www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 370 - Week 52 : van 26 december tot 1 januari 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

WINTERELLENDE MAAKT MENSEN CREATIEF

Klik voor een grotere versie
Het pak sneeuw dat ook bij ons viel zorgde voor spekgladde wegen. De sneeuwellende zorgde ook voor creativiteit bij de mensen. Op verschillende plaatsen verrezen sneeuwmannen. Het mooiste exemplaar kon David vastleggen bij de Familie Thys op den Appelboom.

Nog voor de winter begon hadden wij al 17 dagen sneeuw gekregen. Vorig weekend is er nog een pak bijgevallen, zodat gans België onder de sneeuw zat.

Tijdens de eerste winterprik werd er overal kwistig met strooizout omgesprongen. Toen de tweede winterprik zich aanmeldde werd het snel duidelijk dat er zuiniger met het zout moest worden omgegaan.

De Vlaamse regering en de provinciebesturen legden beslag op de zoutvoorraden. De gemeenten kunnen nu nog enkel via de gouverneur aan strooizout geraken.

De gemeente Maldegem kreeg vorige week een voorraad van 30 ton. Toen die geleverd werd bleek die zo aan elkaar gekoekt was dat het zout niet in de strooimolens kon.

Het was wachten op een nieuwe voorraad. Het zout van mindere kwaliteit zal gebruikt worden om zoals vroeger met de schop uit te strooien op openbare plaatsen en straten waar de strooiwagen minder komt.

Toen burgemeester Johan De Roo vorige week een paar uur met een van de strooiwagens meereed stelde hij met tevredenheid vast dat veel mensen het voetpad voor hun woning sneeuw en ijsvrij gemaakt hadden.

Dat betekent ook dat er mensen zijn die dat niet gedaan hebben en daarmee in overtreding zijn.


GAAT DE CAFETARIA VAN DEN HOOGEN PAD TIJDELIJK DICHT ?

De huidige concessie voor de uitbating van den Hoogen Pad eindigt op 31 december. Er was dan ook een nieuwe concessie uitgeschreven.

Wie een concessievoorstel deed moest, als hij de concessie toegewezen kreeg, zelf de cafetaria uitbaten. Omdat er op die concessie geen enkele kandidaat kwam opdagen, staat zij nu opnieuw open.

Nu mogen ook bedrijven (brouwerijen, drankcentrales) een concessievoorstel indienen. Net als de gemeente heeft ook het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) problemen om een uitbater te vinden voor de cafetaria van de sporthal Meos.

Ook daar mochten aanvankelijk geen firma's meedingen. Omdat er echter tijdens de laatste inschrijvingsperiode hier ook geen enkele kandidaat kwam opdagen heeft het AGB eveneens zijn voorwaarden aangepast.

Ook voor de uitbating van die cafetaria zullen bedrijven dus een voorstel mogen indienen en een gerant in de cafetaria plaatsen.


BELASTINGEN BLIJVEN ONGEWIJZIGD

Bij het begin van de huidige bestuursperiode kondigde schepen van financiën Remi De Jaeger aan dat er, zolang hij schepen van financiën is, geen verhoging komt van de belangrijkste gemeentebelastingen.

Tijdens de raadszitting van 22 december stelde het schepencollege voor om zowel de Algemene Gemeentebelasting (75 euro of 50 euro voor de sociale categorieën) en de gemeentelijke optelcentiemen (1.350) zowel in 2011 als in 2012 op het zelfde peil te behouden.

Ook de Aanvullende Belasting op de Personenbelasting (ABP) blijft ongewijzigd op 8%.

Net als vorig jaar ontspon er zich een discussie tussen schepen De Jaeger en Freddy Boels, over de volgens het oppositielid te hoge belastingsdruk in Maldegem. Een discussie die door de andere raadsleden met enige reserves werd gevolgd.


WINTERNOODPLAN

Het OCMW herinnert er de zestigplussers, gehandicapten en chronisch zieken aan dat het winternoodplan nog steeds van toepassing is.

Voor het ruimen van sneeuw in de omgeving van hun woning, het afhalen van dringende medicatie en boodschappen en het binnenhalen van kolen en of hout kunnen zij bij voorrang een beroep doen op de mensen van de klusjesdienst.

Zij kunnen daarvoor contact opnemen met het gratis groennummer 0800-99724 of op de nummers 050 72 72 31 en 050 72 72 32.


DUIVEN IN DE KIJKER

Klik voor een grotere versie

Voor de 39ste maal werd in Adegem op kerstdag een tentoonstelling van kampioenenduiven georganiseerd. Marnix Schelstraete was een van de tien duivenmelkers die gevraagd was om vier van zijn duiven, die de afgelopen jaren bijzondere prestaties hebben geleverd, tentoon te stellen.

Een paar honderd duivenmelkers uit vooral Oost en West Vlaanderen zakten op kerstdagnamiddag naar het André Trensonstadion af om er de 40 kampioenenduiven te bewonderen.


HYPOTHEKEERT SCHULDENLAST DE TOEKOMST VAN MALDEGEM?

Bij de behandeling van de begroting en de beleidsnota hadden zowel Open VLD, OGP/NV-A en Groen! het over de leninglast die tegen eind 2011 tot net geen 50.000.000 euro (2 miljard Belgische frank) zal oplopen.

Volgens Diëgo Smessaert is er voor de gemeente in 2012 geen ruimte meer om investeringen te doen.

Freddy Boels had berekend dat iedere beroepsactieve Maldegemnaar een gemeentelijke schuldenlast van meer dan 3300 euro torst. "Het zijn mooie gebouwen die de gemeente en het OCMW hebben gezet, maar bij een aantal gemeentelijke investeringen ben ik er van overtuigd dat de gemeente onnodig voor de grootste investeringen gekozen heeft" stelde de heer Boels.

Hij had het dan vooral over de renovatie van het gemeentehuis, de nieuwe sporthal en het politiegebouw. Ook de personeelskost, die in 2010 voor het eerst boven de 10 miljoen euro gaat, is voor de oppositiefracties zorgwekkend.

BETAALBAAR
Volgens schepen De Jaeger moeten de raadsleden kijken welke belangrijke investeringen de gemeente, het OCMW en het AGB de laatste jaren hebben gedaan en hoe zwaar de jaarlijkse intrest en de aflossingen van de leningen wegen op de begroting.

Volgens de schepen heeft Maldegem nog geen 10% van zijn inkomsten nodig om die te betalen. Dat is volgens de schepen van financiën voor Maldegem een historisch laag percentage.

Hij wees er de heer Smessaert op dat er in een jaar waar er verkiezingen zijn (2012) geen investeringen mogen gestemd worden.

Schepen De Jaeger deelt de bezorgdheid van de oppositie over de personeelskosten maar voegt er onmiddellijk aan toe dat een deel van die kosten (het onderwijzend personeel) door de gemeente moet worden betaald maar door de staat aan de gemeente wordt terugbetaald.


DE PAPAVER ZORGDE VOOR KERSTSFEER IN HET WARMHOF

Klik voor een grotere versie
De leerlingen van het derde leerjaar van de Papaver begeleiden de bewoners van het Warmhof naar de cafetaria waar ze hen een show aanboden.

Na de leerlingen van het eerste leerjaar was het deze week de beurt aan de leerlingen van het derde leerjaar van de Papaver om een bezoek te brengen aan het Woon- en Zorgcentrum het Warmhof.

Toen dat bezoek werd geregeld, werd er afgesproken dat de kinderen en de leerkrachten de verplaatsing naar het Warmhof per fiets zouden maken.

Gezien de weersomstandigheden en de toestand van de wegen werd besloten om de kinderen toch maar met de auto naar het WZC te voeren. Voor de senioren maakte het niet uit hoe de kinderen in het Warmhof geraakten: zij keken uit naar de ontmoeting.

Klik voor een grotere versie
Met zang, dans en poëzie zorgden de leerlingen van de Papaver voor een vroege kerstsfeer in het Warmhof.

Met zang, dans en poëzie zorgden de leerlingen van de Papaver voor een vroege kerstsfeer in het Warmhof. Net als de kinderen van het eerste leerjaar, hielpen de kinderen bij het serveren van de koffie.

Daarna kwamen zij gearmd met senioren naar de cafetaria of voerden hen met hun rolstoel naar de omgeving van het podium. Samen met hun leerkrachten hadden de kinderen een show van ongeveer een uur in elkaar gestoken.

Het openingslied, de Kleine Trommelaar, kreeg de woorden van een kerstlied. Veel senioren herkenden in het kerstspel het verhaal van het meisje met de zwavelstokjes.

De senioren genoten van het optreden maar ook voor de kinderen ging de namiddag veel te snel voorbij.


KERSTCONCERT IN DE SINT ADRIANUSKERK

Klik voor een grotere versie

Ondanks de moeilijk berijdbare wegen en de sneeuwval genoten toch nog meer dan 400 mensen van het kerstconcert dat door het koor Canticorum, het kinderkoor van de Papaver en de Verenigde Vrienden Adegem in de Sint Adrianuskerk werd gegeven.


DE KRUIPUIT TE GAST BIJ OKRA

Klik voor een grotere versie

Dinsdagnamiddag waren leerlingen van de gemeenteschool op de Kruipuit te gast op de vergadering van OKRA Adegem. Zij brachten er enkele klassieke en moderne kerstliedjes.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home