www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 365 - Week 47 : van 21 tot 27 november 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

DE SCHETS IS KLAAR

Klik voor een grotere versie

De verbouwing van de Adegemse pastorij zal ten vroegste voor de tweede helft van 2011 zijn.

Toen de laatste Adegemse pastoor vertrok kwam de pastorij opnieuw onder het beheer van het gemeentebestuur.

Nadat eventjes gedacht werd om er de IBO (Initiatief Buitenschoolse Opvang) in onder te brengen kwamen het gemeentebestuur en het OCMW overeen om de Adegemse pastorij, in navolging van de pastorij van Kleit, om te bouwen tot seniorenflats.

Het project in Kleit, dat eerste werd opgestart, is al in zijn uitvoeringsfase. Het architectenbureau AIKO werd door het OCMW belast met het opmaken van de verbouwingsplannen voor de Adegemse pastorij.

De eerste schetsen zijn klaar.

Het architectenbureau zal met de schetsen aankloppen bij stedebouw om na te gaan of plannen op basis van die schetsen voor hun diensten aanvaardbaar zijn.

Krijgt het bureau daar een gunstig antwoord dan kunnen de plannen opgemaakt worden. Daarna kan een bouwvergunning worden aangevraagd.

Voor het dossier door de administratieve molen geraakt zal 2011 al enkele maanden zijn opgeschoten. OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche hoopt dat de werken nog in 2011 kunnen aangevat worden.


DE OCMW SITE BLIJFT OOK IN 2011 ONAANGEROERD

In 1989 werd aan het studiebureau Goegebeur - Van den Bulcke de opdracht gegeven om voor Adegem-Dorp een BPA op te maken.

Omdat voor de nieuwe bestemming van de vrijgekomen OCMW Site in Adegem een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) moet worden opgemaakt moest de opdracht van de het studiebureau worden afgesloten. Daarna kan een ontwerper voor het RUP worden aangesteld.

Voor het afsluiten van de opdracht betaalt de gemeente 15.000 euro aan het studiebureau. Dat studiebureau mag opnieuw meedingen naar de opdracht voor de opmaak van het RUP.

Het staat vast dat het OCMW zelf slechts op een deel van de site gebouwen zal optrekken. De rest van de grond zal door andere instelling worden overgenomen.

Omdat er nog een ontwerper moet aangesteld worden, en het opmaken en het goedkeuren van een RUP veel tijd in beslag neemt, mogen wij er van uitgaan dat ook 2011 voorbij zal gaan voordat er iets gebeurt op de OCMW site in Adegem.


KERSTSFEER IN DE SINT ADRIANUSKERK

Klik voor een grotere versie
Het koor van de Vrije Basisschool de Papaver, onder de leiding van Annelies Lammertyn, bereidt zich voor op het kerstconcert van zaterdag 18 december.

Na het succes van 2007 is er dit jaar opnieuw een kerstconcert in de Sint Adrianuskerk. Canticorum, het koor van de Papaver en de V V A brengen muziek die past binnen de kerstsfeer.

Voor de organisatie van het kerstconcert kunnen zij net als in 2007 rekenen op de medewerking van verschillende organisaties.

Het kerstconcert gaat door op zaterdag 18 december en begint om 19u30. Kaarten zijn te koop bij de bestuursleden van de koren en de muziekmaatschappij. In voorverkoop kost een kaart 8 euro.

Aan de ingang wordt 10 euro betaald. Na het concert is er een receptie op het kerkplein. De opbrengst van het kerstconcert gaat naar KVG

SAMENZANG

Op zondag 26 december organiseren het Davidsfonds en het koor Canticorum vanaf 16 uur een kerstsamenzang in de Sint Adrianuskerk.

Er zullen kerstliederen gezongen worden die tot voor enkele jaren nog populair waren.

Er wordt geen inkom gevraagd. Mensen kunnen wel een vrijwillige bijdrage doen voor Handicap International.


ACV HULDIGDE TROUWE LEDEN

Klik voor een grotere versie
Een vijftigtal leden van het ACV ontvingen vrijdagavond, omdat zij minimum 25 jaar lid zijn, een bronzen ereteken.

Enkele maanden geleden besliste het ACV bestuur van Groot Maldegem dat de Adegemse afdeling zijn trouwe leden zou huldigen.

Iemand die 25 jaar lid is heeft recht op een bronzen ereteken. Leden die 35 jaar ononderbroken lid zijn hebben recht op een zilveren ereteken.

Om een gouden medaille te krijgen moet een lid minstens 45 jaar lid zijn. Voor de leden die 50 jaar of meer lid zijn werd een bijzonder ereteken voorzien.

De ledenlijst werd minutieus uitgevlooid om uit te zoeken wie er voor welk ereteken in aanmerking kwam.

Daarna werden de leden aangeschreven en uitgenodigd op de feestavond van vrijdag 19 november in den Hoogen Pad.

Klik voor een grotere versie

Bij de werkgroep van het ACV dat de feestelijke avond voor de Adegemse leden voorbereidde herkennen wij Marijn Baute als enige Adegemnaar.

Nadat de innerlijke mens smakelijk was versterkt werden eerst de mensen die aanspraak konden maken op een bronzen ereteken naar voor geroepen. Daarna volgenden de andere categorieėn.

Omdat veel leden bij vorige huldigingen hun medaille niet hadden aangevraagd waren er leden die naast de zilveren medaille ook het gouden en het bijzonder ereteken ontvingen.


HET VERZET TEGEN WINDMOLENS WORDT STEEDS STERKER

Doordat het aantal dossiers voor het inplanten van windmolens in Maldegem en vooral Adegem blijft stijgen, stijgt ook het verzet van de actiegroepen tegen de komst van nog meer windmolens in onze gemeenten.

De actiegroepen uit de omgeving van het Schipdonkkanaal en Veldekens roepen de mensen op om massaal bezwaarschriften in te dienen tegen alle aanvragen van bouwaanvragen en milieuvergunningen die momenteel lopen.

Wie zelf niet goed is in het formuleren van een dergelijk bezwaar kan voorbeelden downloaden op onze speciale pagina over de windmolens in Adegem.


KATLEEN HELPT MISSEN OP WEG NAAR HET KROONTJE

Katleen Van Landschoot, die Adegem voor Wulvergem geruild heeft en voor wie de wereld van de Missverkiezingen geen geheimen heeft, helpt meisjes die op kroontjesjacht zijn.

In haar boek "Hoe word ik een Miss" geeft Katleen 200 tips die de meisjes meer dan een stap vooruit kunnen helpen.

In het boek laat Katleen specialisten en missen aan het woord. Het boek is tot 10 december aan voorintekenprijs verkrijgbaar. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel (het Project Take My Hand).

Katleen helpt niet alleen missen een stap vooruit: als copywriter zet zij ook mensen die zichzelf op hun specialiteiten met mailing of reclame beter onder de aandacht willen brengen, op de goede weg.

Alle info over de copywriter en haar werk is te vinden op www.decopywriter.be of op de website van uitgeverij Bola-editions.


EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR ROMAIN EN ROSINA

Klik voor een grotere versie
Samen met hun familie werden Romain De Prest en zijn echtgenote Rosina Braet zaterdagvoormiddag, ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum, door schepen Antoine Pauwels in de trouwtent ontvagen.

Vijftig jaar nadat zij, voor toenmalig schepen van burgerlijke stand Yvonne De Smet, elkaar hun jawoord gaven in het Adegemse gemeentehuis, werd het gouden paar zaterdagvoormiddag in de trouwtent in Maldegem ontvangen.

Rosina werd in mei 1938 in Adegem geboren. Zij liep eerst school in Balgerhoeke en daarna in Maldegem. Nadat ze de schooldeuren achter zich dichttrok begon ze te werken in de spinnerij in Gent. Daarna stapte ze over naar Philips in Oostkamp, waar ze bleef werken tot haar oudste dochter werd geboren.

Romain werd in mei 1936 in Knesselare geboren. Nadat hij de lagere school had doorlopen werkte hij enkele jaren bij landbouwers om daarna bij de firma Merckx als kabellegger aan de slag te gaan. Het grootste gedeelte van zijn legerdienst bracht hij in Keulen door. Daarna begon hij terug bij de firma Merckx.

Klik voor een grotere versie
Raadslid Cecile Ryckaert, die Romain en Rosina kent van toen zij net als het raadslid bij Philips werkten, overhandigde het gouden paar het erediploma dat hoort bij een gouden huwelijksjubileum.

Na zijn huwelijk ging Romain ook bij Philips in Oostkamp werken. Hij was ook de chauffeur van de bus die mensen uit onze regio van en naar Philips bracht. Hij bleef daar werken tot hij met brugpensioen ging.

Romain en Rosina leerden elkaar kennen in de feesttent van Europatenten De Vreeze. Zij volgden de tenten naar verschillen tuinfeesten en kermissen. Zij kregen twee dochters die hen vier kleinkinderen schonken.

Om fit te blijven gaan Romain en Rosina regelmatig dansen in het Canadamuseum. Zij genieten ook van een wandeling in de natuur. Rosina verzamelt ook prentkaarten.

Zij hebben het best naar hun zin in de Staatsbaan, waar zij hopen nog jarenlang samen met hun familie van het leven te kunnen genieten.


MASTERPLAN VERDER AFWERKEN

Ondanks de hevige regenval vorig weekend is ernstige wateroverlast bij ons achterwege gebleven.

Het hele weekend waren er mensen van de brandweer en de technische dienst die de voor overstroming gevaarlijke punten in het oog hielden. Zij brachten regelmatig verslag uit bij de burgemeester en de schepenen die verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer.

Dat wij aan overstromingen zijn ontsnapt is ongetwijfeld voor een deel te danken aan de werken die in het kader van het Masterplan (opgemaakt na de vorige overstromingen) zijn uitgevoerd.

Zowel schepen van milieu Geert De Roo, als brandweercommandant Alex Van Suyt, wezen er zondagnamiddag in hun eerste reactie op dat er het voorbije weekend nog niet zoveel regen was gevallen als er tijdens de laatste overstromingen in enkele uren viel.

De resterende werken die nog in het Masterplan voorzien zijn moeten uitgevoerd worden.


DE EDE VOORLOPIG NOG NIET OPEN

Normaal zou vorige week de Westeindestraat in Maldegem ter hoogte van het Sint Annakasteel worden afgesloten om voorbereidende werken voor het openleggen van de Ede uit te voeren.

Door de regen van de afgelopen weken is het waterpeil van de Ede dermate gestegen dat de werken voorlopig zijn uitgesteld.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home