www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 331 - Week 13 : van 28 maart tot 3 april 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

Daders vluchtmisdrijf leidden politie naar drugs

Woensdagvoormiddag reed een automobilist langs de N9, ter hoogte van de Waleweg, bij een inhaalmanoeuvre in cowboystijl een andere personenwagen aan. Niemand raakte gewond, maar de chauffeur die het ongeval veroorzaakte pleegde vluchtmisdrijf.

De vrouw die was aangereden volgde de wagen, die in de Gentsesteenweg afsloeg. Een eindje in de Gentsesteenweg stopte de wagen. De chauffeur en zijn passagier sprongen uit de auto en vluchtten in de richting van het tankstation Cuelenaere.

De politie, die door de vrouw van het aangereden voertuig verwittigd was, kwam snel ter plaatse. Zij riepen versterking op en vonden even later de beide gevluchte personen.

Bij het onderzoek van de auto stootte de politie op een kleine hoeveelheid drugs. Bij een huiszoeking bij de twee opgepakte personen werd een grote hoeveelheid amfetamines en kleine hoeveelheden speed en heroïne gevonden.

De vrouw die was aangereden heeft de actie van op de eerste rij gevolgd. Zij was onder de indruk van het optreden van de Maldegemse politie.

De daders van het vluchtmisdrijf mochten, nadat ze waren ondervraagd, beschikken. Zij zullen zich later zowel voor het vluchtmisdrijf als voor het bezit van de drugs voor de rechter moeten verantwoorden.


De windmolens komen er aan

Klik voor een grotere versie
Met de onthulling van het groot bord "Windpark Maldegem" werd vorige week donderdag het officieel starschot gegeven voor de bouw van 7 windmolens langs de N9 op het grondgebied van Maldegem

Vorig jaar kreeg Electrawinds de nodige vergunningen om op Maldegems grondgebied een windmolenpark van zeven windmolens te bouwen.

De windmolens worden in een lijn evenwijdig met de N49 gebouwd. Door hun plaats van inplanting zullen de windmolens voor geen overlast zorgen.

Er was enige tijd nodig om de stroken grond waarop de windmolens moeten komen bouwrijp te maken. Die voorbereidende werken zijn nu achter de rug en het echte werk kan beginnen.

CIJFERS
Donderdagavond werd aan de Vliegweg ( zijweg van de Warmstraat) de officiële start van de bouw van de eerste windmolens geven. De hoogte van de masten is 97 meter.

Als een van de rotorbladen op zijn hoogste punt staat is de windmolen 133,50 meter hoog.

De diamater van de rotor is 71 meter. Als de windmolens werken zijn er tussen de 6 en de 21,5 rotaties per minuut. De funderingen met 20 schroefpalen gaat tot 20 meter diepte.

Als de windmolens op volle capaciteit werken produceren zij 35.000.000 kWh. Dat is voldoende voor de bevoorrading van 10.000 gezinnen.

Verwacht wordt dat de rotorbladen in augustus ter plaatse zullen zijn. Het proefdraaien is voorzien in november om dan vermoedelijk in december de windmolens officieel in gebruik te nemen.

De komende maanden komt er nog een informatievergadering voor de mensen uit de omgeving en voor de scholen zullen er ook werkbezoeken worden georganiseerd.

INVESTEREN
Electrawinds zorgt niet alleen voor groene energie, het zorgt er ook voor dat ook de kleine spaarders mee kunnen investeren in het opwekken van groene stroom en een graantje kunnen meepikken van het financieel succes van Electrawinds.

Via de cvba Groenkracht kunnen zij aandelen (125 € per aandeel) in het project kopen. Groenkracht betaalt momenteel jaarlijks een dividend van 6% uit.

GENOEG
Met de 7 windmolens op zijn grondgebied zit Maldegem ver boven het gemiddelde aan windmolens dat de Vlaamse steden en gemeenten op hun grondgebied hebben. Maldegem staat volgens burgemeester Johan De Roo dan ook niet te springen om nog meer windmolens op zijn grondgebied toe te laten.

Er wordt door een of meerdere firma's met mensen in Adegem en Maldegem onderhandeld om een perceel grond te verhuren om er een of meerdere windmolens op neer te poten.

Als er nieuwe aanvragen komen zal Maldegem de dossiers kritisch onderzoeken. Er kan in geen geval een vergunning worden afgeleverd voor windmolens die te dicht bij een woonzone zouden komen.


Een 27 meter lang kunstwerk voor den Hoogen Pad

In het kader van de Kunst en Poëzieroute die in het Meetjesland wordt uitgebouwd, gingen Cultuur Overleg Meetjesland (COMEET) en het provinciebestuur Oost Vlaanderen op zoek naar een kunstwerk om op de Kunst en Poëzieroute te plaatsen. Verschillende beeldende kunstenaars mochten een ontwerp indienen.

De beslissing is ondertussen al gevallen. Omdat de gemeente waar het kunstwerk normaal zou komen heeft afgehaakt, heeft de beeldhouwer zijn ontwerp een beetje aangepast zodat het kunstwerk zou passen in de omgeving van den Hoogen Pad in Adegem.

Het kunstwerk wordt een monument dat verwijst naar de golf van emigratie van uit onze streek richting de Verenigde Staten en Canada, die zich op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw voordeed.

Het zal bestaan uit een houten smalle bank van 27,30 meter die de afstand (8.641 km) weergeeft tussen Adegem en het merengebied in de VS en Manitoba in Canada. In die bank is ook een speciale verlichting voorzien.

Bij het begin van de bank zijn langs de oostzijde enkele ruwe rotsblokken voorzien. Op het einde van de bank zullen aan de westkant Canadese Esdoorn en Amerikaanse eik geplant worden.

PRIJSKAARTJE
Het ontwerp werd tijdens een Commissie Algemeen Beleid aan de gemeenteraadsleden voorgesteld. Alle deelnemers aan de vergadering konden zich in het ontwerp en in de symboliek erachter vinden, tot het prijskaartje dat aan het kunstwerk kleeft ter sprake kwam.

Bij het uitschrijven van hun wedstrijd hadden COMEET en de provincie Oost Vlaanderen een prijs van maximum 40.000 € naar voor geschoven. Daarvan wordt 15.000 € betaald door COMEET en het provinciebestuur. De overige 25.000 € vallen ten laste van de gemeente die het op zijn grondgebied plaatst.

Bij Open VLD was het enthousiasme voor het kunstwerk plots flink bekoeld. "Wij hebben thuis ook planken om een bank te maken en aan bomen en rotsblokken tegen een prijsje te geraken. Wij kunnen een dergelijk kunstwerk maken voor minder dan de helft van de prijs " klonk het bij Vlaams Belang. De raadsleden van CD&V, Groen! en OGP/N-VA onthielden zich van commentaar.

De aankoop van het kunstwerk zal vermoedelijk tijdens de volgende gemeenteraadszitting nog eens worden besproken en daarna ter stemming worden voorgelegd.


Een nieuwe zitbank aan de opgekuiste Kruisweg

Klik voor een grotere versie
De omgeving van de kruisweg werd niet alleen opgekuist, er werd ook een nieuwe, stevige zitbank geplaatst

Vorig jaar klaagden de mensen die op Goede Vrijdag deelnamen aan de jaarlijkse kruisweg op 't Oosteindeke over de toestand waarin de omgeving van de kruisweg zich bevond.

Dit jaar zullen de deelnemers aan de kruisweg op Goede Vrijdag het gras niet aan hun enkels voelen: de gemeente heeft de omgeving van de kruisweg volledig opgekuist.

De vooral door wandelaars en fietsers veel gebruikte zitbank, die op het grasperk voor de kruisweg staat, is in het verleden herhaaldelijk door vandalen bewerkt en was niet meer te herstellen.

De gemeente heeft geen nieuw licht bankje besteld maar zelf een stevige zitbank gemaakt. Die werd vorige week geplaatst.

Nu maar hopen dat de nieuwe zitbank beter bestand is tegen het vandalisme.


Werken aan het Maldegemse postkantoor

Tussen 6 april en 3 mei worden er werken uitgevoerd aan het postkantoor in Maldegem. Het kantoor zal tijdens die periode enkel via de zij-ingang te bereiken zijn.

Men zal er terecht kunnen voor de afgifte en afhaling van aangetekende zendingen en pakjes en voor de aankoop van kleine hoeveelheden postzegels.

Voor alle andere verrichten met de Post kan men terecht in het postkantoor in de Stationsstraat 51 in Eeklo.

Ondertussen wacht Adegem nog altijd op zijn Postpunt...


Sint Laureins en Kelowna (Canada) samen op het Canadees Kerkhof

Klik voor een grotere versie
Tussen de leerlingen van de Schakel (Sint Laureins) en begeleid door Piper Diederik De Jaeger, betraden de leerlingen uit het Canadese Kelowna het Canadees kerkhof in Adegem.

Jaarlijks organiseert juffrouw Isabel van Hoecke van het derde leerjaar van de Schakel in Sint Laureins in haar lessen geschiedenis een aantal thema-lessen rond de beide wereldoorlogen.

Die lessen worden afgesloten met een bezoek aan het Canadeeskerkhof in Adegem.

Tijdens een van de themalessen en tijdens hun bezoek aan het Canadees kerkhof, krijgen de leerlingen van Iris Van Landschoot extra informatie over de oorlog, de bevrijding en het Canadees kerkhof.

Zij proberen hun bezoek aan het Canadees kerkhof te laten samenvallen met het bezoek van Canadese leerlingen of veteranen.

Dit jaar was een klas uit de school van Kelowna op bezoek in Europa. Zij bezochten Duitsland, Frankrijk, België en Nederland. Tijdens hun verblijf in Europa bezochten zij een aantal plaatsen waar hun landgenoten tijdens WO II hebben gestreden.

Klik voor een grotere versie
Tijdens hun korte ontmoeting op het Canadees kerkhof wisselden de leerlingen dankkaartjes (De Schakel) en speldjes (Kelowna) uit.

Samen met de leerlingen van de Schakel brachten de leerlingen uit Kelowna hulde aan de gesneuvelden uit de beide wereldoorlogen.

Van een van de scholieren uit Kelowna ligt een familielid in Adegem begraven. De kinderen brachten samen een bezoek aan enkele van de graven.

De leerlingen uit Kenlowna waren onder de indruk over de manier waarop er ook in Adegem de graven van hun landgenoten worden onderhouden.

Voor alle kinderen van de Schakel hadden zij een speldje meegebracht met het symbool van Canada.

De leerlingen van de Schakel hadden tijdens hun themalessen voor hun gasten uit Canada kaartjes gemaakt met ondermeer de tekst "Thank you for the Peace".

Op de kaartjes staat ook het e-mail adres van school. De leerlingen van Kelowna beloofden bij het afscheid dat zij zeker contact zullen onderhouden met de school in Sint Laureins.


Maldegemse bevolking in cijfers

Op 31 december 2009 telde Maldegem 22.786 inwoners, waarvan 11.420 mannen en 11.366 vrouwen. Dat is 118 meer dan op 31 december 2008.

Er waren vorig jaar 255 geboorten en 208 overlijdens. Er verhuisden 810 mensen uit Maldegem en er kwamen er zich vorig jaar 881 vestigen.

Het aantal vreemdelingen dat in Maldegem woont is gestegen van 469 naar 511. In dat aantal zijn de asielzoekers niet meegerekend.

Het grootste deel van buitenlanders in Maldegem zijn Nederlanders (217), gevolgd door Polen (43), Roemenen (34), Fransen (26), Britten (19) en Duitsers (14).

Maldegem heeft momenteel 78 asielzoekers, waarvan 60 in Maldegem en 18 in Adegem.

In Adegem waren we op 3 1 december 2009 met 6042 : 3.091 mannen en 2.951 vrouwen.


't Folkloorke en CC Rott Weiss te gast in het warmhof

Klik voor een grotere versie

Vorige week zondagnamiddag was een delegatie van 't Folkloorke en CC Rott Weiss uit het Duitse Lampertheim te gast bij hun Adegemse vrienden in het Warmhof in Maldegem.

Dat bezoek, met de overhandigding van de geschenkjes, was de afsluiter van het jaarlijks verbroederingsfeest dat door 't Folkloorke wordt georganiseerd.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home