www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 362 - Week 44 : van 31 oktober tot 6 november 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

JOZEF VAN DE VELDE IS NIET MEER

Klik voor een grotere versie

Na een maandenlange strijd tegen de ziekte die de kracht uit zijn leven nam, heeft Jozef Van de Velde vorige week zondagnamiddag, omringd door zijn familie, afscheid genomen.

Voor de mensen die Jozef gekend hebben was hij onafscheidelijk verbonden met zijn tuba. Gedurende 65 jaar was hij lid van de Verenigde Vrienden Adegem.

Ook nadat de V.V.A. tijdens een optreden hun programma hadden afgewerkt was Jozef er steeds bij om er samen met enkele muzikanten en zijn tuba de sfeer in de groep te houden.

Zolang zijn gezondheid het hem toeliet speelde hij op zijn tuba. Zaterdagvoormiddag namen zijn familie en zijn vrienden afscheid van 't Jefke in de Sint Adrianuskerk.


ADEGEM PAKT 11 11 11 ACTIE ANDERS AAN

De afgelopen jaren konden de omslagen van de 11 11 11 actie, bij gebrek aan vrijwilligers, niet in alle straten van Adegem worden opgehaald.

Vorig jaar kondigden Lieve Blondeel en Annelies Lammertyn aan dat zij het in de toekomst anders zouden aanpakken. Dit jaar loopt de ophaalactie van 3 tot 13 november.

Annelies en Lieve zijn de afgelopen weken op zoek gegaan naar mensen die (nog) niet actief zijn in het verenigingsleven om de omslagen op te halen.

Zij hebben 17 mensen bereid gevonden om samen met hen tussen 3 en 13 november de omslagen op te halen.


HALLOWEENSTOET TROK DOOR HET INDUSTRIETERREIN

Klik voor een grotere versie

Ondanks de verlichting is het industrieterrein een ideale plaats voor een griezelstoet.

Dat werd zaterdagavond nog eens aangetoond met de verklede Halloweenstoet die door de Adegemse vriendinnen van het rusthuis werd georganiseerd.

Klik voor een grotere versie

Voor wie het zaterdagavond toch nog te koud vond om in de stoet op te stappen was er nog altijd de huifkar. Na de tocht door het industrieterrein werd er bij de familie Danneels - Martens in het Vliegplein bij een drankje, een hapje en volksspelen gezellig verbroederd.


SEVERIJN D'HOEDT OP HET PODIUM IN EERSTE VELDLOOP

Klik voor een grotere versie

Vorige week werd in Gent de Lotto Cross, de eerste estafette-veldloop van het winterseizoen, gelopen. Severijn D'hoedt deed het bij de pupillen als eerste loper van het ACME team uitstekend.

Slechts in de laatste hectometers moest hij een 1 jaar oudere loper laten voorgaan.

Samen met de tweede loper Robbe Wildemeersch (midden) en derde loper Joachim Bafort (links) mocht Severijn (rechts) op het podium voor de zilveren medaille.


DE HILLESTRAAT WIL VEILIGER VERKEER

Klik voor een grotere versie
Zeker voor mensen die in de omgeving van de bochten in de Hillestraat wonen is oversteken een gevaarlijke aangelegenheid. Zij zien de auto' s die soms zeer hoge snelheden ontwikkelen pas op het laatste moment.

Woensdag 27 oktober kaartte OGP/NV-A raadslid Freddy Boels, tijdens de gemeenteraadszitting, de onveilige verkeerssituatie in de Hillestraat in Adegem aan.

Hij was niet de eerste die het schepencollege op dat probleem wees: op 10 oktober hebben inwoners uit de Hillestraat een petitie die door bijna alle inwoners van de straat mee was ondertekend, overgemaakt aan het gemeentebestuur.

Zowel de inwoners van de Hillestraat als de heer Boels wijzen het schepencollege erop dat er te snel gereden wordt in de Hillestraat en dat er te veel zwaar verkeer door rijdt dat er niet thuis hoort.

In hun petitie stellen de inwoners van de Hillestraat vast dat er in hun straat geen enkel verkeersbord staat dat de automobilisten er aan herinnert dat zij door een bebouwde kom rijden waar de maximum toegelaten snelheid 50 km/u bedraagt.

Zij zijn er ook van overtuigd dat die borden alléén niet voldoende zijn om snelheidsduivels op andere gedachten te brengen. Daarom vragen zij naast verkeersborden ook enkele ingrepen in de structuur van de straat.

Het aanleggen van verkeersdrempels en/of asverschuivingen of straatvernauwingen zou volgens hen de automobilisten verplichten om hun voet van het gaspedaal te halen.

Tijdens een onderhoud in de veiligheidscel stelden zij ook voor om het beurtelings parkeren in hun straat te vervangen door parkeerstroken langs beide zijden van de weg.

De inwoners van de Hillestraat wijzen er verder nog op dat er voor de veiligheid van de fietsers niets voorzien is. En om het zwaar verkeer uit de Hillestraat te houden vragen zij dat er langs de N9 betere aanduidingen komen om de vrachtwagens via de N9 en de Barbarastraat naar het industrieterrein te loodsen.

Dat de Hillestraat geen zwart punt in het verkeer is zoals een lid van het schepencollege tegen mensen uit de Hillestraat zei, is voor hen geen reden om maatregelen om de veiligheid te verhogen op de lange baan te schuiven.

TERECHT
Volgens burgemeester Johan De Roo maken de inwoners van de Hillestraat zich terecht zorgen over de onveiligheid in hun straat.

De komst van een rotonde (op het kruispunt van de N9 en de Hillestraat) waar de burgemeester bij het begin van zijn antwoord aan raadslid Boels naar verwees zal niets veranderen aan de verkeersonveiligheid in de Hillestraat.

Het plaatsen van verkeersborden en het aanleggen van verkeersdrempels, asverschuivingen of verkeersmatten zal in de cel veiligheid verder onderzocht worden. Ondertussen zal er met de politie overlegd worden om regelmatiger snelheidscontroles in de Hillestraat te doen.

Ook de aanwijzingen om het zwaar verkeer via de N9 naar het industrieterrein te leiden zullen door de mobiliteitsambtenaar worden bekeken.

Om de doortocht van het zwaar verkeer in Maldegem en de omliggende gemeenten beter op elkaar af te stemmen heeft burgemeester De Roo een vergadering belegd met de burgemeesters van Eeklo, Maldegem en Knesselare.


GEEN GEBREK AAN BEGRAAFPLAATSEN

Uit een onderzoek van de gemeentelijke diensten is gebleken dat ook in onze gemeente het aantal mensen dat na hun overlijden wordt gecremeerd stijgt.

De snelheid van die stijging verschilt van leefkern tot leefkern. Tussen 2004 en 2008 overleden in Maldegem 979 mensen. Daarvan werden er 416 (42,5%) gecremeerd.

In Adegem overleden over in diezelfde periode 194 mensen. Daarvan werden er 84 of 43,3% gecremeerd.

Donk had over die periode met zijn 25% het laagste aantal crematies. Uit onderzoek is ook gebleken dat er in Adegem de eerstkomende jaren nog geen gebrek is aan begraafplaatsen, zowel voor de klassieke kisten als voor de urnen.

Een plaats op het kerkhof waar mensen beschut tegen weer en wind van een overleden familielid of vriend afscheid kunnen nemen is er ondanks de gedane beloften nog altijd niet.


WIE MAG ALS EERSTE OVER DE VERKEERSMATTEN IN DE VERBRANDEN BOS?

Klik voor een grotere versie

In de Verbranden Bos is het niet meer mogelijk om de rijweg te verlaten om de verkeersmatten te ontwijken. Door het plaatsen van paaltjes naast de matten is het onmogelijk om met 2 auto's op het zelfde moment over de verkeersmatten te rijden.

Klik voor een grotere versie

Bij de wegversmalling in dezelfde straat wordt aangeven dat de auto' s die in de richting van Maldegem rijden het eerst door de wegversmalling mogen rijden. Automobilisten vragen zich af of diezelfde regeling ook voor de verkeersmatten geldt.


GEEN BELASTINGSVERHOGING

In december stemt de gemeenteraad de begroting voor 2011. De raadsleden hebben nog enkele weken de tijd om voorstellen (investeringen of besparingen) te doen.

Schepen van financiën Remi De Jaeger liet tijdens een commissievergadering al weten dat er volgend jaar en de komende jaren geen ruimte zal zijn voor grote investeringen. Het aanleggen van nieuwe rioleringen zal de komende jaren die post domineren.

Burgemeester De Roo overweegt een voorstel te doen om de zitpenningen van de raadsleden (150 euro per zitting) die de afgelopen jaren nog niet zijn geïndexeerd aan te passen.

Diëgo Smessaert (Groen!) vindt dit een verkeerd signaal naar de bevolking toe. Schepen De Jaeger liet ons na de commissievergadering weten dat zoals hij had beloofd ook volgend jaar de klassieke belastingen niet zullen verhogen.


LIFTKOKER VERTRAAGT RENOVATIEWERKEN

Klik voor een grotere versie

Omdat de werken aan de renovatie en de uitbreiding van het gemeentehuis tijdens het oplossen van een probleem in de liftkoker werden stilgelegd wordt het einde van de werken pas tegen begin van het bouwverlof 2011 voorzien.

Omdat de bodem van de liftkoker niet droog te krijgen was, moest er een bijzonder soort hars in de bodem worden geïnjecteerd. Het kostenplaatje voor deze extra werken zal tot 100.000 euro oplopen.

De officiële ingebruikname van het gerenoveerde gemeentehuis wordt met Maldegem kermis verwacht.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home