www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 364 - Week 46 : van 14 tot 20 november 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

AFSCHEID VAN REMI ROELS

Klik voor een grotere versie
Hoewel hij in de Aalterbaan in Maldegem woonde namen zijn familie en vrienden zaterdagvoormiddag afscheid van Remi Roels in de Sint Adrianuskerk in Adegem.

Remi werd op 27 november in Adegem geboren. Samen met zijn echtgenote Jacqueline Dhont kweekte hij bloemen en planten die zij thuis en op markten verkochten.

Remi zal in Adegem vooral herinnerd worden als de man die samen met Jacqueline vele jaren frieten bakte in Adegem-Dorp recht tegenover het Damberd en regelmatig de overstap naar het Damberd maakte. Hij zorgde er voor dat zijn klanten op de hoogte waren van de sportuitslagen van het weekend.

Toen hij een punt achter zijn beroepsloopbaan zette had Remi nog vele plannen. De laatste 11 jaar van zijn leven was hij echter aangewezen op de goede zorgen van zijn echtgenote, familie en verzorgen personeel. Op 7 november is hij thuis ingeslapen.


ADEGEM HERDACHT ZIJN OORLOGSSLACHTOFFERS

Klik voor een grotere versie
Kolonel op rust Georges De Vos bracht hulde aan alle soldaten en burgers die tijdens de beide wereldoorlogen het leven lieten.

Met een eucharistieviering in de kerk en een bloemenhulde aan de gedenksteen op het kerkhof herdacht Adegem op 11 november het einde van WOII en alle soldaten en burgerslachtoffers die vielen tijdens de beide wereldoorlogen die ons land vorige eeuw heeft meegemaakt.

In zijn toespraak beklemtoonde kolonel op rust Georges De Vos, voorzitter van Eendracht maakt Macht, dat de geschiedenis heeft aangetoond dat nog geen enkele oorlog ooit een conflict heeft opgelost. En toch blijven de mensen nog altijd naar de wapens grijpen om zowel kleine als grote problemen op te lossen.

Het blijft volgens de heer De Vos onze plicht, ook al zijn er geen oudstrijders uit WO I meer aanwezig, om op 11 november hulde te brengen aan hen die tijdens WOI en WO II gestreden hebben opdat wij nu in vrede en vrijheid zouden kunnen leven.

Wij moeten de jeugd er ieder jaar opnieuw aan herinneren dat hun leven in vrijheid er gekomen is dank zij de offers van hen die voor die vrede en vrijheid hebben gestreden.

Klik voor een grotere versie
In plaats van bloemen neer te leggen aan de grafstenen van de Adegemnaren die tijdens WO I en WO II sneuvelden plantten leerlingen van de Papaver dit jaar Belgische vlaggen voor de grafstenen.

Het werd op het kerkhof nog stiller dan anders toen trompettist Georges Claus "Il Silencio" speelde als hulde aan de soldaten die tijdens een van de beide wereldoorlogen sneuvelden maar nooit werden teruggevonden.

Met de Vlaamse Leeuw en het Belgische Volkslied werd de plechtigheid op het kerkhof afgesloten.


CANADEES BEZOEK OP ONS CANADEES KERKHOF

Klik voor een grotere versie

Omdat Jacky Pauwels ergens in Cambodja rondhangt, was het Michael Quinn die een groep Canadezen vergezelde op hun trip door Frankrijk en België.

Doordat de reis in november werd georganiseerd hadden zij de gelegenheid om zowel in Frankrijk als in België verschillende herdenkingsplechtigheden bij te wonen. Zij waren vooral onder de indruk van wat ze in Ieper hadden gezien en gehoord.

In Adegem verwelkomde Marie Jeanne De Clerck namens de vzw België - Canada de Canadese gasten.

Nadat zij hen wat informatie had gegeven over het ontstaan van het kerkhof en over de jaarlijkse herdenkingsplechtigheden die er worden georganiseerd, volgde een intieme plechtigheid aan het centraal monument.

Vervolg »»

( Vervolg )

Daarna kregen de gasten de tijd om even tussen de grafstenen van hun landgenoten te wandelen. Voor Les Taylor en zijn echtgenote Jeane was het niet hun eerste bezoek aan het Canadees kerkhof in Adegem.

Hij was in de jaren 50 bij de Canadese luchtmacht en verbleef gedurende een deel van zijn dienst in Frankrijk. Hij is zich beginnen verdiepen in de geschiedenis van WO II.

Na het bezoek aan het Canadees Kerkhof bracht de groep een bezoek aan het Canadamuseum. Voordat ze daar vertrokken hadden zij allemaal al een foto gekregen die onze Marnix eerder in de voormiddag van hen op het Canadees kerkhof had getrokken.


FORUM VOOR WINDTURBINES EN SPREIDING VAN DE WINDMOLENS

Klik voor een grotere versie
Tijdens een ontvangst in de trouwtent overhandigde de actiegroep Windturbines Regio Maldegem - Eeklo de bezwaarschriften die zij tegen de komst van de windmolens in de Vulderstraat hebben bijeengebracht.

Telkens er ergens in Maldegem en zijn deelgemeenten of in Eeklo een informatievergadering rond de inplanting van windmolens wordt georganiseerd lopen de discussies hoger op.

Er wordt steeds heviger gereageerd tegen de komst van nog meer windmolens in onze regio. Er zijn de afgelopen maanden ook al spontaan verschillende actiegroepen ontstaan.

Een aantal mensen willen door het coördineren van de werkgroepen en hun initiatieven een forum creëren dat samen met het gemeentebestuur van Maldegem en het stadbestuur van Eeklo stappen onderneemt om de wildgroei van windturbines in onze regio een halt toe te roepen.

Tijdens een bijeenkomst in de trouwtent in de tuin van huis Wallyn stelde het forum zichzelf, zijn doelstellingen en inzichten voor aan een delegatie van het Maldegems schepencollege.

De leden van het forum vonden het wel jammer dat er geen vertegenwoordiger van het Eekloos stadsbestuur op de bijeenkomst aanwezig was.

In zijn voorstelling van het forum stelde hun woordvoerder, Marnix Ryckaert, dat hun actiegroep niet tegen iets is maar voor groene energie en voor de spreiding van de inplanting van de windturbines

VOLDOENDE
De actiegroep heeft berekend dat er, met de windturbines die nu voor Maldegem en Eeklo vergund zijn, al voor meer mensen stroom zal worden opgewekt dan er inwoners in Maldegem en Eeklo zijn.

De heer Ryckaert wees er op dat, volgens de Europese normen, 13% van de energie die België produceert tegen 2020 groene energie moet zijn.

Maldegem en Eeklo hebben volgens de actiegroep al meer dan hun deel gedaan als het om opwekken van groene energie gaat.

NORMEN
De actiegroep, met de resultaten van studies in de hand, wil samen met het gemeentebestuur van Maldegem en het stadsbestuur van Eeklo het gesprek aangaan met zowel het provinciebestuur als de verantwoordelijke ministers in het Vlaams Gewest om de normen en gunningvoorwaarden, die nu in Vlaanderen voor het inplanten van windmolens gelden, af te stemmen op de normen en voorwaarden van de ons omringende landen.

Hij wil dat de lokale besturen meer krijgen dan enkel een adviserende stem bij het toekennen van de bouw- en milieuvergunningen voor windturbines...

NADELEN
Gewapend met de resultaten van verschillende studies willen de leden van de actiegroep de hogere overheid duidelijk maken dat mensen die in de omgeving van windmolens wonen door de door hen opgelegde normen onvoldoende beschermd zijn.

Het valt hen op dat de firma's die plannen hebben om winmolens te bouwen tijdens de informatievergaderingen weinig tijd besteden aan de nadelen die de windmolens hebben voor de omgeving.

Zij besteden des te meer aandacht aan de opbrengst die het opwekken van groene energie meebrengt voor wie mee in het verhaal stapt.

BONDGENOOT
In het Maldegems gemeentebestuur heeft het forum alvast een bondgenoot: Maldegem heeft in een motie een moratorium tegen windmolens op zijn grondgebied goedgekeurd. Het zal indien nodig tot bij de Raad van State procederen om te voorkomen dat er nog meer dan de thans vergunde windmolens in onze gemeente komen.

Zowel burgemeester Johan De Roo, schepen en Vlaams Volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman als schepen en provincieraadslid Geert De Roo zullen het forum op de hoogte houden van de stappen die zij elk op hun terrein ondernemen.

Zij willen samen met het forum het gesprek met de hogere overheid aangaan. Het wordt nu uitkijken welke standpunt het stadbestuur van Eeklo op de voorstellen van de actiegroep zal innemen.


KAV HAALT DE VOLKSSPELEN BOVEN

Het bestuur van KAV wil zijn leden een avond van voor hun tv halen. Daarom organiseren zij op vrijdag 26 november in het parochiaal centrum een volksspelenavond. Het eerste spel wordt om 19u30 gespeeld.


DE PAPAVER STARTTE ZIJN JETONACTIE

Klik voor een grotere versie
Met veel swung en show brachten Zeppe, Ziggi en Urbain de jetonactie van de Papaver op gang

Om de kinderen aan te zetten om bij hun verplaatsing van en naar school als voetganger een fluohesje en als fietser een helm én een fluohesje te dragen organiseren de scholen in Maldegem en in de deelgemeenten elk hun eigen acties.

Een paar weken nadat de Rotary Club Maldegem in het politiehuis zijn jaarlijkse promotiecampagne voor het dragen van het fluohesje en de fietshelm organiseerde was het, net voor de herfstvakantie, de beurt aan de Vrije Basisschool De Papaver om zijn jetonactie te starten.

Om de start van de actie meer kleur te geven hadden de directie en de leerkrachten van de Papaver Zeppe, Ziggi en Urbain op het startmoment uitgenodigd.

Nadat ze zingend het dragen van de helm en het fluohesjes hadden aangeprezen kregen de kinderen van het olijke trio ook een verklaring waarom het hoofd van Urbain was ingepakt.

Hij was met zijn fiets aangereden en was bij het ongeval ernstig gewond. Volgens Zeppe en Ziggi was het ongeval te vermijden geweest als Urbain een fluohesje gedragen had.

De kwetsuren zouden ook minder geweest zijn had hij een helm gedragen. Hij kreeg van zijn vrienden dan ook meteen een helm en een hesje aangeboden.

JETONS VERDIENEN
De kinderen van de Papaver kunnen tussen 9 november en 25 maart van volgend jaar jetons verdienen die ze kunnen inwisselen voor geschenken.

Wie te voet naar school komt kan wekelijks twee jetons winnen als hij dagelijks een fluohesje draagt.

Een fietsende scholier moet tijdens zijn dagelijkse ritten van en naar school een fluohesje én een helm dragen om twee jetons per week te winnen. Alle kinderen die tijdens het startmoment een fluohesje droegen kregen alvast hun eerste jeton.

Dit jaar verkiest de Papaver ook de fluoklas van het jaar.

Tussen november en maart van volgend jaar zal een lid van de verkeerscel regelmatig klasfoto' s nemen. De klas die tussen november 2010 en maart 2011 de meeste fluohesjes draagt wordt uitgeroep tot de fluoklas van het jaar.

De leerlingen van die klas worden dan uitgenodigd op een pannenkoeken namiddag.


GEDENKSTEEN CARABINIERS IN EEN NIEUW KLEEDJE

Klik voor een grotere versie

Enkele jaren terug vroegen oud - wapenbroeders van het regiment van de Carabiniers aan raadslid Boudewijn De Schepper of het niet mogelijk was om rond de gedenksteen - die ter ere van hun gesneuvelde wapenbroeders op Raverschoot werd geplaatst - een parkje aan te leggen.

Op 11 november kon schepen Wille de vernieuwing rond de gedenksteen aan een delegatie van de oud-wapenbroeders voorstellen.


BINGOAVOND VAN KVK ADEGEM

Zaterdagavond 20 november organiseert KVK Adegem een eerste bingoavond in zijn kantine. Kaarten zijn te koop bij het bestuur en bij de spelers.

Voor de gewone ronden kost een kaart 1,50 euro. Om deel te nemen aan de superronde moet voor een kaart 2 euro betaald worden. De eerste nummers worden om 19u30 getrokken.


WIE IS DE SLUIKSTORTER?

Klik voor een grotere versie

Op zondag 21 november organiseert de Meetjeslandse Survivalrun zijn jaarlijkse survivalrun met start en aankomst in de Moerewege.

De inrichters zitten sedert 24 oktober met een extra probleem opgezadeld: zij waren begonnen met de aanleg van hun omloop toen zij op een morgen bergen snoeiafval van verschillende bomen op hun omloop aantroffen.

Aan de sporen in de omgeving van het aval te zien was het geen kruiwagen waarmee het afval werd aangevoerd.

Van de sluikstorter die de omgeving zeker moet kennen ontbreekt voorlopig elk spoor...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home