www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 366 - Week 48 : van 28 november tot 4 december 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

BOUDEWIJN DENKT AAN DE VISSEN EN DE VISSERS

Klik voor een grotere versie

De Meulekreek in Middelburg is van een open riool tot een prachtige kreek uitgegroeid. Proeven van de schoolgaande jeugd hebben aangetoond dat er weer leven mogelijk is in de Middelburgse kreek.

Omdat er in de twee vaarten (te) veel vis zit heeft gemeenteraadslid Boudewijn De Schepper, in overleg met het Maldegems polderbestuur, vis uit de vaarten naar de Meulekreek verhuisd.


SURVIVAL IS SPEKTAKEL

Klik voor een grotere versie

Vorige week zondag beleefde Adegem opnieuw zijn Survivalrun met start en aankomst in de Moerewege.

Ieder jaar opnieuw zijn wij als toeschouwers onder de indruk van de zware sportieve prestatie die sporters leveren.

Als je dan bedenkt dat zij aan hun zware sportprestatie geen euro verdienen maar er enkel een herinneringsmedaille of een prijs in natura aan overhouden, dan verdienen hun inspanningen nog meer bewondering.


SENIORENFEEST IN DEN HOOGEN PAD WAS OPNIEUW EEN TOPPER

Klik voor een grotere versie
Clown Rocky, zangeres Chrissy en conferencier Dirk Van Vooren bezorgden de senioren in den Hoogen Pad een heerlijke namiddag

Sedert 1992 organiseert de Maldegemse seniorenraad jaarlijks, in het kader van de week van de senioren, een ontspanningsnamiddag.

Die namiddag viel van bij zijn eerste editie al in de smaak van de senioren: voor een zacht prijsje worden zij er verwend met optredens van artiesten en koffie met gebak.

Ook dit jaar waren meer dan 300 senioren, waarvan een twintigtal uit het Warmhof, te gast in den Hoogen Pad. Er zouden nog meer senioren op de namiddag afkomen maar er is helaas niet meer plaats in den Hoogen Pad.

De verhuis van het seniorenfeest naar de grote hal naast het politiecommissariaat in de Industrielaan is om praktische redenen (inrichting van de zaal, belichting en versterkers) nog niet voor onmiddellijk.

Klik voor een grotere versie
Ook dit jaar genoten de senioren van zowel de optredens van de drie artiesten als van de koffie en het gebak.

Voor diegenen die zich een kaart hadden aangeschaft maakte het niet uit waar ze zaten. Zij kregen dit jaar drie artiesten te horen en te zien.

Chrissy viel niet alleen in de smaak met haar prachtige stem; het grootste deel van haar repertoire bestond ook uit liedjes die het publiek kende.

Met Dirk Van Vooren stond een conferencier op het podium die het publiek kon boeien vanaf zijn verschijning totdat hij het podium verliet.

Clown Rocky kreeg de zaal op zijn kant met zijn taal en zijn mimiek. Tijdens de pauze werd de koffie en het gebak geserveerd. Daarna hadden de senioren ook tijd om een klapke te doen.

Na afloop was er niets dan positieve kritiek te horen op de seniorennamiddag 2010.


EEKLO HEEFT VOORRANG OP MALDEGEM

In onze editie 362 wezen wij er op dat het in de Verbranden Bos niet duidelijk is wie voorrang heeft, in het geval dat twee auto's tegelijkertijd voor de verkeersmatten komen.

Tijdens de gemeenteraadszitting van woensdag 24 november stemde de Maldegemse gemeenteraad een politiereglement waardoor in een dergelijke situatie het verkeer dat uit de richting Eeklo komt voorrang heeft om over de verkeersmatten te rijden.


JACHT OP ROGER VANGHELUWE LEIDT SPEURNEUZEN NAAR HEULENDONK

Sinds enkele maanden heeft ook Adegem ongevraagd zijn plaatsje in het verhaal van het pedofilieschandaal in de kerk.

Diegenen die weten waar bisschop Roger Vangheluwe nu zit houden de kiezen op elkaar. Maar velen die denken het te weten verkopen hun vermoedens voor waarheid.

In september werden al enkele mensen uit onze gemeente gecontacteerd door de redactie van een krant, met de vraag of hun informatie (dat Roger Vangheluwe in Adegem verbleef) klopte met de waarheid.

Zij gaven toen drie mogelijke locaties aan waar de afgetreden bisschop van Brugge een onderkomen gevonden kon hebben.

Deze week verscheen echter in Humo en in Dag Allemaal een artikel, waarin wordt gesteld dat volgens hun bronnen Roger Vangheluwe wel degelijk in het Adegemse Heulendonk woont.

ANONIEM

Het opmerkelijke is dat in de beide artikels geen enkele van de personen die volgens de reporter beweren dat Vangeluwe in Adegem woont, met zijn naam in de krant wil komen. De belangrijkste getuige laat zich met een andere naam aanspreken.

Volgens het artikel heeft in Adegem nog iedereen zoveel schrik van de kerk dat men er niet openlijk over het verblijf van de afgetreden bisschop in de gemeente durft spreken.

Vrijdagnamiddag was er zelfs een cameraploeg in Heulendonk, die er bij de mensen aanbelde om te weten te komen waar Vangheluwe zou verblijven.

BEDROGEN

Nadat wij het artikel hadden gelezen, konden wij onmiddellijk bij enkele mensen de juiste naam invullen.

Als die echter over hun bijdrage aan het interview spreken horen wij een totaal ander verhaal: niemand vindt zelfs maar iets van zijn verklaring in het interview terug. Zelfs de man die volgens het interview Vangheluwe zou gezien hebben ontkent dat tegenover zijn vrienden en buren.

Over een zaak zijn ze het roerend eens: de reporter ging agressief te werk en heeft veel tijd in Adegem doorgebracht om een verhaal bijeen te krijgen.

De mensen voelen zich zo bedrogen dat zij er niet meer willen op terugkomen. De reporter zelf willen zij niet meer zien of horen.

Niet iedereen in Heulendonk en omgeving tilt echter even zwaar aan het mysterie van Heulendonk. Sommigen nemen het filosofisch op, zoals blijkt uit de hierna volgende tekst van een van de pennenridders uit de streek :

"Dag allemaal," riep de Sint... maar was het wel de echte heilige man, de bisschop van Myra?

Of ging het hier misschien over een andere bisschop, die zich stiekem vermomd had in de kindervriend?

De geruchtenmolen kwam al snel op gang in Heulendonk - Adegem: kwatongen beweerden dat iemand duidelijk gezegd had "da Neels hier geweest was", hij had die zelf menen te zien!

De brave man in kwestie bedoelde duidelijk de assistente van inspecteur Van In uit de serie Aspe, maar door een spraakverwarring werd al vlug gedacht dat Danneels gesignaleerd werd in Heulendonk.

De geruchtenmolen werd nog aangezwengeld door de kwakkel dat ook het prinsenpaar hier was opgemerkt. Omdat hierbij de woorden "zot" en "gek" vielen werd er ook gedacht aan een ander lid van deze familie... maar uiteindelijk bleek alles te gaan over prins Carnaval en zijn prinses.

Sterker nog werden de verhalen, toen iemand meedeelde dat ook Leonard hier zijn Canon klaarhield. Dit gerucht ontstond toen iemand zei dat er in de omtrek een soort Leopard - tank staat met een groot kanon.

Als klap op de vuurpijl kwam iemand met het verhaal van pater Fernandus de tweede. De overlevering leert ons hierover dat die in 1510 de zanggroep "de Heulendonkse Fiere Fluiters" had opgericht.

Klik voor een grotere versie
Een uniek historisch document: het optreden van de Heulendonkse Fiere Fluiters in 1535, ter gelegenheid van hun 25-jarig jubileum...
(Foto: Geheim archief Adegem.net)

Al snel vertoefde dit knapenkoor in de hogere intieme kringen, waar er duchtig op los werd gefloten. Met diezelfde knapen startte de pater ook een voetbalploeg.

Die stonden goed hun mannetje en waren bekend om hun strakke mandekking. Ook hun dubbelpassen waren legendarisch en bleven bekend onder de naam bis-schop.

Helaas werden gedurende de volgende 20 jaren enkel meisjes geboren in de streek en stierf deze knapengroep een stille dood. De pater zelf ging naar de instelling voor blinden en doven waar hij alles netjes in de doofpot stopte.

Nu, 500 jaar na deze feiten, staat Heulendonk dus opnieuw in de kijker. Dat de goede Sint hen hierbij helpt is duidelijk, maar let wel op want "wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roede."

(EH)


ADEGEM-DORP WORDT GEDEELTELIJK HERAANGELEGD

Dat sommige stukken van Adegem-Dorp er zeer slecht bij liggen is een publiek geheim.

Velen hadden gehoopt dat met de heraanleg van het kruispunt op den Hoeke ook een deel van Adegem-Dorp zou heraangelegd worden.

Omdat de heraanleg van het kruispunt via het onderhoudscontract kon worden uitgevoerd en de heraanleg van Adegem-Dorp via aanbesteding moet toegewezen worden kon dat echter niet samen gebeuren.

De gemeente heeft nu, met het einde van 2010 in zicht, nog ergens een beetje geld gevonden om de werken te laten uitvoeren.

Tijdens de gemeenteraadszitting van afgelopen woensdagavond werd de heraanleg van Adegem- Dorp (tussen de N9 en de Kerkstraat en vanaf den Hoeke tot aan het huis met nummer 71a) bij hoogdringendheid goedgekeurd.

Tijdens de werken zullen ook de asverschuivingen voor de fietsers veiliger worden uitgewerkt.


EINDEJAARSCONTROLES

Dit weekend ging de jaarlijkse BOB campagne van start. Antwerpen organiseerde vrijdagavond de eerste grote controle.

Van vrijdagavond 3 tot en met zaterdagnacht 4 december zijn er niet alleen in Maldegem maar ook in de rest van Oost Vlaanderen BOB controles.

Naast de controles op het gebruik van alcohol en drugs zullen ook de boordpapieren worden gecontroleerd. Deze eerste actie werd aangekondigd. Er volgen daarna ook niet aangekondigde acties.


UITSPRAKEN VAN ANTOINE VAN LANDSCHOOT ZORGEN VOOR WREVEL

Klik voor een grotere versie
In tegenstelling met wat Antoine Van Landschoot in zijn interview met het Nieuwsblad liet optekenen, willen bijna alle corve bowlers helemaal niet meer terug naar de sporthal Van Cauteren.

Net als de andere zaalsportploegen die hun trainingen en wedstrijden in de sporthal Van Cauteren in de Bloemestraat afwerkten, wisten de corve bowlers dat zij, eens de nieuwe sporthal Neos klaar was, naar de nieuwe sporthal moesten verhuizen.

Net als de andere zaalsportclubs vonden zij het gezellig in de sporthal Van Cauteren. "Wij spelen nu al 5 weken op maandag en vrijdagnamiddag in Neos - de aanpassingsperiode is voorbij en het bevalt ons hier het uitstekend" verwelkomde voorzitter Gaston Aesaert ons vorige week maandagnamiddag in Neos.

Net als de andere leden van de Corve Bowlvereniging was de voorzitter verrast over het artikel dat over de Corve bowlers in het Nieuwsblad was verschenen.

"Hoewel hij in het interview de indruk geeft te spreken namens onze vereniging, is Antoine Van Landschoot geen lid van ons bestuur en heeft hij ons ook niet op voorhand verwittigd van het artikel" vult secretaris Stefaan Van Canneyt zijn voorzitter aan.

Volgens de heer Van Landschoot zouden de corve bowlers liefst onmiddellijk terugkeren naar de sporthal Van Cauteren in de Bloemestraat.

Die stelling wordt tegengesproken door alle aanwezige corve bowlers. "De banen zijn hier beter dan in de sporthal Van Cauteren en de temperatuur is hier aangenamer" klinkt het bij alle corve bowlers die we aanspraken.

TE VER
De corve bowlers spreken de heer Van Landschoot niet tegen als hij in zijn interview zegt dat de parking te ver van de sporthal ligt.

Ook voorzitter Aesaert wijst er op dat al de leden gepensioneerd zijn en dat er sommigen het moeilijk hebben om de afstand van de parking naar de sporthal te voet af te leggen.

Zolang er geen fietsenstalling aan de nieuwe sporthal is mag het pad naar de sporthal officieel ook niet door fietsers gebruikt worden.

"Er zijn een aantal leden die al lieten verstaan dat zij tijdens de wintermaanden de corve bowlnamiddagen op maandag en vrijdagnamiddag door die afstand aan zich zullen laten voorbijgaan." bevestigt voorzitter Aesaert.

De corve bowlers vinden het jammer dan Antoine Van Landschoot zonder overleg te plegen met het bestuur naar de pers is gestapt.

"Wij hebben een goede verstandhouding met schepen van sport Frank Sierens en met de sportfunctionaris. Als er problemen zijn dan bespreken wij die in de eerste plaats met hen. Dat is ook het geval voor de verplaatsing tussen de parking en de sporthal. Wij proberen daar samen een oplossing voor te vinden" legt secretaris Van Canneyt uit.

De corve bowlers hopen dat het interview van Antoine Van Landschoot hun goede verstandhouding met de schepen van sport en de sportdienst niet in gevaar brengt.

Daarom wil de voorzitter in de nabije toekomst met schepen Sierens en de sportfunctionaris rond de tafel zitten om het misverstand uit de wereld te helpen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home