www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 337 - Week 19 : van 9 tot 15 mei 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

EERSTE COMMUNICANTJES IN DE KIJKER

Klik voor een grotere versie

Vorige week zondag was het voor Jules Constandt, Jane Debbaut, Luuk De Busschere, Casper Dekijndt, Daan Sierens,Marrit Sierens, Giovanni Vancompenolle, Maud Van Heuverswijn, Senne Van Malleghem, Cisse Verstrynge en Robbert Willemarck, leerlingen van het eerste leerjaar van de Papaver, de grote dag: zij mochten voor het eerst in aanwezigheid van hun ouders en familie te communie gaan.

Na de eucharistieviering werden de eerstecommunicantjes door de directie en de leerkrachten van de school uitgenodigd op een drankje.


GOUD VOOR ANTOINE EN DIANA

Klik voor een grotere versie
Samen met hun familie werden Antoine Van Landschoot en zijn echtgenote Diana Debbaut op woensdag 5 mei, ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum, door OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche (verving schepen Antoine Pauwels) ontvangen in huis Wallyn.

Diana werd in 1941 in Farcienne (Charleroi) geboren. Haar ouders hadden Maldegemse roots maar haar vader was ginds stationschef. Het gezin keerde, een paar dagen voordat haar moeder op 44 jarige leeftijd overleed, terug naar de streek.

Diana liep eerst school op de Kruipuit. Daarna ging ze naar het Atheneum om de laatste 3 jaar van haar studies in ten Doorn de afdeling snit en naad te volgen.

Antoine werd in 1944 in het ouderlijk huis in Adegem-Dorp geboren. Hij liep er school om daarna verder te studeren in Oostakker.

Beroepshalve liep hij in de voetsporen van zijn vader die veekoopman was. Hij was lid van de Verenigde Vrienden Adegem en in zijn jonge jaren was hij actief in de atletiek (sprint).

Klik voor een grotere versie
Schepen Wille overhandigde het erediploma dat bij een gouden huwelijksjubileum hoort.

In 1958 leerden Diana en Antoine elkaar kennen. Op 5 mei 1960 trouwden zij in het Maldegems gemeenthuis voor de wet en twee dagen later stonden zij in de Sint Barbarakerk voor het altaar.

Het gouden paar kreeg drie kinderen en heeft nu vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

In 1962 begon Antoine een beenhouwerszaak in Adegem. Diana zorgde niet alleen voor het huishouden maar was ook het vertrouwd gezicht in de winkel.

In 1990 lieten zij, vooral omdat Diana steeds meer problemen kreeg met haar gezondheid, hun beenhouwerij over. Zij wonen nu in de Staatsbaan.

Antoine omringt zijn vrouw met de beste zorgen. Zij vergezelt hem, als haar gezondheid het toelaat, op zijn wekelijks namiddagje curve bollen in de sporthal. Albert en Diana hopen dat zij nog jaren samen door het leven kunnen gaan.


EEN SLOT IN MINEUR VOOR DE WAK MALDEGEM

Klik voor een grotere versie

Nog voor het succesvolle startfeest van de Week van de Amateur-Kunsten, had de dienst Cultuur al een aanbod van The Bagshot Concert Band uit Engeland om op 1 mei in Maldegem op te treden.

The Band had op zondag 2 mei een optreden in Leuven en wou zijn zaterdag nuttig besteden. Dat optreden leek voor schepen van cultuur Frank Sierens en de WAK werkgroep een mooie afsluiter voor de Maldegemse WAK.

Het concert dat The Bagshot Concert Band bracht was prachtig. Jammer voor The Band en de mensen die het optreden hadden voorbereid zat den Hoogen Pad nog niet eens halfvol.

De leden van het muziekgezelschap waren wel zo professioneel dat zij ook voor een half lege zaal het beste van zichzelf gaven. Het publiek heeft van de muziek genoten en de muzikanten hebben daarna van ons bier genoten.


INFORMATIEAVOND OVER BIN

Maandag 10 mei wordt in den Hoogen Pad een informatieavond georganiseerd rond het Buurt Informatie Netwerk (BIN). De bijeenkomst begint om 19u30.


EENDRACHT MAAKT MACHT HERDACHT EINDE WO II

Klik voor een grotere versie
Samen met de leerlingen van het tweede leerjaar van de Papaver bracht een delegatie van Eendracht Maakt Macht Adegem op 7 mei, aan het oorlogsmonument op het kerkhof, hulde aan de soldaten en burgers die sneuvelden tijdens WO II.

Er zijn veel mensen voor wie 8 mei voorbij gaat als een gewone dag. Toch is 8 mei voor onze streek en voor België een belangrijke dag, het is immers de dag waarop het einde van WO II werd getekend.

Op 11 november wordt in bijna alle steden en gemeenten het einde van WO I herdacht en het is ook een officiële feestdag.

Acht mei, het einde van WO II, is daarentegen geen officiële feestdag. Er wordt in weinig steden en gemeenten aandacht van die datum geschonken.

Zij die in WO II sneuvelden hebben toch ook recht op evenveel respect als de gesneuvelden uit WO I. Eendracht maakt Macht Adegem wil niet dat het einde van WO II in het vergeetboek geraakt.


GRENADIERS VERGETEN HUN OUD-WAPENBROEDERS NIET

Klik voor een grotere versie

Zaterdagnamiddag organiseerde de verbroedering van Grenadiers Afdeling Adegem haar jaarlijkse plechtigheid ter ere van haar oud- wapenbroeders die tijdens WO II in Adegem sneuvelden.

Aan het monument van de Grenadiers werden door het gemeentebestuur en verschillende vaderlandslievende verenigingen bloemen neergelegd.

Klik voor een grotere versie

Ook aan de gedenkstenen van de Carabiniers en de zevende Jagers te voet aan de Sint Adrianuskerk werd een korte plechtigheid gehouden.

Klik voor een grotere versie

Voor het laatste onderdeel van de plechtigheid verplaatsten de genodigden zich naar de gedenksteen van de Carabiniers op Raverschoot.

Ook daar werden door verschillende verenigingen bloemen neergelegd. De afboording van het perkje rond de gedenksteen, dat de Carabiniers de voorbije jaren werd beloofd, is er nog altijd niet.


INWONERS VAN HET WARMHOF TE GAST IN DE PAPAVER

Klik voor een grotere versie
De leerlingen van het eerste leerjaar (juf Conny) kregen vorige week vrijdag het bezoek van enkele bewoners van het Warmhof.

De Papaver had destijds een goede band met het Elisabethrusthuis in Adegem en houdt nu ook contact met de mensen die in het Warmhof wonen.

Voordat de gasten op koffie en koekjes werden getrakteerd, zaten zij samen met de kinderen aan tafel om tekeningen en schilderijen te maken.

Na de koffie mochten ze ook nog genieten van een optreden van de kinderen. Die zongen de liedjes die ze ter gelegenheid van hun eerste communie hadden aangeleerd.

Zowel voor de kinderen als de mensen van het Warmhof was het een gezellige namiddag.



RINGBAAN - ZANDAKKERS EN BLEKKERSGAT BOUWDEN EEN KUNSTWERK

Klik voor een grotere versie
Zondagavond 2 mei was het kunstwerk af dat de inwoners van Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat samen hadden gebouwd en daar werd vanzelfsprekend op geklonken.

Piet Blomme lanceerde in het buurtcomité van Ringbaan Zandakkers en Blekkersgat het idee om in het kader van de Week van de Amateur-kunsten (WAK) een groot kunstwerk te maken op de speelweide aan de Zandloper.

Het buurtcomité liet zich voor zijn kunstwerk inspireren door The Burning Man, een kunstfestival met indrukwekkende sculpturen in de Nevadawoestijn.

Op vrijdag 23 april, een dag voor de start van de WAK, begonnen de inwoners van de Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat aan het kunstwerk.

Het buurtcomité had als basis voor het kunstwerk de stratenstructuur van hun buurt in metaal uitgewerkt. Daarrond konden de buurtbewoners met eigen materiaal of met materiaal dat ter plaatse lag het kunstwerk meer kleur en vorm geven.

Het einde van de WAK op zondag 2 mei was ook het einde van de bouw van het kunstwerk. Het buurtcomité nodigde de inwoners van de wijk uit om samen te klinken op hun kunstwerk.

De mensen vinden het zo mooi dat ze het nog een poosje willen laten staan. Wie langs de Zandakkers wandelt of rijdt kan niet naast het prachtig kunstwerk kijken.

Schepen Noel Wille feliciteerde de wijk met hun kunstwerk en met de manier waarop zij gebruik maken van het perceel grond dat hen door de gemeente ter beschikking wordt gesteld.


CANADESE VETERANEN BEZOCHTEN HUN OORLOGSGEBIED

Klik voor een grotere versie
Bill Anderson (Penticton), Roland Boisvert (London), Louis Deschamp (London), David Dickson (Fredericton), Lorne Figney (Saskatoon), Robert Govan (Quill Lake), John Hearn (Calgary), John Hall (Prince Albert), Bruce Olson (Edmonton), Harold Roberts (Dawson Creeck), William Tymchuck (Toronto), weten na 65 jaar nog goed waar zij tijdens WO II in onze regio hebben gestreden.

Om deel te nemen aan enkele herdenkingsplechtigheden die in Nederland ter gelegenheid van het einde van WO II werden georganiseerd, waren vorige week een 70 tal Canadezen met vakantie in Europa.

Voordat zij naar de plechtigheden in Nederland vertrokken, kwamen zij eerst even naar België om er ondermeer een bezoek te brengen aan het Canadees kerkhof in Adegem.

Onder de Canadese gasten waren er elf mannen die tijdens WO II in onze streek hebben gestreden.

Zij konden tijdens ons gesprek nog verschillen namen noemen van gemeenten waar ze tijdens de oorlog waren doorgetrokken.

Klik voor een grotere versie
De elf Canadese veteranen vormden een erehaag waartussen hun vlag naar het centraal monument werd gedragen. Op het Canadees kerkhof werden de gasten opgewacht door de families Van Landschoot - De Pover.

Voor de korte plechtigheid op het Canadees kerkhof begon, namen vooral de veteranen uitgebreid de tijd om de graven te bezoeken van soldaten die ze persoonlijk hebben gekend.

Na hun bezoek aan het kerkhof vergezelde de familie Van Landschoot - De Pover de gasten tijdens een rondrit langs het Leopoldkanaal, een plaats die de veteranen niet onbekend in de oren klonk.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home