www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 360 - Week 42 : van 17 tot 23 oktober 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

KWB STOPT ER MEE

De viering van 75 jaar KWB zal vermoedelijk de laatste activiteit zijn die door KWB Adegem wordt georganiseerd.

Voor de vakantie deden al geruchten de ronde dat het einde van KWB Adegem naderde.

Volgens sommige bronnen werd er onderhandeld over een fusie tussen de Adegemse en Maldegemse afdeling van KWB. Die onderhandelingen werden toen ontkend door het bestuur.

Samen met hun ledenblad van oktober hebben de Adegemse KWB leden een brief gekregen waarin het bestuur aankondigt dat de afdeling eind dit jaar haar activiteiten stopzet.

De nog overgebleven bestuursleden hebben de afgelopen maanden verschillende leden aangesproken om het bestuur te komen versterken en nieuwe impulsen te geven.

Niemand van de aangesprokenen voelde zich geroepen om bestuursverantwoordelijkheid op te nemen. Het bestuur heeft dan besloten om KWB Adegem op het einde van het jaar te ontbinden.

Mensen die na 2010 nog lid willen blijven van KWB krijgen de raad van het bestuur om contact op te nemen met het bestuur van KWB Maldegem, Kleit of Eeklo (St. Jozef).

Mochten er toch nog leden zijn die de bestuursploeg van KWB Adegem willen versterken kunnen zij zich nog altijd bij het bestuur melden. Dat bestuur is bereid om, als er voldoende versterking komt, op zijn beslissing terug te komen.


KERMIS IN DE PAPAVER

Klik voor een grotere versie
De agent van dienst had de handen vol om het verkeer in goede banen te leiden. Pas op het einde van de namiddag werd het iets rustiger op het circuit van de gocarts.

Klik voor een grotere versie
De meeste kinderen liepen zondagnamiddag met minstens een extra kleurtje op hun gezicht.


KLEUTERS IN MEOS

Klik voor een grotere versie

Dinsdag 12 oktober werd Maldegems nieuwe sporthal Meos omgebouwd tot een grote speeltuin voor de kleuters. Meer dan 500 kleuters uit de regio mochten een paar uren in de speeltuin spelen.

Ondertussen zijn er ook enkele kinderziekten opgedoken in de nieuwe sporthal, waardoor enkele sportwedstrijden nog in de oude sporthal Van Cauteren moeten gespeeld worden.


CONTROLES OP DOORGAAND VERKEER

Wie op maandag tussen 5u30 en 14u in Maldegem met de auto door de Nieuwstraat, (tussen de rotonde en de Boudewijn Lippensstraat) en de Marktstraat (tussen het kruispunt met de Stationstraat en de Westeindestraat) rijdt, zonder dat hij er moet zijn, krijgt bij een controle van de politie een bekeuring die 50 euro kost.

In die straten is tijdelijk enkel plaatselijk verkeer toegelaten. Tot vorige week werden automobilisten die gecontroleerd werden en op hun fout gewezen. Vanaf maandag 18 oktober wordt er geschreven.


GOUD VOOR JEROOM EN MARIA

Klik voor een grotere versie
Samen met hun familie werden Jeroom Schoors en zijn echtgenote Maria Hermie, ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum, door schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels in de trouwtent ontvangen.

Op 11 oktober 1960 stonden Jeroom Schoors en Maria Hermie als bruidspaar in het Adegems gemeentehuis voor schepen Yvonne Van Cleemput - De Smet. Twee dagen later huwde het jonge paar voor de kerk in de Sint Adrianuskerk.

Zaterdag 16 oktober werd het gouden paar samen met hun familie door schepen van burgerlijke strand en een uitgebreide delegatie van de gemeenteraad, ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum, in de trouwtent in de tuin van huis Wallyn ontvangen.

Jeroom werd in 1933 in de Moerewege geboren. Hij liep school in Adegem om daarna te helpen op het landbouwbedrijf van zijn ouders.

Hij volgde ook nog twee jaar avondles landbouw bij meester Van Cleemput. Voor zijn legerdienst moest Jeroom de zaterdagnamiddag naar de kazerne in Sijsele.

Klik voor een grotere versie
Raadlid Cecile Ryckaert vriendin, van Maria en Jeroom, overhandigde het gouden paar het erediploma dat bij een gouden huwelijksjubileum hoort.

Maria werd in 1938 in 't Broekelken geboren. Zij volgde tot haar veertiende les in de meisjesschool in Adegem. Daarna hielp ze zowel in huis als op de boerderij van haar ouders.

Hoewel ze op slechts een paar honderd meter van elkaar woonden, was er voor Jeroom en Maria toch een Adegemkermis (1957) nodig om elkaar beter te leren kennen.

Het koppel werd daarna samen gezien op verschillende tuinfeesten en in 1960 werd er getrouwd. Het jonge paar vestigde zich in de Moerewege waar ze twee kinderen kregen.

De familie is ondertussen met twee kleinkinderen uitgebreid. Hoewel zij officieel gestopt zijn met werken, kweekt Jeroom nog wat koeien. Daarnaast steek hij een deel van zijn vrije tijd in het bollen, het enten en oculeren van bomen en het kweken van kanaries.

Maria vindt het zorgen dat het huis er proper bij ligt en dat er op tijd en stond eten op tafel staat, samen met het verwennen van haar kinderen en kleinkinderen, haar hobby's.

In de Moerewege genieten Maria en Jeroom op hun manier van het leven zij hopen dat nog vele jaren samen met hun kinderen en kleinkinderen te kunnen doen.


HET ZESTIENDE JAARBOEK VAN HET AMBACHT MALDEGEM

Op 11 december wordt het zestiende jaarboek van de heemkundige kring het Ambacht Maldegem voorgesteld. Het ruim 350 bladzijden tellende boek wordt opgefleurd met meer dan 200 foto' s.

Het jaarboek kost 20 euro. Mensen van buiten Maldegem, Eeklo en Sint Laureins betalen 3 euro verzendingskosten.

Tot 27 november kan er op het boek worden ingetekend door het bedrag van 20 euro of 23 euro over te schrijven op rekeningnummer 979-9593939-62 van het Ambacht Maldegem met de vermelding Jaarboek 2010.

Het boek kan ook besteld worden bij de leden van de heemkundige kring. Voor Adegem kan dat bij Jozef Dobbelaere, Weide 4, Marc Maeyens, Oude Weg 48 en Hugo Notteboom, Prins Boudewijnlaan 9B.

Het Ambacht Maldegem heeft ook nog een aantal exemplaren van de jaarboeken 1997-2004-2005-2006-2007 en 2009 en het boek "Het parochiale leven in Adegem, Maldegem, Middelburg" in voorraad.


NIEUWE CONCESSIEHOUDER IN DEN HOOGEN PAD

De BVBA D'Havé heeft met akkoord van de gemeente Maldegem haar concessie (die liep tot 30/10/2016) als uitbater van den Hoogen Pad vroegtijdig beëindigd.

De gemeente zoekt nu kandidaten om vanaf 1 januari 2011 de cafetaria uit te baten. Belangstellenden kunnen contact opnemen met het schepencollege.

Om de cafetaria verder te kunnen openhouden heeft het gemeentebestuur Natasja De Schepper, de huidige uitbaatster, een tijdelijke concessie tot 31 december 2010 gegeven.


AVT SPEELT OOK OP WOENSDAG 10 NOVEMBER

Vorige week gaven wij de data waarop het Adegems Volkstoneel in november in den Hoogen Pad speelt. Door een vergissing werd de voorstelling van woensdag 10 november niet in het artikel opgenomen.


WERKEN IN DE NOORDSTRAAT

Klik voor een grotere versie
Om te kunnen beginnen met de eerste fase van werken in de Noordstraat werd zaterdag de 48 ton wegende tank door de firma Vermeulen verplaatst van Oude Aardenburgse Weg naar de Brugse Steenweg

Wie de komende maanden in Maldegem moet zijn moet er rekening mee houden dat er vanaf dinsdag 19 oktober 2010 tot midden 2012 werken worden uitgevoerd in de Noordstraat en omgeving.

De eerstkomende maanden wordt de Noordstraat in verschillende fasen aangepakt. Tijdens de eerste fase wordt het kruispunt van de Gidsenlaan en de Oude Aardenburgse Weg en het kruispunt van Noordstraat met de Oude Aardenburgse Weg voor het verkeer afgesloten.


OPENBEDRIJVENDAG BRACHT KATHLEEN DEGRANDE NIEUWE AUTO OP

Klik voor een grotere versie
Dinsdag 12 oktober mocht Kathleen De Grande uit de Radestraat in de toonzaal van autogroep Lievens de sleutels van haar nieuwe auto in ontvangst nemen.

Op 3 oktober had Kathleen samen met haar familie tijdens de openbedrijvendag per fiets de paardenmelkerij Filippus, Cochuyt -De Smet (Wegenwerken), Autogroep Lievens (garage - takeldienst), Dhooge/Konforta (deuren en ramen ), Luxor Interieur (interieurinrichting), Van Hyfte Saloons en Vandella (buitenmeubilair) bezocht.

De zeven bedrijven hadden samen een wedstrijd georganiseerd waarvan de hoofdprijs een auto was. Kathleen had niet alleen alle vragen juist ingevuld maar had ook nog de schiftingsvraag (het aantal deelnemers aan de wedstrijd) juist. Ook de broer van Kathleen, die in De Helle woont, viel in de prijzen.


MORATORIUM OP WINDMOLENS

Naast de negen windmolens die al vergund zijn en langs de N49 komen lopen er momenteel nog verschillende aanvragen om in Maldegem en zijn deelgemeenten windmolens te plaatsen.

Omdat de door die windmolens opgewekte stroom rechtstreeks op het net wordt geplaatst, heeft de gemeente in zowel het dossier van de bouwvergunning als in het dossier van de milieuvergunning slechts een (niet bindende) adviserende stem.

De gemeente is van oordeel dat Maldegem de afgelopen jaren al genoeg maatregelen heeft genomen in het kader van groene energie.

Om te voorkomen dat er nog meer windmolens op ons grondgebied komen wil de gemeente volgens Vlaams volksvertegenwoordiger en Maldegems schepen Valerie Taeldeman tijdens de volgende gemeenteraad een moratorium op windmolens in de gemeente stemmen.

UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home