www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 369 - Week 51 : van 19 tot 25 december 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

NIEUWJAARSRECEPTIE OP 9 JANUARI

Klik voor een grotere versie

Ook in 2011 biedt het Adegems feestcomité de Adegemnaren een nieuwjaarsreceptie aan. Op 9 januari is jong en oud vanaf 10u30 welkom op het kerkplein.

Het feestcomité zorgt tot 12u voor gratis hapjes en drankjes. Wie na 12u nog iets wil drinken betaalt 1 euro. De Verenigde Vrienden Adegem die voor de nieuwjaarsreceptie de eucharistieviering in de kerk opluisteren brengen daarna ook nog een deuntje tijdens de receptie.


U ZIJT WELLEKOME

Wie houdt van kerstsfeer en samenzang kan op zondag 26 september terecht in de Sint Adrianuskerk, waar Het Davidsfonds in samenwerking met het koor Canticorum vanaf 16u een samenzang organiseert.

Bij het binnenkomen van de kerk krijgt iedereen een zangboekje. Daar staan onder meer de klassiekers 'U zijt willecome', 'Maria die zoude naar Bethlehem gaan' en 'Hoe leid dit kindeke' in.

De toegang tot de samenzang is gratis.


PRINS CARNAVAL WOONT OP HEULENDONK

Klik voor een grotere versie

Vorige week zondag stelde de Raad van Elf zijn prins carnaval 2011 voor. Het was de kerstman die Prins Steven en zijn prinses Lindsay per trein naar de Statie in Maldegem bracht.

Steven Roets en zijn echtgenote Lindsay Timmerman wonen op Heulendonk. Zij zijn voor de Raad van Elf en de Carnavalisten geen onbekenden: enkele jaren terug waren zij nog het prinsenpaar van de Kloefkens van Donk.

Het prinsenpaar 2011 heeft Benjamin De Meyere als adjudant.


MALDEGEMSE RAADSLEDEN VERDIENEN MEER

Tijdens de gemeenteraadszitting van woensdag 15 december stond de aanpassing van de zitpenningen voor de raadsleden en hun vergoeding voor het bijwonen van de commissievergaderingen op de dagorde.

Momenteel krijgen de raadsleden 150 euro (bruto) voor het bijwonen van een gemeenteraadszitting en 125 euro (bruto) voor het bijwonen van een commissievergadering.

In het oorspronkelijke voorstel was er de gewone indexaanpassing vanaf 1 januari 2011. Burgemeester Johan De Roo stelde op voorstel van het schepencollege (wiens vergoeding niet onder die regeling valt) voor om bij de berekening van de verhoging te vertrekken van de index van 1 januari 2007.

Daardoor komt de verhoging iets hoger te liggen. Voor het bijwonen van de gemeenteraad ontvangt een raadslid vanaf 2011 162,37 euro (150 x 1,5157 : 1,4002) . Dat is nog lager dan het maximum toegelaten bedrag.

Het bedrag voor het bijwonen van een commissievergadering wordt opgetrokken tot 135,31 euro.

Voor Groen! is dit, in een periode waarin op besparen wordt aangedrongen, een verkeerd signaal. Net als de 2 raadsleden van Groen! stemden ook 2 raadsleden van OGP/NV-A tegen het voorstel van het schepencollege.


MINDER ZOUT VOOR TWEEDE WINTERPRIK

Klik voor een grotere versie
In de Kallestraat waren er zaterdagnamiddag meer wandelaars dan auto's in de sneeuw

Nog voor de winter officieel is begonnen beleven wij al onze tweede winterprik. Volgens het KMI zaten we zaterdagavond al aan 17 sneeuwdagen, en dat nog voor de winter officieel begonnen is.

Ook Adegem lag vrijdag opnieuw onder een laag sneeuw. In de nacht van vrijdag op zaterdag is er dan nog een pak bijgekomen. Bijna overal zag je, zoals de wet voorziet, mensen hun voetpad vrij maken.

Deze mensen beginnen al ervaring te krijgen in het sneeuwruimen.

Klik voor een grotere versie
"De sneeuw komt te vroeg! De kerstvakantie begin maar eind volgende week" wist deze, tegen het winterweer geklede buur te vertellen, terwijl hij keek hoe auto' s aan het slippen gingen

ZOUTVAT
Vorige winter strooide Maldegem 300 ton zout op zijn wegen. Dit jaar had de gemeente opnieuw een voorraad van 300 ton aangelegd.

Tijdens de eerste winterprik had Maldegem al meer dan 220 ton zout verbruikt. Om gewapend te zijn tegen een volgende winterprik was een nieuwe voorraad van 180 ton besteld en toegezegd.

Toen kwam de maatregel van het Vlaams Gewest en de provincie. Het leveren van zout aan steden en gemeenten wordt geregeld door de gouverneur.

Maldegem zal zijn 180 ton krijgen maar in schijfjes. Donderdag of vrijdag mocht Maldegem net als Aalter 15 ton zout in Antwerpen afhalen. Volgens de berekeningen zou er 10 gram zout per vierkante meter gestrooid mogen worden.

De strooiploegen moeten niet meer met hun vrachtwagens maar met zoutvaten uitrukken.

STROOIPLAN
Maldegem volgt sedert enkele jaren een strooiplan. In de eerste fase van dat plan worden de belangrijkste toegangswegen, de omgeving van de scholen en de fietspaden langs de gemeentewegen gestrooid. Daarna komen de minder drukke straten aan de beurt.

Het is voor de mensen van de strooidienst onmogelijk om in een paar uren de meer dan 75 km wegen die in de eerste fase zijn opgenomen aan te doen.


EEN POSITIEVE BLAZER IN DE VERKEERSVEILIGE NACHT

Door de eerste winterprik werd de verkeersveilige nacht bij het begin van de BOB campagne in Oost en West Vlaanderen met een week uitgesteld. Vorige week vrijdagnacht werden er de door de Maldegemse politie 68 autobestuurders aan een ademtest onderworpen.

Bij twee chauffeurs werd de alarmfase bereikt en één leverde een positieve blaastest af. Naast de ademtest werden ook het voertuig en de boordpapieren gecontroleerd.

Dat leverde 1 PV voor het niet dragen van de gordel op en 4 PV ' s van waarschuwing. Na deze aangekondigde controles volgen de komende weken de niet- aangekondigde controles.


DE PAPAVER TE GAST IN HET WARMHOF

Klik voor een grotere versie
Als slot van hun namiddag in het Warmhof dansten de leerlingen van het eerste leerjaar van de Paver samen met bewoners van het Warmhof op de muziek van kabouter Plop.

De Papaver had, toen het Elisabethrusthuis er nog was, een speciale band met de directie, het personeel en de bewoners van het rusthuis.

De kinderen gingen er bij speciale gelegenheden op bezoek en met carnaval trok de stoet op vrijdagnamiddag voorbij het Elisabethrusthuis. De bewoners genoten van achter het venster van de dansende en zingende kinderen.

Ook toen de bewoners van het Elisabethrusthuis naar het Woon en Zorgcentrum Het Warmhof in Maldegem vertrokken is die band blijven bestaan; er komen jaarlijks een paar maal mensen van het Warmhof op bezoek naar De Papaver en ieder schooljaar gaan klassen van de Papaver op bezoek in het Warmhof.

"Door met hen het Woon en Zorgcentrum te bezoeken, brengen wij de kinderen in een omgeving waar de meesten weinig van weten. Wij proberen hen door die bezoeken meer respect voor de senioren en voor de mensen die hen verzorgen bij te brengen" klinkt het bij de leerkrachten.

Vorige week dinsdag was het eerste leerjaar op bezoek in het Warmhof. De senioren genoten er van om voor een namiddag bediend te worden door de leerlingen van de Adegemse school.

Nadat ze hun koffie gedronken hadden troonden de kinderen de senioren mee naar de cafetaria waar er werd gedanst. Het werd zowel voor de kinderen als voor de senioren een gezellige namiddag.


LAUREATEN VAN DE TEKENWEDSTRJD BIJ DE BRANDWEER

Klik voor een grotere versie

Omdat er bij de tekenwedstrijd die door het Maldegemse brandweerkorps ter gelegenheid van zijn opendeurdag georganiseerd werd zoveel tekeningen binnen kwamen, duurde het eventjes voor de jury tot een uitslag in de verschillende leeftijdscategorieën kwam.

De laureaten, Noah Van Deynse, Lies Grootaert, Maaren Claeys, Ynske Van De Velde, Emiel Lippens, Marylin Boucquez, Mats Lampaert, Quiandro Steenbeke, Cecile De Bruyckere, Ian Van De Voorde, Maryse Van Landegem, Liam Gaudissabois, Thibault Decuyper en Louise De Vlieger werden zaterdag namiddag door kapitein commandant Alex Van Suyt in de rijkswachtkazerne ontvangen en ontvingen er hun prijs.


NOORDSTRAAT IN EEN RICHTING OPEN TIJDENS HET WINTER BOUWVERLOF

Door de vroege winterprikken loopt de eerste fase van de werken aan de Oude Aardenburgse Weg en aan de Noordstraat vertraging op.

Aannemer De Witte zal alles in het werk stellen om de Noordstraat ter hoogte van het kruispunt met de Oude Aardenburgse Weg tijdens het winter bouwverlof voor het verkeer dat uit de Richting van Nederland komt open te stellen.

Het verkeer dat uit de Gidsenlaan komt zou tijdens het winter bouwverlof langs de Oude Aardenburgse Weg naar de Buurstraat en zo naar de Noordstraat kunnen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home