www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 330 - Week 12 : van 21 tot 27 maart 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

ALBERT VAN HOESTENBERGHE IS NIET MEER

Klik voor een grotere versie

Zaterdagvoormiddag namen familie en vrienden in de St. Barbarakerk in Maldegem afscheid van Albert Van Hoestenberghe.

Sedert 1978 was Albert het boegbeeld van het Vrij Maldegem, het weekblad dat zijn vader Jozef op het einde van WO II heeft opgestart.

Albert werd op 24 oktober 1931 geboren. Enkele maanden terug moest hij de ongelijke strijd aangaan tegen een ziekte die hij niet kon overwinnen.

Dinsdag heeft hij in het AZ in Brugge zijn ogen voor altijd gesloten.

Door en voor zijn Vrij Maldegem was Albert op de hoogte van alles wat er in Maldegem en zijn deelgemeenten gebeurde. Tot een paar dagen voor hij werd opgenomen in het AZ in Brugge kwam hij, hoewel de ziekte al veel van zijn krachten had geëist, nog in de drukkerij.

Aan zijn sociaal engagement gaf hij extra kleur door zijn inzet bij het brandweerkorps (ere sergeant- Majoor) en zijn inzet als bestuurslid van het Comité voor Initiatief.

Voor alle socio- culturele en sportverenigingen maakte hij ruimte en tijd vrij in zijn Vrij Maldegem.

Met Albert verdwijnt een groot en goed mens.


LAATSTE SCHOOLDAG IN DEN HOOGEN PAD

Klik voor een grotere versie
Met een beetje spijt in het hart namen de kinderen van het 3de leerjaar van de Papaver woensdag afscheid van hun tijdelijk klaslokaal in den Hoogen Pad.

Omdat bij het begin van de laatste winterprik de verwarming in de klas van juffrouw Annelies het niet meer deed en de herstelling of vervanging van de verwarming niet binnen een paar weken niet kon geregeld worden, moest directeur Jozef Ginneberge zoeken naar een alternatief klaslokaal.

In eerste instantie kreeg de klas van juf Annelies een onderkomen in het parochiaal centrum. Omdat die oplossing voor nog al wat praktische problemen zorgde werd een beter alternatief gevonden in den Hoogen Pad.

De vergaderzaal aan de rechterkant van de inkomhal werd als klas ingericht. Voor sommige lessen werd de klas gesplitst en kreeg een deel van de leerlingen les in een van de kleedkamers achter het podium.

Als de leesmoeders op bezoek kwamen moest er nog meer geïmproviseerd worden. Dan werd ook de inkomhal en de cafetaria als leeshoekje gebruikt.

Zowel directeur Ginneberge als juffrouw Annelies weten dat het geen ideale oplossing was maar beter was er niet voor handen. Zij zijn er ook van overtuigd dat de kinderen hun lesprogramma normaal hebben kunnen afwerken.

Uit de reacties van de kinderen konden wij opmaken dat zij het wel fijn vonden om in het cultureel centrum les te krijgen. Zij hadden er zelfs geen bezwaar tegen om daar verder les te krijgen tot het einde van het schooljaar.

NIEUWE VERWARMING
Woensdag was het de laatste voormiddag dat de kinderen in den Hoogen Pad les kregen.

"Onze subsidieaanvraag voor de een nieuwe verwarming is goedgekeurd. Ook de firma die de nieuwe verwarming zal installeren is al gekend" vertelde directeur Ginneberge ons.

Die werken zullen later op het jaar gebeuren. Ondertussen is de stroom wel verzwaard in de gebouwen van de vroegere jongensschool. Het klaslokaal van juf Annelies zal de rest van de koude periode met elektrische warmtebronnen verwarmd worden. Tegen volgend schooljaar is er een nieuwe verwarming.


POLTIE EN BIN-Z STOPPEN WINKELDIEF

Nadat een alerte burger vorige week dinsdag de politie had verwittigd dat er een verdacht persoon op de parking van de Colruyt liep, werd het Buurt Informatie Netwerk van Zelfstandigen (BIN-Z) in werking gesteld.

Daardoor werden alle zelfstandigen die bij het netwerk zijn aangesloten van de aanwezigheid van de verdachte persoon verwittigd.

Via het netwerk werd de politie verwittigd dat de verdachte zich naar Adegem had verplaatst.

Daar was hij bij het tankstation in de Staatsbaan binnengestapt en wou er vertrekken zonder het drankje te betalen dat hij er genomen had.

De politie kon de man op de parking van het tankstation inrekenen. In zijn rugzak zaten spullen die afkomstig waren van diefstal in een of meerdere winkels.

Na ondervraging werd de man voor de onderzoeksrechter gebracht.


EEN HEERLIJK KOORCONCERT

Klik voor een grotere versie
The Badminton School Musicians uit het Engelse Bristol lieten hun publiek genieten van hun muziekaal talent...

Enkele weken terug liep bij de cultuurdienst een mail binnen van The Badminton School Musicians uit Bristol.

Er stond voor hen een weekendje België op het programma, met optredens in Brugge (zaterdag) en Brussel (zondag).

Voor vrijdagavond zochten zij nog een plaats waar ze (gratis) konden optreden.

Een paar telefoontjes en mailtjes van de dienstdoende cultuurfunctionaris volstonden om de medewerking te krijgen van het gemengd koor Canticorum, het gemeentebestuur, de kerkfabriek St. Adrianus, de Gezinsbond, KAV, KVLV, KWB en Davidsfonds om op vrijdag 19 maart in de St. Adrianuskerk in Adegem een koorconcert te organiseren.

Er werd overeengekomen dat de vrijwillige bijdrage die aan de mensen die naar het concert kwamen werd gevraagd aan Broederlijk Delen zou worden geschonken.

KLASSE
Voor het gemengd koor Canticorum stonden de repetities van de afgelopen weken dan ook in het teken van het koorconcert.

De meer dan 300 mensen die vrijdagavond het concert hebben bijgewoond waren onder de indruk van het optreden van zowel The Badminton School Musicians als van Canticorum.

De gasten uit het Engelse Bristol lieten in het eerste deel van het programma de instrumenten spreken met ondermeer de eerste beweging van het concerto voor 4 violen van Vivaldi.

Een spontaan en warm applaus was er ook voor het solonummer van een van de meisjes op de xylofoon.

Klik voor een grotere versie
Ook het gemengd koor Canticorum onder de leiding van Jan Wauters pakte uit met een fel gesmaakt optreden.

In het 2de deel was het de beurt aan dirigent Jan Wauters en Canticorum om het publiek te laten genieten van een 12 tal liederen waaronder If Ye Love me (Thomas Tallis), Kumbaya (Afrikaans avondgebed van Will Gohl) Sanctu (Deutsche Messe van Franz Schubert) en Ave Maria (J. N. Bartholomeus).

Met zijn optreden bewees Canticorum dat niet alleen de kwantiteit maar ook de kwaliteit van het koor de laatste maanden er sterk op vooruit is gegaan.

Dirigent Matthew Bale en the Badminton School Musicians pakten in het derde deel uit met het Gloria Van Vivaldi en drie gospelsongs waarbij de prachtige sopraansolo van een van de meisjes het publiek kippenvel deed krijgen.

In het laatste deel van het programma zongen de beide koren samen onder de leiding van dirigent Wauters. Tijdens het bisnummer werd ook het publiek uitgenodigd om mee te zingen.

De beide koren en alle mensen die eveneens gratis instonden voor de organisatie van het koorconcert hebben het publiek een heerlijke avond bezorgd.


MET VLAAMS ZILVER NAAR BELGISCH TUBLINGKAMPIOENSCHAP

Klik voor een grotere versie
Bij Tumblingclub Altis traint Silke Pauwels 8 maal per week onder de leiding van Daisy en Ruth. Net als Silke zijn ook haar trainsters trots op de zilveren medaille die Silke vanuit Oostakker meebracht naar huis...

Na drie goede voorrondes - waarin zij een score van meer dan 75,6 haalde - mocht Silke Pauwels aantreden op het Vlaams Tumblingkampioenschap voor miniemen.

Dat kampioenschap werd vorige week zaterdag in Oostakker georganiseerd. Alle 10 de finalisten kregen drie reeksen om de jury van hun tumblingkwaliteiten te overtuigen.

In samenspraak met haar trainsters koos Silke voor 2 reeksen met een zeer hoge moeilijkheidsgraad en een derde reeks van een iets lagere moeilijkheidsgraad.

Silke deed het zoals haar ouders en trainsters verwachtten uitstekend. De jury vond haar optreden goed voor de zilveren medaille.

Die medaille geeft haar recht op deelname aan het nationaal kampioenschap dat op 1 mei in Herentals wordt georganiseerd.

Silke is lid van de Tumblingclub Altis (Eeklo). Naast Silke haalden nog 2 leden van haar club een medaille.

Er mogen naast Silke dan ook nog 10 andere leden van Altis deelnemen aan het nationaal kampioenschap.


INBRAAK EN DIEFSTAL

In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in het café de Zytoloog, dat onlangs in de Staatsbaan zijn deuren opende. Er werden sigaretten en geld (muntstukken) meegenomen.

De politie vermoed dat het om dezelfde dader of daders gaat die diezelfde nacht in Maldegem op nog twee andere plaatsen inbraken.

Ook werden op 16 maart op het Kruisken de twee nummerplaten gestolen van een op een afsloten terrein geparkeerde wagen.


BOOMPLANTDAG LEIDT RENOVATIE SPEELWEIDE IN

Klik voor een grotere versie
Mensen van de Ringbaan en Zandakkers, de speelpleinwerking en de schepenen Sierens, De Roo en Taeldeman hebben met het planten van de eerste wilgen de start gegeven van de renovatie van de speelweide op de Zandakkers.

Hoewel er af en toe enkele regendruppels uit de lucht vielen waren er toch nog heel wat mensen op de boomplantdag op de Zandakkers afgekomen. Met het planten van de bomen werd de start gegeven van de renovatie van de speelweide.

De gemeente had de renovatie van de speelweide voor 2011 ingeschreven. Nadat zowel het buurtcomité Ringbaan - Zandakkers als de speelpleinwerking hun ongenoegen daarover hadden geuit heeft het schepencollege, in overleg met de speelpleinwerking en het buurtcomité, de planning aangepast.

De eerste fase van de renovatie werd zaterdagvoormiddag met het planten van de wilgen ingezet.

Van schepen Valerie Taeldeman vernamen wij dat minister Joke Schauvliege nog een extra subsidie van 7000 euro voor de renovatie van de speelweide heeft voorzien.


BETER VERPLANT DAN GEVELD

Klik voor een grotere versie

Om de uitbreiding van drukkerij Verstraete mogelijk te maken moesten de bomen en struiken verdwijnen die op de grond stonden die de gemeente aan de drukkerij verkocht heeft.

In plaats van de bomen te laten omhakken heeft de gemeente de beste bomen met wortelblok uitgegraven en op het terrein naast het oefenterrein van Hond en Meester verplant.

Ook de bomen die in de Nieuwstraat stonden kregen op die manier een nieuwe bestemming.


OVERBODIGE WAARSCHUWING

Dinsdagnamiddag werd Jozef Ginneberge, directeur van de Vrije basisschool de Papaver, door de politie verwittigd dat donderdag en vrijdag Adegem Dorp tussen den Hoeke en de Schoolstraat voor het doorgaand verkeer zou worden afgesloten.

Reden hiervoor was de aangekondigde afbraak van een woning in dat gedeelte van Adegem-Dorp.

Woensdag voormiddag kregen alle kinderen nog een briefje voor de ouders mee om de mensen die gewoonlijk langs Adegem-Dorp naar de school komen te verwittigen dat zij donderdag en vrijdag de omleiding langs de Hillestraat en Schoolstraat moesten volgen.

Donderdag en vrijdag hebben de ouders en de kinderen echter vergeefs uitgekeken naar de nadarhekken die Adegem-Dorp gedeeltelijk zouden afsluiten.


EXHIBITIONIST VALT WANDELAARSTER LASTIG

Toen een Adegemse vrouw vorige week vrijdagavond met haar hond nog een wandeling maakte in Maldegem kwam ze via de Gidsenlaan in het St. Annapark.

Zij dacht dat de man die zij in het park op een van de zitbanken zag zitten een jogger was die even op adem kwam.

Toen de vrouw bijna op gelijke hoogte van de man was bleek het echter om een exhibitionist te gaan.

De vrouw rende gillend het park uit en verwittigde de politie. Zij was zo geschrokken van het voorval dat ze slechts een summiere persoonsbeschrijving van de man kon geven.

Hoewel er in Maldegem geruchten de ronde doen dat er zich de laatste tijd vaker dergelijke feiten in het park hebben afgespeeld zijn er bij de politie geen andere klachten over exhibitionisme binnengekomen.


GAAIBOLDERS BOLDEN DE KLOK TWEEMAAL ROND

Klik voor een grotere versie

Vierentwintig uur nadat ze vorige week zaterdag de eerste gaaibollen in de Poermolen in Donk lieten rollen, sloot het Marathonteam zijn 11de gaaibolmarathon af.

Namens de vzw De Vierklaver overhandigde Gaby Van Landschoot allen die aan de organisatie van de gaaibolmarathonbolling hebben meegewerkt een attentie.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home