www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 334 - Week 16 : van 18 tot 24 april 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

FIRMIN VIERDE ZIJN NEGENTIGSTE VERJAARDAG OP ZIJN PAARD

Klik voor een grotere versie
Samen met zijn vrienden paardenliefhebbers maakte Firmin De Smet zaterdag een wandeling te paard door onze regio.

Op 4 april werd Firmin De Smet 90 jaar, dat werd in de Veldekensstraat in familiekring gevierd. Ook met zijn vrienden heeft Firmin die verjaardag gevierd. Eerder deze maand zaten zij samen rond de feesttafel.

Daar de kwam jarige toe te paard. Afgelopen zaterdag had hij zijn vrienden paardenliefhebbers uitgenodigd om samen een dagtocht te maken langs verkeersarme wegen.

Die daguitstap is in de loop der jaren uitgegroeid tot een traditie. Hoewel Firmin de kaap van de 90 heeft bereikt, moet zijn huisarts hem niet zeggen dat hij voldoende beweging moet hebben.

Firmin, die thuis is in het landbouwleven, heeft altijd van paarden gehouden en graag paard gereden.

Die microbe is er naarmate hij een jaartje ouder werd niet kleiner op geworden. Als de weersomstandigheden het toelaten, maakt hij nog wekelijks twee ritten met zijn paard en ook samen met andere ruiters trekt hij er af en toe nog eens op uit.

Klik voor een grotere versie
Voordat hij zijn paard besteeg liet Firmin zich nog even fotograferen met zijn echtgenote Nivina en de andere vrienden, die de uitstap met de koets deden.

Zaterdagmorgen waren die vrienden op de afspraak voor de jaarlijkse rit die Firmin voor hen had uitgestippeld. Omstreeks 9u30 begonnen de 32 ruiters en 2 koetsen, aangevoerd door Firmin en onder politiebegeleiding, aan een trip die hen eerst in de richting van St. Laureins voerde.

Op een rustig plekje in de omgeving van de expresweg werd een stop ingelast om even de innerlijke mens te versterken.

Na een tweede stop in de namiddag kwam het gezelschap terug naar de Veldekensstraat. Firmin had genoten van de uitstap met zijn paard en zijn vrienden.


ROUWREGISTER VOOR POOLS PRESIDENT

Klik voor een grotere versie

Sedert de fusie van de gemeenten heeft Maldegem, dankzij de herdenkingsplechtigheden op het Canadees kerkhof in Adegem, ook een speciale band met Polen. In de raadszitting van maart besliste het gemeentebestuur dan ook om officieel met het Poolse Swidnica te verbroederen.

Die twee vriendschapsrelaties hebben mee aan de basis gelegen van de beslissing van het Maldegems schepencollege om een rouwregister te openen, naar aanleiding van het overlijden van de Poolse president Lech Kaczinski.

De Poolse president kwam vorige week zaterdag, samen met zijn echtgenote en nog 94 andere Polen, in Rusland om het leven toen hun vliegtuig tijdens het landen in de dichte mist toppen van bomen raakte en neerstortte.

Niemand van de inzittenden overleefde het ongeval. Burgemeester Johan De Roo ondertekende maandagmiddag als eerste het rouwregister. Wie het rouwregister wil tekenen kan dat nog tot maandag 26 april tussen 8u30 en 11u30 in de dienst Bevolking in de Westeindestraat.


CANTICORUM VERWACHT U OP ZIJN OPEN- REPETITIE

In het kader van de WAK organiseert het Adegems gemengd koor Canticorum op dinsdag 27 april een open repetitie.

Dirigent Jan Wauters en de leden van het koor verwachten u tussen 19u30 en 21u30 in het parochiaal centrum...


NIET LIONEL MAAR LEON

Klik voor een grotere versie

In mijn bijdrage van vorige week over Luc Savat en Wilfried Cryspin, schreef ik verkeerdelijk dat zij met hun project in Bukavu in de voetsporen treden van Lionel en Boudewijn De Schepper. Het is natuurlijk niet Lionel maar Leon De Schepper van den Appelboom die al 36 keer voor 1 of 2 maanden naar Congo is geweest !


POLITIE ONDERSCHEPT WEGPIRAAT

Tijdens een patrouille met een anonieme wagen merkte de Maldegemse politie een automobilist op die zich tijdens zijn rit tussen de Koningin Astridlaan in Maldegem en de Prins Boudewijnlaan in Adegem als een wegpiraat gedroeg.

Hij reed 140 km/u waar de maximum toegelaten snelheid 50 km/u is. Hij stak wagens voorbij waar het verboden is en respecteerde geen enkel verkeersteken.

De wegpiraat werd uit het verkeer geplukt en mocht onmiddellijk zijn rijbewijs voorlopig voor 15 dagen inleveren. De definitieve afrekening volgt later.


ERFGOED IN HET TEKEN VAN FAKE

Klik voor een grotere versie

Ook dit jaar wil Maldegem wil Maldegem de Erfgoeddag niet aan zich laten voorbijgaan. Het erfgoedcomité heeft voor zondag 25 april een programma klaargestoomd waarin jong en oud zich kunnen vinden.

Wie een bezoekje brengt aan de erfgoeddag op Oud Sint Jozef zal ervaren dat in ons erfgoed niet alles is wat het lijkt. De sagen en legenden krijgen in verschillende onderdelen van het programma een belangrijke rol toebedeeld.

Ook de oude volksliedjes zullen tijdens de erfgoeddag gedurende twee zangstonden weerklinken.

Dat Maldegem nog meer aan cultureel erfgoed te bieden heeft dan hetgeen er in de tent en Oud Sint Jozef te horen en zien is, kan je ontdekken als je per fiets of met de huifkar meegaat met KVLV Adegem op de ontdekkingtocht door Maldegem en zijn deelgemeenten.

Voor dit onderdeel van de erfgoeddag is inschrijven gewenst. Dat kan voor 20 april bij Gaby Bruyninckx op het nummer 050 71 30 42.


VINCI PARK GING IN DE FOUT

Tijdens de raadszitting van maart hekelde Jason Van Landschoot (OGP/N-VA) de manier en de onwettigheid waarop hij en nog 193 andere mensen eind december 2009 en begin 2010 behandeld werd.

Op 26 december zou de heer Van Landschoot volgens een eerste herinnering van Vinci Park in de Marktstraat in overtreding geweest zijn met de regels van de Blauwe Zone.

Raadslid Van Landschoot betwistte de overtreding, omdat hij die dag zijn auto niet in de Marktstraat had geparkeerd. Hij vroeg dat de aanmaning tot betaling zou gestaafd worden met foto' s.

In een tweede schrijven van Vinci Park aan de heer Van Landschoot werd toegegeven dat de parkeerwachter zich van straat had vergist.

Er zat echter geen enkele foto bij waarop het briefje met de stortingsbulletin tussen de ruitenwissers van de auto van de heer Van Landschoot te zien was.

Voor die tweede herinnering werd het raadslid ook nog eens 14 € kosten aangerekend. Hij nam opnieuw contact op met Vinci Park om te melden dat er voor een tweede herinnering niet 14 maar slechts 10 € mocht aangerekend worden.

De gemeenteraadsbeslissing om de kosten voor de tweede herinnering naar 14 € op te trekken, werd door de gouverneur van Oost-Vlaanderen ongedaan gemaakt.

Na nog enkele telefoontjes schold Vinci Park de heer van Landschoot niet alleen de kosten voor de tweede herinnering maar ook de boete kwijt.

"Wie opkomt voor zijn rechten krijgt waarop hij recht heeft. Wie braaf is betaalt en is, ook al is het ten onrechte, zijn geld kwijt" was de slotbedenking van het OGP/N-VA raadslid.

Op zijn vraag wat er met de 4 € zal gebeuren die nog 193 andere mensen te veel aan Vinci park hebben betaald voor een tweede herinnering, kreeg hij van burgemeester Johan De Roo de verzekering dat die ten onrechte geïnde bedragen teruggestort zullen worden.


TWEE SOORTEN RIOLERING IN MALECOTE

Maldegem is een van de pilootgemeenten waarmee minister Crevits haar plannen startte om de Europese normen voor het zuiveren van vervuild water toe te passen.

Net als alle andere steden en gemeenten moest Maldegem een plan opmaken waarop werd aangeduid in welke straten men nu reeds kan aansluiten op de riolering, in welke straten er in de toekomst (korte en lange termijn) riolering komt en de straten of delen van straten waar er, gezien de te hoge kosten, nooit riolering zal komen (Z zone).

De mensen die in de laatste categorie van straten wonen zullen via een IBA (Individuele Behandeling Afvalwater) moeten zorgen voor de zuivering van hun afvalwater.

WIJZIGING
Het zag er aanvankelijk naar uit dat het grootste deel van Malecote, Oosteindeke en omgeving in de Z zone zouden komen.

Schepen van Openbare Werken Noel Wille heeft, dank zij de middelen die door het bevoegde ministerie worden vrijgemaakt, goed nieuws voor de bewoners van Malecote.

Het eerste deel van Malecote (vanaf de Prins Boudewijnlaan) krijgt samen met Hof te Praat een nieuwe klassieke riolering.

Het tweede deel van Malecote, dat samen met zijn omgeving in de Z zone was terechtgekomen, krijgt een drukriolering.

Het afvalwater van de woningen in dat gedeelte van Malecote en omgeving zullen in kleine buizen terechtkomen. Dat afvalwater zal dan onder druk naar de ruimere riolering en zo naar het waterzuiveringstation worden afgevoerd.

Volgens schepen Wille zullen de werken waarschijnlijk volgend jaar worden uitgevoed. Er was niet alleen goed nieuws voor Malecote en omgeving, ook op de Spanjaardshoek en het Vossenhol zullen de komende jaren werken aan de riolering worden uitgevoerd.


MALDEGEM OPENT WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN

Klik voor een grotere versie
Cultureel Maldegem krijgt als wakkerste gemeente 2009 de eer om het openingsfeest van de Wak 2010 te organiseren

Van zaterdag 24 april tot zondag 2 mei organiseert Vlaanderen zijn Week van de Amateur-Kunsten (WAK) . Voor cultureel Maldegem een gelegenheid om aan te tonen dat Maldegem niet alleen een sportgemeente maar ook een cultuurgemeente is.

De cultuurraad en de cultuurdienst hebben in samenwerking met de culturele verenigingen en amateur-kunstenaars ook dit jaar een uitgereid en gevarieerd WAK programma in elkaar gestoken.

Omdat Maldegem vorig jaar met zijn WAK programma werd uitgeroepen tot Wakkerste gemeente van Vlaanderen krijgt de gemeente de eer om op zaterdag 24 april het startfeest van WAK 2010 te organiseren.

Dat feest begint met een optocht van het gemeentehuis (13u45) naar de feesttent aan de oprit Oud Sint Jozef.

Naast optredens van groepen en kunstenaars van eigen bodem is er ook Bart Peeters die ondermeer het WAK campagnelied zal zingen.

Het startfeest wordt afgesloten met een optreden van het Antwerps trio Hopeloos. Voor meer informatie over WAK 2010 en het volledige programma van de WAK Maldegem verwijzen wij naar [email protected] of telefonisch via 050 72 89 73.


GAAIBOLCRITERUM GROOT MALDEGEM UIT DE STARTBLOKKEN

Klik voor een grotere versie

Met zijn wedstrijd in het Populierenhof ging het Gaaibolcriterium 2010 van Groot Maldegem van start. Er zijn, in tegenstelling met vorig jaar, maar één lokaal en drie ploegen, maar de sfeer is volgens de deelnemers beter dan ooit !


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home