www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 343 - Week 25 : van 20 tot 26 juni 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

INTERMARCHE ADEGEM SLUIT ZIJN DEUREN

Woensdag 16 juni kreeg het personeel van de Intermarché Adegem van de directie te horen dat hun contract beëindigd wordt en de winkel zijn deuren sluit.

Dat de managers achter Intermarché besloten om de zaak te sluiten komt bij de Adegemse bevolking niet als een verrassing over.

De winkel was de laatste jaar van een groothandelszaak afgezwakt naar een zwakke buurtwinkel waar zelfs wat in reclame stond niet altijd in voorraad was.

Toen Rik en Rika in 1990 de zaak langs de N9 openden, groeide Intermarché Adegem uit tot een bloeiende zaak. Familiale tegenslagen lagen aan de basis van het vertrek van Rik en Rika als zaakvoerders van de Intermarché Adegem.

Daar is ook de terugval van de zaak begonnen. De afgelopen jaren werd de zaak door verschillende personen geleid en soms wist zelfs het personeel niet meer wie het nu voor het zeggen had.

De aftakeling van de zaak werd nog versneld door de komst van een afdeling van Colruyt in de handelskilometer. Wat er met het gebouw zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Wordt Adegem een groothandelszaak armer, dan komt er daarentegen in Maldegem in de Leopoldlaan een bij. Op de hoek van de Barbarastraat worden momenteel enkele gebouwen gesloopt. Eens die gesloopt zijn wordt er gestart met de bouw van een AD Delhaise.


KLJ ADEGEM ORGANISEERT ZIJN EERSTE GEWESTELIJK SPORTFEEST

Vorig jaar in oktober werd, in de lokalen op de Zandakkers, de KLJ Adegem als nieuwe jeugdbeweging voorgesteld. Met ondersteuning van het gewest ging de Adegemse KLJ afdeling van start.

Zaterdag 25 juni is KLJ Adegem gastheer voor de Meetjeslandse KLJ afdelingen die deelnemen aan hun eerste sportfeest. De sportnamiddag begint om 15u met een dansdemonstratie van KLJ Adegem.

Daarna demonstreren leden van verschillende andere afdelingen wat zij bij KLJ hebben geleerd. Vervolgens meten de afdelingen zich in diverse atletiekdisciplines.

Het sportieve gedeelte wordt rond 18u afgesloten met een barbecue. Wie wil zien hoe het er bij een KLJ sportfeest aan toe gaat is zaterdag welkom op de Zandakkers.


GEZINSBOND ADEGEM ORGANISEERT ELFDE FOTOZOEKTOCHT

Sedert zaterdag 19 juni kan je deelnemen aan de fotozoektocht die de Adegemse afdeling van de Gezinsbond wordt georganiseerd. De elfde foto zoektocht is ongeveer 25 km lang en kan enkel per fiets of te voet worden afgewerkt.

Een deel van het traject is uitsluitend toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Tijdens de rit moeten er naast de klassieke vragen ook vragen beantwoord worden over foto' s die op de omloop staan.

De antwoordformulieren moeten voor 5 september binnen zijn op het secretariaat van de Gezinsbond Adegem. Deelnemen kost 5 euro.

De deelnemingsformulieren zijn te koop bij Luc Van Acker, Walland 5 te Adegem, Gaston Regelbrugge, Canadezenlaan 4 te Adegem, bij de dienst Toerisme, Marktstraat 38 te Maldegem of bij Toerisme Meetjesland, Stationsstraat 21 te Eeklo.


PLOEGVOORSTELLING BIJ KVK ADEGEM

Op vrijdag 25 juni stelt KVK Adegem, tijdens een BBQ avond in zijn kantine, de nieuwe spelers voor het komende seizoen voor. Er zal ook meer toelichting gegeven worden bij de wijzigingen die er in het bestuur worden doorgevoerd.

Inschrijven voor de ploegenvoorstelling en voor de BBQ kan tegen de prijs van 20 euro (10 euro voor kinderen) bij Isabelle Coppé, op het nummer 0498 13 70 48 of via e-mail aan [email protected]


MOSSELWIJN 2010 VERKOZEN BIJ MOSSEL- EN PALINGHUIS LEKENS

Klik voor een grotere versie

Onder de mensen die door Mossel- en Palinghuis Lekens uit Aardenburg waren uitgenodigd op de jaarlijkse verkiezing van de mosselwijn van het jaar waren er ook enkele Adegemnaren.

De proevers kregen de keuze uit acht soorten wijn. Geen van de proevers kon aan de fles zien welke de naam van de wijn of zijn leverancier was.

Na de verkiezing werd de bij een portie lekkere mosselen de Chileense wijn Montes Reserva 2009, die door drankhandel Pluym werd voorgedragen tot mosselwijn 2010, geserveerd.


EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR GUSTAAF EN ELZA

Klik voor een grotere versie
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Gustaaf De Meyere en zijn echtgenote Elza Dauwens samen met familie en vrienden door schepen Antoine Pauwels ontvangen in de trouwtent in de tuin van huis Wallyn.

Op 16 juni 1960 trouwden Gustaaf De Meyere (zijn Eeklose vrienden noemen hem Gustje en voor zijn Adegemse vrienden is hij Stafken) en zijn echtgenote Elza Dauwens.

Vijftig jaar later werden zij door schepen Antoine Pauwels, eveneens afkomstig van Veldekens, ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum ontvangen in de trouwtent in de tuin van huis Wallyn.

Stafken werd 73 jaar geleden in het St. Jan in Brugge geboren. Zijn ouders woonden op Veldekens. Hij liep eerst school in Oostwinkel en daarna op de Kruipuit.

Voor hij zijn legerdienst vervulde werkte hij bij de firma Van Dooren in Eeklo. Na zijn legerdienst ging hij bij UCO eerst in Gent en daarna in Brugge aan de slag. Daar bleef hij tot zijn brugpensioen.

Aan hobby's had Stafken geen gebrek: eerst was hij bokser, daarna bestuurslid (secretaris) van de voetbalploeg van Oostwinkel. Hij is ook een echte sportvisser.

Klik voor een grotere versie
Raadslid Annelies Lammertyn overhandigde het gouden paar het erediploma dat bij een gouden huwelijksjubileum hoort.

Elza werd 70 jaar geleden thuis op Veldekens geboren. Zij liep tot haar veertiende school in Oostwinkel bij de nonnekes. Daarna begon ze te werken in de Peignage in Eeklo.

Na 11 jaar stapte ze over naar de koekjesfabriek de Lilan. Na een periode van werkloosheid ging ze aan de slag in een privé home in Merelbeke om de laatste vier jaar van haar beroepsloopbaan bij de firma De Vlieger in Waarschoot te werken.

Stafken en Elza leerden elkaar kennen in de Peter Pan, een café in Eeklo dat door de zuster van Elza werd uitgebaat. Zij kregen een dochter die hen een kleinzoon schonk.

Dat Stafken en Elza van het leven genieten zie je aan hun stralende gezichten. Zij hopen nog vele jaren samen van dat leven te kunnen genieten.


ADEGEM STEUNT AMANI BUKAVU

Klik voor een grotere versie

Meer dan 120 fietsers namen vorige week zondag deel aan de fietstocht die ten voordele van Amani Bukakvu, een ontwikkelingsproject van Luc Savat en Wilfried Crispyn, door OKRA Adegem werd georganiseerd.

De fietstocht startte en eindigde op het erf van de familie Claeys in de Vulderstraat. Daar zorgden leden van KVLV Adegem dat zowel de deelnemers aan fietstocht als de sympathisanten van het project tegen een democratische prijs ook nog konden genieten van koffie en gebak. Het ging er zowel tijdens als erna de fietstocht bijzonder gezellig aan toe.


SCOTTISH DAY IN 'T GROOT ARDOES

Klik voor een grotere versie

Ondanks de verkiezingen was het zondagvoormiddag al zeer druk in 't Groot Ardoes bij Diederik De Jaeger.

Na het succes van de Schotse avond in den Hoogen Pad vorig jaar, organiseerde Diederik en de Red Lion Pipe Band een Scottish Day in 't Groot Ardoes.

Zowel in de zalen als in de tuin van 't Goot Ardoes waren zondagnamiddag alle stoelen bezet. Het was genieten van schotse specialiteiten en doedelzakmuziek.


VIOLETA VAN DE GEUCHTE VEROORDEELD VOOR MOORD OP HAAR BABY

Op 30 maart 2005 vonden gemeentearbeiders tijdens de ophaling van het huisvuil in de Radestraat in de laadbak van hun vrachtwagen het levenloze lichaam van een baby.

De autopsie wees uit dat de baby, die 56 cm lang was en 4,2 kg woog, gezond werd geboren maar op een gewelddadige manier om het leven werd gebracht.

Meer dan vijf jaar na de feiten werd Violetta van den Geuchte door het Hof van Assisen in Gent veroordeeld voor de moord op haar baby.

Tot eind vorig jaar ontkende de vrouw alles wat haar met de baby in verband bracht. Violetta werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenis. Door de wet Lejeune kan ze na 1/3 van de straf haar invrijheidstelling aanvragen.


SCHOLEN NAMEN DEEL AAN MULTICULTURELE WORKSHOPS

Klik voor een grotere versie
Mama Leona stak de kleuters van de derde kleuterklas van de Paver in een Kongolese outfit. Daarna werd er Afrikaanse muziek gemaakt en gedanst.

Voorafgaand aan zijn zesde multicultureel festival, dat op vrijdag 25 juni doorgaat, organiseerde het OCMW enkele workshops voor kleuters en leerlingen van de Maldegemse basisscholen.

Met de workshops laten het OCMW en de scholen de kinderen in contact komen met andere culturen. Donderdagnamiddag was Kongolese Mama Leona op bezoek in De Papaver. Zij liet er de kinderen uit de derde kleuterklas kennis maken met de Afrikaanse klederdracht, muziek en dans.

Nadat zij de kleuters enkele woordjes in haar taal had geleerd stak zij hen in een Kongolese outfit. Daarna begon ze haar verhaal over het leven in Afrika.

Tijdens dat verhaal leerde zij de kinderen zingen en dansen zoals hun leeftijdgenootjes in Congo dat doen. Na een aarzelend begin genoten de kleuters van hun namiddag met Mama Leona.

Klik voor een grotere versie
De leerlingen van het vijde leerjaar van de gemeenteschool op de Kruipuit waren diezelfde namiddag te gast bij de asielzoekers in de Noordstraat in Maldegem.

De leerlingen van het vijfde leerjaar van de gemeenteschool op de Kruipuit trokken voor hun workshop naar de Noordstraat waar een aantal asielzoekers, in het kader van het Lokaal Opvanginitiatief (LOI), onder toezicht van het OCMW wonen.

Op hun programma stond geen zang en dans. Hen werd uitgelegd welke weg asielzoekers moeten afleggen voor zij weten of zij al dan niet in België mogen blijven.

Tijdens de pauze werden zij door de asielzoekers en hun begeleiders getrakteerd op een typisch Afrikaans gebakje.

PROGRAMMA

Voor de zesde maal organiseert het OCMW op 25 juni zijn multicultureel festival in en rond de Lazarusbron. De bezoekers worden tussen 18u en 22u verwend met culinaire verrassingen uit België en andere werelddelen.

In workshops kan kennis gemaakt worden met Russische dansen en Tibetaanse klankschalen. Wie wil kan ook zijn naam in het Perzisch laten schrijven.

La Panika, een brass-band die bestaat uit Belgische, Franse en Bulgaarse muzikanten, zorgt voor de sfeer met Zigeuner en Balkanmuziek. In een speciale omgeving is ook de getuigenis van twee asielzoekers te zien en te horen, die vertellen hoe zij in Maldegem zijn terecht gekomen.

Tegen democratische prijzen kan er ook een fris drankje genuttigd worden. De toegang tot het festival is gratis.


START TO RUN BLIJFT EEN SUCCESFORMULE

Klik voor een grotere versie
Met het afleggen van hun proef (5 km lopen) viel het doek over de start to run actie van ACME.

Een 30 tal mensen, waarvan de meesten het lopen in de loop der jaren verleerd hadden, begonnen onder de leiding van Antoine Pauwels aan hun start to run.

Driemaal per week werd er een uur getraind. Het eerste uur werd er afwisselend 1 minuut gelopen en een minuut gewandeld. Naarmate de trainingen vorderden werd het aantal minuten dat er werd gelopen opgedreven.

Na 10 weken wordt van de deelnemers verwacht dat zij 5 km tegen hun eigen tempo kunnen lopen.

Buiten de enkele deelnemers die wegens ziekte of familiale omstandigheden afvielen slaagden alle deelnemers in hun proef.

Een aantal van de deelnemers maakten tijdens de uitreiking van de diploma's afspraken om in de toekomst minstens eenmaal per week samen 1 uur te lopen.

Ondertussen kwamen er bij ACME al nieuwe aanvragen binnen van mensen die ook aan een start to run willen deelnemen. Hebt u ook belangstelling neem dan contact op met het bestuur van Atletiekclub Meetjesland afdeling Maldegem.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home