www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 372 - Week 2 : van 9 tot 15 januari 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

MARIA LELOUP WERD 102

MARIA LELOUP WERD 102
Het gelukwenstelegram dat Maria Leloup van het vorstenpaar ter gelegenheid van het 102de verjaardag kreeg, krijgt een speciale plaats in het appartement.

Woensdag 7 januari werd Maria Leloup 102 jaar. Zij is daarmee de oudste inwoners van Adegem en Groot Maldegem. Zij klopt Magdalena Meire uit de Kronekalseide met 14 dagen.

Op haar 100ste verjaardag werd zij en haar familie door schepen Antoine Pauwels in het gemeentehuis ontvangen. De ontvangst ter gelegenheid van haar 101ste verjaardag gebeurde in de zaal de Valk in Huis Wallyn.

Ter gelegenheid van hun 102de verjaardag was Maria samen met haar familie en enkele vriendinnen te gast in de trouwtent van de gemeente. Daar hoorde zij van schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels dat haar foto op zijn bureau staat.

Maria weet nog altijd van het leven te genieten. Zij wordt daarbij geholpen door haar familie. Zij weten dat hun ma en oma graag lekker eet.

Regelmatig wordt zij dan ook uitgenodigd om ergens te gaan eten. Vorig jaar was zij uitgenodigd op een barbecue. Die barbecue was een smoesje.

In plaats van de barbecue mocht Maria haar voeten onder de tafel steken in de karmeliet in Brugge.


Samen met haar familie werd Maria Leloup door schepen Antoine Pauwels in de trouwtent in de tuin van Huis Wallyn ontvangen.

Tijdens haar ontvangst in de trouwtent herinnerde burgemeester Johan De Roo Maria aan de afspraak die ze vorig jaar hebben gemaakt. Maria werd geboren in 1909, het jaar dat het Maldegems gemeentehuis werd gebouwd.

Zij zal, als haar gezondheid het toelaat, met een andere eregast de eerste zijn die officieel in het gerenoveerde gemeentehuis met de lift van de laagste naar de hoogste verdieping mag gaan.


't SCHRIJVERKE WIL EEN POSTPUNT

Nadat het postkantoor in Adegem definitief zijn deuren sloot werd er gehoopt dat de Post -nu D Post- in Adegem een PostPunt zou openen.

Intermarché en de vroegere uitbaters van 't Schrijverke waren enkele jaren terug kandidaat om een PostPunt in hun zaak te op te nemen. Hun aanvragen konden steeds op de ondersteuning van de Maldegemse gemeenteraadraad rekenen.

De Post heeft nooit gunstig op hun antwoord gereageerd. Op de Website van de Post is Adegem nooit als kandidaat voor een PostPunt verschenen.

Roger Steenbeke, de nieuwe uitbater Van 't Schrijverke, heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar in een schrijven aan D Post informatie gevraagd over het openen van een PostPunt in zijn zaak in Adegem-Dorp.

Schepen Valerie Taeldeman heeft als Vlaams Parlementslid met een brief aan de directie van D Post de aanvraag van 't Schrijverke ondersteund.

Op vraag van Jason Van Landschoot beloofde ook burgemeester Johan De Roo om namens de gemeente schriftelijk met de directie van D Post contact op te nemen.

De heer Steenbeke heeft ondertussen al een antwoord gekregen van de D Post. Daarin staat dat D Post zal onderzoeken of er in Adegem nood is aan een PostPunt.

Een blik op de website van D Post leert ons dat ook nu D Post nog altijd geen onderzoek doet of overweegt om in Adegem een PostPunt te openen.


NIEUWJAARSRECEPTIE

NIEUWJAARSRECEPTIE
Maandag 3 januari klonk het gemeentepersoneel in de sporthal Van Cauteren op het nieuwe jaar.

De nieuwjaarsreceptie is voor het gemeentebestuur een gelegenheid om zijn personeel te bedanken voor hun inzet.

Het is ook de gelegenheid om mensen die in de loop van het voorbije jaar met pensioen gingen uit te wuiven en hen een geschenk te overhandigen.

Ook de personeelsleden die 25 jaar dienst hebben bij de gemeente ontvingen tijdens de nieuwjaarsreceptie een attentie.


DE PAPAVER ORGANISEERT KOEKENVERKOOP

Om er onder meer mee voor te zorgen dat de school de maximumfactuur niet overschrijdt geeft de ouderraad van de Papaver de school jaarlijks een bijdrage per kind.

Dat geld brengt de ouderraad bijeen door in samenwerking met de school acties te organiseren. De koekenverkoop die momenteel loopt is daar een actie van.

Tot en met 28 januari kunnen via de leerlingen, de leerkrachten, en het secretariaat van de Papaver koekenpakketten besteld worden. Een pakket kost 5 euro.

Vanaf 16 februari worden de pakketten aan huis geleverd of kunnen ze worden afgehaald in de Papaver.

Voor meer informatie en bestelformulieren kan contact opgenomen worden met de Papaver op het nummer 050-71.15.93 of via [email protected]


DE ENE VERKEERSMAT IS DE ANDERE NIET

DE ENE VERKEERSMAT IS DE ANDERE NIET
In de Verbranden Bos liggen de verkeersmatten in de breedte van de rijweg. De paaltjes die naast de rijweg zijn geplaatst zijn een gevaar voor de fietsers.

Om tegemoet te komen aan de klachten van de inwoners van de Verbranden Bos heeft het Maldegemse gemeentebestuur de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen om het zwaar verkeer uit de straat te houden en om de automobilisten te verplichten hun snelheid te minderen.

De maximum toegelaten snelheid werd in fazen van 90 km/u naar 50 km/u gebracht en buiten plaatselijk verkeer zijn vrachtwagen van 5,5 ton en meer niet meer welkom in de Verbranden Bos. Op 2 plaatsen werden ook wegversmallingen aangelegd.

Omdat de tellingen van vorig jaar aantoonden dat er nog steeds door veel auto' s veel te snel wordt gereden in de Verbranden Bos besliste de gemeente, zonder de inwoners in te lichten, om op 2 plaatsen in de straat verkeersmatten, als snelheidsremmers, op het wegdek te plaatsen.

De inwoners uit de Verbranden Bos waren niet gelukkig met de gang van zaken maar moesten toegeven dat de verkeersmatten hun doel bereikten. Er wordt trager gereden in de straat.

GEVAARLIJK
Veel automobilisten ontweken de verkeersmatten door ter hoogte van die matten naast het wegdek te rijden. Daarmee brachten zij de fietsers in gevaar.

De gemeente reageerde daar eerst op door naast de verkeersmatten blokken in het gras te plaatsen. Ondertussen werden ter hoogte van de verkeersmatten ook paaltjes aan de rand van de weg geplaatst.

In de Verbranden Bos zijn die paaltjes een overbodige en gevaarlijke luxe: al meer dan een fietser is met zijn pedaal langs een van de paaltjes geschuurd. Een van die fietsers is daardoor gevallen.


In de Canadezenlaan liggen de verkeersmatten in de lengte van het wegdek. De snelheidsremmer kan vlot tegen 70 km per uur worden genomen.

ZINLOOS
Omdat er ook in de Canadezenlaan klachten waren over de snelheid waarmee auto's door de straat vliegen besloot de gemeente ook daar verkeersmatten aan te leggen.

De eerste liggen er al een tijdje. Uit reacties van inwoners uit de Canadezenlaan blijkt dat de verkeersmatten (er zijn er nog 2 voorzien) weinig of geen effect hebben op de snelheid die veel automobilisten in de Canadezenlaan ontwikkelen.

Een blik op de verkeersmatten in beide straten leerde ons dat de snelheidsremmers in de Canadezenlaan anders zijn aangelegd dan in de Verbranden Bos.

Door ze mee in de rijrichting te leggen zijn de snelheidsremmers in de Canadezenlaan door de auto's te nemen zonder dat ze hun snelheid moeten minderen.

Wij zagen een personenwagen die tussen de 70 en 80 km/u reed zonder af te remmen en zonder gekke sprongen te maken over de verkeersmatten rijden. In de Verbranden Bos is zoiets onmogelijk.


JONGE VVA'ERS SPEELDEN DRIEKONINGEN

JONGE VVA'ERS SPEELDEN DRIEKONINGEN

Zaterdagnamiddag trokken een groep jonge muzikanten van de V.V.A. spelend door de Adegemse straten. Wie zijn deur opendeed kreeeg een serenade in Driekoningen stijl.

De opbrengst van hun Driekoningenoptreden was niet voor hen zelf maar voor de muziekmaatschappij.


PROVINCIE FLUIT VLIEGTUIGCLUBS TERUG

Als het van het provinciebestuur van Oost Vlaanderen afhangt moeten de vliegtuigclubs met thuisbasis het vliegveld van Ursel hun activiteiten stopzetten.

De gouverneur heeft na een klacht van Natuurpunt en Partners Meetjesland de vergunningen geweigerd.

De vliegclubs tillen niet zo zwaar aan het weigeren van de vergunningen: voor Jo Van de Woestyne van Vliegclub Ursel is er weinig aan de hand.

De clubs vliegen al 45 jaar op het vliegveld van Ursel. Er is volgens de woordvoerder van de Urselse vliegclub een overeenkomst met het ministerie van Landsverdediging.

NIEUWE RONDE
Volgens Guido Steenkiste, woordvoerder van Natuurpunt en Partners Meetjesland is de weigering van de vergunningen door de provincie niet het einde van het verhaal: hij is er nu al zeker van de gemeente Knesselare opnieuw een vergunning aan de vliegclub zal afleveren.

Het is dan aan Natuurpunt en Partners Vlaanderen om opnieuw klacht in te dienen zodat de carrousel opnieuw kan beginnen draaien.

Guido Steenkiste blijkt het bij het rechte eind te hebben. Freddy Tanghe burgemeester van Knesselare is van oordeel dat de vliegclubs zich aan de opgelegde beperkingen houden. Er is volgens hem dan ook geen enkel probleem.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home