www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 345 - Week 27 : van 4 tot 10 juli 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

ADEGEM FELICITEERT MONSEIGNEUR DE KESEL

Een of meerdere leden van de kerkraad van de Sint Adrianuskerk zullen zaterdag 10 juli in Brugge aanwezig zijn op de officiële aanstelling van Jozef De Kesel als bisschop van Brugge.

De eerste dagen van de week kunnen Adegemnaren hun felicitaties aan onze dorpsgenoot neerschrijven op kaarten die in de kerk liggen. Leden van de kerkraad zullen die felicitaties bundelen en als parochiegeschenk aan de bisschop van Brugge overhandigen.


DEELNEMEN WAS BELANGRIJKER DAN WINNEN

Klik voor een grotere versie

Een uitgebreide delegatie van de Albert De Kesellaan was zaterdagavond in Heulendonk aanwezig op de quiz "De Slimste Stroate van Maldegem".

Dat hun ploeg het speciale straatnaambord niet won vonden de inwoners van de Albert De Keselstraat niet zo erg. Het belangrijkste was dat zij erbij waren.


NIEUWE VERKAVELING TUSSEN ADEGEMSE KERKSTRAAT EN HILLESTRAAT

Tijdens de gemeenteraadszitting van woensdag 30 juni zette de Maldegemse gemeenteraad het licht op groen voor de verkaveling van de familie Wauters - Van Cleemput.

Tussen de Adegemse Kerkstraat en de Hillestraat mogen 28 loten, 2 in open en 26 in half-open bebouwing, bouwklaar gemaakt worden.

Een van de loten zal de eerste jaren als speelweide gebruikt worden. Nog voor de straat in de nieuwe verkaveling is aangelegd staat al vast dat de maximum toegelaten snelheid er 30km/u zal zijn.


MALDEGEM WIL VOOR 2015 230 IBA' S INSTALLEREN

Alle EU landen moeten er voor zorgen dat tegen ten laatste eind 2027 al het in hun land geproduceerde afvalwater gezuiverd in de openbare waterlopen terecht komt.

Afvalwater lozen in grachten en punten wordt in de toekomst verboden. Maldegem is een van de gemeenten in Vlaanderen die door de bevoegde minister als pilootgemeente werd aangeduid.

In een eerste fase werd een afvalwaterplan opgemaakt dat tijdens een informatievergadering in den Hoogen Pad besproken werd. Op dat plan zijn de zones aangeduid waar riolering ligt, waar er vroeg of laat riolering komt en de plaatsen waar nooit riolering komt.

Die laatste zone wordt de Z-zone genoemd. Mensen die in een dergelijke zone wonen zullen, middels een toestel voor Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA), hun afvalwater moeten zuiveren voordat het in de openbare waterlopen terecht komt.

In de bouwvergunning van mensen die in de Z-zone willen bouwen zal de installatie van een IBA worden opgenomen

INSTALLEREN EN CONTROLEREN
Uit het afvalwaterplan kon worden opgemaakt dat er in Maldegem 230 IBA' s moeten aangelegd worden. Uit de ervaring met IBA' s die nu al door mensen werden geïnstalleerd, heeft de gemeente geleerd dat veel toestellen niet voldoen aan alle opgelegde normen en na enkele jaren niet meer of onvoldoende werken.

Daarom heeft de gemeente besloten om samen met Aquafin zelf in te staan voor de installatie en de controle van de 230 IBA' s. De aanleg zal gespreid worden over verschillende jaren.

Omdat het Vlaams Gewest momenteel subsidies geeft voor het installeren van IBA' s wil de gemeente tegen eind 2014 de 230 IBA' s hebben geïnstalleerd. De eerste installaties zullen nog dit jaar worden gerealiseerd.

PRIJS
De kostprijs van een IBA bedraagt maximum 7.825 euro. Het Vlaams Gewest geeft daar een subsidie van 2.250 Euro op. Het aandeel van de eigenaar van de woning waarvoor de IBA wordt geïnstalleerd bedraagt 1.800 Euro. De rest wordt door de gemeente betaald.

Voor de mensen die in de Z-zone wonen, zullen er informatievergaderingen worden belegd. Er zal een plan opgesteld worden, zodat iedereen weet waneer bij hem een IBA wordt geïnstalleerd.

Weigeren een IBA te installeren in de Z-zone is geen optie: afvalwater ongezuiverd in een gracht of beek lozen zal bij iedere vaststelling als een milieuovertreding worden beboet!


KLJ ADEGEM ORGANISEERDE EERSTE (mini) SPORTFEEST

Klik voor een grotere versie
Meer dan 150 KLJ leden uit het gewest Eeklo namen deel aan het eerste (mini) sportfeest dat door KLJ Adegem werd georganiseerd.

Omdat er in Adegem geen jeugdjeugdbewegingen meer waren, startten vorig jaar na de speelpleinwerking enkele Adegemse jongeren - met de steun van het gewestbestuur KLJ - de voorbereidingen het oprichten van een Adegemse afdeling van KLJ.

In november werd in en rond hun lokaal op de Zandakkers een eerste ontspanningsnamiddag georganiseerd. KLJ Adegem telt ondertussen al meer dan 50 leden.

Vorige week zaterdag organiseerde de Adegemse jeugdbeweging haar eerste (mini) gewestelijk sportfeest Meer dan 150 KLJ leden uit Adegem, Eeklo, Kaprijke en Waarschoot namen aan dat feest deel.

Tussen de loopnummers demonstreerden alle afdelingen enkele oefeningen die eigen zijn aan de beweging. Het sportfeest, dat onder een stralende zon verliep, werd afgesloten met een BBQ.


KOM OP TEGEN KANKER EIST 680.000 EURO VAN B&C VAN HULLE

Sinds 2002 zamelt B&C Van Hulle uit Kleit taxussnoeisel in, dat nodig is voor de aanmaak van medicatie tegen kanker. In 2006 zamelde de firma voor het eerst taxussnoeisel in ten voordele van KOTK Maldegem.

De organisatie kreeg 4 Euro per m3 ingezameld snoeisel. In 2007 namen al 48 Vlaamse steden en gemeenten tegen dezelfde voorwaarden deel aan de actie.

Tijdens de slotactie van KOTK Maldegem werd door de firma Van Hulle, die de inzamelingsactie de naam "Vergroot de Hoop" had gegeven, een cheque van 25.000 euro aan KOTK overhandigd.

In 2008 deponeerde de firma Van Hulle het merk "Verhoog de Hoop". Zij maakte reclame via de media en het nieuwe logo pronkte op meer dan 200 containerparken. De actie bracht in 2008 142.130 euro op. In 2009 steeg dat bedrag tot 170.00.Euro

EXCLUSIEF
Tussen de firma Van Hulle en KOTK nationaal bestaat er een overeenkomst met een exclusiviteitclausule die bepaalt dat enkel de firma Van Hulle in het kader van "Vergroot de Hoop" taxussnoeisel ten voordele van KOTK mag inzamelen.

Bij de firma Van Hulle had men vastgesteld dat de concurrentie ook de naam van KOTK gebruikte om taxussnoeisel in te zamelen.

Daarom hebben wij de directie van KOTK Nationaal gevraagd om op te treden tegen deze bedrijven en het exclusiviteitclausule te respecteren. In plaats van tegen deze firma' s op te treden, verbrak Leo Leys - directeur van KOTK nationaal - eenzijdig het contract. Hij bood andere firma' s aan om onder de naam van "Vergroot de Hoop", die door ons werd gedeponeerd, taxussnoeisel in te zamelen. Begin juni liet de heer Leys dan via de media weten dat de inzameling van taxussnoeisel dit jaar niet doorging omdat de firma Van Hulle de overeenkomst eenzijdig had opgezegd. Wij kregen nu een schadeclaim van KOTK ten bedrage 680.00 euro” deed Bart Van Hulle zijn verhaal.

INZAMELEN
Onze raadsman behandelt de schadeclaim. Wij blijven achter de doelstellingen van KOTK en Vergroot de Hoop staan. Na de vraag verschillende steden en gemeenten en intercommunales hebben wij besloten om met Vergroot de Hoop door te gaan en dit jaar toch nog een inzamelactie te organiseren.

Steden en gemeenten en intercommunales die verder met ons willen samen werken kunnen met ons contact opnemen zodat wij de praktische zaken van de ophaling van het snoeisel kunnen regelen. Net als vroeger schenken wij aan de besturen die met ons samenwerken 4 euro per m3 snoeisel. Zij bepalen dan wel aan welke instelling die werkt rond de bestrijding van kanker zij het bedrag overmaken.

TELEURGESTELD
De Maldegemse afdeling van KOTK reageert teleurgesteld op de manier waarop directeur Leys gereageerd heeft op het verzoek van de firma Van Hulle om de exclusiviteitclausule in de overeenkomst te respecteren.

KOTK Maldegem vraagt de heer Leys om zijn schadeclaim, wegens vermoedelijk gederfde inkomsten, in te trekken.

Het comité vreest dat het anders zijn leden niet meer zal kunnen motiveren om zicht in te zetten voor de nationale actie van KOTK.

Aan onze collega's van het Nieuwsblad verklaarde de heer Leys dat hij het jammer vindt dat de Maldegemse afdeling van KOTK bij het probleem betrokken is. Hij zou toch bereid zijn om via overleg toch nog tot een regeling te komen.


't IS KEIRMESSE IN ADEGEM

Van vrijdag 9 juli tot en met dinsdag 13 juli wappert boven Adegem de kermisvlag.

De poppenkast Pedrolino opent om 14u in den Hoogen Pad het kermisweekend. Ook vrijdagavond is den Hoogen Pad de place to be.

Het Adegems Volkstheater, dat dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert, en de muziekmaatschappij de Verenigde Vrienden Adegem, die al 120 jaar bestaan, vieren er samen keirmesse. Met muziek en sketches laten zij hun publiek vanaf 20u gratis mee genieten van het feest.

De inschrijving voor de rommelmarkt van zaterdag 10 juli is, omdat alle plaatsjes zijn ingenomen al enkele weken afgesloten. Voor de deelnemers als voor de bezoekers aan de rommelmarkt is er parking aan den Hoogen Pad.

Daar vertrekken tussen 13u en 14u ook de deelnemers aan de koetsentocht die in het kader van de zesde Memorial Rudy Landuyt wordt georganiseerd. Die koetsentocht wordt op de start- en aankomstplaats afgesloten met een BBQ.

Nog in het kader van de Memorial Rudy Landuyt is er op zondag vanaf 9u op het terrein aan den Hoogen Pad de Welsh pony/ copkeuring voor paarden met en zonder stamboom.

Zuinige Maria en Peter Rammeloo brengen maandagnamiddag in den Hoogen Pad elk op hun manier sfeer tijdens het feest voor de 55-plussers. Kaarten voor deze namiddag zijn te koop bij de seniorenverenigingen of bij Daniel De Metsenaere.

Om 17u worden de kinderen in Adegem-Dorp verwacht voor de eerste kermis-ballenworp. Wie de juiste bal vangt wint ook nog een prijs.

De kermis wordt dinsdag afgesloten met de avondmarkt.


WIJ HEBBEN EEN NIEUWE GEMEENTESECRETARIS

Klik voor een grotere versie

Vorig jaar nam Daniel De Groote afscheid als gemeentesecretaris. Nadat de poging om via een intern bevorderingsexamen een nieuwe gemeentesecretaris uit het eigen personeel aan te stellen mislukte, werd een open examen uitgeschreven.

Woensdagavond heeft Stijn Van Vynckt uit Sleidinge als nieuwe secretaris van Maldegem de eed afgelegd. Op zijn eerste werkdag kreeg hij een rondleiding door alle gemeentelijke diensten.


MET KVG GROOT MALDEGEM NAAR BOKRIJK

Klik voor een grotere versie
Begin vorige maand wandelde KVG Groot Maldegem in Ertvelde. De volgende uitstap brengt hen naar Bokrijk

Op 5 juni nam KVG Groot Maldegem, in het kader van KVG BEWEEGT, samen met een aantal andere afdelingen deel aan een wandeling in Ertvelde.

Tijdens de tocht van 4 of 7 kilometer, die ook door rolstoelgebruikers kon worden afgelegd, moesten ook nog enkele proeven worden afgelegd. Alle deelnemers genoten van een namiddag samen uit.

Op dinsdag 20 juli trekt KVG Groot Maldegem er nog eens op uit. Met de liftbus gaan zij naar het openluchtmuseum in Bokrijk. Inschrijven voor deze uitstap kan nog tot en met 10 juli bij Annie Borgonjon.


DRUK-RIOLERING IN MALECOTE EN OMGEVING

Omdat er in een deel van Malecote, Staalijzer, Kraaienakker, Raverschoot en Mollevijver geen klassieke riolering zal komen, zal de gemeente in samenwerking met Aquafin een drukriolering in die straten aanleggen.

Het afvalwater van de woningen wordt dan via een leiding onder druk doorgepompt naar een klassieke riolering in de omgeving en kan zo naar het waterzuiveringstation worden gestuurd.

De de aanleg van de drukriolering wordt eind 2011 begin 2012 verwacht. De werken aan de riolering op Spanjaardshoek, Kruisken en Heulendonk worden in 2013-2014 uitgevoerd.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home