www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 332 - Week 14 : van 4 tot 10 april 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

MADEWIND NAM NOG GEEN BESLISSING

Op 22 februari verwierp Vlaams minister Joke Schauvliege het beroep van de feitelijke vereniging Madewind tegen de weigering van de provincie Oost Vlaanderen om een milieuvergunning af te leveren voor de bouw van drie windmolens op het industrieterrein.

"Wij begrijpen de beslissing niet. Zowel de bestendige deputatie als het Vlaams Parlement omschrijven met het provinciaal uitvoeringsplan (Prup) en het provinciaal windmolenplan het Maldegems industrieterrein als een plaats waar windmolens mogen gebouwd worden.

Als dan vergunningen aangevraagd worden dan weigeren zowel het provinciebestuur als de bevoegde minster die vergunningen" klonk het bij de woordvoerder van Madewind.

De F V heeft al veel energie en geld in het project gestoken. Zij onderzoekt nu of zij tegen de beslissing van de minster in beroep gaat.

Er wordt eveneens nagegaan of er nog een andere weg kan gevolgd worden om een vergunning voor het project of een deel er van te krijgen.


MALDEGEM NIET VRIJGEVIG VOOR HAITI

Klik voor een grotere versie
Het koor van de Papaver onder de leiding van Annelies Lammerteyn was een van de drie groepen die optrad tijdens de slotmanifestatie van de actie Hulp voor Haïti in den Hoogen Pad

Zelfs de komst van Myriam Meerschaut, de verpleegster van de spoedafdeling van het AZ Alma campus Eeklo, die kort na de aardbeving met het B Fast team actief was in Haïti, en optredens van Aduenté, het koor van de Papaver en het Jerusalem Syndrome kon Maldegem niet massaal mobiliseren om naar de slotmanifestatie van Hulp voor Haïti te komen.

Wat de verpleegster te vertellen had en de muziek die de drie groepen brachten was nochtans een verplaatsing naar den Hoogen Pad waard.

De meeste ambiance was er op de afterparty. Het aantal acties en de totale opbrengst die de acties opbrachten - 17.106,88 € volgens het officieel bericht en 17.605,60 € volgens de berekening van zondagvoormiddag - is laag, vergeleken met de resultaten in andere gemeenten in de regio met een lager aantal inwoners en verenigingen dan Maldegem.

Klik voor een grotere versie

Net als ten tijde van de tsoenamie pakte ook het gemeentepersoneel uit met acties voor Hulp aan Haïti.

Samen met de Raad voor Ontwikkelings-samenwerking (ROM) en de Wereldwinkel brachten zij 1610,15 € bijeen.

In het Maldegems eindtotaal zit immers ook de 6000 € die de gemeente aan de actie schonk en de 2.229,90 € die door de gemeente (1%) werden ingehouden op de subsidies die zij dit jaar aan de verenigingen uitbetaalt.

De gemeenteschool op de Kruipuit haalde met zijn sponsorloop en de steun van het oudercomité 1.725 € binnen.

De Papaver kon dank zij zijn acties een cheque van 718 euro overhandigden.


WIND EN REGEN SABOTEERDEN BUITENSPEELDAG

Klik voor een grotere versie

Op verschillende plaatsen werd afgelopen woensdag namiddag de buitspeeldag door de regen en de wind afgelast.In Maldegem kwamen er toch nog 250 kinderen naar het Sint Annapark.

De springkastelen konden gezien de wind niet opgesteld worden. De spelen die bij normale weersomstandigheden achter het Sint Annakasteel voorzien waren werden in de piramide op de speelweide opgesteld.

Eventjes gingen de kinderen naar buiten om de ballons op te laten. Door de wind belandden er veel in de bomen op en rond de speelweide.


TEVREDEN OVER HET ONDERHOUD

Klik voor een grotere versie

Een honderdtal gelovigen heeft op Goede Vrijdag op het Oosteindeke het lijden en sterven van Christus herdacht.

Het was de deelnemers aan de kruisweg niet ontgaan dat dit jaar de haag rond de kruisweg netjes geknipt was en dat ook het gras kort gemaaid was


MINDERMOBIELEN-CENTRALE NEEMT MINIBUS IN GEBRUIK

Klik voor een grotere versie
Met de nieuwe minibus kan de mindermobielencentrale van het OCMW meer klanten samen naar hun bestemming brengen

Sedert het OCMW met vrijwilligers als chauffeur de mindermobielencentrale begon, gaat het vervoer van mindermobiele personen nog steeds in stijgende lijn. In 2010 zijn er 140 mensen als cliënt ingeschreven.

De twee auto's die de centrale ter beschikking heeft doen maandelijks samen 150 ritten. Omdat het aantal ritten en cliënten blijft stijgen besloot het OCMW zich een minibus aan te schaffen.

Hierdoor kan de mindermobielencentrale tegelijkertijd meer mensen en ook meer rolstoelgebruikers vervoeren.

De nieuwe minibus is zo omgebouwd dat er 8 personen mee kunnen vervoerd worden.

Er kunnen ook meerdere rolstoelgebruikers (maximum 5) samen vervoerd worden. De rolstoelen worden in de minibus verankerd zodat de rolstoelgebruikers veilig zitten.

De chauffeurs van de minibus zijn eveneens chauffeurs van de personenwagens van mindermobielen- centrale. Zij kregen hun opleiding bij de VAB

LUSRIJDEN
De mindermobielencentrale kreeg al aanvragen van senioren verenigingen om voor bepaalde activiteiten waarvoor hun leden zich moeten verplaatsen gebruik te mogen maken van de minibus.

Het OCMW test met de minibus ook lusritten uit om in de toekomst op maandagvoormiddag ritten te organiseren waardoor ook minder mobiele mensen die ver buiten het centrum wonen de kans krijgen om naar de markt te komen.


LEKKER EN GEZOND KOKEN MET BEPERKT BUDGET

Klik voor een grotere versie
In de Woon en zorgcampus Begijnewater leren, op initiatief van het OCMW, vrijwilligers mensen met een klein budget gezond en lekker koken.

Dat iemand met een beperkt budget ook gezond en lekker eten op tafel kan brengen bewijst OCMW Maldegem met zijn initiatief "budgetvriendelijk koken".

Volgens het Belgisch Interventie- en restitutiebureau (BIRB) mag het OCMW in zijn sociale superette het de voedselproducten dat het van BIRB krijgt enkel geven aan de meest hulpbehoevende personen (leefloon, steuntrekkers).

Omdat daardoor een deel van de meer dan 200 cliënten geen aanspraak meer konden maken op voedselpakketten, besloot het Maldegems OCMW om zelf dezelfde producten als die van het BIRB aan te kopen zodat iedereen verder van de voedselpakketten kon blijven genieten.

Bij die aankoop en samenstelling van de voedselpakketten werd vastgesteld dat het vooral om ingeblikt voedsel gaat. Vers fruit en verse groenten komen in die pakketten niet voor.

Het OCMW zorgt er met zijn aankopen voor dat er in de voedselpakketten nu ook verse groenten en fruit zitten.

LEREN KOKEN
De nieuwe aanpak leerde dat veel mensen niet meer gewoon zijn om met verse producten eten klaar te maken. Het OCMW pakt daarom uit met lessen in budgetvriendelijk koken.

Een oproep naar mensen die bereid waren om mensen met een beperkt budget lekker en gezond te leren koken was voldoende om zes vrijwilligers te hebben.

De drie kookduo's leren de mensen die een voedselpakket krijgen, als zij dat willen, al doende de basisbeginselen van het koken. Belangrijk daarbij is dat de mensen bij het doen van aankopen leren om tijdsgebonden groenten en fruit te kopen.

Na de les worden de eigenkookkunsten geproefd. Een paar weken later zitten in de voedselpakketten de groenten en het fruit die in de kookles werden gebruikt.

Zowel de hobbykoks als de mensen die in groepen van vijf de kooklessen volgen zijn vol lof over de lessen.

Iedere maand is er een speciaal leerrijk moment waarin bij het koken nieuwe ingrediënten en kooktechnieken worden gebruikt.

De hobbykoks leren de cursisten niet alleen koken, maar geven ook tips om restjes bij een volgende maaltijd nuttig te gebruiken.

PROEF
Om te bewijzen dat de kooklessen hun doel niet missen, bereidde een van de kookgroepen onder de leiding van Nelly en Francine een driegangenmenu.

Dat menu bestond uit een soepje van wortelen en knolselder. Als hoofdgerecht kwam er aardappelpuree met witte kool en spekjes en gepaneerde kippenfilet op tafel.

Het dessert was een vanillepudding, die door het toevoegen van een kleine hoeveelheid koffie een donkerder kleurtje en een aparte lekkere smaak kreeg.

Als de kostprijs van alle gebruikte ingrediënten gedeeld werd door het aantal mensen dat aan de tafels zat, dan koste de maaltijd per persoon slechts 3,8 €.


PETER DE CLERCQ BELGISCH WIT - BLAUW AMBASSADEUR

Klik voor een grotere versie
Peter De Prins (Culinair) en Liliane Driesen (Vlam) zijn er van overtuigd dat zij met Peter De Clerck als ambassadeur van Wit - Blauw een waardige opvolger hebben voor Peter Goossens

Toen Peter De Clercq 20 jaar geleden samen met zijn schoonvader zijn grill - restaurant begon, lag er al rundvlees van het wit- blauw ras op de grill. Vorige week werd Peter in zijn Elckerlijc als ambassadeur van Wit - Blauw aangesteld.

Hij volgt in die hoedanigheid Peter Goossens op. Het is niet de eerste titel die Peter dit jaar binnenrijft. De wereldkampioen barbecue ontving begin dit jaar ook al de Horeca Award 2009.

Hij rijfde ook de titels van Belgisch ambassadeur van de Barbecue en ambassadeur van de Belgische Restaurants met Franse keuken binnen. In Parijs ontving hij onlangs nog de Gourmand Cook Book prijs voor het beste barbecueboek.

CHAUVINISME
Peter De Prins, een begrip in de culinaire wereld en jurylid in Mijn Restaurant, is er van overtuigd dat de patron van de Elckerlijc, waar hij vorige week voor het eerst te gast was, de ideale ambassadeur van Wit - Blauw is.

Net als Liliane Driesen van VLAM vinden de twee Peters dat ons Wit - Blauw vlees ondergewaardeerd wordt.

Peter De Prins en Vlam zullen Peter De Clecq niet moeten aanporren om als ambassadeur het Wit - Blauw te promoten.

"Op dat vlak zijn wij veel te weinig chauvinist. Omdat de kwaliteit bij het vlees van een Wit - Blauw rund niet rond het vlees maar in het vlees zit is het zo smeuïg en lekker.

Iedereen die in de vleessector actief is weet dat, maar bijna niemand durft het luidop te zeggen.

Zij laten zich, als zij op plaatsen komen waar de kwaliteit van het vlees ter sprake komt, liever overdonderen door buitenlanders die het over hun beste vlees hebben, dat echter de vergelijking met het wit - blauw niet eens kan doorstaan" stelde de kersverse ambassadeur van Wit - Blauw.

Tijdens de voorstelling van de nieuwe ambassadeur mochten de gasten in de Elckerlijc genieten van een tartaar van gepekeld Wit - Blauw. Daarna kwam er een carpaccio van de heup en als kers op de taart een smeuïg ribstuk.

De nieuwe ambassadeur laat in de toekomst speciaal voor zichzelf dieren en groenten in de eigen regio kweken.

Zijn Elckerlijc moet het bewijs zijn dat wat van bij ons komt het allerbeste is.

TRAKTEREN
Voor Peter en de Elckerlijc is 2010 een belangrijk jaar, en niet alleen door het winnen van verschillende prijzen. Peter en zijn gezin hebben nog meer redenen om te vieren.

Dit jaar bestaat de Elckerlijc namelijk 20 jaar, en op 22 april wordt Peter 40.

Al wie tussen 17 april en 1 mei in de Elckerlijc komt eten wordt na de maaltijd op een drankje getrakteerd. De namen van alle mensen die in die periode over de vloer komen gaan in een urne.

Op 2 mei worden onder die namen vier maal een weekendje in het hotel Hidden in Parijs verloot.

RUST
Er zijn al 11 boeken van Peter op de markt, waarvan er al 300.000 exemplaren over de toonbank gingen.

Op zijn verjaardag verschijnt zijn "Bijbel van de Barbecue". Dat wordt zijn twaalfde en voorlopig laatste boek. Hij wil op dat vlak een paar jaar rust nemen.


MARKANT SCHENKT DE WOON- EN ZORGCAMPUS EEN BILJART

Klik voor een grotere versie

Omdat de huur van de biljarttafel die in de hall van de Residentie Merlaen stond een te dure blijvende uitgave post voor het OCMW was, werd door de bewoners van de serviceflats het voorstel naar voor geschoven om zelf een biljart aan te schaffen.

Markant kwam "via via" van dat voorstel op de hoogte. Enkele leden van Markant slaagden er in een biljart in goede staat op de kop te tikken. Die werd vorige week aan de woon en zorgcampus Begijnewater schonken. Ronny Longeville was een van de eersten om het biljart te testen.


ROTARACT EEKLO MEETJESLAND SPEELDE VOOR PAASHAAS

Klik voor een grotere versie
Wie zaterdagmiddag het langst in de cafetaria bleef kreeg als eerste een zakje paaseieren.

Leden van Rotaract Eeklo - Meetjesland gingen afgelopen zaterdag alle gangen van het Warmhof af en bezochten de serviceflats en de bejaardenwoningen in het Begijnewater en in de Lazarusbron om de mensen een zakje paaseieren te overhandigen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home