www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 333 - Week 15 : van 11 tot 17 april 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

TE VOET VAN LONDEN NAAR ŚRODA WLKP

Klik voor een grotere versie

Woensdagmiddag troffen wij aan de ingang van het Canadees kerkhof Andy Seery. De man is lid van het Londense politiekorps.

Hij vertrok op 1 april uit Londen en hoopt op 30 april in het Poolse Środa Wielkopolska aan te komen. De 1248 km legt hij, behalve zijn overtocht tussen Engeland en Frankrijk, te voet af.

Als lid van The Police Oracle zamelt Andy geld in voor de actie Help for Heroes. Het bijeen gebrachte geld wordt gebruikt om de families van Britse soldaten, die in Iran of Afghanistan sneuvelden of gewond werden, te ondersteunen.

Dagelijks legt Andy, die graag een babbeltje slaat en overnacht bij wie hem onderdak wil verlenen, minstens een marathon af.

Toen wij afscheid namen moest hij diezelfde dag nog de afstand naar Sint Gillis Waas overbruggen.

Zij actie bracht ondertussen al 650 Pond op. Wie Andy Seery op zijn weg naar Polen wil volgen hoeft op Google gewoon zijn naam in te tikken.


GEEN ZWAAR VERVOER MEER IN DE WALEWEG

Nadat eerder dit jaar beslist werd dat de rijweg bij het begin van de Waleweg door een onderbroken witte lijn in 2 rijvakken verdeeld wordt, besliste de Maldegemse gemeenteraad tijdens zijn zitting van maart dat de Waleweg verboden gebied wordt voor voertuigen van 5,5 ton en meer.

Vrachtwagens die van de N49 komen en die boven de 5,5 ton zitten kunnen de N9 bereiken via 't Broekelken en de Canadezenlaan.


INSCHRIJVEN VOOR ELFDE ZOMER - VOETBALSTAGE

Klik voor een grotere versie
Een honderdtal jongeren namen tijdens de eerste week van de paasvakantie deel aan de voetbalstage die door de gemeentelijke sportdienst werd georganiseerd.

Met het nemen van strafschoppen werd vrijdagnamiddag de jaarlijkse voetbalstage afgesloten.

Een honderdtal jonge sporters hebben vier dagen onder de leiding van jeugdtrainers aan hun conditie en hun traptechniek gewerkt.

Nadat de strafschopkampioenen gekend waren werden de jonge sporters in de kantine van KSK Maldegem verwacht. Daar werden de zomer- voetbalstages voorgesteld.

Het is een traditie dat die zomer- voetbalstages afgesloten worden met een bezoek aan een gekend stadion in binnen- of buitenland.

Vorig jaar werden de zomer- voetbalstages voor de tiende maal georganiseerd. De jongste sporters gingen in dat jubileum jaar een dag naar Anderlecht.

De tweede groep trok voor een weekje naar het schotse Celtic Glasgow. De eerste stage loopt dit jaar van 2 tot en met 6 augustus.

De eerste vier dagen trainen de jonge sporters (derde kleuterklas tot derde secundair) op de terreinen van KSK Maldegem.

Op vrijdag 6 augustus gaan ze op bezoek (kijken naar eerste ploeg, trainen en spelen tegen Jeugd) naar het terrein van AA Gent. Bij die ploeg spelen Tim Smolders en Bernd Thijs uit Maldegem.

Deelnemen aan die eerste voetbalstage kost 85 euro.

De tweede voetbalstage, voor leerlingen van het vijfde leerjaar tot zesde secundair, loop van 9 tot 12 augustus (donderdag 11 augustus is een vrije dag).

De eerste 3 dagen wordt er getraind op de terreinen van KSK Maldegem. Op vrijdag 12 augustus moeten de deelnemers vroeg uit de veren, want zij vertrekken om 5u45 op de parking van KSK Maldegem.

De reis gaat naar Londen, waar zij het Wembley stadion en de spelers en accommodatie van Arsenal bezoeken.

Deelnemen aan deze voetbalstage met uitstap naar Engeland kost 140 euro. (te betalen in 3 schijven : in april en mei telkens 50 euro en in juni 40 euro).

Voor beide stages kan er vanaf 24 april ingeschreven worden bij de sportdienst.

Ieder jaar is het aantal kandidaten voor de stages grote dan het aantal beschikbare plaatsen. Diegenen die het eerst inschrijven komen op de deelnemerslijst.


LUC SAVAT EN WILFRIED CRYSPIN BOUWEN AAN AMANI BUKAVU

Klik voor een grotere versie
Luc Savat en Wilfried Cryspin legden in Bukavu de eerste contacten met de school en de mensen die ze met hun project Amani Bukavu willen helpen.

Met hun project Amani Bukavu (Vrede voor Bukavu) treden Luc Savat en Wilfried Cryspin in de voetsporen van Leon en Boudewijn De Schepper. Ook zij willen met een concreet project met mensen in Congo meebouwen aan de toekomst van een gemeenschap.

Luc Savat is nog nooit in Congo geweest maar dat land heeft wel een speciaal plaatsje in zijn hart. Hij volgt de ontwikkelingen in dat land via de media.

Toen hij beslist had om een punt achter zijn beroepsloopbaan te zetten, wist hij dat hij om zijn leven verder zin te geven iets moest doen om mensen te helpen.

Via De Broeders van Liefde in Gent, waar hij zijn opleiding houtbewerking kreeg, kwam hij in contact met de NGP Caraes in de Stropstraat in Gent.

Tijdens die contacten kreeg hij een beeld van de manier waarop de enige technische school in Bukavu, door het gebrek aan financiële middelen, de jongeren een beroepsopleiding moet geven. "Die school helpen wordt de nieuwe opdracht in mijn leven als bruggepensioneerde " besliste Luc.

OUDERWETS

Hij besprak zijn plannen met zijn vriend Wilfried Cryspin en die schaarde zich meteen achter het project. De twee vrienden besloten om eerst de situatie ter plaatse te gaan bekijken alvorens het project een concrete vorm te geven.

Nadat alle administratieve en medische verplichtingen waren vervuld, vertrokken Luc en Wilfried op 13 februari naar Bukavu. Voor Luc Was het zijn eerste reis per vliegtuig.

Toen zij een bezoek aan de school brachten, moesten de twee Adegemnaren bekennen dat de machines en het alaam waarover de broeders beschikken om de jongeren op te leiden onvoldoende en ouderwets is.

De machines die ze hebben kunnen ze gebruiken tot ze in panne vallen, want iemand om ze te herstellen hebben ze niet. Wilfried, die van opleiding monteur is, zal er met zijn opleiding en ervaring als monteur dan ook veel werk hebben.

Ook kunnen de machines niet altijd gebruikt worden, omdat er dagelijks maar een paar uur stroom is. Ondanks die beperkingen werken de broeders en de jongeren enthousiast aan de toekomst. De jongeren krijgen in de voormiddag les. De volwassenen uit de regio mogen 's namiddags voor eigen rekening in het atelier van de school werken.

STEUN

Tijdens hun bezoek, dat tot 24 februari duurde, hebben Luc en Wilfried verschillende plaatsen bezocht en veel mensen gesproken. Zij hebben ook een lijst opgemaakt van wat de school nodig heeft om hun leerlingen een degelijke beroepsopleiding te kunnen geven.

De school zelf beschikt niet over de middelen om dat materiaal, het alaam en de machines aan te kopen, en de staat komt met geen geld over de brug.

Luc en Wilfried hopen bij ons aan de nodige steun te geraken om het nodige materiaal, machines en alaam te kopen om de school te helpen.

Zij hopen tegen eind oktober voldoende materiaal te hebben om een container naar Bukavu te kunnen verschepen. Luc en Wilfried, die hun reizen naar Bukavu zelf betalen, trekken tegen de tijd dat de container ter plaatse is terug naar Bukavu om er zowel de leerkrachten als de leerlingen te leren werken met het nieuwe materiaal.

Wie de actie wil steunen kan dat door een bijdrage te storten op het nummer 445-9628121-62 van de Caraes NGO, met vermelding Amani Bukavu.

Bedrijven die materiaal en/of machines ter beschikking willen stellen, en mensen die meer willen weten over het project van Luc en Wilfried kunnen contact opnemen via het nummer 09 378 63 11.


DE GEZINSBOND KREEG DE PAASHAAS OP BEZOEK

Klik voor een grotere versie
In de hof van Marc Maeyens en zijn echtgenote Cecile gingen de kinderen op zoek naar paaseieren. Zij kregen daarbij de hulp van de paashaas.

Ook dit jaar had de Gezinsbond op paasmaandag afspraak met de paashaas in den Hof van Marc Maeyens en zijn echtgenote Cecile.

Zonder het gevaar dat ze tijdens hun zoektocht verdwaalden of op straat terecht kwamen, konden de 60 ingeschreven kinderen, de meesten jonger dan 6 jaar, op zoek gaan naar paaseieren.

Toen ze die vonden bleken het nepeieren te zijn. Tijdens de zoektocht kregen de kinderen de hulp van de paashazen. Die paashazen hadden, nadat alle nep paaseieren waren gevonden wél echte paaseieren voor de kinderen.

Klik voor een grotere versie
Voor de familie Maeyens en de sponsors van de paaseierenraap had het bestuur van de Gezinbond een attentie.

Terwijl de kinderen op zoek waren naar de paaseieren konden hun ouders en grootouders al genieten van de hapjes en drankjes die door de Gezinsbond werden geserveerd.

Er was voldoende voorraad om ook de kinderen na hun zoektocht van de spijs en drank te laten genieten.

Dat de Gezinsbond zoveel extra kleur aan zijn Paaseierenraap kon geven, hebben zij voor een deel te danken aan Danny Vancanneyt die voor de kaas zorgde en Leo Notteboom die voor het vlees op de barbecue instond.

Lindy van het Damberd, die op paasmaandag jarig was, zorgde voor Paaseieren.


OKRA STARTTE ZIJN FIETSSEIZOEN

Klik voor een grotere versie

Traditioneel de eerste donderdag na Pasen start OKRA Adegem zijn fietsseizoen. Een veertigtal sportieve OKRA leden waren op de afspraak aan den Hoogen Pad om het nieuw fietsseizoen in te rijden.

Omdat het de eerste rit was, werd gekozen voor een niet al te lange uitstap langs een vlak parcours. Tot eind september trekt OKRA Adegem er iedere dondernamiddag er met de fiets op uit. Wil je er bij zijn dan ben je om 13u30 aan den Hoogen Pad.


VUL JE BELASTINGSAANGIFTE IN OP JE PC

Het aantal mensen dat zijn belastingsbrief met de computer invult gaat in stijgende lijn. Het ministerie van financiën promoot deze manier van belastingsbrieven invullen.

Om nog meer mensen op die goede weg te zetten organiseert het Ministerie van Financiën regelmatig informatieavonden rond dit thema.

Op donderdag 29 april organiseert de gemeente Maldegem in samenwerking met FOD Financiën een informatieavond in den Hoogen Pad. Om uw belastingsbrief via de PC (taxonweb) te kunnen invullen moet je een persoonlijk fiscaal dossier aanleggen.

Omdat dossier aan te leggen maak je gebruik van uw elektronische identiteitskaart (e-ID). Daarvoor is een kaartlezer nodig. Wie de informatievergadering op donderdag 29 april vanaf 19u bijwoont, krijgt zo een kaartlezer cadeau. Inschrijven voor de infoavond kan tot 26 april op het nummer 050 72 89 54 of via een e-mail aan [email protected]


KVK ADEGEM NOG NIET GERED

Met het gelijkspel van zaterdagavond tegen Nevele is KVK Adegem nog steeds niet zeker van het behoud in tweede provinciale.

Wil de ploeg de rechtstreekse degradatie of de eindronde voor degradatie ontlopen, dan moet het de laatste 2 wedstrijden van de competitie minstens even goed doen als de drie ploegen die nu momenteel achter hen staan.

Volgend weekend is er de verplaatsing naar Lovendegem, de ploeg die de laatste wedstrijden met een veredeld B-elftal tussen de lijnen kwam en punten liet liggen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home