www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 338 - Week 20 : van 16 tot 22 mei 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

EEN FIETSHELM VOOR DE LEERLINGEN VAN HET EERSTE LEERJAAR

Klik voor een grotere versie

Benito Baute, Lou Coopman, Quinten De Langhe, Kenji De Sutter, Yoran De Sutter, Lucas Maenhout, Annelieke Marreel,

Talisa Masscho, Eva Meulemeester, Sennen Van Basselaere, Irma Van Parys, Janne Verborgt, Jens Verkimpe, Nick Vermeulen en Lander Willems die op O-L-H Hemelvaart hun eerste communie deden,

en Inti Danschutter en Orlando Van Fransoo die hun lentefeest vierden, werden samen met hun familie door de directie en de leerkrachten van de gemeenteschool op de Kruipuit op een drankje en een hapje uitgenodigd.

De kinderen die allemaal in het eerste leerjaar zitten kregen van de school en de gemeente een fietshelm.


MEER DAN 500 VOERTUIGEN OP AUTOWIJDING

Klik voor een grotere versie

In de eerste auto van de kilometers lange rij voertuigen die zich op O-L-Heer Hemelvaart tijdens de autowijding op den Hoeke lieten wijden zat Ida Reylandt, de echtgenote van Louis Savat, stichter van de autowijding.

Klik voor een grotere versie

Voorzitter Marijn Baute en de andere leden van het Comité van O-L-Vrouw van de Weg waren tevreden met de 555 voertuigen die aan de autowijding deelnamen.

Het was een fietster die als eerste voorbij de wijdende diaken Kamiel Van Waes reed. Daarna volgden de auto's, motors en tractors.


SENIOREN ONDER DE TOREN

Woensdag werd in Kleit officieel het startsein gegeven voor de verbouwing en wederopbouw van de pastorij. Het Maldegems OCMW kreeg van de kerkfabriek een erfpacht op het gebouw.

In de voorwaarden van die erfpacht staat nadrukkelijk vermeld dat het gebouw moet gebruikt worden voor de opvang van senioren.

In zijn sociaal beleidsplan heeft het OCMW een project "senioren onder de toren". Met dat project wil het OCMW in de verschillende deelgemeenten en leefkernen waar mogelijk een of meerdere woningen ombouwen tot groepswoningen.

In die groepswoningen zullen dan een aantal senioren uit de onmiddellijke omgeving kunnen wonen. Naast hun eigen leefruimte zullen de senioren beschikken over een gemeenschappelijke keuken en een eet- en leefruimte.

Voor de verzorging van de senioren zal het verzorgend personeel van het OCMW instaan. Voor het dagelijks en wekelijks onderhoud van de groepswoning zal er met dienstencheques gewerkt worden.

In Kleit krijgt het eerste luik van het project vorm. Een tweede luik van senioren onder de toren komt er in Adegem. Het OCMW stelt een ontwerper aan om de plannen op te maken voor de ombouw van de Adegemse pastorij tot groepswoning. De realisatie van dat project zal ten vroegste voor 2011 -2012 zijn.


TWEE POSITIEVE ADEMTESTEN

Ook buiten de jaarlijkse BOB campagne organiseert de Maldegemse politie regelmatig alleen of in samenwerking met andere politiezones zowel tijdens de week als tijdens het weekend alcohol controles.

In de nacht van zaterdag op zondag werden in het kader van een actie in samenwerking met de LoWaZoNe in onze gemeente langs de N9 een tiental voertuigen gecontroleerd.

Alle chauffeurs werden aan een ademtest onderworpen. Van de twee chauffeurs die een positieve test aflegden, moest er een onmiddellijk zijn rijbewijs inleveren.


EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR HENDRIK EN MARIA

Klik voor een grotere versie
Samen met familie en vrienden, werden Hendrik De Meyere en zijn echtgenote Maria Matthijs ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum in huis Wallyn ontvangen.

Op 12 mei 1960 trouwden Hendrik De Meyere en Maria Matthijs in het Adegems gemeentehuis. Twee dagen later stonden zij voor het altaar in de kerk van Balgerhoeke.

Op woensdag 12 mei 2010 werden Maria en Hendrik samen met familieleden en vrienden ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum door schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels in huis Wallyn ontvangen.

Hendrik werd 87 jaar geleden in Brugge geboren. Hij liep school in Adegem en hielp daarna zijn vader in het vlas. Vervolgens ging hij aan de slag bij de firma Van Damme in Eeklo.

Na zijn legerdienst, die hem in Duitsland bracht, werd hij metser. Hij werkte achtereenvolgens bij Schmitz, Vermeire en De Vlieger. De harde metsersstiel liet zijn sporen na bij Hendrik; op 58 jarige leeftijd ging hij, gebukt onder rugklachten, met brugpensioen. Kaarten en bollen waren zijn hobby's.

Maria werd in 1930 in Balgerhoeke geboren. Zij liep er tot haar veertiende school bij de nonnekes. Daarna bleef ze thuis om te helpen op de boerderij en in het huishouden.

Als er tijd over was ging ze ook nog helpen bij landbouwers in de buurt. Tijd voor hobby's was er niet. Haar ouders waakten er ook over dat zij niet te veel en te lang van huis wegbleef.

Klik voor een grotere versie
Raadslid Cecile Ryckaert, die net als haar familie nog altijd contact heeft met het gouden paar, overhandigde Hendrik en Maria het gelukwenstelegram van het paleis.

FIETS
De fiets die Maria eind 1959 bij de KWB won heeft er voor gezorgd dat de paden van Maria en Hendrik elkaar kruisten. De fiets moest namelijk bijgesteld worden door de fietsenzaak Ryckaert (ouders van raadslid Cecile Ryckaert) .

Het is daar dat Hendrik Maria voor het eerst ontmoette. Maria vond daarna nog verschillende malen een reden om haar nieuwe fiets bij fietshandelaar Remi Ryckaert te laten bijstellen en op die manier Hendrik te ontmoeten.

Na zes maanden werd er getrouwd. Het jonge echtpaar bleef in Adegem wonen en geniet nu van de welverdiende rust in het Middelleen.

Nadat Hendrik met pensioen was gingen zij graag samen naar de markt en winkelen. Zij vergaten daarbij niet de innerlijke mens te verwennen.

Het gouden paar weet op hun eigen manier van het leven te genieten. Zij hopen dat nog jaren samen te kunnen doen.


NUT EN VERMAAK TE GAST IN DEN HOOGEN PAD

Klik voor een grotere versie

Met zijn fanfare, zijn drumband en zijn jeugdfanfare, heeft Nut en Vermaak vorige week zaterdagavond de liefhebbers van fanfare- en harmoniemuziek een heerlijke avond bezorgd.

Een van de hoogtepunten van de avond was de uitvoering door de fanfare van het werk waarmee ze enkele weken terug zichzelf tijdens de provinciale proeven in de reeks uitmuntend bevestigde.


NOG EERSTE COMMUNICANTJES IN DE PAPAVER

Klik voor een grotere versie

Vorige week zondag was het de beurt aan Dieter Bequet, Yaron Boucqué, Jente De Jaeger, Jelle De Schepper, Indira D'hooge, Jori D'hooge, Seamen Pauwels, Danaë Roegies, Gaëlle Stroo, Yenti Timmerman en Silke Vanden Neste, allemaal leerlingen van het eerste leerjaar van juffrouw Lieve en juffrouw Mieke, om in de kijker te lopen.

Voor het eerst mochten zij zoals de grote mensen te communie gaan.


ADEGEM IS OPGENOMEN IN HET BUURT INFORMATIE NETWERK

Klik voor een grotere versie
Onder geringe belangstelling werd maandagavond het Buurtinformatienetwerk (BIN) Maldegem in den Hoogen Pad voorgesteld.

In zes informatievergaderingen wil de stuurgroep van BIN Maldegem zijn werking en doelstellingen aan de inwoners van Maldegem en zijn deelgemeenten voorstellen. De tweede infoavond ging door in den Hoogen Pad.

Een dertig tal mensen kwamen op de infoavond af. De meesten onder hen lieten zich na de uitleg van hoofdinspecteur Christophe Geernaert als lid (kostprijs 5 euro per gezin) inschrijven. Zij zijn ondertussen in het telefoonbestand van BIN Maldegem opgenomen.

Als afsluiter van de avond onderstreepte Peter Van Hecke, voorzitter van de stuurgroep BIN Maldegem, nog eens dat de politie niet op ieder moment op iedere plaats in Maldegem aanwezig kan zijn.

Daarom is het nodig dat ze kan rekenen op de medewerking van de bevolking. BIN wil met zijn werking die samenwerking een gestructureerde vorm geven.

Mensen die niet op de infoavond aanwezig waren, maar toch lid willen worden van BIN, kunnen contact opnemen met de Adegemse leden van de stuurgroep (Filip Claeys en mijzelf), met de wijkagent of met de Lokale Politie Maldegem in de Industrielaan.


FUIFLOODS DOORSTOND EERSTE TEST

Klik voor een grotere versie
Meer dan 800 jongeren kwamen op de eerste testfuif die in de fuifloods werd georganiseerd. Zij genoten van de eerste fuif naast de politie

Om na te gaan of de grote loods naast de gebouwen van de politie of een deel ervan in de toekomst kan worden gebruikt als fuifzaal en evenementenhal, organiseerden Maldegemse jeugdbewegingen er afgelopen zaterdag een eerste fuif in.

Het werd een geslaagd initiatief waarbij jongeren, die vroeg (voor23u00) op de fuif kwamen, korting kregen aan de ingang. Ook het inleggen van gratis busvervoer tussen de Markt en de fuifzaal in de Industrielaan bleek een goed idee.

Veel jongeren maakten van dit aanbod gebruik. De eerste reacties zowel van de jongeren als van de politie en het schepencollege zijn positief. De grote evaluatie zit er nog aan te komen.

Ondanks de eerste positieve reacties is het volgens schepen van jeugdbeleid Valerie Taeldeman niet de bedoeling dat er in de toekomst wekelijks of om de veertien dagen een fuif in de loods wordt georganiseerd.

De kans dat de fuifloods in het gemeentelijk fuivencircuit wordt opgenomen is na de eerste positieve test gestegen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home