www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 336 - Week 18 : van 2 tot 8 mei 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

CANADESE OORLOGSVETERANEN EVEN TE GAST IN ADEGEM

Klik voor een grotere versie
Majoor Danny Mcloyd (in het midden), Jack Gardinger en Doug Thomson maakten van hun verblijf in Europa gebruik om ook even een bezoek te brengen aan hun tijdens WO II gesneuvelde wapenbroeders die in Adegem begraven liggen.

Schepen Valerie Taeldeman, het bestuur van Eendracht Maakt Macht Adegem en de vzw België - Canada verwelkomden zaterdagmiddag gasten uit Alberta (Canada) op het Militair Canadees kerkhof in de Prins Boudewijnlaan in Adegem.

Het Canadees gezelschap verblijft een tiental dagen in Europa. Op hun reisprogramma staan bezoeken aan verschillende streken waar drie van hen tijdens WO II gevochten hebben.

Voor zij zaterdagnamiddag in Adegem aankwamen hadden ze al herdenkingsplechtigheden bijgewoond in Moerbrugge, Oedelem en Eeklo. Zij wilden echter niet naar Brugge vertrekken voordat zij een bezoek hadden gebracht aan het Canadees kerkhof in Adegem.

Zowel ereburgemeester Jean Rotsart de Hertaing, namens de vzw België Canada, als schepen Valerie Taeldeman brachten hulde aan de alle Canadese soldaten die er mee voor gezorgd hebben dat onze regio tijdens WO II bevrijd werd.

Zij onderstreepten ook de vriendschapsbanden die er gegroeid zijn door het optreden van de soldaten destijds en de herdenkingsplechtigheden die hier jaarlijks georganiseerd worden.

Majoor Danny Mcloyd bracht ook hulde aan zijn gesneuvelde wapenbroeders. Hij is tijdens zijn verblijf in Europa onder de indruk gekomen van de manier waarop zijn in WO II gesneuvelde landgenoten in Europa in ere worden gehouden.

Na hun bezoek aan het Canadees kerkhof bracht het Canadees gezelschap op uitnodiging van de vzw België - Canada nog een bezoek aan het Canadamuseum.

VRACHTWAGENS
Nog voor de korte plechtigheid begon werd schepen Taeldeman aangesproken door iemand die in alle landen van Europa militaire kerkhoven bezoekt. Zij wees er de schepen op dat Adegem de enige plaats is waar zij vrachtwagens voor een militair kerkhof zag geparkeerd staan.

Zij vroeg de schepen de andere leden van het schepencollege te herinneren aan hun belofte om het politiereglement aan te passen. Die aanpassing moet er voor zorgen dat er geen vrachtwagens meer voor het kerkhof, dat een beschermde zone is, mogen parkeren. Schepen Taeldeman beloofde haar de zaak op de agenda van het schepencollege te brengen.


KVLV TROK ER OP UIT MET DE HUIFKAR

Klik voor een grotere versie

Om hun leden en sympathisanten de kans te geven om ook de activiteiten die buiten het centrum van Maldegem in het kader van het WAK en Erfgoeddag georganiseerd werden gemakkelijk te bezoeken, legde KVLV Adegem een huifkar in.

Tijdens het bezoek aan Camera Obscura konden zij niet alleen het fotografie- en filmmuseum bezoeken, er was ook de tentoonstelling Schots en Scheef van Paul Verheylezoon.


HERDENKINGSPLECHTIGHEID

Zaterdag 8 mei organiseert de Adegemse afdeling van de Verbroedering van Grenadiers haar jaarlijkse herdenkingsplechtigheid.

Er wordt om 14u45 verzameld op de parking van den Hoogen Pad. Van daaruit gaat het naar de gedenkstenen aan de Sint Adrianuskerk en het monument van de Grenadiers.

Na een receptie in de hal van den Hoogen Pad wordt de plechtigheid verder gezet in de Windvang en aan de gedenksteen op Raverschoot.


VEERTIENDAAGSE VAN HET RODE KRUIS

Donderdag 29 april startte het Rode Kruis zijn jaarlijkse sticker verkoop. De komende dagen kan u vrijwilligers van het Rode Kruis tegenkomen aan de ingang van winkels en warenhuizen of op andere plaatsen waar veel volk komt.

Een strip stickers kost 5 euro. Een deeltje van dat geld mag de plaatselijke afdeling houden om haar eigen werkingskosten te betalen. Het grootste deel van het bedrag wordt gebruikt om de werking van het Rode Kruis nationaal te financieren.


MET BIN STAAT DE POLITIE STERKER

Klik voor een grotere versie
In het nieuwe politiehuis in de Industrielaan werd het Buurt Informatie Netwerk BIN officieel voorgesteld.

Een tiental jaar terug werd Vlaanderen geplaagd door bendes die verschillende inbraken pleegden. Her en der werden Buurt- en burgerwachten opgericht die 's avonds en 's nachts op patrouille trokken.

Omdat burgerwachten en hun patrouilles illegaal zijn maar de overheid begrip had voor de reactie van de bevolking, werd het idee van de Buurt Informatie Netwerken (BIN) gelanceerd.

Burgers konden, mits het in acht nemen van een aantal regels, de extra oren en en ogen van de politie worden. In verschillende gemeenten werden BIN' s opgericht. Er werden ook zoals in Maldegem BIN-Z(elfstandigen) opgericht.

WERKING
Van de leden van een BIN wordt niet verwacht dat zij mensen verklikken die in het zwart werken of verkeersregels overtreden. De leden moeten ook niet de held uithangen als zij inbraken, diefstallen of vandalisme zien.

Van de leden wordt daarentegen wel verwacht dat ze de zaken onmiddellijk melden aan de politie via het nummer 101 en zoveel mogelijk informatie geven over de verdachte personen en of de voertuigen waarmee ze zich verplaatsen.

Met de medewerking van BIN en BIN-Z is de Maldegemse politie er de afgelopen jaren in geslaagd enkele gevallen van inbraken, diefstal, valsmunterij en fraude op te lossen.

Als iemand de politie op de hoogte brengt van verdachte personen of feiten (inbraak, diefstal, vandalisme...), dan wordt er bij het binnenkomen van het bericht door de politie afgewogen of de feiten voldoende zijn om het netwerk in werking te stellen.

Wordt het netwerk in werking gesteld, dan worden alle leden van het BIN binnen enkele minuten via een bericht op hun telefoon of gsm op de hoogte gebracht van de feiten.

Zij krijgen ook de informatie over de verdachten en hun voertuig. Van de leden van het BIN wordt verwacht dat zij in hun omgeving uitkijken of zij de persoon of het voertuig tegen komen.

Als zij de verdachte persoon of het voertuig zien moeten zij zelf niets ondernemen maar de politie laten weten waar zij de persoon of het voertuig hebben gezien. De jacht op criminelen en vandalen blijft de opdracht van de politie.

START
In Kleit bestaat er al enkele jaren een BIN. Mensen uit verschillende leefkernen hebben, nadat er uit die leefkernen vragen kwamen om de BIN Kleit uit te breiden over de ganse gemeente, besloten om in samenwerking met de lokale politie Maldegem en de gemeente een BIN Maldegem op te richten.

De komende weken zullen er in de verschillende deelgemeenten en leefkernen informatieavonden rond de start van het BIN Maldegem worden georganiseerd. In Adegem gaat de infoavond door in den Hoogen Pad op maandag 10 mei om 19u30. Wie op het einde van de avond lid wordt van het BIN wordt binnen een paar dagen al het netwerk opgenomen.

KOSTEN
De werking van het BIN wordt op geregelde tijdstippen door hoofdinspecteur Christophe Geernaert, Peter Vermeulen en Niels De Clerck, de contactpersonen van BIN bij de Maldegemse politie, en de stuurgroep geëvalueerd.

Filip Claeys en ikzelf vertegenwoordigen Adegem in de stuurgroep. Alle leden van de stuurgroep werken op vrijwillige basis mee aan het BIN.

Het gemeentebestuur staat achter het BIN Maldegem en nam al een deel van de kosten van de voorbereiding voor haar rekening.

De grootste kost is het verspreiden van de informatie naar de telefoons en gsm's van de leden. Om een deel van die kosten te financieren wordt aan de leden 5 euro per gezin en per jaar gevraagd.


AUTOWIJDING

Op O.L.H. Hemelvaart (donderdag 13 mei) organiseert het Comité van O.L.V. van de Weg zijn jaarlijkse autowijding op den Hoeke. Ieder jaar nemen honderden automobilisten uit Adegem en omgeving deel aan deze wijding, die om 10u30 begint.

Ook dit jaar heeft het comité voor alle deelnemers aan de wijding een attentie. Met de bijdrage die voor het aandenken gevraagd wordt, betalen voorzitter Marijn Baute en het comité de attenties en de kosten van het onderhoud van het Mariabeeld en zijn omgeving.


HET MEETJESLANDS ZANG-GENOOTSCHAP ZONG OUDE VLAAMSE LIEDJES

Klik voor een grotere versie

Dirigent Jan Wauters en zijn Meetjeslands Zanggenootschap waren zondagnamiddag, in het kader van de erfgoeddag, te gast in de feesttent voor oud Sint Jozef.

Zij lieten er het publiek genieten en meezingen met oude Vlaamse liedjes.


EERSTE START TO SWIM

Klik voor een grotere versie
Van de twintig starters aan de eerste Start tot Swim behaalden er achttien het brevet van minstens 100m zwemmen.

In het kader van haar studies Lichamelijke Opvoeding aan de universiteit Gent kreeg Joyce Corveleyn de opdracht in een zwembad een Start to Swim te organiseren.

Na tien weken moesten de deelnemers minstens 1000m kunnen zwemmen. De Maldegemse Sportdienst gaf Joyce de kans om met mensen uit onze gemeente in het Sint Anna zwembad haar stageopdracht te vervullen.

Er werden 20 mensen (vooral vrouwen) gevonden die minsten 50m konden zwemmen en die aan de Start to Swim wilden meewerken. Door omstandigheden moesten er twee afhaken.

Gedurende tien weken kregen de deelnemers in het kader van het ISBO trainingsschema een uur training in het zwembad. Daarnaast kregen zij ook nog oefeningen voor de arm- en beenspieren mee naar huis.

Dinsdag viel met het afnemen van de proeven het doek over de start to swim. Alle 18 deelnemers behaalden hun brevet. Enkele zwommen meer dan 2000m.

Schepen van sport Frank Sierens, die samen met een delegatie van het bestuur van de sportraad op de uitreiking van de brevetten aanwezig was, vond het een geslaagd initiatief.

Het is volgens hem niet uitgesloten dat de sportdienst zelf of zwemclubs Start to Swim stages organiseren.


GAAIBOL MARATHON TEAM TIENDE MAAL OP BEZOEK BIJ DE VIERKLAVER

Klik voor een grotere versie

Voor de tiende maal organiseerde het gaaibol marathonteam zijn 24 uren durende gaaibolling ten voordele van de vzw de Vierklaver.

Afgelopen zondag was het team te gast bij de Vierklaver om er een cheque van 2.250 euro te overhandigen.

Gaby Van Landschoot, directeur van de vzw, prees het team voor zijn sportieve prestatie en voor het gebaar dat zij tegenover de Vierklaver stellen.

Net als de bijdrage van vorig jaar zal ook de bijdrage van de marathongaaibolling 2010 gebruikt worden voor uitbreidingswerken aan de accommodatie in Adegem.


INWONERS RINGBAAN- ZANDAKKERS EN BLEKKERSGAT BOUWEN KUNSTWERK

Klik voor een grotere versie
Vrijdagavond zag het kunstwerk er zo uit...

In het kader van de WAK nodigde het buurtcomité de bewoners van de Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat uit om samen een kunstwerk te bouwen.

Voor het onderwerp van het kunstwerk liet het buurtcomité zich inspireren door Burning Man, een kunstfestival in de Nevadawoestijn.

Het buurtcomité pakte als basis voor het kunstwerk het buurtstratenplan. Daarna was het aan de inwoners om in de loop van de week het kunstwerk verder uit te bouwen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home