www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 368 - Week 50 : van 12 tot 18 december 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

Jubilarissenamiddag
bij OKRA

Klik voor een grotere versie

Een van de laatste activiteiten van het jaar bij OKRA Adegem, is de viering van de leden die in de loop van het jaar een huwelijksjubileum (vanaf goud) vierden.

De jubilarissen werden woensdagnamiddag in het Parochiaal Centrum verwacht voor koffie met gebak.

Dit jaar vierden Marguerite Bauwens en echtgenoot, Mangela Bauwens en echtgenoot, Maria Matthys en echtgenoot Henrick De Meyere, Bernadette Sesselle en echtgenoot Valeer Cromheecke, Elza Dauwens en echtgenoot Gustave De Meyere, Simonne De Grande en echtgenoot en Agnes De Vos en echtgenoot hun gouden huwelijksjubileum.

Marguerite, Simonne en Agnes en hun echtgenoten konden niet aanwezig zijn op de viering, die dit jaar op 1 december doorging.

Het bestuur van OKRA vraagt zijn leden die in 2011 hun gouden, diamanten of briljanten huwelijksjubileum vieren om dat aan het bestuur te laten weten.


Geen bouwvergunning voor windmolens in de Vulderstraat

Klik voor een grotere versie
Een delegatie van het Platform Leefbare Windenergie Meetjesland bracht samen met burgemeester Johan De Roo en Vlaams volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman een bezoek aan het kabinet van minister-president Kris Peeters.

Enkele weken terug overhandigde het Platform voor Leefbare Windenergie Meetjesland zijn bezwarendossier in verband met de mogelijke bouw van vijf windmolens in de Vulderstraat in Adegem.

De woordvoerder van het platform kondigde toen aan dat het forum zowel aan de Vlaamse regering als aan de Bestendige Deputatie een open brief zou overhandigen, waarin het vraagt om de spelregels voor het toekennen van vergunningen voor de bouw en de uitbating van windmolens aan te passen, zodat de invloed van de steden en gemeenten waar de windmolens zouden komen méér wordt dan een niet-bindend advies.

Het forum wil ook een herziening van het Oost Vlaams zoekzoneplan voor windmolens. Samen met burgemeester Johan De Roo en Vlaams volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman was een delegatie van het platform deze week te gast op het kabinet van minister- president Kris Peeters.

Naast de open brief van het platform werd ook een kopie overhandigd van de motie, gestemd door de Maldegemse gemeenteraad, waarin een moratorium voor de bouw van windmolens in Maldegem wordt gevraagd. De delegatie kreeg de kans om zowel hun open brief als hun motie toe te lichten.

BOUWVERGUNNING
Ondertussen was het dossier voor de bouwvergunning van de windmolens in de Vulderstraat reeds op het bureau van de stedenbouwkundige ambtenaar terecht gekomen.

Van Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman vernamen wij dat die ambtenaar de bouwvergunning heeft geweigerd. Ecopower, het bedrijf dat die aanvraag had ingediend, kan tegen de beslissing in beroep gaan.

Niet alleen de bouwvergunning voor de windmolens in Adegem werd geweigerd: ook Electrabel kreeg geen bouwvergunning voor de windmolens die het in Maldegem Donk wou inplanten. Ook tegen die weigering is beroep mogelijk.

Vorige week was er een informatievergadering in de cafetaria van het Canadamuseum over de mogelijke bouw van windmolens in de omgeving van Malecote en 't Oosteindeke. Ook tegen de komst van die windmolens worden er door het Platform Leefbare Windenergie Meetjesland bezwaren ingediend.


Zwemmarathon voor
Music for Life

Zondag 19 december organiseren het Mega Zwemteam Maldegem en de cafetaria van het Sint Annazwembad een zwemmarathon ten voordele van de actie Music for life van Studio Brussel.

Vanaf 8u tot 12u kan iedereen baantjes zwemmen. De deelnemers moeten zich laten sponsoren. Een zwemmer kan meer dan 1 sponsor hebben.

Voor ieder baantje dat zijn zwemmer aflegt betaalt zijn sponsor 0,20 euro. In de voormiddag liggen individuele zwemmers in het zwembad. In de namiddag kunnen ploegen aan de zwemmarathon deelnemen.

Een ploeg betaalt 25 euro voor een half uur zwemmen. In de cafetaria worden de ganse dag ten voordele van de actie lekkere dingen verkocht.

De Maldegemse afdeling van het Rode kruis verkoopt aan de ingang van het zwembad snoep. Wie snoep koopt krijgt er een potlood bij.


Daar zijn de Lapperkes !

Klik voor een grotere versie

Het stond al maanden vast dat na het verdwijnen van "De Kasseikes" Adegem een nieuwe carnavalsvereniging zou krijgen. Zondagnamiddag waren verschillende carnavalsverenigingen naar het Damberd afgezakt om er de officiële start van de CV De Lapperkes bij te wonen.

Klik voor een grotere versie

Prins Jurgen (Van Rie) en zijn prinses Griet (Dedeckere) zijn het eerste prinsenpaar van de Lapperkes. Keizer Mike zal het eerste prinsenpaar van de Lapperkes met raad en daad bijstaan.


Kerststukken voor
het goede doel

Samen met vrijwilligers en de Maldegemse scholen maakt en verkoopt de Maldegemse werkgroep van het Kinderkankerfonds in de turnzaal van de Zusters Maricolen kerststukken.

Wie de actie wil steunen kan dat door een van die kerststukken te kopen. De werkgroep kan ook nog vaardige handen gebruiken om te helpen bij het maken van de kerststukken.

Wie belangstelling heeft is tussen maandag 13 en vrijdag 17 december welkom in de turnzaal van de Zusters Maricolen (ingang langs de Brielstraat).


Gratis ademtest na
restaurantbezoek

Klik voor een grotere versie
Samen met commissaris Yasmine Vanavermaete en schepen Valerie Taeldeman stelde Peter Dendooven van de dienst Alcohol- en drugpreventie de actie "Maak jezelf geen blaasjes wijs - Blaas in het zakje" voor.

Het is voor niemand gemakkelijk om, zeker tijdens de periode van de feestdagen, na een namiddag of avond tafelen, te weten of je net niet te veel gedronken hebt om nog met de auto te rijden.

In navolging van Aalter en Knesselare pakt Maldegem nu ook uit met de actie "Maak jezelf geen blaasjes wijs - Blaas in het zakje".

Wie, tussen 15 december en 7 januari, na een namiddagje of avondje tafelen in een Maldegems restaurant nog moet rijden, kan in het restaurant gratis een betrouwbare ademtest afleggen.

"Wij hebben alle restaurants in Maldegem en zijn deelgemeenten bezocht en hun de actie voorgesteld. Zij staan allemaal achter de actie en hebben hun medewerking toegezegd. Wij bezorgen hen gratis de blaaszakjes.

Het is aan de restauranthouders en hun klanten om uit te maken of zij een ademtest doen" legde Peter Dendooven uit.

De blaaszakjes zijn de zakjes die we nog kennen van de ademtesten die vroeger door de politie werden afgenomen. Maldegem heeft voor de actie 5000 zakjes aangekocht. Die worden betaald door de politie.

ZEKERHEID
Commissaris Vanavermaete bevestigde dat de voorgestelde ademtesten betrouwbaar zijn. Toch kan het volgens haar gebeuren dat iemand die volgens de ademtest in het restaurant niet te veel gedronken heeft een halfuur later bij een controle door de politie wél positief blaast.

"Wie een half uur voordat hij het restaurant verlaat veilig blaast en geen alcohol meer drinkt, zal bij een controle door de politie later op de avond ook een S(ave) krijgen. Wie echter na het drinken van zijn laatste glas in het restaurant veilig blaast en onmiddellijk vertrekt kan later op de avond bij een ademtest door de politie wél positief blazen: het duurt namelijk eventjes voor de alcohol volledig in het bloed is doorgedrongen" legde de commissaris uit.

PRIJS
Wie in een restaurant een ademtest doet kan een etentje ter waarde van 120 euro winnen. Om in aanmerking te komen voor die prijs moet de persoon die blaast de kaart invullen die bij het blaaszakje zit en ze aan de restauranthouder geven of overmaken aan de dienst Alcohol en Drugpreventie ( Aalter - Maldegem - Knesselare).

Na de actie wordt uit de binnengekomen kaarten de winnaar getrokken.

CONTROLES
Van commissaris Vanavermaete vernamen we tijdens de voorstelling van de actie nog dat er na de aangekondigde controles zoals de verkeersveilige nacht (vrijdagnacht) tijdens de BOB-campagne nog verschillende controles komen.

Dagelijks zullen er door de patrouilles van de lokale politie een aantal autobestuurders aan een ademtest worden onderworpen.


Bibliotheek bestelt
weldra aan huis

Voor mensen die door hun leeftijd of handicap de verplaatsing naar de bibliotheek niet meer kunnen maken maar toch nog boeken, tijdschriften, cd's, dvd' s, luisterboeken of strips willen lenen is er goed nieuws.

Vanaf 1 februari 2011 start de bibliotheek met een gratis boekendienst aan huis.

Wie belangstelling heeft kan zich nu al als klant van de nieuwe dienst van de bibliotheek aanmelden op het nummer 050 71 55 22 of via mail naar [email protected]

De bibliotheek is ook nog op zoek naar vrijwilligers die aan deze nieuwe dienst willen meewerken...


Aperitieven met An Maeyens

Klik voor een grotere versie

Voor haar aperitiefgesprek op zondag 19 december (10u30) in het Parochiaal Centrum hebben de Gezinsbond en het Davidsfonds An Maeyens uitgenodigd.

An, die in Adegem opgroeide, is master in de culturele antropologie en sociologie van de niet-westerse samenlevingen. Ze werkte enkele jaren als antropologe en activiste samen met een kleinschalige boerenorganisatie in Paraguay.

Zij probeert nu naast dit thema ook de militaire en inheemse rechtenproblematiek onder het Europese publiek aan te kaarten. An zal, ondersteund met foto's en videoclips, de gevolgen laten zien van de sojaketen, vanaf de grootschalige teelt van deze bonen in Zuid-Amerikaanse landen tot aan de eindbestemming als veevoer in de Europese vleeswarenindustrie.

Een keten met rampzalige gevolgen voor mens, dier en milieu in het 'Zuiden', maar ook voor omwonenden van de megastallen voor intensieve veehouderij waar het voer terechtkomt.

Deelnemen aan het aperitiefgesprek kost 3 euro voor leden en 4 euro voor niet-leden. Wie er bij wil zijn geeft een seintje aan Wilfried Sierens (050 71 55 77 - [email protected]) of aan Piet Blomme (050 71 43 57 - [email protected])


Verkies de Verdienstelijke Meetjeslander en plak een sticker

Klik voor een grotere versie
Tijdens een vergadering bij drukkerij Verstraete op het industrieterrein stelde het Steekplatform Meetjesland zijn meest verdienstelijke Meetjeslanders 2010, zijn nieuw magazine en zijn stickeractie voor...

Ieder jaar verleent het Streekplatform Meetjesland inwoners, verenigingen en bedrijven de titel van meest verdienstelijke Meetjeslander; de kandidaten voor die titel worden hen via verschillende kanalen aangereikt.

Tijdens een bijeenkomst bij drukkerij Verstraete maakte de raad van bestuur van het Streekplatform bekend dat de titel van meest verdienstelijke Meetjeslander dit jaar gaat naar: bvba Netelvuur (Oostwinkel), Meetjeslandse Ballonmeeting (Eeklo), Kruiskenshoeve (Sint Laureins), De Zandkorrel (Woon en zorgcentrum Sint Elisabeth Eeklo) en Drukkerij Verstraete (Maldegem).

PUBLIEKSPRIJS
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Streekplatform Meetjesland, die op 13 januari in het Godshuis in Sint Laureins doorgaat, ontvangen de gelauwerden hun Award.

Op die bijenkomst wordt ook bekend gemaakt wie van de vijf de publieksprijs heeft gewonnen. Iedereen in het Meetjesland kan zijn stem op een van de kandidaten uitbrengen.

Daarvoor moet er gesurft worden naar www.meetjeslandervanhetjaar.be

Daar staan de namen van de kandidaten waarop kan gestemd worden. Onder de Meetjeslanders die hun stem hebben uitgebracht wordt een etentje voor twee personen verloot.

MAGAZINE EN STICKERACTIE
Tijdens de bijeenkomst in drukkerij Verstraete stelde het Streekplatform Meetjesland ook zijn nieuwe "Meetjesland Magazine" voor, dat de komende dagen via B Post in alle woningen in het Meetjesland bedeeld wordt.

In dat magazine vind je informatie van en over het Meetjesland. Ook de vijf meest verdienstelijke Meetjeslanders worden er in voorgesteld. Bij het Meetjesland Magazine zit ook een sticker "Meetjesland - maak het mee".

Aan de inwoners van het Meetjesland wordt gevraagd om die sticker op hun auto naast de nummerplaat aan te brengen. Met die actie wil het Streekplatform het Meetjeslandgevoel bij de inwoners van de 13 gemeenten versterken.

Wie een foto van zijn auto met sticker naar het Streekplatform stuurt, maar ook diegene wiens auto door een van de stickerspotters wordt gefotografeerd, maken kans op een van de mooie prijzen die aan de actie verbonden zijn.

Tot en met juni worden er iedere maand een aantal winnaars uitgeloot.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home