www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 367 - Week 49 : van 5 tot 11 december 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

OCMW START WINTERNOODPLAN

De vroege winterprik zorgt er voor dat het OCMW vroeger dan verwacht zijn winternoodplan in werking moet zetten. Zestigplussers, mensen met een handicap en chronisch zieken, kunnen in het kader van dat winternoodplan met voorrang beroep doen op mensen van de klusjesdienst.

Zij kunnen hulp vragen om de sneeuw rond hun woning te vegen, dringende medicatie en boodschappen af te halen en om hout en kolen binnen te halen.

Wie beroep doet op het noodplan moet zich een (betaal) stripkaart aanschaffen. Die wordt meegebracht door de klusjesman en kost 6,25 euro.

De stripkaart kan betaald worden met het stortingsbulletin dat er bij zit.

De stripkaart is ingedeeld in 4 zones. Een zone staat voor hulp gedurende een kwartier.

Beroep doen op de winternoodhulp kun via het groen (kosteloos) telefoonnummer 0800-99724 of via de nummers 050-72.72.31 (Mieke Claeys) en 050-71.71.32 (Isabelle Demon).


FEEST BIJ DE JONGE SNELVLIEGERS

Klik voor een grotere versie

De Adegemse duivenmelkers zaten vorige week zaterdagavond rond de feesttafel in hun lokaal op 't Kruisken. Terwijl hun duiven zich voorbereidden op de kweekperiode werden in het lokaal de trofee 's voor het voorbije seizoen uitgereikt.

Marnix Schelstraete werd algemeen kampioen snelheid. Met de jonge duiven was Frank De Smet koning in de snelheid. De kermisvlucht 2010 werd gewonnen door Kurt De Smet.

Willy Sesselle werd met de oude duiven kampioen in de categorie snelheid. In de categorie jaarlingen ging die titel naar Willy Vanden Abeele.

Marnix Schelstraete haalde die titel binnen met de jonge duiven. Mike Aesaert won de trofee voor de Asduif snelheid bij de jonge duiven. Op de halve fond was Frank De Smet met de oude duiven de beste.

De trofee voor de As duif in die categorie was voor Robert De Laere. Hij won ook het kampioenschap en de As duif halve fond met de jaarlingen. Kurt De Smet werd kampioen Halve fond met de jonge duiven.

Frank De Smet werd Algemeen kampioen op de Halve fond en won ook de As duif op de Halve fond met de jonge duiven.

De kampioen van het lokaal 't Kruisken werd Kurt De Smet.


KATHLEEN SUCAET GENOMINEERD VOOR KRAK VAN HET JAAR

Klik voor een grotere versie

Jaarlijks verkiest het Brugsch Handels en de Krant van West Vlaanderen in alle gemeenten waar ze verschijnen de KRAK van het jaar. Dit jaar is er bij de 5 genomineerden voor Maldegem een Adegemse.

Kathleen Sucaet die in de Ringbaan woont, werkt in de cafetaria van het Woon en Zorgcentrum Warmhof.

U kan Kathleen aan de titel van KRAK 2010 helpen door op haar te stemmen op www.kw.be


DE KLOK ROND STROOIEN

Het zijn drukke tijden voor de strooidiensten. In Maldegem zijn de strooiwagens de klok rond op de baan.

Er werd tijdens de eerste winterprik al 222.000 kg zout op onze gemeentewegen gestrooid.

Volgens schepen van openbare werken is er voldoende strooizout in voorraad en werd er al bij besteld.

Omdat de strooidiensten 24uur op 24uur van dienst zijn heeft de schepen een overeenkomst met het OCMW.

Dat zorgt ervoor dat de mensen van de strooidienst regelmatig bevoorraad worden met warme soep.

Schepen Noël Wille merkte ook op dat niet alleen de wegen worden gestrooid. Er worden ook grote inspanningen gedaan om de belangrijkste fietspaden sneeuw en ijsvrij te krijgen.


ETIENNE EN HILDA ZIJN EEN STRALEND DIAMANTENPAAR

Klik voor een grotere versie

Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum werden Etienne Rutsaert en zijn echtgenote Hilda Welvaert samen met hun familie, door hun gewezen buurman, schepen van burgerlijke Stand Antoine Pauwels in de trouwtent ontvangen.

Op 22 november 1950 stonden de in 1929 in Aalter geboren Etienne Rutsaert en de in hetzelfde jaar in Oostwinkel geboren Hilda Welvaert in het Adegems gemeentehuis voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Een week later werd het kerkelijk huwelijk in de kerk van Oostwinkel voltrokken.

Zowel de ouders van Etienne als Hilda waren landbouwers. De ouders van Etienne hadden zelfs een maalderij. Etienne volgde na het lager onderwijs in Aalter verder les in Gent. Hilda vertrok na het lager onderwijs in Oostwinkel naar O L Vr. Ten Doorn in Eeklo.

Na hun studies hielpen zowel Hilda als Etienne op het landbouwbedrijf van hun ouders. In 1949 tijdens een kermis in Aalter leerden Etienne en Hilda elkaar beter kennen.

Een jaar later waren ze man en vrouw en vestigden zich op het landbouwbedrijf van de ouders van Hilda

Klik voor een grotere versie
Schepen Antoine Pauwels, die in zijn jeugd op Veldekens woonde, las het diamantenpaar het gelukwenstelegram van het vorstenpaar voor.

Hilda herinnert zich nog goed de tornado van 1936 die het landbouwbedrijf van haar ouders zwaar beschadigde. Etienne en Hilda waren 3 jaar getrouwd toen Etienne zijn dienstplicht moest vervullen.

Die bestond uit een soort burgerdienst op zaterdag. Na een leven van hard werken genieten Hilda en Etienne nu van de welverdiende rust. Hun landbouwbedrijf is door hun zoon overgenomen.

Naast een zoon hebben Hilda en Etienne nog 2 dochters, 9 kleinkinderen en 1 (zij kijken uit naar het tweede) achterkleinkind waarop ze trots zijn.

Genieten van de rust betekent voor het diamantenpaar niet stil wegkwijnen in een hoekje. Zij zijn nog altijd actief in het sociaal leven onder meer in OKRA, KVLV en Landelijke Gilde.

Op Veldekens, waar zij door iedereen gekend en geliefd zijn, hopen zij nog vele jaren samen van het leven te kunnen genieten.


EINDEJAARSACTIE ZONDER ADEGEMSE DEELNEMERS

Klik voor een grotere versie
Vorige week zondag stelde UNIZO Groot Maldegem zijn eindejaarsactie 2010 voor.

Met het passen van een UNIZO outfit van Rietje Koane gaf UNIZO Groot Maldegem zondag de start van zijn eindejaarsactie 2010.

Interim-voorzitter Eddy Steyaert vindt het jammer dat ondanks de inspanningen die er gedaan zijn er nog altijd geen Adegemse vertegenwoordigers in het bestuur van UNIZO Groot Maldegem zitten en er dit jaar ook geen enkele Adegemse zelfstandige aan de eindejaarsactie deelneemt.

De voorzitter en zijn bestuur hopen dat er toch nog zelfstandigen in Adegem gevonden worden om samen te werken met UNIZO Groot Maldegem.

LOTEN EN PRIJZEN

Vanaf 1 tot en met 31 december geven de Maldegemse zelfstandigen die meedoen aan de actie 1 lot per aankoop ter waarde van 2,50 euro. De winnende nummers worden op maandag 3 januari 2011 in de Gouden Leeuw getrokken.

Er wordt in totaal voor 24.000 euro aan prijzen uitgegeven. De winnaar van de hoofdprijs krijgt voor 3600 euro aan aankoopbonnen, of maandelijks waardebons ter waarde van 300 euro.

Daarnaast zijn er 10 waardebons van 1000 euro en 50 prijzen (aankoopbonnen) van elk 200 euro. In twee boekjes loten die de zelfstandige uitgeven zit minstens een waardebon van 10 euro.


DE SINT OP BEZOEK IN DE PAPAVER

Klik voor een grotere versie

Vrijdagvoormiddag was Sinterklaas in Adegem te gast in de Vrije Basisschool de Papaver.

Voor alle leerlingen had hij, omdat de school het tweede MOS logo heeft behaald, een brooddoos. Daarin zat ook nog snoep. Voor de klas K3A had hij ook nog een speelmat achter de hand.

Klik voor een grotere versie

Toen de Sint in de klas K3B kwam trof hij er alleen de juffrouw aan. Op een teken van hun juffrouw verschenen de kleuters als uit het niets voor de Sint en zijn knechten.

Naast een brooddoos had de Sint ook nog een CD speler mee. Een beter geschenk kon er niet zijn: op de CD spelers die de klas gebruikte zal al veel sleet.


ZUINIGER VERBROEDEREN

Klik voor een grotere versie
De delegaties van de jeugdverbroedering uit Adria (Italië), Lampertheim (Duitsland), Wierden (Nederland) en Swidndnica (Polen) werden zaterdagvoormiddag door de Maldegemse delegatie en het gemeentebestuur ontvangen in de trouwtent in Huis Wallyn

Voorzitter Tijs Blomme en het Jeugdverbroederingscomité hadden voor het Frigoweekend de delegaties uit de partnersteden uitgenodigd.

Enkel de delegatie uit het Franse Ermont ontbrak op de afspraak. Vrijdagavond hebben de gasten kennis gemaakt met onze volksspelen en zaterdagavond hebben ze ervaren hoe bij ons wordt gefuifd voor het goede doel.

SOBERDER
Tijdens de ontvangst in de trouwtent vernamen wij dat het Nederlandse Wierden zich zou willen terugtrekken uit de verbroedering.

Officieel kan dit voor Europa niet maar het Wierdens stadsbestuur heeft al laten weten dat het geen geld meer stopt in de verbroedering. Ook de bijdrage in de werkingskosten van de Jeugdherberg Die Loyale in Maldegem zou niet meer betaald worden.

Dat de jeugdherberg die bijdrage in de toekomst zal moeten missen is volgens Piet Blomme, lid van het Jeugdherbergcomité, geen reden om te panikeren. Het voorbestaan van die Loyale komt daar zeker niet door in gevaar.

Zowel de jeugdverbroedering als de werkgroep Verbroedering binnen het Comité voor initiatief hebben al te kennen gegeven dat zij de vriendschapsbanden met de mensen uit Wierden willen aanhouden.

Er zal naar middelen gezocht worden om de kosten daarvoor te dragen. Er gaan ook steeds meer stemmen op om de verbroederingsfeesten soberder te organiseren.

Een van de mogelijkheden is besparen op de kosten voor het verblijf van de officiële delegaties. Hen onderbrengen bij particulieren zoals de gewone delegaties, in plaats van op hotel, zou volgens ingewijden al een flinke slok op een borrel schelen.

Vermoedelijk volgend jaar trekt een Maldegemse delegatie van de jeugdverbroedering naar Polen. Net zoals de delegaties hier dit weekend bij particulieren werden ondergebracht, zullen zij daar volgend jaar ook daar bij particulieren logeren.


VK ADEGEM NOG NIET UIT DE PROBLEMEN

VK Adegem raakt maar niet uit de problemen. De ploeg blijft ondanks zijn overwinning van vorige week in de gevarenzone hangen. Op bestuurlijk vlak is het ook niet allemaal koek en ei. De geruchten dat Noel Wille niet langer als voorzitter van de ploeg optreedt werden ons bevestigd. Hoewel de ploeg niet in financiële problemen zit draait het ook in Adegem om geld.

Dat enkele spelers nu in het midden van het seizoen al met financiële eisen op de proppen komen heeft voor verdeeldheid binnen het bestuur gezorgd. Toen we de heer Wille om een reactie vroegen wou hij enkel kwijt dat het om principes gaat.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home