www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 344 - Week 26 : van 27 juni tot 3 juli 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

ADEGEMNAAR WORDT BISSCHOP VAN BRUGGE

Klik voor een grotere versie

Vrijdagmiddag maakte aartsbisschop Leonard bekend dat monseigneur Jozef De Kesel de nieuwe bisschop van Brugge wordt. Hij volgt er bisschop Roger Vangheluwe op, die als gevolg van een pedofilieschandaal aftrad.

Niet alleen zijn familie, maar ook de oudere Adegemnaren zijn trots op de aanstelling van Jozef De Kesel als bisschop van Brugge: hij is immers een Adegemnaar uit een gekende familie.

Jozef was nog maar een paar weken als hulpbisschop van Vlaams Brabant aangesteld. Een deel van zijn verhuisdozen zijn nog niet uitgepakt en kunnen zo naar Brugge doorgevoerd worden.

Voor hij als hulpbisschop van Vlaams Brabant werd aangesteld was hij hulpbisschop van Brussel.

Talen zijn voor Jozef De Kesel geen probleem. Naast het Nederlands, het Frans en het Engels spreek hij ook nog Italiaans. Jozef werd op 17 juni 1947 geboren.

Na zijn lagere school in Adegem ging het achtereenvolgens naar Eeklo, Gent, Leuven en Rome. Hij werd door zijn oom, die bisschop van Gent was in 1972, in Adegem tot priester gewijd.

Als jonge priester gaf hij les eerst aan het college in Eeklo en later aan de universiteit in Leuven. Nadat hij hulpbisschop in Gent was werd hij hulpbisschop van Brussel.

Op 10 juli neemt hij zijn taak van Bisschop van Brugge en West Vlaanderen op. Hij weet dat hem daar een zware taak wacht. Het vertrouwen herwinnen van de geschokte gelovigen zal zeker in de beginperiode een van zijn voornaamste opdrachten zijn.


VRIJ PODIUM IN DE PAPAVER

Klik voor een grotere versie
De leerlingen van het derde tot het zesde leerjaar van de Papaver hebben vorige week woensdag een vrij podium georganiseerd waaraan zowel zijzelf, de leerkrachten als de andere leerlingen veel plezier beleefden.

Normaal zou het vrij podium van de leerlingen van De Papaver doorgaan tijdens een activiteit waarop ook de familie en de vrienden van de kinderen aanwezig konden zijn.

Om verschillende reden is het vrij podium toen niet kunnen doorgaan. "De kinderen hadden zo hard aan hun programma gewerkt dat wij het schooljaar onmogelijk konden afsluiten zonder dat de kinderen op het podium hadden gestaan" vertelde directeur Jozef Ginneberge ons tussen het optreden van twee groepen.

Het waren de kinderen van het derde tot en met het zesde leerjaar die op eigen initiatief groepjes hadden gevormd en hun programma hadden gemaakt.

Klik voor een grotere versie
Niet alleen zang, toneel en dans waren tijdens het vrij podium te zien. Enkele leerlingen die lid zijn van een turnclub lieten hun medeleerlingen zien hoe lenig zij zijn.

Op de speelplaats van de vroegere jongensschool stond woensdag het podium opgesteld. De leerlingen zorgden niet alleen voor het spektakel, zij zorgden ook voor het opstellen en afbreken van de decors.

De geluidsinstallatie werd bediend door de directeur. Het werd een spetterende voormiddag.

Niet alle nummers waren misschien even geslaagd maar de kinderen hebben met hun vrij podium getoond dat zij initiatief kunnen nemen. Sommigen toonden ook dat zij zich nu al thuis voelen op een podium.


MOEDERS OP DE KOFFIE IN DE PAPAVER

Klik voor een grotere versie

Gedurende het ganse schooljaar waren zij er om te fungeren als leesmoeder, fruitmoeder (wekelijks het fruit klaar maken dat tijdens de fruitdag aan de kinderen wordt gegeven) en de verkeersmoeders (fietstochten maken met kleine groepen leerlingen, zodat de kinderen ervaring krijgen in het verkeer).

Om hen te bedanken voor hun medewerking nodigden directie en de leerkrachten van de Papaver die moeders uit op de koffie met gebak. Het werd een gezellige namiddag.


FRANSE DAG IN HET WARMHOF

Klik voor een grotere versie

Na het succes vorig jaar met de Zwitserse dag, organiseerden het personeel en de Vrijwilligers van het Warmhof vorige week donderdag een Franse dag.

In de voormiddag werd, zoals de Franse levenstijl het voorschrijft, het aperitief aangeboden. In de namiddag stond er muziek en dans op het programma. Zelfs de eigen versie van de French Can Can ontbrak niet op het programma.


ADEGEM NEEMT AFSCHEID VAN HONDERDJARIGE IDA BUYSSE

Klik voor een grotere versie

Bijna vijf maanden nadat Ida Buysse samen met haar familie, vrienden en medebewoners van het Warmhof haar honderdste verjaardag vierde is zij op 23 juni in het Warmhof overleden.

Ida werd op 9 februari 1910 in Adegem geboren. Zij was gehuwd met René D'hoore.

Na zijn overlijden verhuisde Ida van Onderdijke naar de Kallestraat. Toen het met de gezondheid iets minder ging nam ze haar intrek in het Elisabethrusthuis in Adegem.

Daarna volgde de verhuis naar het Warmhof, het nieuwe rusthuis in Maldegem. Ida had het in het begin moeilijk om zich in haar nieuwe omgeving aan te passen.

De laatste maanden had zij er haar draai gevonden. Voor een paar weken was zij samen met enkele andere bewoners van het Warmhof te gast bij de kinderen van het eerste leerjaar van de Papaver.

Woensdag 30 juni nemen familie en vrienden om 10 uur afscheid van Ida in de Sint Adrianuskerk in Adegem.


SNELHEIDSREMMERS IN VERBRANDEN BOS EN CANADEZENLAAN

Nu aan de ene kant van de Canadezenlaan (tussen de spoorweg en de inrit van de verkaveling) de paaltjes zijn verwijderd, en er aan de andere kant een voetpad is aangelegd, is de Canadezenlaan een rechte baan.

Ook al staan er borden die aangeven dat er maar tegen maximum 50km/u mag gereden worden, zijn er toch veel automobilisten die zich niet aan die maximum snelheid houden.

Daarom heeft de gemeente besloten om in het gedeelte van de Canadezenlaan, tussen de spoorweg en de inrit van de verkaveling, op beide rijvakken verkeersremmers aan te brengen.

Het is de bedoeling dat er ook in het laatste gedeelte van de Canadezenlaan verkeersremmers komen.

TELLINGEN

In de Verbranden Bos was de maximum toegelaten snelheid aanvankelijk 90km/u. Die werd teruggebracht tot 70 km/u en er werden enkele wegversmallingen ingevoerd.

Omdat er toch nog geklaagd werd over de te hoge snelheden die in de Verbranden Bos door automobilisten ontwikkeld werden, heeft de gemeente de maximumsnelheid tot 50 km/u teruggebracht.

Er werden borden geplaatst maar er werden geen maatregelen genomen om de automobilisten te verplichten hun snelheid aan te passen.

Tijdens de periode van 17 tot 21 juni heeft de politie met een computer tellingen uitgevoerd in de Verbranden Bos. Tijdens die periode werden in de richting van het industrieterrein 3840 voertuigen geteld, fietsers inbegrepen.

Daarvan werden er 11 als zwaar vervoer geregistreerd. Van de 3840 voertuigen hielden zich 1700 aan de maximumsnelheid. Er werden 1950 voertuigen geteld die tussen de 50 en de 70km/u reden.

De rest reed nog sneller. In de richting van het 't Kruisken werden over diezelfde periode 4311 voertuigen geteld.

Daarvan hielden 2050 zich aan de maximum toegelaten snelheid. 1950 reden tussen de 50 en 70km/u en de rest reed sneller. In beide richtingen werd er op 10 juni gedurende 1uur geflitst.

In de richting van de Kallestraat werden tussen 7u en 8u 157 voertuigen gecontroleerd. Daarvan werden er 14 geflitst. 's Middags werden in de richting van 't Kruisken 81 voertuigen gecontroleerd. Bij 15 van hen ging de flits.

Omdat het aantal voertuigen dat zich niet aan de maximumsnelheid houdt zo hoog ligt zal de gemeenten op twee plaatsen in de Verbranden Bos snelheidsremmers aanleggen.


WIE WORDT IN 2010 DE SLIMSTE STROATE VAN MALDEGEM ?

Voor de derde maal gaat het feestcomité van Heulendonk op zoek naar de Slimste Stroate van Maldegem.

Vrijdag 2 juli maken de ploegen bestaande uit vier leden uit wie de opvolger wordt van de Kleitkalseide (2008) en de Moerewege (2010).

Wie er bij wil zijn is om 20 uur in de feesttent op Heulendonk. De toegang is gratis en voor middernacht is de nieuwste Slimste Stroate van Maldegem gekend.


BELGISCHE WAFELS OP HET MULTICULTUREEL FESTIVAL

Klik voor een grotere versie

Naast de proevertjes uit andere werelddelen lieten ook de Belgische wafels zich smaken tijdens het zesde multicultureel festival dat door het OCMW werd georganiseerd. De belangstelling voor het festival zet de stijgende lijn van de afgelopen jaren verder.


VEILIGER FIETSEN OP DEN HOEKE

Klik voor een grotere versie
De ingreep op het kruispunt van den Hoeke zal vooral de fietsers meer veiligheid bieden.

Nog voor het begin van het nieuwe schooljaar wil de gemeente het kruispunt op den Hoeke herinrichten. Het is volgens schepen van openbare werken Noel Wille vooral de bedoeling om de fietsers op het kruispunt meer veiligheid te bieden.

De fietssuggestiestroken die nu ophouden voor de vroegere bierhalle D' Havé worden doorgetrokken tot op den Hoeke. Zij zullen echter, om de fietsers op den Hoeke beter te beschermen, niet onmiddellijk naast het rijvak voor de auto's komen: er komt groenbeplanting tussen.

Voor de fietsers die vanuit de Hillestraat naar Adegem-Dorp moeten komt er een belangrijke wijziging: de fietssuggestiestrook zal al beginnen in aan het kruispunt met de Hillestraat en op een deel van het brede voetpad komen.

De bloembakken verdwijnen en er komt groenaanplanting. De kasseien op het kruispunt verdwijnen en worden vervangen door beton.

Tijdens die werken zal er geen doorgaand verkeer in dat deel van Adegem-Dorp mogelijk zijn. Het is volgens schepen Wille ook de bedoeling dat de asverschuivingen in Adegem-Dorp, die voor de fietsers moeilijk te nemen zijn, heraangelegd worden.

Hij bevestigde dat de kasseien in Adegem-Dorp tussen de lichten aan de Staatsbaan en de Kerkstraat nog dit jaar heraangelegd worden. Als er nog voldoende geld over is zullen ook de kasseien vanaf den Hoeke tot aan de tweede asverschuiving heraangelegd worden.


FOTOTENTOONSTELLING EN LEVENDE MODELLEN OP DE KRUIPUIT

Klik voor een grotere versie
Tijdens de fototentoonstelling tooiden de leerlingen van het eerste leerjaar zich vrijdagnamiddag in de outfit van het beroep dat ze later willen uitoefen. De landbouwer trad op de voorgrond.

Als afsluiter van het schooljaar organiseerde de gemeenteschool op de Kruipuit een fototentoonstelling. De leerlingen van het eerste leerjaar hadden de afgelopen weken geleerd hoe met een fototoestel om te gaan.

Alle kinderen mochten een aantal foto's nemen. De mooiste daarvan werden vergroot en in het lokaal van het eerste leerjaar in een tentoonstelling samengebracht.

Tijdens hun fotoshots had de juffrouw de kinderen ook gevraagd om eens na te denken over wat zij later willen worden.

Klik voor een grotere versie
Veel kinderen hebben nog verschillende dromen over hun toekomst. Anderen hopen het in ballet of in de wereld van de sport (voetbal, mountainbike of motorcross) te kunnen waarmaken.

Voor de opening van de fototentoonstelling, waarop de ouders en de grootouders waren uitgenodigd, hadden de kinderen zich verkleed zodat de ouders en grootouders goed konden zien hoe hun oogappeltjes hun toekomst zien.

Bij een drankje en een hapje genoten de bezoekers van de tentoongestelde foto's en de levende modellen. Zij kregen ook de gelegenheid om op een video nog even terug te blikken op de voornaamste gebeurtenissen van het voorbije schooljaar.


KVK ADEGEM NEEMT EEN NIEUWE START

Klik voor een grotere versie
Er kwamen bij KVK zowel in het bestuur als in de spelerskern belangrijke wijzigingen.

Vrijdagavond stelde KVK Adegem tijdens een BBQ niet alleen zijn nieuwe spelers maar ook een aantal nieuwe bestuursleden voor.

Voorzitter Noel Wille, die enkele weken terug al liet weten dat hij ook in de toekomst verder zijn schouders onder de ploeg wil zetten, blikte kort terug op het voorbije seizoen.

Door verschillende omstandigheden heeft het eerste elftal tot de laatste wedstrijd van het seizoen moeten strijden om in tweede provinciale te blijven. De laatste wedstrijden werden gespeeld onder de leiding van trainer Philibert De Vlaeminck, die ook het komend seizoen de sportieve leiding over het eerste elftal heeft. Dirk Basslé is trainer van de beloften en Thierry Timmerman traint de keepers. De voorzitter is er van overtuigd dat voor al de spelers die de ploeg hebben verlaten een minstens evenwaardige vervanger is gevonden. Die ploeg is volgens hem zowel in de hoogte als in de breedte versterkt.

De nieuwkomers zijn Tommy Boey, Sander Claeys, Thomas De Meyere, Pieter-Jan De Smet, Gert-Jan Lameire, Maxime Mastelinck, Michiel Rabaeys, Wesley Roman, Pascal Smessaert, Tom Speeckaert, Maurice Van Bockstal, Tom Van de Velde, Kenneth Van Hoorebeke, Freek Van Ootegem, en Wesley Versaevel. Ook de eigen jeugd die zich toont zal zijn kans krijgen.

Ook op bestuurlijk vlak hebben er zich enkele belangrijke wijzigingen voorgedaan: de kern van het bestuur wordt gevormd door voorzitter Wille, secretaris en penningmeester Tjorven Huyghe, ondervoorzitter Philippe Mastelinck en Isabelle Coppé als voorzitter van de jeugdploegen.

De voorzitter is er van overtuigd dat de ploeg zowel sportief als bestuurlijk gewapend is om in de linker kolom van de rangschikking mee te draaien.

De eerste training is op donderdag 22 juli. De ploeg opent de nieuwe competitie op 29 augustus thuis tegen Sint Kruis Winkel.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home