www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 361 - Week 43 : van 24 tot 30 oktober 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

OKRA VERWENDE ZIJN 80 PLUSSERS

Klik voor een grotere versie
Malvina de Coninck was met haar 96 jaar de oudste op het feest dat OKRA Adegem voor zijn 80 plussers organiseerde.

Omdat veel van de 80 plussers niet meer aan alle activiteiten die door OKRA worden georganiseerd kunnen deelnemen, organiseert OKRA Adegem jaarlijks een feestnamiddag speciaal voor de 80 plussers.

Die worden thuis opgehaald en teruggebracht. Van de 90 leden van 80 jaar en meer waren er woensdagnamiddag 65 op de afspraak. De 80 plussers vragen geen speciaal programma.

Het feit dat zij een namiddag samen zijn en kunnen keuvelen is voor hen al een feest.

Klik voor een grotere versie
De pannenkoeken bleven maar komen.

Julien De Kesel, een van de aanwezige 80 plussers en auteur van enkele reisverhalen, had speciaal voor het feest een gedicht geschreven dat hij zonder papier voordroeg.

Het OKRA bestuur zorgt er ieder jaarvoor dat er iets smakelijks op het menu staat. Dit jaar werden er in de keuken van het parochiaal centrum 400 pannenkoeken gebakken.

Zolang de senioren bleven eten werden er pannenkoeken aangevoerd. Omstreeks 17u zat het feest er op. De senioren zijn graag terug thuis als het donker wordt.


ECOPOWER VRAAGT MILIEUVERGUNNING AAN VOOR WINDMOLENS

Op dinsdag 7 september organiseerde Ecopower in de cafetaria van het Canadamuseum een informatieavond rond de mogelijke inplanting van 5 windmolens in de Vulderstraat.

Uit de reacties van de mensen in de cafetaria bleek toen dat er minstens evenveel tegenstanders als voorstanders voor de komst van de windmolens waren.

Ecopower heeft nu een milieuvergunning voor de 5 windmolens in de Vulderstraat aangevraagd. Het dossier ligt ter inzage bij de technische dienst van de gemeente in de Bloemenstraat in Maldegem.

Mensen die tegen de aflevering van de milieuvergunning bezwaar willen indienen hebben daar tot 19 november de tijd voor.


VEEL VOLK EN ZON OP DAG VAN HET PAARD

Klik voor een grotere versie

Onder een stralende zon en ruime publieke belangstelling verliep de 18de Dag van het Paard.

Ruiterij ter Heule was een van de verenigingen die kleur gaf aan de stoet die als opener van de Dag van het Paard door het centrum van Maldegem trok.


DERDE VERKLEDE HALLOWEENSTOET VOOR HET GOEDE DOEL

Zaterdag 30 oktober organiseren de Adegemse vriendinnen van het rusthuis hun derde verklede Halloweenstoet.

Wie er al (of niet verkleed) bij wil zijn is zaterdag voor 19u30 welkom aan de parking van drukkerij Perka in de Industrielaan.

De stoet trekt door verschillende straten van het industrieterrein om te eindigen in het Vliegplein 61 bij de familie Daneels -Martens.

Daar kunnen de deelnemers er, bij het genieten van drankjes en hapjes, ook hun handigheid testen bij enkele volksspelen.

De opbrengst van deze verklede Halloweenstoet gaat naar de residenten van het Warmhof in Maldegem en de Kruiskenshoeve in Sint Laureins.

Steunkaarten voor de Halloweenstoet voor het goede doel kosten 2,50 euro en zijn te koop bij: Rosette Ryckaert, Dr Herrebautlaan 8 Adegem - Telefoon: 092 59 98 80, Arlette Dierickx, Staatsbaan 7, Adegem - Telefoon: 050 71 89 45 en Pia Vande Walle, Dr Herrebautlaan 15a, Adegem - Telefoon : 093 78 08 31.


ELLEN EN KEVIN TROUWDEN IN DE SINT ADRIANUSKERK

Klik voor een grotere versie
Tijdens een gebedsdienst in de Sint Adrianuskerk gaven Ellen Joos en Kevin Seeldraeyers elkaar hun jawoord.

Er stond geen sportmanifestatie op het programma en toch stond er een autobus van de wielerploeg Quick Step in Adegem Dorp : het was de bus die de supportersclub van Kevin Seeldraeyers naar Adegem had gebracht.

Nadat zij zaterdagvoormiddag hun jawoord hadden gegeven in de trouwtent in de tuin van huis Wallyn, werd zaterdagnamiddag het kerkelijk huwelijk van Ellen Joos en Kevin Seeldraeyers onder ruime belangstelling in de Sint Adrianuskerk voltrokken.

Ellen Joos ruilt Adegem voor Bornem. Zij is onderwijzeres van beroep en deed haar stage ondermeer in de gemeenteschool op de Kruipuit in Adegem en in de Zusters Maricolen in Maldegem. Kevin Seeldraeyers is een beloftevolle jonge wielrenner uit Sint Amands aan de Schelde.

Kevin is een van betere Belgische klimmers die ondermeer in de ronde van Italië zijn waarde als klimmer en knecht bewees. Medische problemen en kwetsuurtjes hebben Kevin het voorbije seizoen meermaals parten gespeeld.


MET REPLAY PALACE HEEFT ADEGEM EEN GOKTEMPEL

Klik voor een grotere versie
Een ruime delegatie van de Maldegemse gemeenteraad was aanwezig op de officiële opening van de Replay Palace in de Staatsbaan.

Eind september kregen Bart en Filip Hermie van de kansspelcommissie de toestemming om hun speelhal Replay Palace in Adegem te openen.

Dat de speelhal voor minder overlast zorgt dan gevreesd, blijkt uit het feit dat hoewel de zaak al op 3 oktober haar deuren opende, de leden van het schepencollege tijdens de officiële opening moesten toegeven dat zij niet wisten dat er al 3 weken een gokje kon gewaagd worden in de Replay Palace.

Burgemeester Johan De Roo, die ook op de officiële opening aanwezig was, bevestigde dat er 6 jaar geleden een ernstige discussie was geweest over de komst van goktempels in Maldegem. Toen was er sprake van 2 speelhallen op een afstand van 150 meter.

"Het afleveren van een vergunning is de bevoegdheid van de kansspelcommissie. Daar hebben wij als gemeente buiten een adviserende stem niets te zeggen. Als gemeente kunnen wij, ter bescherming van vooral de jeugd, extra voorwaarden opleggen bij de al strenge voorwaarden die door de kansspelcommissie worden opgelegd en dat hebben wij ook gedaan" verduidelijkte de burgemeester het standpunt van de Maldegemse gemeenteraad.

Bart en Filip Hermie, de managers van Replay Palace, hebben 6 jaar op hun vergunning voor hun speelhal moeten wachten. Zij weten ook dat de kansspelcommissie er streng over waakt dat de opgelegde voorwaarden strikt worden nageleefd en bij de minste overtreding ingrijpt.

"Er moest aan die kansspelcommissie toestemming gevraagd worden om in de replay Palace een openingsreceptie te geven. In normale omstandigheden mogen er in een speelhal geen alcoholische dranken geschonken worden" vertelde Carlos Pascual, de verantwoordelijke van Pascual Games, verantwoordelijke van de gokautomaten die in de Replay Palace staan.

CONTROLE
"Om er zeker van te zijn dat iedereen die bij ons binnenkomt 21 jaar of ouder is wordt iedereen gefilmd en moet iedereen voor het binnenkomen zijn identiteitskaart afgeven. Die wordt gescand. Zowel de film als de kopie van de identiteitskaart worden gedurende een bepaalde periode bewaard" legden Bart en Filip Hermie uit.

Momenteel is de Replay Palace, waar je naast het spelen op de roulette en aan de pokertafel, ook nog kan gokken op de slotmachines, open van 17u tot 03u. Bart en Filip hopen dat die openingsuren (een maatregel van de gemeente) in de toekomst mogen aangepast worden.

MEER
Hoewel het gebouw in de Staatsbaan waar de tweede speelhal zou komen een andere bestemming heeft gekregen, is de aanvraag om daar een speelhal te mogen openen nog altijd bestaande. Mocht de firma die deze aanvraag gedaan heeft de vergunning krijgen, dan kan hij die gebruiken om op een andere locatie (ook buiten Maldegem) een goktempel te openen.

Van Carlos Pascual vernamen wij donderdag nog dat hij plannen heeft om ook in Eeklo een speelhal te openen. Na Waarschoot en Maldegem zou dat dan de derde speelhal in het Meetjesland zijn.


FC DE GEUZEN WUIFDEN RONY VAN DE CASTEELE UIT

Klik voor een grotere versie
Met een geschenk voor Rony en een bloemstuk voor zijn echtgenote wuifden het bestuur en de spelers van FC De Geuzen Rony van de Casteele uit.

De nu 50 jarige Rony Van de Casteele was amper 16 toen hij voor het eerst meespeelde met FC De Geuzen. Hij was op zijn best als verdediger en middenvelder.

Nog voor hij de schoenen aan de haak hing maakte hij al deel uit van het bestuur van de Geuzen. Hij was er altijd als er moest gewerkt of gefeest worden.

Nadat hij gedurende 34 jaar een belangrijk deel van zijn vrije tijd in de voetbalploeg heeft gestoken geeft de sympathieke Rony nu de fakkel door aan jongere elementen.

Hij verdeelt zijn vrije tijd nu met boogschieten en fietsen.

Klik voor een grotere versie
Rony riep de spelers om tot meer respect voor het werk van het bestuur.

OPROEP

In zijn laatste officiële speech tot de spelers van de Geuzen riep Rony Van de Casteele de voetballers op om meer respect te hebben voor het bestuur en het werk dat zij doen.

Hij wees er op dat een groep spelers zonder bestuur geen ploeg is en er ook geen wedstrijden zijn. Hij nodigde hen uit om in de toekomst ook zelf meer de handen uit de mouwen te steken en het bestuur waar nodig de helpende hand te reiken.


EEN FLUOHESJE EN EEN HELM VOOR ALLE FIETSERS

Klik voor een grotere versie
Rotary Club Maldegem startte in het politiehuis in de Industrielaan zijn jaarlijkse promotiecampagne voor het dragen van het fluohesje en de fietshelm.

Ruim 10 jaar geleden lanceerde Rotary Club Maldegem, onder impuls van dokter Dirk Van Herzele, het dragen van fluohesjes door scholieren die van en naar school fietsen.

Voor de promotie voor het dragen van de fluohesjes kreeg de serviceclub de medewerking van het gemeentebestuur, de politie en de scholen.

"De eerste jaren waren de hesjes geen succes bij de scholieren. Door de jaarlijks terugkerende promotiecampagne, is het dragen van de hesjes in de goede zin geëvolueerd en kleurt de omgeving van de scholen bij het begin en het einde van een schooldag " merkte Dokter Filip De Keyser, huidig voorzitter van de werkgroep Jeugd binnen Rotary club Maldegem op.

VOORKOMEN

Sedert een paar jaar promoten Rotary Club Maldegem en zijn partners ook het dragen van een fietshelm.

"Door het dragen van Fluohesje zijn de fietsers beter zichtbaan in het verkeer. Het dragen van een helm kan bij fietsers bij een ongeval of een val zware hoofdletsel voorkomen" benadrukte Filip De Keyser.

Hij is dan ook van oordeel dat bij het promoten van zowel de hesjes als de helm de pijlen niet alleen op de kinderen maar ook op de volwassenen moeten gericht worden.

De jaarlijkse actie moet voor dokter De Keyser verder worden gezet tot het bij iedere fietser in Maldegem een gewoonte is om bij het gebruik van de fiets een fluohesje en een helm te dragen.

Burgemeester Johan De Roo had woorden van lof voor het jaarlijks terugkerend initiatief van Rotary Club Maldegem.

Hij onderstreepte dat ook de gemeente bij het uitwerken van plannen voor openbare werken rekening houdt met de veiligheid van de zwakke weggebruikers.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home