www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 329 - Week 11 : van 14 tot 20 maart 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

Late verjaardagsgeschenken voor 101 JARIGE MARIA LELOUP

Klik voor een grotere versie
Maria Leloup genoot van haar ontvangst in huis Wallyn.

Vorig jaar vierde Maria Leloup, die op 07 januari 1909 werd geboren, met haar familie en vrienden haar eeuwfeest in de trouwzaal van het Maldegems gemeentehuis.

Met haar familie en vrienden heeft Maria ondertussen ook al haar 101ste verjaardag gevierd.

Vorige week woensdag werd Maria samen met haar familie en enkele vrienden ter gelegenheid van haar 101ste verjaardag door een delegatie van de Maldegemse gemeenteraad in huis Wallyn ontvangen.

Schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels kon met tevredenheid vaststellen dat Maria nog in goede gezondheid verkeerd en zich niet opsluit in haar appartement.

Zij brengt nog altijd graag een bezoekje aan familie en vrienden en van een bezoekje aan een restaurant en een tearoom weet ze nog altijd te genieten.

Klik voor een grotere versie
Gemeenteraadslid Cecile Ryckaert overhandigde Maria het koninklijk geschenk.

LIFT
Dat er met het geheugen van Maria nog niets aan de hand is werd overduidelijk toen tijdens de ontvangst in huis Wallyn de renovatie van het gemeentehuis ter sprake komt.

Maria herinnerde er de burgemeester aan dat zij hem vorig jaar tijdens de ontvangst in het gemeentehuis gezegd had dat zij graag als eerste de lift in het gerenoveerde gemeentehuis wil gebruiken.

Het Maldegems gemeentehuis werd in gebruik genomen in het jaar dat Maria werd geboren.

De nieuwe lift waarover reeds sprake is van kort na de fusie van 1977 is nu voorzien in de renovatie en de uitbreiding van het gemeentehuis.

Van burgermeester Johan De Roo kreeg Maria woensdagnamiddag de verzekering dat zij, als haar gezondheid het nog toelaat, de nieuwe lift in het gemeentehuis mogelijks samen met een minister officieel in gebruik mag nemen.


ACTIEF EN SPORTIEF MET KWB ADEGEM

Voor zijn eerstkomende familiebolling nodigt KWB u op zaterdag 27 maart vanaf 13u30 uit op de bolbaan bij Rosette en Willy in Heulendonk 26.

Dat niet alleen mannen de krulbol kunnen hanteren weten zij ook bij KWB Adegem.

Op zondag 28 maart trekt KWB Adegem naar Zomergem om er deel te nemen aan de wandeltocht Rond schoon Zomergem.

Wie mee wil is om 13u30 aan de parking aan de Adegemse kerk.

In Zomergem in de zaal Toesport in de Bevrijdingsstraat kan er tussen 13u00 en 15u00 ingeschreven worden voor een wandeling van 7 of 12 km.

Op zondag 28 april organiseert de KWB in samenwerking met KAV zijn mini-sneukeltoer. Starten kan aan het parochiaal centrum tussen 13u30 en 14u30.

Inschrijven kan tot 11 april bij Gerard Heyndrikx op het nummer 050 71 51 46 of bij Greta Van Kerckhove, telefoon: 050 71 43 41.


DE FLANDRIENS ZIJN KLAAR VOOR HUN NIEUW SEIZOEN

Klik voor een grotere versie

Afgelopen zondag hadden de Flandriëns voor de start van hun 41ste seizoen afspraak in Adegem in hun lokaal café Damberd bij Lindy.

Na afloop van hun eerste rit mochten zij tijdens de receptie hun hoofdsponsor Stijn van Mevaco ontvangen.


OCMW ONDERSTEUNT PROJECTEN VOOR MENSEN MET BEPERKINGEN

Klik voor een grotere versie
Vijf bewoners van de Vierklaver Adegem werken in het kader van het project "de Kletepot" vijf sessies met klei in het atelier van pottenbakster Trui De Cuyper in de Butswervestraat

Een deel van de subsidies die het OCMW van Maldegem voorbehoud aan verenigingen en vzw's die werken met mensen met beperkingen, stelt OCMW dit jaar ter beschikking van nieuwe initiatieven die de verenigingen of vzw's worden genomen.

In samenwerking met pottenbakster Trui De Cuyper heeft de vzw De Vierklaver het project de Kletepot ingediend.

In dat project krijgen vijf bewoners van de Vierklaver de kans om onder begeleiding van Trui De Cuyper gedurende 5 sessies van elk 2 uren met klei te werken.

Op 5 maart waren de 5 bewoners van de Vierklaver een eerste maal te gast in het atelier in de Butswervestraat.

ONTDEKKEN
Trui De Cuyper begon 12 jaar geleden als hobby met pottenbakken. Haar hobby is langzaam uitgegroeid tot een passie.

Dat de bewoners van de Vierklaver zich al van bij de eerste sessies thuis voelden in atelier van Trui De Cuyper is niet ongewoon.

Trui is ergotherapeute van opleiding en heeft ervaring in het omgaan met mensen met beperkingen. Zij bepalen zelf in overleg met Trui wat zij uit klei willen maken.

In het project "werken met klei" verkennen zowel de mensen van de Vierklaver als hun begeleiders de motorische mogelijkheden van de deelnemers aan de sessies.

Dat de deelnemers aan de sessies volledig opgaan in het werken met klei ondervonden wij tijdens ons bezoek aan het atelier van de pottenbakster.

Zij waren zo druk bezig met het werken met Kleit dat ze geen tijd hadden om met ons te praten.

Zij lieten zelfs een verjaardagsfeestje in de Vierklaver staan om aan hun 2de sessie te kunnen deelnemen.

TOEKOMST
Het OCMW ondersteunt het project met 625 €. Gaby Van Landschoot sluit niet uit dat na de evaluatie van de vijf sessies naar mogelijkheden zal gezocht worden om ook in de toekomst verder samen te werken met de pottenbakster uit de Butswervestraat.


OP STAP MET MAGERE HEIN

Klik voor een grotere versie
Op het oude gedeelte van het Maldegemse kerkhof staan nog enkele monumentale grafzerken. Het zou jammer zijn mochten die grafzerken ooit verdwijnen

Op dinsdag 23 maart organiseert Vlaanderen zijn jaarlijkse nacht van de geschiedenis. In dat kader organiseren de Maldegemse en Adegemse afdelingen van het Davidsfonds onder de titel "Op stap met Magere Hein" om 19u30 een fakkeltocht op het Maldegems kerkhof. Tijdens de rondleiding, die begint aan de oude ingang (Katsweg), heeft Frank De Ceuninck het over "begraven in de loop der tijden".

Na de fakkeltocht op het kerkhof gaat de wandeling verder in de richting van het centrum. Darline Kempeneers vertelt in de omgeving van het kasteeltje in de Noordstraat een onheilspellend verhaal. Aan de St. Barbarakerk geeft Jeroom Van Maldeghem toelichting bij enkele merkwaardige grafstenen. In de kerk is er een tentoonstelling van doodprentjes en vertolkt organist Ad van de Wege fragmenten uitvaart muziek.

Op stap met Magere Hein wordt afgesloten met een drankje in het Oud Stadhuis. Inschrijven voor "Op stap met Magere Hein" kost 5 € voor DF leden en 7 € voor niet-leden. Inschrijven kan bij het secretariaat van DF Maldegem telefoon: 050 71 31 13, via een e-mailtje aan [email protected], of door storting van het inschrijvingsgeld op het nummer 747-0043312-77 van Davidsfonds Maldegem.


DF MALDEGEM HULDIGDE ZIJN JUNIOR JOURNALISTEN

Klik voor een grotere versie

Tijdens een korte plechtigheid in de zaal De Poermolen in Donk reikte DF Maldegem de prijzen uit aan de laureaten van zijn wedstrijd Junior Journalist.

Van de 98 leerlingen die aan de wedstrijd deelnamen mochten er 18 een prijs in ontvangst nemen. Onder hen ook enkele Adegemnaren met een vlotte pen.


TALENTENTENT WERKT AAN TALENT EN GOESTING

Klik voor een grotere versie
Onder de leiding van lesgeefster Marijke De Winne werken 13 mensen met zin voor toneel aan hun acteertalent en aan een toneelstuk dat op 16 april in den Hoogen Pad te zien is

Tijdens de onthulling, ter gelegenheid van hun 50 jarig bestaan, van een gedenksteen aan de gevel van de zaal D'Have kondigde het Adegem Volkstheater de oprichting van een talententent aan.

Onder de leiding van Marijke De Winne biedt het AVT mensen die zin hebben voor toneel de kans om hun acteertalent te ontdekken en te ontwikkelen.

Dertien mensen waaronder 4 leden van het AVT die de kans grijpen om hun talenten verder te ontplooien melden zich een paar weken terug op de eerste sessie van de talententent.

Vertrekkend van ideeën, teksten, spelelementen, improvisaties en muziek die door de deelnemers aan de talententent worden aangereikt wordt er gewerkt aan de een toneelstuk.

Dat toneelstuk zal onder de titel "Goesting" op vrijdag 16 april in den Hoogen Pad worden opgevoerd.

Kaarten voor de voorstelling kosten 5 € en kunnen vanaf nu gereserveerd worden bij Rita De Wilde op het nummer 050 71 28 43.

Wie meer wil weten over het AVT en zijn activiteiten kan daarvoor terecht op www.adegemsvolkstheater.be.


KOORCONCERT TEN VOORDELE VAN BROEDERLIJK DELEN

Vrijdag 19 maart is het Adegems koor Canticorum gastheer voor The Badminton School Musicians uit het Engelse Bristol.

Dat koor bestaat uit meisjes tussen 13 en 18 jaar die zich voorbereiden op hun universitaire studies.

Het koor Canticorum onder de leiding van Jan Wauters en The Badminton School Musicians onder de leiding van Mathew Bale brengen vrijdagavond om 19u30 in de Sint Adrianuskerk een koorconcert ten voordele van Broederlijk delen.

Op het programma staan gekende werken van Bach, Händel, Mozart, Schubert en Vivaldi.


MARATHONGAAIBOLLING TEN VOORDELE VAN DE VIERKLAVER

Klik voor een grotere versie

Zaterdagmiddag wordt om 13u30 in de zaal de Poermolen in Donk het startschot gegeven van de 11de gaaibolmarathon.

Tijdens de 24 uren durende bolling neemt het marathonteam het op tegen verschillende ploegen.

De eerste uitdagers waren schepen van sport Frank Sierens en gemeenteraadsleden. Ook de sportraad nam met wisselend succes de uitdaging met de marathonploeg aan.

De opbrengst van het initiatief gaat ook dit jaar naar de vzw de Vierklaver.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home