www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 357 - Week 39 : van 26 september tot 2 oktober 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

MICHIEL SPORTMAN 2010 EN MARIJN LAUREAAT VAN SPORTVERDIENSTE

Klik voor een grotere versie
Voor de tweede maal werd Michiel Van Aelbroeck tot sportman van het jaar uitgeroepen. Marijn De Busschere werd tot Laureaat van sportverdienste verkozen.

Traditioneel de dinsdag van Maldegem kermis huldigt sportief Maldegem zijn sporters die de afgelopen 12 maanden bijzondere prestaties hebben geleverd.

Hoogtepunt van de avond was de verkiezing van de sportman, de sportvrouw, de beloftevolle jongere, de laureaat van sportverdienste en de sportclub van het jaar.

Alle bij de sportraad aangesloten clubs mochten voor het begin van de laureatenhulde hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat in de verschillende categorieën.

De vele sporters die dinsdagavond een attentie in ontvangst mochten nemen bewijzen dat onze gemeente een sportieve gemeente is.

Opticien Alain Verstringe kreeg tijdens de laureatenhulde de gelegenheid om iets te vertelen over de Roparun (een sponsorloop tussen Parijs en Rotterdam) waaraan hij met zijn team deelnam.

Hij kondigde aan dat zijn team ook volgend jaar aan de sponsorloop zal deelnemen. De hoofdprijzen werden zoals steeds op het einde gedeeld.

Klik voor een grotere versie
Michiel Van Aelbroeck had niet verwacht dat hij na 7 jaar nog eens tot sportman van het jaar zou worden uitgeroepen. Samen met zijn familie klonk hij op de onverwachte titel.

Michiel Van Aelbroeck die in 2003 al eens tot sportman van het jaar werd uitgeroepen dankt zijn titel van dit jaar aan zijn titel van Belgisch kampioen Mountainbike Marathon Mountainbike.

Marijn De Busschere die al 48 jaar bestuurslid is van de vinkenmaatschappij Ons Genoegen Adegem, en ook al jaren zijn diensten ter beschikking stelt van KVK Adegem, werd tot laureaat van sportverdienste uitgeroepen.

Wendy Den Haeze die op haar erelijst van dit jaar ondermeer de halve finale van het Europees kampioenschap 4 x 400 meter (Barcelona), Belgisch kampioen 4 X 100 meter en 4 x 400 meter, provinciaal kampioen 4 x 100 meter en 4 x 400 meter heeft staan, werd tot sportvrouw van het jaar uitgeroepen. Ook in 2007 en 2008 werd Wendy tot sportvrouw van het jaar uitgeroepen.

De 14 jarige Axana Schaeverbeke behoort al jaren tot de Belgische top in het veldlopen. Dit jaar heeft ze ook op de piste puike resultaten gehaald. Zij behoort met haar beste tijd tot de 15 beste Belgische loopsters alle categorieën op de 800 meter.

Zij werd provinciaal, Vlaams en Belgisch Kampioen 800 meter indoor, provinciaal kampioen 400 meter en 800 meter en provinciaal kampioen 1500 meter steeple. Dat palmares zorgde er voor dat de sportclubs haar tot beloftevolle jongere 2010 uitriepen.

De titel van sportclub van het jaar ging dit jaar naar Survivalrun. De club heeft Belgische kampioenen in zijn rangen en breidt zijn jeugdwerking nog steeds verder uit.


GEZINSBOND ORGANISEERT WATERGEWENNING EN KLEUTERZWEMMEN

Op zaterdag 2 oktober start de Adegemse afdeling van de Gezinsbond met een nieuwe 11-delige lessenreeks watergewenning en kleuterzwemmen.

De lessen gaan iedere zaterdag van 10u30 tot 11u30 door in het Sint Annazwembad in Maldegem. In de prijs zijn de inkom in het zwembad, het lesgeld en het lidgeld begrepen.

Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met [email protected]


NIEUWE WAGENS VOOR WIJKWERKING

Klik voor een grotere versie

Sedert vorige week heeft de Maldegemse politie drie nieuwe, milieuvriendelijke wagens in gebruik genomen. Zij komen in vervanging van drie wagens waarvan het leasingcontract ten einde liep.

De wagens zullen gebruikt worden voor de mensen die in de wijkwerking tewerkgesteld zijn. Voor de korte verplaatsingen maakt het team bij voorkeur gebruik van de fiets.

Er zijn echter opdrachten die omwille van de stukken die moeten meegenomen worden en de afstand die moet worden afgelegd het gebruik van een auto verantwoorden.


BIJ GUIDO HERMIE MELKEN ROBOTTEN DE KOEIEN

Klik voor een grotere versie
Op Heulendonk stelde de familie Hermie zondag de deuren van zijn landbouwbedrijf open voor het publiek.

Parkeerverbod en veel verkeer in en uit Heulendonk wezen er zondag op dat er iets speciaals was in de anders zo rustige wijk: van 's morgens 10u tot in de late namiddag was het druk op en rond het landbouwbedrijf van Guido Hermie.

Niet alleen landbouwers en mensen die beroepshalve bij het landbouwleven betrokken zijn vonden, in het kader van de dag van de landbouw, hun weg naar Heulendonk.

De familie Hermie was er van verwittigd dat er zeker 500 mensen naar Heulendonk zouden afzakken. Nog voor 14u was dat aantal al bereikt.

Klik voor een grotere versie
De koeien blijven rustig staan terwijl de robot hen van hun melk verlost. Bij de familie Hermie gebeurt het melken van de koeien sinds mei van vorig jaar niet meer op vaste tijdstippen: de koeien bepalen grotendeels zelf het moment waarop ze gemolken worden.

In de moderne stallen van de familie Hermie zijn twee robotten geïnstalleerd. Zij melken de koeien. Eens de koeien op stal zijn, kunnen zij op om het eender welk moment naar de robot stappen die dan de uier wast, droogt, de zuigers over de spenen duwt en melk afneemt.

Daarna worden de zuigers automatisch verwijderd en gespoeld. Iedereen die zondag op bezoek kwam bij de familie Hermie wou de robot aan het werk zien. De koeien voelden dat zij in het middenpunt van de belangstelling stonden en lieten het publiek af en toe wachten voor zij zich in het bereik van de robot opstelden.

Naast het bekijken van de melkende robot en een rondleiding op het bedrijf kregen de bezoekers ook het uitgebreide machinepark van de Machinering Adegem te zien.

De Machinering Adegem is een organisatie van landbouwers die landbouwmachines aankoopt die hun leden tegen een democratische vergoeding en mits tijdige reservering kunnen gebruiken.

Door aan te sluiten bij de machinering moeten de landbouwers zelf geen zware investering meer doen om machines aan te kopen.


DAVIDSFONDS START NIEUW WERKJAAR

De Adegemse en Maldegemse afdeling van het Davidsfonds starten op zaterdag 2 oktober samen hun nieuw werkjaar in het Broederhuis in Maldegem. Zij stellen er tussen 15u en 19u, onder de vlag van Vers Geperst, de nieuwe DF boekencollectie voor.

Wie die namiddag zijn lidmaatschap hernieuwt, of het al gedaan heeft bij een van de bestuursleden, ontvangt net als vorig jaar gratis een boek. Dit jaar koos DF voor Smaken van het land, Groenten en Fruit vroeger en nu.

In de Bibliotheek zijn er voor de kinderen van 4 tot 10 jaar op verschillende plaatsen vertelhoekjes ingericht.

Ook de Nostalbus, waar jong en oud gratis verhalen en liedjes uit vroegere tijden kunnen beluisteren en filmpjes bekijken, zal op het Schouwburgplein aanwezig zijn...


LAAT UW FIETS REGISTREREN

In het kader van de Europese mobiliteitsweek werd er in de EU-landen extra aandacht geschonken aan fietsdiefstalpreventie.

Ook in Maldegem worden regelmatig fietsen gestolen. Gestolen fietsen die teruggevonden worden en geregistreerd zijn kunnen snel en de rechtmatige eigenaar worden teugbezorgd.

Christophe Geernaert, inspecteur van de PZ Maldegem en verantwoordelijke voor de wijkwerking, raadt alle fietsers aan om hun fiets, oud of nieuw, te laten registreren.

Bij het registreren wordt een moeilijk te verwijderen sticker met daarop het rijksregisternummer van de eigenaar van de fiets op het frame van de fiets gekleefd.

Tijdens een registratiesessie op de maandagmarkt lieten 68 fietsers hun fiets registreren. Er zullen volgens inspecteur Geernaert in de toekomst nog meer van dergelijke sessies georganiseerd worden.

Wie in de omgeving van het politiekantoor in de Industrielaan is kan er tijdens de kantooruren een fietsregistratie aanvragen. Die wordt onmiddellijk en gratis uitgevoerd.


LEERLINGEN KREGEN VOORSMAAKJE VAN KERMIS IN DE PAPAVER

Klik voor een grotere versie
Wie zondag 10/10/10 vlechtjes in zijn haar wil of een paar uur met een beschilderd gezicht rond wil lopen heeft tussen 14u en 17u afspraak in de Papaver.

Net als vorig jaar heeft basisschool de Papaver ook dit jaar voor de zondag van de winterkermis een eigen programma klaar waar zowel de kinderen als hun ouders en grootouders kunnen van genieten.

Tussen 14u en 17u is er van alles te beleven op de speelplaats en in de lokalen van de Papaver. Vrijdagmiddag kregen de kinderen al een voorsmaakje van wat er op 10/10/10 op het programma staat.

Om het programma voor te stellen had de directie waarzegster Esmeralda naar school uitgenodigd. Kijkend in haar glazen bol gaf zij een beetje uitleg bij de verschillende onderdelen van het programma.

Klik voor een grotere versie
Wie de eerste judoknepen wil leren is op 10/10/10 eveneens bij de Papaver op het juiste adres.

Zo kwamen de kinderen te weten dat de poppen net op tijd uit vakantie zullen terug zijn om op te treden.

In verschillende workshops zullen zowel de kinderen als hun ouders kunnen schilderen, bloemenschikken, knutselen en dansen.

Er is een speciaal parcours voor gocarts en ligfietsen. Natuurlijk is er ook een cafetaria waar men de hongerigen zal spijzen en de dorstigen laven.

De kinderen hebben nu al een programmablad meegekregen naar huis zodat zij en hun ouders reeds kunnen aanduiden aan welke workshops en activiteiten zij de zondag van de winterkermis willen deelnemen.


VERENIGDE VRIENDEN ADEGEM STARTEN MUZIEKLESSEN VOOR BEGINNERS

Zaterdag 2 oktober start de koninklijke fanfare VVA met een reeks muzieklessen voor beginners. De lessen worden op zaterdagvoormiddag vanaf 8u30 gegeven in het lokaal de Dissonant op de Zandakkers.

De eerste 3 maanden staat notenleer op het programma. Daarna maken de leerlingen kennis met de instrumenten.

Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met Peter Bonamie, Spanjaardshoek 1a te Adegem. Contact: telefoon 0476 25 22 26 of par e-mail aan [email protected].


OPEN VLD HAD GEEN BESTUURSVERKIEZING NODIG

Klik voor een grotere versie
Voorzitter Jules Van Rie, raadslid Peter Van Hecke en de bestuursleden Benedict Braet (nieuw bestuurslid), Tina Rogge en Jozefien Zoetaert (nieuw bestuurslid) blikken tevreden terug op de manier waarop Open VLD Maldegem de afgelopen maanden aan zijn toekomst heeft gebouwd.

Ook voor Open VLD Maldegem stonden er afgelopen zaterdag verkiezingen van een nieuw bestuur op het programma.

Die verkiezingen moesten echter niet doorgaan omdat bij de voorbereiding van de bestuursverkiezingen al duidelijk was dat er voor de plaats van voorzitter slechts één kandidaat was en de 28 leden die zich kandidaat stelden voor een plaats in het bestuur allemaal in het bestuur mochten genomen worden.

"Omdat Jules, die het voorbije anderhalf jaar voorzitter van de afdeling was aanvankelijk om praktische redenen (beroep en ondervoorzitter van de Open VLD Jongeren nationaal) had laten weten geen kandidaat te zijn voor het voorzitterschap, heb ik me kandidaat gesteld.

Ik was blij toen Jules ons liet weten dat hij politieke keuzes had gemaakt waardoor hij toch de ambitie had om voorzitter van onze afdeling te worden. Na een korte babbel met Jules kon ik met een gerust gemoed mijn kandidaat intrekken" legde Peter Van Hecke de situatie uit.

"Wij hebben de afgelopen maanden in stilte en met succes aan de wederopbouw van de afdeling gewerkt. Er waait een nieuwe wind door de afdeling. De komende maanden wordt er verder aan de structuur van de afdeling gewerkt. Met ons nieuw en verjongd bestuur (vijf nieuwe gezichten) zijn we klaar voor de toekomst" vulde voorzitter Van Rie de heer Van Hecke aan.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home