom -waar het W&Z Tilia deel van uitmaakt- is het bewezen dat het aanbieden van degelijke dagverzorging senioren meer dan twee jaar langer in hun vertrouwde omgeving kan houden.

Omdat ook de wachtlijst van het W&Z Tilia steeds langer wordt en de vzw over de nodige infrastructuur en personeel beschikt om de senioren dagverzorging aan te bieden, had De Lindeboom al langer plannen om in Maldegem te starten met een dagverzorgingscentrum.

Eind vorig jaar kreeg de vzw de vergunning om in zijn dagverzorgingscentrum gemiddeld vijf senioren per dag op te vangen. Dat er in onze gemeente nood was en is aan een dagverzorgingscentrum blijkt volgens directeur Philippe Vanrysselberghe uit de belangstelling die er voor de nieuwe service van Tilia bestaat.

PRIJS
Een bezoek aan een dagverzorgingscentrum moet niet gezien worden als een eerste stap naar een opname in een W&Z: het is een alternatief voor hulpbehoevende senioren die thuis blijven wonen.

In een dagverzorgingscentrum wordt de zorg voor een senior voor een halve dag of een dag overgenomen van de mensen die anders instaan voor de mantelzorg van de senioren.

Voor een dag in het dagverzorgingscentrum Tilia betaalt een senior 17,06 euro. Hij heeft er een zithoek met relaxzetels, een zithoek om TV te kijken, en aan senioren aangepast sanitair.

In de prijs zitten de koffie bij de aankomst, het middagmaal en het vieruurtje. De senioren kunnen deelnemen aan de ochtend- en namiddag activiteiten die in Tilia worden georganiseerd.

De senioren kunnen zich door familie of bekenden naar het dagverzorgingscentrum laten brengen en afhalen of het vervoer door Tilia laten verzorgen. Daarvoor wordt 3 euro per rit aangerekend.

UITBREIDING
De vzw De Lindeboom, die naast Tilia in Maldegem ook nog woon en zorgcentra in West Vlaanderen heeft, wil zowel zijn W&Z als zijn dagverzorgingscentrum in Maldegem uitbreiden. Daar is volgens de directie ruimte voor. De uitbreiding is echter niet aan de orde zolang de wetgeving op de W&Z niet wordt aangepast.

Voor meer informatie over het W&Z Tilia en zijn dagverzorgingscentrum kan contact opgenomen worden met het nummer 040 71 45 45.


NOG DIT JAAR DUIDELIJKHEID OVER HET SCHIPDONKKANAAL

Als wij minster Hilde Crevits mogen geloven komt er nog dit jaar een definitieve beslissing over het dossier van het Schipdonkkanaal. Er komen volgens de minister geen nieuwe studies meer.

Er wordt gewacht op het Milieueffectenrapport (MER) dat de gevolgen van de eventuele verbreding van het Schipdonk in kaart moet brengen.

Na de bespreking van het MER plan zal de minister haar voorstel ter goedkeuring aan het Vlaamse parlement voorleggen.


GEEFT UW KOSTBARE BEZITTINGEN EEN SDNA

De politie maakt de mensen erop attent dat inbrekers en dieven graag gebruik maken van de donkere dagen om hun slag te slaan. De stijging van het aantal inbraken, ook in onze gemeente, is daar volgens de politie het bewijs van.

De politie raadt de mensen nog eens op aan om hun eigendommen goed te beveiligen.

Sedert kort is de Maldegemse politie ook begonnen met het aanbrengen van een Synthetisch DNA (SDNA) op waardevolle voorwerpen.

Dat SDNA wordt slechts zichtbaar als het met een speciaal soort licht beschenen wordt, wat het de politie makkelijker maakt om gestolen zaken aan de eigenaar terug te bezorgen als die teruggevonden worden.

Wie belangstelling heeft om zijn waardevolle bezittingen een SDNA te geven kan contact opnemen met de PZ Maldegem op het nummer 050 72 71 70.


HET VORSTENPAAR KOMT OP BEZOEK

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van CD&V kondigde burgemeester Johan De Roo aan dat koning Albert en koningin Paola vermoedelijk nog in het voorjaar een bezoek brengen aan Maldegem.

Het initiatief voor het bezoek gaat volgens de burgemeester niet uit van de gemeente maar van het vorstenhuis. Samen met een werkgroep bereidt de burgemeester het bezoek van het vorstenpaar voor.

Het laatste koninklijk bezoek aan Maldegem dateert van 27 juni 1974. Koning Boudewijn was op 27 september 1979 nog op bezoek op het Canadees kerkhof in Adegem.

Weldra zullen op de website van Camera Obscura (www.camob.be) beelden te zien zijn van beide bezoeken.


TOAST LITERAIR MET GUIDO VAN HEULENDOINK

TOAST LITERAIR MET GUIDO VAN HEULENDOINK
Schrijver Guido Van Heulendonk was de eregast op de Toast Literair van DF Adegem

Davidsfonds Adegem was een van de vele DF afdelingen die op zondag 23 januari een taal- en leesontbijt organiseerden.

Tussen het ontbijt en de receptie ging schrijver Guido van Heulendonk de confrontatie aan met zijn lezers. Centraal in die confrontatie stond "Barnsteen", het tiende boek van de Adegemse schrijver, dat onlangs verscheen.

De schrijver kreeg in de zaal De Kesel een publiek voor hem dat zijn boek had gelezen en bestudeerd. Hij kreeg in de loop van de confrontatie veel vragen over zowel zijn hoofdpersonage als over de vorm waarin sommige delen van zijn boek geschreven zijn.

Uit de gesprekken bleek duidelijk dat de schrijver en zijn lezers niet altijd de zelfde interpretatie gaven aan de uitspraken en handelingen van het hoofdpersonage.

De schrijver benadrukte in zijn antwoorden dat hij met zijn boek zijn lezers geen levensles wil meegeven en dat hij het niet abnormaal vindt dat lezers van zijn boeken een andere kijk hebben op de passages in het boek dan de schrijver.


WEGEN EN VERKEER BEVESTIGT WERKEN IN ADEGEM

Tijdens de bijeenkomst van de verkeerscommissie bevestigde een vertegenwoordigster van het Agentschap Wegen en Verkeer dat er de komende jaren in Adegem op verschillende gewestwegen onderhoudswerken uitgevoerd zullen worden.

In de Prins Boudewijnlaan zullen betonvakken die er slecht bij liggen vervangen worden. Het fietspad in de Staatsbaan zal vanaf de Hillestraat tot aan Maldegem heraangelegd worden.

De aanleg van de rotonde aan de Hillestraat staat nog altijd op het programma van 2012. Het hangt er vanaf of de bevoegde minister in 2012 voor dat project geld kan voorzien.

Of er al dan niet een rotonde komt op het kruispunt van de N9 met de nog aan te leggen weg vanaf het uitgebreid industrieterrein naar de N9 staat, zo bleek tijdens de verkeerscommissie, nog niet vast.


YVES LETERME EREGAST OP NIEUWJAARSONTBIJT CD&V

YVES LETERME EREGAST OP CD&V NIEUWJAARSONTBIJT
Uittredend eerste minster Yves Lerterme voelde zich duidelijk op zijn gemakt op het nieuwjaarsontbijt van CD&V Maldegem, dat doorging in den Hoogen Pad.

Het was een tevreden voorzitter Jacques Willems die zondagvoormiddag de meer dan 350 gasten die zich voor het nieuwjaarsontbijt hadden ingeschreven verwelkomde.

Hij dankte de CD&V jongeren voor de extra inspanning die ze gedaan hadden om den Hoogen Pad (er was zaterdagavond nog een optreden) toch nog tijdig klaar te krijgen voor het ontbijt.

Net als burgemeester De Roo blikte de voorzitter met tevredenheid terug op het beleid dat zowel in de gemeente als bij het OCMW door de CD&V mandatarissen wordt gevoerd.

YVES LETERME EREGAST OP CD&V NIEUWJAARSONTBIJT
Wegens te drukke beroepsbezigheden nam Stefaan Heyndrikx zondag afscheid als secretaris van CD&V.

Woorden van dank en een aandenken had de voorzitter ook voor Stefaan Heyndrikx, die afscheid nam als secretaris van de afdeling maar wel actief blijft binnen CD&V Maldegem.

Het was een zichtbaar ontspannen Yves Leterme die, als eregast op het nieuwjaarsontbijt, CD&V Maldegem feliciteerde met zijn werking en beleid.

Hij benadrukte dat hij met zijn regering van lopende zaken nu nog meer dan anders aantoont dat CD&V er niet alleen in goede dagen, maar ook in perioden van politieke impasse is om voor stabiliteit te zorgen.

Tot voorspellingen over het moment waarop er een nieuwe regering komt liet de eerste minister zich niet verleiden...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home