www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 354 - Week 36 : van 5 tot 11 september 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

ANN BORGONJON ZONG IN DE LAATSTE SHOW

Klik voor een grotere versie
Samen met de DLS band zong Ann Borgonjon woensdagavond "It takes two" tijdens de Laatste Show op TV Een.

Langzaam maar zeker komen de hulpacties ten voordele van de overstromingen in Pakistan ook in België op gang.

De makers van de Laatste Show hadden een speciale methode om geld voor Pakistan in te zamelen.

Voor de uitzending van woensdagavond konden mensen zich een rol in de show van Michiel De Vlieger koper. Mensen kochten zich minuten in de Laatste Show om een BV te interviewen.

Ann Borgonjon kocht zich de tijd om samen met de DLS band op te treden. Samen met de band liet ze het publiek en de Eén kijkers genieten van "It takes two".

Wie de uitzending van woensdagavond niet heeft gezien kan het optreden toch nog bekijken: onze Marnix heeft van het optreden van Ann een filmpje gemaakt en op You Tube gezet...

 


VIERGESLACHT BIJ DE FAMILIE LANNOY - DE VLIEGER

Klik voor een grotere versie

Er werd vorige week zaterdagnamiddag door de familie Lannoy - De Vlieger, hun familie en vrienden, in Adegem-Dorp niet alleen geklonken op de geboorte van hun dochter Flore (09/05/10).

Met haar geboorte zorgde Flore er ook voor dat er met haar moeder Annabel De Vlieger (33), oma Marie Louise De Vuldere (61) en grootoma Angele Pollet (83) een viergeslacht kon gevierd worden.


DE NIEUWE KORPSCHEF HEET YASMINE VANAVERMAETE

Klik voor een grotere versie
Woensdag 1 september legde Yasmine Vanavermaete de eed af als nieuwe hoofdcommissaris van Maldegem.

Negen maanden nadat Franky Mervielde als korpschef afscheid nam van Maldegem kon de 45 jarige Yasmine Vanavermaete de eed als hoofdcommissaris van Maldegem afleggen.

De afgelopen 9 maanden heeft commissaris Eddy De Jaeger als dienstdoend hoofdcommissaris het Maldegems politiekorps geleid.

Yasmine Vanavermaete woont in Jabbeke en was de voorbije 23 jaar actief in de PZ Brugge. Zij begon er als aspirant agent en schopte het in Brugge door haar kennis en inzet tot commissaris.

Zij koos voor een kleine PZ als Maldegem omdat in een kleiner korps iedereen, iedereen kent en zowel de communicatie- als bevelenlijn veel korter is.

In een kleine PZ kan er volgens haar ook mensgerichter worden gewerkt. Aan haar korps vraagt de nieuwe korpschef haar de tijd te geven om het volgens haar goed gestructureerd korps te leren kennen.

Van haar mogen zij loyaliteit tegenover de bestuurlijke en gerechtelijke overheden verwachten. Voor een goede dienstverlening aan de bevolking is er voor haar respect en samenwerking tussen alle leden van het korps onontbeerlijk.

Net als burgemeester Johan De Roo had ook de nieuwe korpschef woorden van lof voor de manier waarop Eddy De Jaeger de afgelopen maanden het Maldegems politiekorps heeft geleid.


HET VERHAAL VAN 50 JAAR AVT

Klik voor een grotere versie
AVT voorzitter Christa Grijp overhandigde het eerste exemplaar van "Sssst t' goa beginn!" aan burgemeester Johan De Roo.

Twee jaar terug dacht het Adegemse Volkstheater al na over hoe het zijn vijftigste verjaardag kon vieren. Het schrijven van een boek over 50 jaar AVT is een van de initiatieven die uit de denkpistes van toen werd weerhouden.

De leden die het op zich namen om het boek te schrijven, doken in de archieven en spraken met leden en mensen die vroeger op of achter de schermen bij het AVT waren betrokken.

Voor de praktische zaken die bij het schrijven en het uitgeven van een boek komen kijken, kon het AVT rekenen op de medewerking van het bedrijf Quatre Mains.

Vrijdagavond 3 september werd het boek in den Hoogen Pad officieel voorgesteld. Nadat voorzitter Christa Grijp in haar welkomswoord had uitgelegd hoe het boek tot stand was gekomen, lichtte huisschrijver en regisseur Etienne Notteboom een tipje van de sluier over de inhoud van het boek op.

De lezers van het boek kunnen onder meer een kijkje nemen in de kasboekjes die het AVT in de loop der jaren heeft aangelegd.

Daarnaast komen naast de schrijvers, regisseurs en acteurs ook de mensen die het publiek nooit te zien krijgt zoals de decorbouwers, geluidsmensen en de souffleur aan het woord.

Voordat de mensen vrijdagavond hun boek konden afhalen en genieten van de receptie die hen en het AVT door het gemeentebestuur werd aangeboden, bespeelden schepen van cultuur Frank Sierens en burgemeester Johan De Roo de loftrompet voor het AVT.

Zij onderstreepten de belangrijke rol die het AVT in het sociale en culturele leven van Adegem en Maldegem speelt.


NOG MEER WINDMOLENS IN ONZE GEMEENTE

Klik voor een grotere versie
Met het plaatsen van de rotor (gondel en wieken) werd dinsdag de ruwbouw van de eerste windmolen langs de N49 afgewerkt.

Vorig jaar begon Electrawinds met de bouw van 7 windmolens in Maldegem en Adegem. Dinsdagmorgen plaatste een gespecialiseerde firma de gondel en de wieken (48000 kg) op een van de windmolens.

Daarmee werd de ruwbouw van de eerste windmolen afgerond. Voor het aanbrengen van de binnenbekabeling van de windmolens komt een andere firma naar de werf.

De andere zes windmolens worden de komende weken afgewerkt. Het is de bedoeling dat alle zeven de molens in november proefdraaien.

VULDERSTRAAT
De komst van de windmolens langs de N49 heeft ook andere windmolenbouwers Adegem en Maldegem doen ontdekken. Eerst was het Madewind die op het industrieterrein drie windmolens wou bouwen.

Daarna was er sprake van onderhandelingen over het inplanten van windmolens aan Berlaars en in Maldegem in de Bogaardestraat.

Dinsdag 7 september organiseert Ecopower om 19u30 een informatievergadering in de zaal van het Canadamuseum over de mogelijke inplanting van vijf windmolens in de Vulderstraat.

Ecopower (bouwer van de windmolens in Eeklo) heeft een vergunning voor de bouw en uitbating van deze windmolens aangevraagd. Er loopt momenteel een openbaar onderzoek.

Tijdens de vergadering van dinsdagavond wil de firma uitleg geven over de windmolens en de aanwezigen uitleggen hoe ook zij in groene energie kunnen investeren. De firma heeft ook nog plannen om in Donk windmolens te bouwen.

ADVIES
Omdat de stroom die door de windmolens in de Vulderstraat gefabriceerd wordt rechtstreeks op het net wordt gestoken heeft de gemeente bij de beslissing over de vergunningen slechts een adviserende rol.

Uit eerdere verklaringen van het leden van het schepencollege onthielden wij dat volgens het college Maldegem met de zeven windmolens langs de N49 ver boven het gemiddelde zit van het aantal windmolens dat andere gemeenten in het Meetjesland op hun grondgebied hebben staan.


MALDEGEM WANDELT, FIETST, PROEFT EN SWINGT TE GAST OP DE KRUIPUIT

Klik voor een grotere versie

De fietsers en skeelers die deelnamen aan de tochten van 50km en 75 km die in het kader van Maldegem Wandelt, Fietst, Proeft en Swingt werden georganiseerd hadden een stopplaats in de gemeenteschool op de Kruipuit.

Door de slechte weersomstandigheden lag het aantal deelnemers beduidend lager dan de vorige 12 jaar.


DE KRUIPUIT BLIJFT GROEIEN

Klik voor een grotere versie
In twee klassen van de gemeenteschool op de Kruipuit wordt er nu met een slim (digitaal) bord gewerkt. Ook voor de leerkrachten is het met die vernieuwing even aanpassen.

Het was voor de directie en de leerkrachten van de gemeenteschool op de Kruipuit even puzzelen bij de voorbereiding van het nieuwe schooljaar om alle klassen een passend lokaal toe te wijzen.

Het aantal leerlingen dat school loopt op de Kruipuit is met meer dan 20% gestegen. Voor het eerst zijn alle klassen ontdubbeld en heeft de school zelfs een vaste turnleraar.

Er begonnen meer dan 150 kinderen (kleuters inbegrepen) aan het nieuwe schooljaar. "Als er begin volgend jaar nog kleuters bijkomen zullen wij de kleuterklassen moeten opsplitsen" vertelden Manu Buysse en Magda De Coninck, die samen de gemeenteschool leiden.

Alle beschikbare lokalen, ook het lokaal dat in het verleden enkel door de tekenacademie werd gebruikt, worden nu door de school ingenomen.

GROEI
Het succesverhaal dat de school op de Kruipuit sinds enkele jaren beleeft is noch voor de directie noch voor de leerkrachten een reden om te gaan zweven.

Zij herinneren zich nog de tijd dat er gevreesd werd dat de school door het dalende aantal leerlingen een van zijn leerkrachten zou verliezen.

Zeven jaar geleden begon Manu Buysse als nieuw schoolhoofd op de Kruipuit. "Hoewel de school er toen niet zo goed voorstond was ik er van overtuigd dat er met het beschikbaar team van leerkrachten groeimogelijkheden waren.

Wij zijn eerst samen en daarna met de ouderraad rond de tafel gaan zitten. De voorstellen die uit die vergaderingen kwamen werden met de inrichtende macht (de gemeente Maldegem) besproken. De gemeente heeft positief gereageerd op die voorstellen" legt Manu Buysse uit.

De nieuwe aanpak stopte niet alleen de dalende trend van het leerlingenaantal. Na een paar jaar begon het leerlingenaantal opnieuw te stijgen en die stijging houdt nu al 5 jaar aan.

TALENTEN
Bij het begin van het vorige schooljaar kreeg de Kruipuit de doorlichtingcommissie op bezoek. Iedere school wacht met spanning het resultaat van de doorlichting af.

De gemeenteschool kreeg een bijzonder goed rapport. "Wij zijn een kleine school en kunnen daardoor onze leerlingen individueel volgen.

Wij zijn er van overtuigd dat er in ieder kind talenten schuilen. Het is aan ons om die talenten te ontdekken en te helpen ontwikkelen" leggen Magda en Manu uit.

Samen met nog andere scholen uit de regio vormt de gemeenschool een scholengemeenschap. Die samenwerking zorgt er voor dat de gemeenteschool tegen betere voorwaarden grote investeringen kan doen. Er kunnen ook initiatieven worden genomen die voor een kleine school alleen onmogelijk zijn.

ACCOMMODATIE
Ook schepen van onderwijs Frank Sierens is tevreden met de aanhoudende groei van de school op de Kruipuit. Net als de mensen die er werken hoopt hij dat die groei blijft duren.

Samen met de directie en de leerkrachten zal worden nagegaan hoe de huidige accommodatie optimaal kan worden gebruikt en wanneer er moet gedacht worden aan uitbreiding van de bestaande accommodatie.

Zowel de directie en de leerkrachten als de kinderen en hun ouders kregen van de schepen van onderwijs de verzekering dat de gemeente alles zal doen om de gemeenteschool op de Kruipuit in staat te stellen haar educatieve en opvoedende taak in de beste omstandigheden uit te oefenen.


FIETSERS VOELEN ZICH VEILIGER OP DEN HOEKE

Klik voor een grotere versie

Dinsdag werd de in- en uitrit van Adegem Dorp ter hoogte van de Kallestraat opnieuw voor het verkeer opengesteld. Het begin van het nieuwe schooljaar was voor de vernieuwde in- en uitrit de ideale test.

Gerdi Tysebaert die samen met zijn vriend dagelijks met zijn fiets naar de Papaver rijdt is tevreden over de ingreep. "Als fietsers voelen wij ons nu veel veiliger dan vroeger" vertelde hij ons woensdagmiddag.

Zijn mening werd ook gedeeld door Karel De Roo die daar regelmatig met zijn fiets passeert...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home