www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 353 - Week 35 : van 29 augustus tot 4 september 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

TIJDELIJK GEEN SLAGBOOM AAN IN- EN UITRIT VAN CONTAINERPARK

Klik voor een grotere versie
Twee los van elkaar staande ongevallen hebben er voor gezorgd dat zowel de slagboom bij de inrit als die bij de de uitrit van het containerpark buiten gebruik zijn.

Veel mensen die met de auto naar het containerpark in de Steenhouwerslaan komen weten niet goed of ze nu al dan niet hun identiteitkaart in de lezer moeten steken.

Er is immers geen slagboom die moet omhoog gaan. Ook bij het verlaten van het containerpark moeten zij (voorlopig) niet wachten tot de slagboom omhoog gaat want die is er ook niet.

Oorzaak van die verwarrende situatie zijn twee ongevallen die in een paar dagen aan de in- en uitrit van het containerpark gebeurden.

Het mechanisme van de beide slagbomen is dermate beschadigd dat zij tijdelijk buiten gebruik zijn. Van zodra de verzekeringen er uit zijn wie er moet opdraaien voor de schade kunnen de slagbomen hersteld worden.

VERWARRING
Uit de reacties van de mensen blijkt dat er nu meer mensen dan vroeger niet rond komen met de 25 euro die ze jaarlijks van de gemeente krijgen om naar het containerpark te komen.

De meeste mensen maken geen probleem van de prijsverhoging. Sommige mensen denken dat als hun 25 euro is opgebruikt zij met de identiteitskaart van hun partner nog eens 25 euro kunnen afnemen om op het containerpark in de afdeling Groen en Zwaar binnen te geraken.

Het personeel op het containerpark legt hen dan uit dat er geen 25 euro per identiteitskaart maar per gezin op de rekening wordt ingeschreven.


WIE WORDEN DE EERSTE OIGEMSE KWISSERS?

Zaterdag 9 oktober pakt het Adegems kermiscomité uit met zijn eerste Oigemse volkskwis. De ploegen die uit maximum uit 4 personen mogen bestaan worden op hun parate kennis van verschillende onderwerpen, waaronder OIGEM, getest.

De quiz gaat door in den Hoogen Pad en begint om 19u30. Deelnemen kost 10 euro per ploeg.

Daar tegenover staat een prijzenpot van 400 euro en een drankje voor de deelnemers. De winnaars van de Oigemse volkskwis mogen zich voor een jaar de Oigemse kwissers noemen.

Voor informatie en inschrijving kan bij de bestuursleden van het Adegems kermiscomité of op het nummer 0497 02 16 35 van Vic Blomme.


KINDEREN EN OUDERS OP BEZOEK IN DE GEMEENTESCHOOL

Klik voor een grotere versie

Alle kinderen die ingeschreven zijn in de gemeenteschool op de Kruipuit en hun ouders waren uitgenodigd om, een paar dagen voor het begin van het nieuw schooljaar, tijdens het nuttigen van een drankje en een hapje kennis te maken met de school en de ganse ploeg die het komend schooljaar zal instaan voor de begeleiding van de kinderen.

In het lokaal van het eerste leerjaar staat een pompoen die door Jens gekweekt werd en die de kinderen uitnodigt om terug naar school te komen.

Klik voor een grotere versie

De kleuters kwamen niet alleen kennis maken met de begeleiders: zij hadden zaterdagvoormiddag vooraal aandacht voor het speelgoed dat op hen ligt te wachten.


V O S HERDACHT OORLOGSSLACHTOFFERS

Klik voor een grotere versie

Ieder jaar, de dag voor de IJzerbedevaart, organiseert V O S Maldegem een herdenkingsplechtigheid op het Canadees kerkhof.

In zijn korte toespraak herinnerde gouwsecretaris Tijl Rammelaere de deelnemers aan de plechtigheid er aan, dat er achter iedere grafsteen op het militair kerkhof een te vroeg afgebroken leven van een mens staat.

Samen met schepen Remi De Jaeger legde de gouwvoorzitter van VOS bloemen neer aan het centraal monument.


WATEROVERLAST DUURDE ENKELE UREN

Klik voor een grotere versie
Zo zag Adegem-Dorp er donderdagavond rond 21u30 uit. Het water stond even hoog als de boordstenen van het voetpad.

Wij kunnen dan wel naar Mars vliegen en moderne technische snufjes uitvinden maar met enkele prikken laat de natuur voelen dat zij zich niet laat bedwingen door het menselijk vernuft.

Tot voor donderdag was het wateroverlast op verschillende plaatsen in de wereld nog een ver van mijn bed show. Donderdag in de vooravond kwamen uit Nederland de eerste onheilspellende berichten.

Daar werden de mensen in sommige streken aangeraden, om gezien de aanhoudende hevige regen, binnen te blijven. Nog voor 20 uur gingen ook bij ons de hemelsluizen open.

Het begon eerste zachtjes en daarna harder te regen. Op sommige momenten viel het water dan met bakken uit de hemel. Het duurde niet lang of ook bij ons konden in sommige straten de rioleringen het water niet meer slikken.

Riooldeksels werden door de kracht van het water naar boven gestuwd.

OPROEPEN
Al snel liepen bij de brandweer, de politie en de gemeentelijke technische dienst de oproepen van wateroverlast in de straten en onderlopende kelders binnen.

Bij de brandweer en de technische dienst hield men, nog voor de eerste oproepen binnenliepen, de waterstanden op verschillende plaatsen al in het oog.

Iedereen en alles was klaar om in te grijpen waar het nodig was.

Klik voor een grotere versie

In de Hillestraat dachten men meteen aan 20 augustus 2005. Ook toen liep de Hillestraat snel onder water.

Ploegen van het Maldegems brandweerkorps moesten niet alleen in de eigen gemeente maar ook naar Ursel en Knesselare uitrukken.

In de Hillestraat wachtte men niet op de komst van de hulpdiensten: het deksel werd van de collector gehaald en de straat werd afgezet zodat er zich geen auto' s in het water konden vast rijden.

Ook in Adegem-Dorp en op andere plaatsen waar er wateroverlast was kon men niets anders doen dan er voor zorgen dat de roosters van de riolen zuiver waren en wachten tot het ophield met regenen en het water zich terugtrok.

MASTERPLAN
Dat er niet alleen bij ons wateroverlast was konden wij donderdagavond en vrijdag via verschillende mediakanalen horen en zien. Vrijdagvoormiddag blikten wij samen met brandweercommandant Alex Van Suyt en schepen Noel Wille terug op de wateroverlast van donderdagavond.

Van hen vernamen wij dat er donderdagavond bij ons in anderhalf uur 45 liter per vierkante meter gevallen was. Het is begrijpelijk dat bij een dergelijke neerslag de rioleringen het water niet snel genoeg kunnen afvoeren en er hier en daar wateroverlast ontstaat.

Ondanks de problemen die we donderdag kenden, hebben de werken die de afgelopen jaren werden uitgevoerd in het kader van het Masterplan, dat Maldegem na de vorige overstromingen in overleg met de Provincie heeft opgemaakt, volgens de heer Van Suyt en Schepen Wille hun diensten bewezen.

Het Masterplan is nog niet volledig uitgevoerd. Er zullen de komende jaren in het kader van de beheersing van het oppervlaktewater nog werken uitgevoerd worden door de gemeente en de Provincie.

Een paar uren nadat het was opgehouden met regenen was op de meeste plaatsen de toestand weer normaal. Dat betekent echter niet dat de mensen die water hadden binnengekregen al klaar waren met de opkuis van het vuil dat de wateroverlast had achtergelaten.

EVALUATIE
Vermoedelijk nog deze week komen de verantwoordelijken van de hulpdienst en de gemeente samen om de aanpak van de wateroverlast van donderdagavond te evalueren.

De gebeurtenissen van donderdagavond hebben alvast bewezen dat niet alleen de gemeente maar ook de mensen er moeten voor zorgen dat hun afvoerkanalen goed onderhouden zijn


ALTE HERREN IN HET NIEUW

Klik voor een grotere versie

Vrijdag ging ook voor de Alte Herren van KVK Adegem de nieuwe competitie van start. De spelers begonnen aan het nieuwe seizoen met een nieuwe uitrusting die hen werd geschonken door Lieven Lanckriet en Ben Blomme. De nieuwe sportzakken zijn een geschenk van Autogroep Lievens.


VIC BLOMME SLUIT ZIJN SPEELPLEINWERKING AF MET EEN RECORD

Klik voor een grotere versie
Vic Blomme nam vrijdag 27 augustus, na een loopbaan van 22 jaar, afscheid als verantwoordelijke van de Adegemse speelpleinwerking.

Met een uitstap en een barbecue viel vorige week het doek over de Adegemse speelpleinwerking van 2010. Voor Vic Blomme was het meteen ook de laatste maal dat hij als verantwoordelijke van de speelpleinwerking optrad.

Zijn laatste jaar als verantwoordelijke was er volgens Vic eentje zonder problemen. Hij kan zijn loopbaan als verantwoordelijke wel afsluiten met een record.

In juli waren er op 1 dag 141 kinderen aanwezig op de speelweide op de Zandakkers. Nog nooit eerder waren er op een dag zoveel. Het gemiddelde aantal lag dit jaar op 94 en ook dat is ook hoog.

"In de afgelopen 22 jaar heb ik de Adegemse speelpleinwerking op drie verschillende plaatsen helpen organiseren. Ik begon op de speelweide achter de kerk.

Daarna zaten we een paar jaar op de speelweide achter de jongensschool om dan naar de Zandakkers te verhuizen. Onze huidige speelweide is natuurlijk de beste locatie van de drie.

Ze zal nog avontuurlijker en aantrekkelijker zijn als de gemeente het plan groenspelen volledig heeft uitgewerkt" vertelt Vic ons.

Klik voor een grotere versie
Dit jaar werd iedere dag van de speelpleinwerking op de Zandakkers afgesloten met een stil moment. Van zodra de kinderen de muziek hoorden spelen zakten zij af naar de inkom van de speelweide om er samen met de leiding afscheid te nemen van een speelnamiddag.

Aan zijn 22 jaar als verantwoordelijke van de speelpleinwerking houdt Vic vooral goede herinneringen over.

Een paar van de kinderen die hij tijdens zijn eerste jaren als verantwoordelijke op de speelweide zag, hebben nu samen met hem de leiding over de speelpleinwerking.

Hij is er van overtuigd, dat Steffi Verspille en Steven Morthier, die nu al samen met hem de leiding hadden over de speelpleinwerking in Adegem, dat in de toekomst ook zonder hem en mogelijks met een extra leider goed zullen doen.

Ook over de samenwerking met de gemeente is hij over het algemeen tevreden, hoewel hij vindt dat de luisterbereidheid van de beleidsmensen tijdens gesprekken niet altijd even groot was.


WANNEER KRIJGT SPEELWEIDE EEN BETERE AFSLUITING?

Klik voor een grotere versie

De gemeente deed en doet extra inspanningen om de ingang van de kinderopvangdiensten veilig te maken en te houden.

De speelpleinwerking in Adegem vraagt al jaren om een degelijke afsluiting voor de in- en uitgang van de speelweide.

Vic Blomme hoopt dat zijn opvolgers er niet zo lang zullen moeten op wachten als dat hij het heeft moeten doen.


CHIRO VANOES (KLEIT) OP LEDENJACHT IN ADEGEM

Klik voor een grotere versie

Donderdagnamiddag kregen alle kinderen die de speelweide op de Zandakkers verlieten een snoepje aangeboden door leden van Chiro Vanoes van Kleit. Zij kregen daarbij ook een uitnodiging om zich bij de jeugdbeweging aan te sluiten.

Leden van de KLJ Adegem nodigden de kinderen uit om op zondag 3 oktober kennis te komen maken met de werking van KLJ Adegem, de jeugdbeweging die vorig jaar van start ging.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home