www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 340 - Week 22 : van 30 mei tot 5 juni 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

AGRESSIEVE PROSPECTIE

Vorige week hebben ook in Adegem verschillende mensen een telefoon gekregen van een Nederlandse dame of heer die zonder dat zij zichzelf voorstelden aankondigden dat zij volgende week op een bepaalde dag op bezoek zullen komen om met u te onderhandelen over het verhogen van uw veiligheid.

Zij spraken de mensen aan met hun voornaam en familienaam en noemden ook het adres van de persoon die ze belden. Die bellers gebruikten een agressieve taal en een toon die vooral de oudere mensen die ze opbelden zenuwachtig maakten.

Toen wij tijdens de BIN vergadering in Moerhuize het probleem van de agressieve bellers met de politie bespraken, kregen we te horen dat zelfs leden van het een korps een dergelijke telefoon hadden ontvangen.

De bellers werden na getrokken. Uit dit onderzoek bleek dat zij proberen klanten te winnen voor een firma uit de streek van Kortrijk die probeert veiligheidsinstallaties te verkopen.

Als iemand die ze opbellen hen zegt dat zij geen bezoek willen dan hebben die verkopers ook niet het recht om bij de mensen binnen te komen.

Bellen ze aan uw deur dan beslist u zelf of u hen, nadat zij zichzelf hebben voorgesteld en uitgelegd welke firma zij vertegenwoordigen, al of niet binnen laat. Mochten zij zich toch nog agressief opstellen dan kan u nog altijd contact opnemen met de politie.


EERSTE HUWELIJKSJUBILEUM IN DE HUWELIJKSTENT

Klik voor een grotere versie
Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum werden Cesar Van Daele en Ivonne Sikaet samen met hun familie als eerste jubilarissen in de huwelijkstent in de tuin van Huis Wallyn ontvangen.

Omdat de zaal de Valk in huis Wallyn om praktische redenen niet geschikt is om er huwelijken in te voltrekken en mensen die een huwelijksjubileum vieren te ontvangen, heeft de gemeente voor de duur van de werken aan het gemeentehuis een huwelijkstent in de tuin van huis Wallyn geïnstalleerd.

De bruidsparen en jubilarissen worden nu door de schepen van burgerlijke stand in een aangepast interieur ontvangen.


PRESIDENT VAN ROMPUY TE GAST IN DE DRONGENGOEDHOEVE

Klik voor een grotere versie
Een paar telefoontjes en e-mails van Herlinde Trenson, schepen van cultuur van Knesselare, met zijn administratie, waren voldoende om de voorzitter van de raad van Europa, Herman Van Rompuy, over te overhalen om een bezoek te brengen aan de Drongengoedhoeve.

Daar werd voor de negende maal de tentoonstelling Goodart georganiseerd. Op de tentoonstelling die dit jaar de titel "Europ Art" meekreeg, hing ondermeer een door kunstenaar Paul Verhoestraete geschilderd portret van Herman Van Rompuy.

Na zijn rondleiding in de tentoonstelling genoot de voorzitter van de Europese raad ook nog van een Troubadour, het Knesselaars streekbier dat onlangs in Amerika nog goud behaalde.


BIEDEN OP DOOR CLUB BRUGGE SPELERS GETEKENDE T SHIRTS

Klik voor een grotere versie
Vorig weekend nam het Binôche team bestaande uit vooral leden van de Survivalclub, deel aan de ROPARUN (een estafette sponsorloop tussen Parijs en Rotterdam).

Peter van het team was Stijn Stijnen. Voor ze zaterdagvoormiddag van op de markt in Maldegem naar Parijs vertrokken overhandigde Stijn Stijnen twee door de spelers van club Brugge getekende T Shirts aan Alain Verstringe die de deelname van het team aan de sponsorrun organiseerde.

Wie een van deze T shirts wil hebben kan er een bod op doen op het e-mail adres [email protected] Ook dat bedrag wordt aan Kom op tegen Kanker geschonken


BERLAARS HEEFT NU OOK OFFICIEEL ZIJN JACHTHAVEN

Klik voor een grotere versie
Na een strijd van 5 jaar tegen de administratie, kon Robert Frodure (tussen burgemeester De Roo en Raadslid Cecile Ryckaert) voorzitter van de vzw, de Jachthaven Nieuwendorpe op Berlaars officieel laten openen.

Vijf jaar geleden besloot de vereniging van Pleziervaarten, de VZW Jachthaven Nieuwendorpe, langs het Schipdonkkanaal ter hoogte van Berlaars een steiger aan te leggen en daar een jachthaven uit te bouwen.

Robert Frodure, voorzitter van de vereniging, legde zijn plannen voor aan het Maldegems schepencollege en die zag er geen problemen in. Zij gaven hem de nodige adviezen en legden hem de procedures uit die moesten gevolgd worden.

"Het zag er naar uit dat wij na een jaar de nodige vergunningen zouden hebben om onze jachthaven aan te leggen. Dat was echter zonder de Gemachtigde Ambtenaar in Gent gerekend" vertelde de heer Frodure ons, voor hij zondagvoormiddag het lint liet knippen.

Omdat de vereniging ook rolstoelgebruikers de kans wou geven om de jachthaven te bezoeken, voorzag zij in haar plannen een hellend vlak zodat de rolstoelgebruikers gemakkelijk tot aan de boten konden komen.

"Omdat wij met ons hellend vlak 2m in de groene zone lagen, kon ons plan volgens de gemachtigde ambtenaar niet goed gekeurd worden" deed de heer Frodure zijn verhaal verder.

Nadat zij de gemachtigde ambtenaar te vergeefs hadden uitgelegd dat hun project, waarin geen jetski's zijn toegelaten, en dat perfect past in de prachtige groene omgeving van Berlaars, zat er niets anders op dan in beroep te gaan.

Dat beroep heeft geduurd tot de minster het dossier naar zich heeft toegetrokken en de vereniging haar vergunningen kreeg. Hoewel de jachthaven nog niet officieel bestond vonden de afgelopen jaren toch al veel plezierboten hun weg naar Berlaars.

Vorig weekend waren er boten uit België en de ons omringende landen naar de jachthaven op Berlaars afgezakt om samen met voorzitter Frodure te klinken op de officiële opening van de jachthaven.

De VZW heeft, nu haar jachthaven officieel is, plannen om die jachthaven verder uit te bouwen op het grondgebied van Eeklo. Daarover wordt al onderhandeld met het schepencollege van Eeklo.


LEERLINGEN TWINKEL MAAKTEN EIGEN TANDPASTA

Klik voor een grotere versie
Samen met professor Stupidos en professor Luminos maakten de leerlingen van het derde en vierde leerjaar van de basisschool Twinkel in Oostwinkel hun eigen tandpasta.

Van alle basisscholen in Vlaanderen namen er 22% deel aan het tandzorg project Ben de Bever, dat door de Christelijke Mutualiteit werd gelanceerd. In de arrondissementen Aalst, Eeklo Gent en Oudenaarde namen 103 scholen (150 klassen) aan het project deel.

Gedurende 5 maanden gaven de leerkrachten, ondersteund met een lessenpakket dat hen door de CM ter beschikking werd gesteld, wekelijks les over tandverzorging.

Van een saai onderwerp werd tandzorg met het project Ben de Bever iets speciaals. De kinderen werden door de lessen aangemoedigd om hun tanden tweemaal per dag te poetsen en op controle te gaan bij de tandarts.

PRIJS

Voor de klas die tijdens de duur van het project rond Ben de Bever het mooiste kunstwerk maakte, was er een speciale prijs. Het waren de leerlingen van het derde en vierde leerjaar van Twinkel de Vrije basisschool van Oostwinkel die de prijs wonnen.

Vorige week donderdag kregen de leerlingen het bezoek van de professoren Stupidos en Luminos. De professoren leerden de kinderen hoe zij zelf goed smakende tandpasta kunnen maken. 's Middags gingen alle kinderen met een zelfgemaakte tube tandpasta naar huis.


MOTARD OVERLIJDT NA ONGEVAL OP KRAAIENAKKER

Om een nog onbekende reden is vorige week maandag op de Kraaienakker de 18 jarige Michael Vercamer uit Brugge met zijn motor frontaal ingereden op de vrachtwagen bestuurd door Carlos Sierens uit Adegem.

De MUG en de helikopter waren snel ter plaatse en probeerden de motorrijder te reanimeren. Hij overleed echter ter plaatse aan zijn verwondingen.


LANDELIJKE GILDE ORGANISEERT VIJFTIENDE SNEUKELTOER

Zondag 4 juli organiseert de Landelijke Gilde Adegem haar vijftiende sneukeltoer. De vereniging wil van deze jubileumeditie iets speciaals maken.

De start en aankomst van de sneukeltoer zijn in den Hoogen Pad. Onder de weg worden de deelnemers verwend met verschillende lekkere sneukels.

Deelnemen kost volwassenen 15 euro. Kinderen tot 12 jaar fietsen en sneukelen voor 7 euro.

Inschrijven kan tot 30 juni door storting van het inschrijvingsgeld op rekeningnummer 068-2226127-04 van de Landelijke gilde Adegem met vermelding van de naam van de deelnemers.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Rik Vandenberghe via [email protected]


STEUN FIETSEND AMANI BUKAVU

Vorig jaar startten Luc Savat en Wilfried Crispyn hun project AMANI Bukavu. Met dat project willen zij de leerlingen van de enige technische school in de Bukavu en de volwassenen uit de omgeving van de school een grotere kans geven om een betere toekomst op te bouwen.

De school werkt nu nog met machines en materiaal die wij voor de oorlog gebruikten. Hen leren werken met moderne machines en materiaal moet hun meer mogelijkheden geven.

Om de machines en het materiaal aan te kopen en naar Bukavu te verschepen rekenen Luc en Wilfried op uw solidariteit. Op zondag 13 juni (vaderdag en verkiezingen) organiseren Luc en Wilfried in samenwerking met de KVLV Adegem en OKRA Adegem een fietstocht.

De tocht van ongeveer 25 km begint (om 13u30) en eindigt bij Els Claeys in de Vulderstraat 2. Er is tijdens de rit een stopplaats voorzien waar de deelnemers een drankje wordt aangeboden.

Terug in de Vulderstraat (rond 15u), kunnen de deelnemers maar ook mensen die niet meefietsten, tegen democratische prijzen genieten van koffie en taart.

Deelnemen aan de fietstocht kost 4 euro voor personen ouder dan 12 jaar. Kinderen tot 12 jaar betalen 1 euro.

Inschrijven voor de fietstocht kan tot 7 juni bij Luc Savat, Mollevijver 1 Adegem (telefoon 09 378 63 11 of via [email protected]) en bij Wilfried Crispyn, Molenstraat 19e Adegem (telefoon 050 71 84 10 of via [email protected]).


MAG VINCI PARK NOG PARKEERBOETES UITSCHRIJVEN

Met meer dan een glimlach heeft raadslid Jason Van Landschoot (OGP/N-VA) het arrest van het Grondwettelijk Hof in verband met de parkeerbedrijven gelezen.

Een paar maanden terug hekelde hij tijdens de gemeenteraadszitting de manier van optreden van Vinci Park in onze gemeente. Nu heeft het Grondwettelijk Hof een aantal artikelen in de wetgeving inzake het uitschrijven van parkeerboetes door privé-bedrijven vernietigd.

Bedrijven mogen daardoor geen informatie over nummerplaten meer opvragen bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen). Volgens het Grondwettelijk Hof zijn de gewestregeringen en niet de federale overheid bevoegd voor deze materie.

De bedrijven kunnen ook niet terugvallen op hun oude regeling en de informatie (naam en adres van de eigenaar van een voertuig) door de gemeente laten opvragen bij DIV. De gemeente mag die gegevens wel opvragen maar zij mag deze niet doorgeven aan derden.

Via verschillende bronnen vernamen wij dat de parkeerbedrijven momenteel zelfs geen parkeerboetes kunnen uitschrijven. Mensen die sedert het invoeren van de wet in 2008 een boete van een parkeerbedrijf kregen kunnen die via het gerecht terugvorderen.

De kosten die ze er moeten voor maken zullen echter niet opwegen tegen het bedrag dat ze terug kunnen krijgen. De Vlaamse regering zou al aan een decreet werken waardoor de controle op het parkeren door Privé-bedrijven wel kan gebeuren.

Voor raadslid Van Landschoot moet Maldegem de huidige situatie aangrijpen om het contract met Vinci Park te verbreken. Mits aanpassingen van de bevoegdheden kan voor hem de controle in de blauwe zone gebeuren door de stadwachten.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home