www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 335 - Week 17 : van 25 april tot 1 mei 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

MINIEMEN A (U13) KVK VIERDEN HUN KAMPIOENSTITEL

Klik voor een grotere versie

Nog voordat zij zaterdagvoormiddag aan hun wedstrijd tegen Maria- Aalter begonnen, waren de miniemen A (U13) van KVK Adegem reeds zeker van de kampioenstitel.

Na de wedstrijd, die vlot werd gewonnen, mocht er een feestje gebouwd worden door de spelers. Op onze foto, van links naar rechts: bovenste rij: Jarno Neyt - Milan Van Waesberghe - délégé Isabelle Coppé - Mathieu De Meyere - Laurens Temperé - Robbe De Vlieger - Mathias Delebos - trainer François De Roo - Hannes De Roo - John Van Landschoot en hun supporters.


MEER RUIMTE IN DE GENTWEG

Klik voor een grotere versie

In het tweede deel van de Gentweg (tussen Onderdijke en de championskwekerij) werden deze week langs beide zijden van het wegdek grasdallen gelegd.

Er zijn gaten in de dallen waar gras kan door groeien en die het water doorlaten. Die dallen zorgen voor een verharde strook naast het bestaande wegdek.

Voor auto's is het nu in dat deel van de Gentweg makkelijker om elkaar te kruisen. De Gentweg is niet de enige straat in Adegem die dit jaar met grasdallen werd uitgerust. Ook in een deel van de kleine Moerwege werden dergelijke dallen aangelegd.


TOCH EEN BEETJE MARKT OP DE MARKT

Omdat er vorige week wat problemen waren met de opstelling van de maandagmarkt (er mochten geen kramen meer op het deel van de markt voor het gemeentehuis staan) heeft het schepencollege beslist om in de toekomst toch nog enkele kramen op het marktplein voor het gemeentehuis toe te laten.


BART PEETERS OPENDE DE WAK

Klik voor een grotere versie

Omdat Maldegem vorig jaar met zijn programma voor de Week van de Amateur- Kunsten (WAK) tot wakkerste gemeente van Vlaanderen werd uitgeroepen mocht het dit jaar, samen met Bart Peeters, die dit jaar de peter is van WAK, het feest openen. Voor haar inzet voor de WAK kreeg Isabel Ginneberge, hoofd van de dienst cultuur, tijdens het startfeest bloemen van de Maldegemse WAK werkgroep.

Klik voor een grotere versie

GOESTING staat centraal in de WAK. Kunstschilder Willy Van de Velde heeft voor de tentoonstelling, die in het kader van de WAK in Oud Sint Jozef wordt georganiseerd, geen schilderij maar een speciale WC gemaakt. Bart Peeters kon het startfeest onmogelijk verlaten zonder dat hij eventjes had plaatsgenomen op de WC van de Adegemse kunstschilder.


TWEEDE FASE VAN DE WERKEN

De werken in de Noordstraat gaan goed vooruit. Een week eerder dan voorzien wordt aan de tweede fase van de aanpassingen aan de nutsleidingen begonnen.

Het kruispunt van de Edestraat met de Noordstraat is opnieuw open. Het kruispunt van de Bloemestraat en de Noordstraat blijft eveneens open. Daardoor kan het verkeer in het eerste deel van de Noordstraat normaal verlopen.


EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR GEORGES EN MAJELLA

Klik voor een grotere versie
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Georges Clauws en Majella Bauwens samen met hun familie door schepen van Burgerlijke Stand Antoine Pauwels in huis Wallyn ontvangen.

Op 21 april 1960 gaven Joris Clauws (iedereen kent hem als Georges) en Marcella Bauwens (altijd als Majella aangesproken) elkaar in het Adegemse gemeentehuis hun jawoord.

Twee dagen later trouwden zij voor de kerk in de Sint Adrianuskerk. Ter gelegenheid van hun gouden huwelijkse jubileum waren zij op zaterdag 24 april te gast in huis Wallyn bij schepen van Burgerlijke Stand Antoine Pauwels.

Georges werd op 7 april 1937 in het ouderlijk huis in Eeklo geboren. Hij liep tot zijn twaalfde school bij de Broeders om daarna nog 2 jaar les te volgen in het Atheneum.

Daarna ging hij in leercontract bij de meubelmakerij Van Cauwenberghe in Eeklo. Hij onderbrak er even zijn beroepsloopbaan om zijn legerdienst te vervullen.

Toen het bedrijf in 1958 afbrandde ging Georges aan de slag in dezelfde branche bij de firma Blanckaert - Willems.

Hij eindigde zijn beroepsloopbaan (brugpensioen) bij zetelfabrikant Willems, eveneens in Eeklo.

Muziek heeft een belangrijke rol gespeeld in het leven van Georges.

Zelfs in de periode dat er nog 9 uur per dag moesten gewerkt worden, had hij het er voor over om na zijn dagtaak muzieklessen te volgen.

Hij was amper 14 jaar toen hij met de Rain Drops zijn eerste optreden had. Hij koos later voor de fanfare- en harmoniemuziek.

Hij was niet alleen een goed muzikant, hij was als dirigent van 3 maatschappijen iemand die zijn passie en gevoel voor muziek aan de leden van de muziekverenigingen kon overbrengen.

Raadslid Cecile Ryckaert overhandigde het gouden paar het gelukwenstelegram van het vorstenhuis.

Majella werd op 3 mei 1940 in Adegem op het Vliegplein geboren. Zij liep school in de meisjesschool in Adegem en hielp daarna thuis in het huishouden.

Tot aan haar huwelijk met Georges werkte zij ook in Onze Lieve Vrouw ten Doorn. Majella en Georges leerden elkaar kennen in de Circle in Eeklo.

Zij was geen muzikant maar door de kennismaking met Georges heeft zij ook het mooie in de muziek ontdekt. Na een verkering van 3 jaar werd er getrouwd.

Het gouden paar, dat in Heulendonk woont, kreeg een zoon en twee dochters die hen zes kleinkinderen schonken.

Georges en Majella weten hoe zij van het leven moeten genieten. Zij hopen dat samen nog vele jaren te kunnen doen.


RODE KRUIS HULDIGE BLOEDGEVERS EN CURSISTEN

Klik voor een grotere versie

Vorige week zondag huldigde de Maldegemse afdeling van het Rode Kruis 113 mensen die regelmatig bloed geven.

Onder hen Walter Trenson die reeds 160 maal bloed gaf en Gerard De Meyere die reeds 150 maal bloed liet aftappen.

Er waren ook een aantal mensen bij die door het bereiken van de leeftijd van 65 jaar afscheid namen als bloedgever.

Klik voor een grotere versie

De 16 mensen die dit jaar met succes de cursus EHBO- helper volgden, mochten tijdens de brunch in de Poermolen hun brevet in ontvangst nemen.


OCMW LANCEERT DE GOEDEMORGENTELEFOON

 

Klik voor een grotere versie
Jeannette Bruggeman, Anne Marie Coene en Arlette Van Kerschaever (op de voorgrond) vormen het belteam van de Goedemorgentelefoon.

Zowel de leden van zijn thuiszorgdiensten als de sociale enquêtes die het OCMW de afgelopen jaren zelf heeft gedaan, bevestigen dat ook bij ons de vereenzaming bij oudere mensen steeds meer om zich heen grijpt.

Mensen van 50 jaar en ouder die meerdere dagen zijn zonder dat zij met iemand contact hebben zijn al lang geen uitzondering meer. Het OCMW wil die mensen door middel van de Goedemorgentelefoon uit hun eenzaamheid halen.

"De Goedemorgentelefoon is geen uitvinding van het Maldegems OCMW. Er zijn andere steden en gemeenten waar die dienst reeds bestaat of bestaan heeft.
Uit de contacten met die steden en gemeenten hebben wij een project opgezet waarvan de geslaagde proefperiode nu achter de rug is" vertelde Koen Cromheecke die voor het OCMW het project mee opvolgt.

TEAM
In samenwerking met het plaatselijk PWA kantoor werden kandidaten gezocht om een belteam te vormen. Na verkennende gesprekken en een opleiding, werden Arlette Van Kerschaever, Anne-Marie Coene en Jeannette Bruggeman als de meest geschikte kandidaten voor het belteam weerhouden.

Via zijn thuiszorgdiensten heeft het OCMW 15 mensen geselecteerd die bereid waren om als eersten lid te worden van de Goedemorgentelefoon. Zij worden afwisselend op dinsdag en donderdag tussen 9u en 11u door een van de leden van het belteam opgebeld.

ONDERWERPEN
Volgens de leden van het belteam is het eerste gesprek vooral een aftasten of de mensen bereid zijn om met hen een babbel te slaan en over welke onderwerpen er kan gesproken worden. In de korte tijd dat zij met de mensen via de Goedemorgentelefoon bellen, hebben Arlette, Jeannette en Anne-Marie al geleerd dat die mensen de wekelijkse gesprekken, die ongeveer 15 minuten duren, zeer op prijs stellen.

Het duurt volgens hen ook niet lang of die mensen willen het hebben over de problemen die zij hebben. "Voor ons kan er over alles gesproken worden maar wij moeten er tijdens het gesprek en daarna wel voor zorgen dat wij de problemen van de mensen die wij op bellen niet tot de onze maken" legde Arlette Van Kerschaever tijdens de voorstelling van Goedemorgentelefoon uit.

HULP
"De Goedemorgentelefoon heeft niet alleen tot doel mensen die weinig of geen sociaal contact meer hebben uit hun isolement te halen. Het is ook een middel om er achter te komen of die mensen geen problemen hebben waarmee wij hen als OCMW een helpende hand kunnen reiken" vulde OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche de leden van het belteam aan.

De leden van het belteam noteren als zij met iemand bellen de voornaamste zaken uit hun gesprek. Als er over persoonlijke problemen gesproken worden, worden die onmiddellijk door de leden van het belteam gesignaleerd aan hun contactpersoon binnen het OCMW.

Het is dan aan de diensten van het OCMW om, indien er hulp moet of kan geboden worden, met de mensen contact op te nemen.

KOSTEN
De proefperiode liep van 16 maart en zowel de leden van het belteam als de mensen die werden opgeveld zijn vol lof over de nieuwe dienst van het OCMW.

Het OCMW heeft dan ook beslist om de Goedemorgentelefoon definitief in werking te nemen. Mensen die lid willen worden van de Goedemorgentelefoon kunnen contact opnemen met het Sociaal Huis via het gratis nummer 0800-96524.

Voor de mensen die opgebeld worden is de Goedemorgentelefoon volledig gratis. De leden van het belteam worden door het OCMW voor hun werk met PWA cheques betaald.


EEN HANDRUK VAN 200 JAAR

Klik voor een grotere versie

Vrijdagnamiddag vierde Irene De Cock in het Warmhof haar honderdste verjaardag. Een van de eersten om haar te feliciteren was Ida Buysse, die op 9 februari eveneens in het Warmhof zelf haar honderdste verjaardag vierde.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home