www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 356 - Week 38 : van 19 tot 25 september 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

DOSSIER OUD ELISABETHRUSTHUIS NOG LANGER IN DE KOELKAST

De hoop dat, met de behandeling van het BPA Adegem centrum, het dossier rond de herinrichting van de gronden van de OCMW site in Adegem - Dorp van onder het stof zou komen, blijkt na woensdagavond ijdel.

De omvang van het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) wordt gewoon uitgebreid. Daarvoor krijgt het studiebureau, dat momenteel het BPA uitwerkte, voor bewezen diensten een vergoeding van 15.000 euro.

Als het bureau geluk heeft wordt dat een extraatje. Het mag immers ook meedingen naar de opdracht voor de opmaak van het uitgebreide BPA.

Door de beslissing van de gemeenteraad om een nieuwe aanbesteding voor de uitbreiding van het BPA uit te schrijven, zullen de OCMW gronden er vermoedelijk nog enkele jaren braak bij liggen.


PETITIE TEGEN WINDMOLENS IN DE VULDERSTRAAT

Klik voor een grotere versie

Donderdag namiddag overhandigden leden van de actiegroep Veldekens tegen de windmolens een petitie tegen de mogelijke komst van 5 windmolens in de Vulderstraat.

In amper 3 dagen had de actiegroep in de Veldekensstraat en omgeving 120 handtekeningen verzameld.

Samen met de andere bezwaarschriften en de het advies van het schepencollege wordt de petitie aan het provinciebestuur overgemaakt.


KLINKEN OP 15 JAAR WIT GELE KRUIS MALDEGEM

Klik voor een grotere versie

Wie vrijdagavond tijdens de avondmarkt voorbij de stand van het Wit Gele Kruis passeerde werd door Marleen Crul en enkele van haar medewerksters getrakteerd op een hapje en een drankje.

Met deze traktatie vierde de Maldegemse afdeling van het Wit Gele Kruis haar 15 jarig bestaan.


LUC SAVAT TE GAST BIJ KVG

Klik voor een grotere versie
Luc Savat vertelde de KVG leden over zijn eerste bezoek aan de Technische school in Bukavu

In februari van 2011 hopen Luc Savat en Wilfried Crispyn in het kader van hun project Amani Bukavu voor de tweede maal naar de Technische School in Bukavu te kunnen gaan.

Zaterdagnamiddag was Luc Savat te gast bij KVG Groot Maldegem.

Hij nam de KVG leden met zijn PowerPoint presentatie mee op zijn eerste reis naar Bukavu.

Met verschillende acties, waaronder de verkoop van wijn, hopen Luc en Wilfried voldoende financiële middelen bijeen te krijgen om een container naar Bukavu te sturen zodat zij daar tijdens hun bezoek van volgend jaar machines kunnen herstellen en de leerkrachten en leerlingen kunnen leren met moderner machines en materiaal te werken.

Wie het project van Luc en Wilfried wil steunen kan Luc bereiken op de Mollevijver 1 in Adegem, telefoon 09-378.63.11. Wilfried Crispyn is te bereiken in de Ambachtenlaan 3 in Maldegem, telefoon 050- 71.52.72.


STUUR HET VIJFDE LEERJAAR VAN DE KRUIPUIT GRATIS NAAR FANTASIA

Klik voor een grotere versie
Met deze foto, die zowel in het boek als in de musical Fantasia zou passen, hoopt het vijfde leerjaar van gemeenteschool de Kruipuit kaarten voor de avant- première van de musical Fantasia te winnen.

Het kinderboek Fantasia van Geronimo Stilton, volgens de leerlingen van het vijde leerjaar van de gemeenteschool op de Kruipuit het mooiste boek van de schrijver, wordt bewerkt tot een "Giga Grote Muisical".

De musical wordt een mix van dans, theater en circus. De 7 rijken die in het boek beschreven worden, zullen ook in de musical tot uiting komen.

De avant- première van de musical gaat door op 15 oktober in Planckendael (Mechelen).

Voor een aantal klassen van het lager onderwijs in Vlaanderen heeft het Nieuwsblad vrijkaarten.

OPDRACHT
Om kans te maken op die vrijkaarten moeten de klassen zelf een foto maken van een scène die zowel in een van de 7 rijken van het boek als in de musical zouden passen.

Die foto moeten zij voor 26 september doorsturen naar het Nieuwsblad. De foto's zijn nu al te bekijken op www.nieuwsblad.be/extra/fantasia.

Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen naar die foto' s kijken en stemmen op de foto die zij het mooist vinden.

De winnende foto's verschijnen in het Nieuwsblad van 2 oktober in de rubriek "De Wakkere Muis" De klassen die de meeste stemmen krijgen mogen gratis naar de avant- première van de musical.

De klas die de meeste stemmen heeft gekregen mag niet alleen gratis naar de avant- première maar krijgt ook nog een VIP bezoek aan Planckendael.

OPROEP

Klik voor een grotere versie

De leerlingen en hun juffrouw Petra rekenen op u om op 15 oktober gratis naar de avant- première van de musical Fantasia te mogen.

Juffrouw Petra en de leerlingen hebben alle boeken van Geronimo Stilton gelezen en nemen deel aan de wedstrijd. Zij hebben een beeld uit het rijk Atlantis gebruikt als achtergrond voor een klasfoto.

De leerlingen roepen iedereen op om naar www.nieuwsblad.be/extra/fantasia te surfen en te stemmen op hun foto die de titel "welkom in Atlantis" kreeg.


GO WEST HELPT DEN HOOGEN PAD AAN FACELIFT

In maart van 2010 besliste het Maldegems gemeentebestuur om, samen met COMEET, in het kader van de Meetjeslandse Kunst en Poëzieroute, een kunstwerk aan te kopen dat in eerste instantie voor een andere gemeente bestemd was.

Go WEST, dat de migratie van veel streekgenoten naar Amerika en Canada symboliseert, is 36 meter lang en krijgt een plaats op de groenstrook voor den Hoogen Pad.

Verwacht wordt dat het kunstwerk in mei 2011 officieel zal ingehuldigd worden. Een werkgroep bereidt deze feestelijke gebeurtenis voor.

De gemeente wil van de plaatsing van het kunstwerk gebruik maken om ook de omgeving van den Hoogen Pad een facelift te geven. Het Agentschap Natuur en Bossen (ANB) heeft een wedstrijd " Kunst en Groen in de Stad" uitgeschreven.

De gemeentelijke groendienst heeft de inplanting van het kunstwerk Go West in het renovatieplan van de omgeving van den Hoogen Pad ingepast en neemt met dat project deel aan de wedstrijd van het ANB.

Als het plan door ANB aanvaard wordt zullen de omgevingswerken aan den Hoogen Pad (maar niet de aankoop van het kunstwerk zelf) gedeeltelijk door het ANB gesubsidieerd worden.


OFFICIELE BRITSE DELEGATIE OP HERDENKINGSPLECHTIGHEID

Klik voor een grotere versie
Tijdens de ontvangst in den Hoogen Pad had burgemeester Johan De Roo een geschenk voor de ambassadeurs van Canada, Polen en Groot Bretagne

Hoewel de herdenkingsplechtigheid op het Canadees kerkhof dit jaar volgens het vaste patroon verliep, was ze toch anders dan de vorige plechtigheden. Voor het eerst werd de plechtigheid ter ere van de Canadese, Poolse en Britse soldaten die tijdens WO II in onze regio streden en sneuvelden bijgewoond door een officiële delegatie van het Verenigd Koninkrijk.

Na de plechtigheid, tijdens de ontvangst in den Hoogen Pad, vertelde de Britse ambassadeur ons dat hij onder de indruk was van de plechtigheid en van de aanwezigheid van de schoolgaande jeugd.

Zowel in de toespraak van burgemeester De Roo als in de toespraken van de ambassadeurs werd niet alleen hulde gebracht aan de soldaten die tijdens WO II sneuvelden.

Zij verwezen ook naar de Canadese en Britse soldaten die nu sneuvelen in conflictlanden waar ze proberen de vrede te herstellen.

JEUGD EN KOOR

Video : © Noël Ryheul - Camera Obscura

Ook dit jaar was er tijdens de herdenkingsplechtigheid een belangrijke rol weggelegd voor de schoolgaande jeugd en het koor Canticorum.

De leerlingen brachten namens de jeugd hulde aan de soldaten die hun leven gaven omdat wij nu in vrede zouden kunnen leven. Samen met het koor Canticorum zongen zij een vredeslied.

Die samenzang werd door veel aanwezigen als het meest emotionele moment van de plechtigheid omschreven.

Klik voor een grotere versie

Tijdens de bloemenhulde legden ook vertegenwoordigers van Eendracht Maakt Macht Adegem bloemen neer aan het centraal monument. Na de bloemenhulde en voordat de papavers werden gedropt zong het koor Canticorum ook nog de nationale hymnen.


DE SLAGERIJ VAN MALDEGEM TRAKTEERDE

Klik voor een grotere versie

Dit jaar hadden de leden van de Slagerij van Maldegem iets speciaals in petto voor de start van Maldegem kermis. Tijdens de avondmarkt deelden zij meer dan 100 kg warme vleeshapjes uit.

Paul Goethals, wiens foto in het kader van de tentoonstelling "Portret in de etalage" nog tot eind september in Maldegem centrum is te zien, was een van de vele mensen die genoot van de hapjes.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home