www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 363 - Week 45 : van 7 tot 13 november 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

HET VAN PETEGHEMORGEL IS TERUG

Klik voor een grotere versie
Jan Stockman verwelkomde als voorzitter van de kerkraad de meer dan 300 aanwezigen op de officiële inspeling van het Van Peteghemorgel

Meer dan 14 jaar nadat de kerkraad van de Sint Adrianuskerk het besluit had genomen om het kerkorgel te restaureren, kon Jan Stockman als voorzitter van de kerkraad van de Sint Adrianuskerk de meer dan 300 aanwezigen verwelkomen op de voorstelling en het officieel inspelen van het Van Peteghemorgel.

De voorbereiding van het administratieve dossier heeft minstens even lang geduurd als restauratie van het orgel zelf. Volgens Jef Braekmans, de orgeldeskundige die de kerkraad begeleidde bij de restauratie, dateert het orgel in de Sint Adrianuskerk uit de periode van 1724- 1730. Het zou gebouwd zijn door Louis Dell'hye.

In 1780 werd volgens de archieven het doksaal vergroot en werd ook het orgel door Lambert Van Peteghem uitgebreid. De volgende ingrijpende verbouwing van het orgel gebeurde in 1956 door de firma Loncke uit Essen.

De voet van de orgelkast werd verwijderd en de bovenkast werd op een sokkel boven het doksaal geplaatst. Enkel de speeltafel bleef nog op het doksaal.

Het binnenwerk van het orgel was nog enkel te bereiken via een van de torenkamers. Volgens de heer Braekmans lag de moeilijke bereikbaarheid van het binnenwerk mee aan de basis van het verval van het orgel.

Toen de kerkraad in 1996 het besluit nam om het kerkorgel te restaureren, besloot de raad op basis van de historische gegevens het Van Peteghemorgel in ere te herstellen.

De orgelpijpen die een deel van de aandacht naar zich toetrekken, dateren nog uit de periode van 1780. Aan het orgel werd een zelfstandige pedaal met 3 registers toegevoegd.

Jan Braekmans, die na de restauratie het orgel gestemd heeft, spreekt vol lof over de manier waarop de firma Lapon Orgelbouw uit Diksmuide de restauratie heeft uitgevoerd.

Klik voor een grotere versie
Organist Edward De geest liet als slot van het officiële gedeelte van het programma horen dat het Van Peteghemorgel kan schitteren als begeleider van koren en ook als solo-instrument in concerten.

Burgemeester Johan De Roo had woorden van lof voor Jan Stockman en de andere leden van de kerkraad voor de inzet waarmee zij de Sint Adrianuskerk proberen te behoeden voor verval.

INVESTERINGEN

De restauratie van het orgel kostte in totaal 414.041 euro. Daarvan werd bijna 4,5% betaald door de kerk zelf. De gemeente nam iets meer dan 14% van de kosten voor haar rekening.

De rest werd betaald door de provincie Oost Vlaanderen en het Vlaams Gewest. Burgemeester De Roo kondigde aan dat de gemeente in 2011 ook haar deel (86.661euro) in de restauratie van de verwarming en de vernieuwing van het uurwerk (5.000 euro) zal betalen.

Vervolg »»

( Vervolg )

Klik voor een grotere versie
Nadat hij het orgel had ingezegend ging bisschop Luc Van Looy op uitnodiging van burgemeester De Roo naar het Doksaal om er zelf even op het orgel te spelen.

Bisschop Luc Van Looy zegende na een gebed het gerestaureerde orgel. Wetende dat de bisschop ook een uitstekend organist is nodigde burgemeester De Roo de bisschop uit om zelf even het Van Peteghemorgel te bespelen, een uitnodiging waarop hij graag inging.

Nadat organist Edward De Geest had laten horen dat het orgel een ideale begeleider is van het koor Canticorum, liet hij het publiek op het einde van de namiddag tijdens een concert genieten van de zondvloed van prachtige klanken die het Van Peteghemorgel uitstrooide.

Beelden van de inzegening en inspeling van het orgel zijn te zien op www.camob.be van Camera Obscura (Noel Ryheul).


NOG MEER WINDMOLENS IN ADEGEM

Tijdens de gemeenteraadszitting van oktober steunden de Maldegemse gemeenteraadleden (behalve Groen!) een motie van het schepencollege waarin een moratorium wordt gevraagd voor het bouwen van windmolens in Maldegem en zijn deelgemeenten.

Die motie werd overgemaakt aan de bestendige deputatie van Oost Vlaanderen en aan het Vlaams Gewest.

Enkele weken terug had Schepen Geert De Roo het nog over verschillende lopende dossiers om nog 26 windturbines in onze gemeente te bouwen.

Het blijft niet bij die 26. De inwoners van Malecote en omgeving hebben een brief in hun brievenbus gekregen waarop hen wordt aangeraden om op dinsdag 9 november massaal aanwezig te zijn op de informatievergadering die om 19u bij de N.V. Vandenbraembussche in de Brugsesteenweg 303 in Eeklo wordt georganiseerd.

Daar zal meer uitleg gegeven worden over de plannen van de firma en Acolic Energy om 3 windmolens, waarvan 2 in Adegem (omgeving Malecote en Oosteindeke) en 1 in Eeklo (Kunstdal), te bouwen.

De mensen worden in de brief ook uitgenodigd om op zaterdag 13 november om 10u50 aanwezig te zijn aan huis Wallyn in Maldegem waar een petitie tegen de bouw van nog meer windmolens in onze gemeente wordt afgegeven.


WIE WORDT DE NIEUWE UITBATER VAN DEN HOOGEN PAD?

Eind dit jaar loopt de concessie voor de uitbating van de cafetaria in den Hoogen Pad af.

Kandidaten voor een nieuwe concessie kunnen zich melden bij het college van burgemeester en schepenen. De toewijzing van de concessie gebeurt op basis van de concessieprijs en een praktische proef.

In die proef moeten de kandidaten hun uitbatingplan voorstellen. De concessieprijs en de praktische proef staan op evenveel punten.


UITBATER GEZOCHT VOOR CAFETARIA MEOS

Nadat de twee vorige oproepen niets hadden opgeleverd doet de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Maldegem een nieuwe oproep voor kandidaten voor de uitbating van de cafetaria in de sporthal Meos.

De concessie zal toegekend worden tegen een jaarlijkse vergoeding die in 12 maandelijkse schijven mag betaald worden.

Wie belangstelling heeft kan op woensdag 17 november om 18u in de cafetaria van Meos meer informatie vernemen over de algemene voorwaarden van de concessie.


OPGEPAST VOOR FRAUDULEUZE ASFALTEERDERS

Vorige week kregen in Adegem en Maldegem mensen het bezoek van een of meer personen die zich in een gebrekkige combinatie van Engels en Nederlands als asfalteerders voorstelden. Zij stelden de mensen voor om tegen een zeer lage prijs hun oprit te asfalteren.

Het is niet de eerste maal dat er mensen in onze gemeente een dergelijk aanbod krijgen. Het verleden heeft aangetoond dat wie op het aanbod ingaat bedrogen wordt.

De dag nadat de oprit is geasfalteerd - en de mannen al lang vertrokken zijn - blijkt dat zij asfalt van een mindere kwaliteit hebben gebruikt die onmiddellijk uitbrokkelt.

De politie vraagt mensen die bezoek krijgen van deze fraudeurs niet op hun voorstel in te gaan maar contact op te nemen met de politie.


GEMEENTE EN OCMW GEVEN PARTICIPATIEPAS UIT

Om zijn inwoners aan te zetten om vaker deel te nemen aan initiatieven die door gemeentelijke diensten en andere organisaties worden genomen brengen de gemeente en het OCMW een participatiepas uit.

Dat pas kan aangevraagd worden door iedereen die in het Maldegems bevolkingsregister is ingeschreven. De achterzijde van het participatiepas is onderverdeeld in acht verschillende vakken.

In ieder vak moet het bedrag ingevuld worden van het inschrijvingsgeld dat betaald wordt om aan een activiteit deel te nemen. Als alle acht vakken ingevuld zijn worden de bedragen samengeteld en heeft de houder van het pas recht op 5% van het bedrag.

Hij krijgt dat geld niet in zijn handen; het wordt afgetrokken van het inschrijvingsgeld van de eerstvolgende activiteit waaraan hij deelneemt.

De personen die hun participatiepas krijgen van het sociaal huis kunnen na iedere activiteit waaraan zij deelnamen onmiddellijk een deel van het inschrijvingsgeld terugkrijgen.


WIE MAG KUNSTWERK MAKEN

In het gerenoveerde en uitgebreide gemeentehuis komen er ook kunstwerken. Voor een nog te maken kunstwerk dat in de inkomhal van het gemeentehuis zal komen schrijft de gemeente een wedstrijd uit. Mogelijks komen er ook nog hedendaagse kunstwerken in andere (wacht)ruimtes van het gemeentehuis.

De wedstrijd staat open voor iedereen en voor verschillende kunstdisciplines. Iedereen die meent een kunstwerk te kunnen maken dat een plaats verdient in het gemeentehuis kan een voorstel indienen.

Het voorstel zal beoordeeld worden op zijn kunstwaarde en de meerwaarde die het aan het gerenoveerde en uitgebreide gemeenthuis zal geven.

Het kunstwerk moet ook een link hebben met Maldegem. Ook de duurzaamheid, de onderhoudsvriendelijkheid en de brandveiligheid van het kunstwerk zullen bij de beoordeling in aanmerking worden genomen.

Voorstellen die voor 1 december bij de gemeente en de cultuurdienst binnenkomen zullen beoordeeld worden door een jury bestaande uit mensen van provinciale adviescommissie beeldende kunst, een delegatie van het Maldegems cultuurveld (volgens de schepen van cultuur één persoon) en architect Bart Lens.

Die jury selecteert tien kunstenaars die van hun voorstel een ontwerp mogen maken. Uit die tien ontwerpen zal de jury vijf laureaten kiezen. Die vijf krijgen van de gemeente voor hun ontwerp een vergoeding van 1.200 euro.

De kunstenaar van het winnende ontwerp mag voor de realisatie van zijn kunstwerk maximum 23.800 euro (25.000 -1.200 voorontwerp) euro rekenen.

Voor meer informatie over de wedstrijd kan contact opgenomen worden met Isabel Ginneberge, de cultuurbeleidcoördinator van de gemeente.

Als de gemeente het houdt bij hedendaags kunstwerk zal het kostenplaatje maximum 29.800 euro + de vergoeding van de jury kosten.

Bij de beoordeling van de voorstellen, de ontwerpen en de keuze van de laureaten zal een inwoner van Maldegem betrokken zijn.

UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home