www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 355 - Week 37 : van 12 tot 18 september 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

KOMT ER BEWEGING IN HET DOSSIER VAN HET VROEGERE ELISABETHRUSTHUIS?

Nog voordat de bewoners van het Elisabethrusthuis in Adegem een nieuwe thuisbasis in het Warmhof in Maldegem kregen had het OMCW al plannen voor de site waarop het rusthuis stond.

Ook basisschool de Papaver zou graag een deel van de gronden overnemen om daar nieuwe gebouwen op te zetten. Maar Hove te Donc liet eveneens weten dat zij belangstelling heeft om daar een aantal woningen voor MS patiënten te bouwen. En daarnaast zat er ook nog een verkaveling in de pijpleiding...

Geen van die plannen kan echter worden gerealiseerd zolang er voor deze zone geen Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) is opgemaakt.

Door dat BPA wordt het gedeelte van de gronden die nu nog landbouw- of gemeenschapsgrond zijn van bestemming gewijzigd.

Over dat BPA was het aflopen jaar niets te horen, maar nu haalt het nog eens de gemeenteraad. Mogelijks komt het dossier daarmee van onder het stof.


BEZOEK AAN WINDMOLENS UITGESTELD TOT VOLGEND JAAR

Klik voor een grotere versie
Meer dan 1200 mensen bezochten vorige week zondag voormiddag de in opbouw zijnde windmolens op Celieplas. Vooral de nog te monteren 36 meter lange wieken trokken de aandacht.

Met een kopje soep en folders verwelkomden de mensen van Electrawinds vorige week zondag de bezoekers op de openwerfdag.

De belangstelling overtrof de stoutste verwachtingen: in 3 uur tijd hadden meer dan 1200 mensen de in opbouw zijnde windmolens bezocht.

Naast de informatie, die in twee films werd verstrekt, waren er ook verschillende mensen van Electrawinds op de werf om op de vragen van het publiek te antwoorden.

De openwerfdag heeft volgens Marleen Van Hecke, P.R. vrouw van Electrawinds, ook aangetoond dat het om veiligheidsredenen niet wenselijk is om de Maldegemse schoolkinderen op de werf uit te nodigen terwijl er gewerkt wordt.

Het bezoek van de schoolkinderen, dat nog voor dit jaar gepland was, wordt naar het voorjaar van 2011 verschoven, als de molens in productie zullen zijn.


PEDRO EN ARNO WINNEN PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP BEACHVOLLEYBAL

Klik voor een grotere versie
Pedro en Arno De Baere wonnen alle 7 de tornooien die in het kader van het Provincieaal kampioenschap Beachvolleybal werden georganiseerd.

Pedro en Arno zijn amper 12 jaar maar zij hebben zowel in het klassiek volleybal als in het Beachvolleybal in het oog springende prestaties geleverd.

Omdat de tweeling als kinderen de volleybalwedstrijden van pa die bij Aalter speelde volgden was het voor de ouders van Arno en Pedro geen verrassing dat zij als sportieve hobby volleybal boven voetbal en basketbal kozen.

Er zijn in onze regio niet zoveel volleybalploegen die veel aandacht aan hun jeugdwerking besteden. Daarom speelden Arno en Pedro al bij Aalter, Zomergem en Maldegem.

De laatste jaren verdedigen zij in de provinciale jeugdcompetitie de kleuren van Sint Laureins. Daar hebben zij duidelijk hun sportieve draai gevonden.

Met de miniemen van Sint Laureins behaalden zij eerst de kampioenstitel in de reeks A om daarna ook nog Algemeen miniemen kampioen Van Oost Vlaanderen te worden.

Door de Oost Vlaamse Volleybalbond (OVV) werd de tweeling in de lijst van de negen beste volleyballers van 1997 opgenomen.

BEACHVOLLEYBAL
Vorig jaar zouden Pedro en Arno voor het eerst deelnemen aan het provinciaal Beachvolleybalkampioenschap. Een armkwetsuur bij Pedro doorkruiste die plannen.

Dit jaar waren zij echter wel van de partij: in het kader van het provinciaal kampioenschap namen zij deel aan de tornooien in Gent, Sint Niklaas, Oudenaarde, Gavere, Zeebrugge, Aalst en Ninove.

Dat er in het kampioenschap met de volleybaltweeling uit de Hillestraat in Adegem rekening moest gehouden worden lieten Pedro en Arno al van bij het eerste tornooi voelen: zij wonnen daar namelijk op zeer overtuigende wijze.

Na die eerste tornooizege volgden er nog zes andere eerste plaatsen in evenveel tornooien.

Arno en Pedro werden dan na het laatste tornooi ook terecht tot kampioenen provinciale miniemen Beachvolleybal gehuldigd.

Uit hun Beachvolleybal avontuur hebben ze geleerd dat beachvolleybal veel meer inspanningen vraagt dan het klassiek volleybal. Lopen en springen in het zand is namelijk een stuk moeilijker.

Hoewel ze ook bij het klassiek volleybal nog niet veel kwetsuren opliepen is de sportieve tweeling er toch van overtuigd dat de kans op kwetsuren minder is bij beachvolleybal dan bij klassiek volleybal.


DE ZYTHOLOOG IS HET HUISBIER VAN DE ZYTHOLOOG

Klik voor een grotere versie

Nadat zij met hun Bierloods -een speciaalzaak in streekbieren- in het Broekelken hun plaats in de horecawereld hadden veroverd hebben Stefaan Van Canneyt en zijn echtgenote Sabine Verbuyst café De Reislust in de Staatsbaan overgenomen.

Terwijl ze de nodige aanpassingswerking uitvoerden lieten zij hun klanten gissen naar de nieuwe naam van hun café en hun Bierloods. Bij de officiële opening van de zaak schitterde de naam Zytholoog (bierkenner) op de gevel.

HUISBIER
Stefaan en Sabine gaan er prat op dat er in de Zytholoog meer dan 1500 streekbieren kunnen geproefd worden. Een café dat zich specialiseert in streekbier kan echter niet zonder een eigen huisbier.

Ondanks hun drukke beroepsbezigheden vonden zij de afgelopen maanden dus ook nog de tijd om cursussen bierbrouwen te volgen en samen met de brouwerij de Graal uit Brakel een eigen huisbier te brouwen.

Vorige week dinsdag werd dat nieuwe huisbier in de Zytholoog voorgesteld. De Zytholoog is een blond bier van 6,6 graden.

Stefaan noemt het een vlotdrinker, die hergist is in zijn flesjes van 33 cl. De Zytholoog, gebouwen met Belgische en Tsjechische hop, zal later ook van het vat geschonken worden.

De kruiden die in het brouwsel zijn verwerkt zorgen er voor dat de smaak van de Zytholoog iets langer in de keel blijft hangen...

ZIGEUNERWAGEN
Het huisbier is niet de enige vernieuwing in de Zytholoog: samen met Filip van Meenen hebben Stefaan en Sabine ook hun gamma van huifkarrentochten uitgebreid.

Op hun website www.bierrit.be vindt u alle informatie over de vijf huifkarrenritten die zij aanbieden naast hun (nu al tot in Noorwegen gekende!) Bierenrit aan groepen van minstens 15 personen.

Het programma van iedere rit kan aan de wensen van de klant worden aangepast. Filip wil in de nabije toekomst ook nog een zigeunerwagen aankopen.

"Die is volledig afgesloten. Met die zigeunerwagen kunnen wij de mensen ook tijdens de maanden met minder mooi weer een gezellige rit door onze regio aanbieden" legde Filip uit.

"Tijdens al onze ritten worden de mensen culinair en met streekbieren verwend" voegde Stefaan er aan toe.

Het huisbier dat ook in de Bierloods te koop is en de uitbreiding van het aantal huifkarrenritten zijn voorlopig de laatste vernieuwingen in de Zytholoog.

Stefaan en Sabine hebben nog plannen voor de toekomst maar die houden ze nog even voor zichzelf!


ACHTSTE SWITCHBACK MEMORIAL

Klik voor een grotere versie

Samen met een delegatie van in België (Shape) gekazerneerde Canadese soldaten namen 400 mensen deel aan de achtste editie van de Switchback Memorial March.

Er werd dit jaar door Aalter Knesselare en Maldegem gewandeld. Voor alle Canadese deelnemers hadden de inrichters een attentie.

De Switchback Memorial is een initiatief van de VZW België - Canada en het ministerie van defensie.


AGB ZOEKT UITBATER VOOR CAFETARIA VAN DE NIEUWE SPORTHAL

Omdat er zich niemand heeft aangemeld om zowel de nieuwe sporthal als de cafetaria van de sporthal uit te baten heeft het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) beslist om de uitbating nu zelf in handen te nemen.

De gemeente zal daarvoor het nodige personeel ter beschikking stellen. Voor het openhouden en onderhouden van de cafetaria worden kandidaten gezocht.

Die kandidaten kunnen zich voor de concessievoorwaarden en het indienen van hun prijsofferte wenden tot de raad van bestuur van het AGB.


WILL FERDY ZINGT OP DE SENIORENNAMIDDAG

In het kader van Maldegemkermis organiseert het Comité voor Initiatief op maandag 20 september een seniorennamiddag in de sporthal Van Cauteren.

Voor de prijs van 3 euro genieten de senioren er van het optreden van Will Ferdy en van de koffie en het gebak die tijdens de pauze worden geserveerd.

Inschrijven kan tussen 15 en 17 september bij de leden van het Comité voor Initiatief.


KOMEN ER WELDRA VIJF WINDMOLENS IN DE VULDERSTRAAT?

Klik voor een grotere versie
Ook na het officieel halfuurtje vragen stellen moest Jan De Pauw nog veel mensen die twijfelden aan zijn woorden van antwoord dienen.

Wie dacht dat Maldegem en Adegem met de komst van de negen windmolens evenwijdig met de N49 aan het einde van hun windmolenverhaal was heeft het verkeerd voor.

Het provinciebestuur van Oost Vlaanderen heeft vorig jaar een plan opgemaakt waarin de zones zijn aangeduid waar windmolens mogen gebouwd worden.

Er zou na onderzoek ter plaatse na vijf jaar een verfijning van het plan komen. Volgens de mensen van Ecopower raadt de provincie ook aan om te kiezen voor plaatsen waar lijnvormige elementen zoals een waterloop, autostrades of hoogspanningskabels zijn.

Verschillende firma's die in het opwekken van groene stroom een nieuwe markt en uitdaging hebben gevonden hebben niet gewacht tot het provinciebestuur zijn Windmolenplan heeft verfijnd.

Zij onderhandelen met mensen in onze gemeente om op hun perceel grond dat in een van de zones op het provinciaal windmolenplan ligt, een windmolen te mogen inplanten.

Sommige mensen vertelden ons dat zij voor het ter beschikking stellen van hun grond een bedrag per jaar worden geboden dat schommelt tussen de 15000 en de 20000 euro.

ECOPOWER
De afgelopen weken heeft Ecopower ruim 14.000 brieven laten bezorgen aan gezinnen in Adegem en Eeklo. De mensen werden uitgenodigd naar de infoavond, in de cafetaria van het Canadamuseum, over de vijf windmolens die Ecopower in de Vulderstraat wil bouwen.

Ecopower heeft daarvoor de nodige vergunningen al aangevraagd. Jan De Pauw, Relinde de Baeten en Jim Willidine legden, nadat zij eerst op de noodzaak van het opwekken van groene energie hadden gewezen, tijdens die infoavond uit waarom juist de Vulderstraat als vestigingsplaats voor hun windmolens werd gekozen.

De straat en haar omgeving is in het windmolenplan van de provincie opgenomen. De vijf voorziene windmolens zouden een cluster vormen met de windmolens die op het Eeklose industrieterrein staan.

De windkaart van België leerde hen dat Maldegem en Adegem met zijn gemiddelde windsnelheid van 6,4 km/u gunstig gelegen is om er windmolens in te planten.

GEEN HINDER
Eens men bij Ecopower had gekozen voor de Vulderstraat ging men op zoek naar de juiste plaatsen in die straat om de windmolens in te planten.

Het moesten plaatsen zijn waar de windmolens voor weinig of geen overlast zorgen voor de mensen uit de omgeving. Met kaarten toonden de vertegenwoordigers van Ecopower aan dat er binnen een afstand van minimum 250 meter van de woningen in de Vulderstraat en omgeving geen windmolen komt.

Daardoor wordt de geluidshinder in en aan de woningen tot minder dan 30 decibels beperkt en wordt ook de slagschaduw onder de toegestane 30 u per jaar gehouden.

REACTIES
Het talrijk opgekomen publiek had aandachtig naar de uitleg van de vertegenwoordigers van Ecopower geluisterd. Uit de reacties bleek dat de meerderheid van de aanwezigen die tijdens het vragenhalfuurtje aan het woord kwamen gekant zijn tegen de komst van de windmolens.

Zij hebben weinig vertrouwen in de voorspellingen in verband met de geringe geluidshinder en slagschaduw. Jan De Pauw stelde die mensen voor om voor elk van hun woningen een aparte studie over de geluidshinder en de slagschaduw te maken.

Na afloop van de vergadering gaven veel mensen een naam en adres op om een dergelijke studie te laten uitvoeren.

TEGEN
Nadat verschillende mensen gepolst hadden naar het standpunt van het gemeentebestuur over de komst van vijf nieuwe windmolens in de Vulderstraat, mengde schepen van Milieu Geert De Roo -die zich tot dan toe tot luisteren had beperkt- in het gesprek.

"Het gemeentebestuur zal er alles aan doen om de komst van nog meer windmolens in Maldegem en de deelgemeenten te voorkomen. Met de negen windmolens die langs de N49 komen heeft de gemeente Maldegem ruim zijn aandeel gedaan in de inspanningen om groene energie op te wekken" stelde de schepen.

Een verklaring die door veel mensen in de cafetaria van het Canadamuseum op applaus werd onthaald.

De schepen wees er ook nog op dat als iedereen die plannen heeft om in onze gemeente windmolens in te planten een vergunning zou krijgen er over twee jaar minstens dertig windmolens in Maldegem zouden staan.

KLACHTEN
Ecopower heeft de nodige vergunningen voor het bouwen en exploiteren van vijf windmolens in de Vulderstraat aangevraagd.

Omdat de stroom die door deze windmolens zal worden opgewekt rechtreeks op het distributienet komt worden de vergunningen niet door de gemeente maar door de provincie afgeleverd.

De gemeente mag enkel een niet- bindend advies geven. Sinds 20 augustus loopt er een openbaar onderzoek in verband met de vergunningen die door Ecopower voor de windmolens in de Vulderstraat werden aangevraagd.

De mensen hebben nog tot 20 september om het dossier op de technische dienst van de gemeente in de Bloemestraat in te kijken en eventueel hun bezwaren in te dienen.

De gemeente zal die bezwaren samen met het gemeentelijk advies aan de provincie overmaken.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home