www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 327 - Week 9 : van 28 februari tot 6 maart 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

PARKEERVERBOD IN DE WALEWEG

Inwoners van de Waleweg hebben de voorbije maanden klachten ingediend bij de gemeente en de veiligheidscel over verkeersonveiligheid in hun straat door geparkeerde wagens.

Op voorstel van de veiligheidscel heeft de gemeenteraad beslist om de inrit van de Waleweg tot voorbij de garage De Backer door middel van een onderbroken witte lijn in 2 rijvakken in te delen.

Daardoor komt er in dat gedeelte van de Waleweg, van zodra de nodige signalisatie is aangebracht, parkeerverbod.

Om te voorkomen dat er zich op de zijberm van de N9 in de omgeving van het kruispunt met de Waleweg, nog vrachtwagens parkeren die het overzicht op het kruispunt bemoeilijken, wordt dat deel van de zijberm van de N9 gearceerd. Op die gearceerde stroken geld stilstaan en parkeerverbod.


MEGA LESSEN IN DE PAPAVER

Klik voor een grotere versie
Bij de leerlingen van het zesde leerjaar van de Papaver stond vrijdagnamiddag de tweede les in het kader van het MEGA project op het programma. Lesgever was inspecteur Caroline Bral.

Voor het elfde jaar op rij organiseren de Maldegemse politie in samenwerking met de Maldegemse scholen, het gemeentebestuur en Rotary Club Maldegem het MEGA (Mijn Eigen Goede Antwoord) project.

In 10 lessen zoeken de kinderen van het zesde leerjaar samen met hun leerkracht en leden van het politiekorps naar antwoorden en verklaringen op vragen en situaties die zij op hun weg naar volwassenheid kunnen tegenkomen.

MEGA is een lessenpakket dat is overgewaaid uit Amerika waar het in basisonderwijs een verplicht te volgen project is.

In België zijn de scholen vrij om MEGA al dan niet in hun lessenpakket op te nemen.

ONDERWERPEN
Tijdens de 10 lessen komen naast legale en illegale drugs ook, pesten, geweld, verantwoord en onverantwoord gebruik van medicatie aan bod.

Bij het begin van een les snijdt de lesgever het onderwerp van de dag aan. Daarna is het de beurt aan de leerlingen om op dat onderwerp verder te bouwen.

De lesgever moet er voor zorgen dat alle kinderen aan de bespreking deelnemen en het aangesneden onderwerp van uit verschillende oogpunten bekijken en uiteindelijk tot conclusies komen.

De leerlingen gaan op in het MEGA project omdat de lessen op een andere leest geschoeid zijn dan hun klassieke vakken. Zij kijken nu al uit naar de MEGA fuif die volgt nadat in alle scholen het project is afgewerkt.

Leerlingen die over onderwerpen vragen hebben die zij niet in het openbaar durven stellen kunnen die vraag desnoods anoniem via de vraagbox stellen.

Bij het begin van de volgende les wordt die vraag tenzij ze te persoonlijk is dan behandeld. De verantwoordelijken van het project proberen ook de ouders bij het MEGA project te betrekken.

Dat dit niet ieder jaar lukt, ligt zeker niet aan de inzet van de leerkrachten en de mensen van de politie die achter het project staan.


KLUSJES- EN BOODSCHAPPENDIENST BLIJFT

Tijdens de strenge winterprikken startte het OCMW met een klusjes- en boodschappendienst voor senioren vanaf 60 jaar, personen met een handicap van minstens 66 procent, chronisch zieken en inwoners met een beperkt inkomen op basis van een sociaal onderzoek.

Er werd door verschillende mensen beroep gedaan op deze nieuwe dienst. Het OCMW heeft dan ook besloten om die dienst ook na de winterprikken verder te zetten.

BETALEN
Het doen van boodschappen en het opknappen van klusjes moet betaald worden met een betaalstripkaart die bij het OCMW kan worden aangekocht.

Een betaalstripkaart van € 5,25 + 21% BTW heeft 4 stroken van elk 15 minuten.

Komt de boodschapper of klusjes man dan vernietigd hij per kwartier die hij nodig heeft om de boodschappen te doen of het klusje op te knappen een kwart van de betaalstripkaart.

Wie beroep wil doen op de dienst neemt contact op met hun OCMW op het nummer 050-72.72.10 en vraagt een boodschapper of klusjesman aan.

Bij een eerste contact bestelt de aanvrager ook zijn eerste betaalstripkaart.

Voor meer informatie kan u contact opnemen met Mieke Claeys op het nummer 050-72.72.31.


RUIME BELANGSTELLING VOOR TWEEDEHANDSBEURS

Klik voor een grotere versie
Wie op zoek was naar speelgoed voor zijn kinderen vond vorige week zondag op de tweedehandsbeurs van de Gezinsbond zeker zijn gading.

Ook op hun eerste tweedehandsbeurs van 2010 in den Hoogen Pad liet de Gezinsbond enkel verkoopsstanden toe die kleuter en kinderspeelgoed, kinderkledij of accessoires die bij het opvoeden van kinderen gebruikt worden, te koop hadden toe. Met een veertigtal verkoopsstanden was den Hoogen Pad goed gevuld.

Nog voor den Hoogen Pad zijn deuren opende waren bijna alle parkeerplaatsen in de omgeving van het cultureel centrum ingenomen.

Aan hun taal te horen waren de standhouders en de bezoekers lang niet allemaal inwoners van Adegem en Maldegem.

Klik voor een grotere versie
Terwijl mama keek of de kleren die zij voor haar kinderen op het oog had pasten, hadden de kinderen meer oog voor het te koop aangeboden speelgoed.

Dank zij de goede indeling van de zaal konden de kooplustigen vlot tussen de verschillende verkoopsstanden wandelen. Er werd ook tijd gemaakt voor een praatje.

Naarmate de middag naderde werd het minder druk op de tweedehandsbeurs. Uit de reactie van enkele standhouders leerden we dat er in ongeveer 3 uren veel klederen en speelgoed een nieuwe eigenaar had gevonden.


TROC.COM VERKOOPT WAT U KWIJT WIL

Klik voor een grotere versie
Een jaar geleden opende Leo De Pauw in de Barbarastraat 34 zij Troc.com. Wie iets tweedehands wil kopen of verkopen is daar aan het juiste adres.

Zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven werd in februari 2010 het 30ste depot van Troc.com in de Barbarastraat in Maldegem geopend. Het is het 190ste deel van een netwerk met vertakkingen in 6 Europese landen.

Zaakvoerder Leo De Pauw die al een depot in Dendermonde had maar onze streek een ideale vestigingsplaats voor het Meetjesland vond begon met wat tweedehands spullen die hij meebracht uit zijn depot in Dendermonde. Drie weken later stond zijn depot bijna vol.

PROCEDE
De manier waarop een Troc.com depot gerund wordt is eenvoudig:

Wie iets te koop heeft neemt contact op met Troc.com.

Wat te koop aangeboden wordt kan tegen betaling worden opgehaald of de klant brengt het zelf naar de Barbarastraat.

Wat bij Troc.com te koop wordt aangeboden moet wel in goede staat zijn.

In het depot wordt afgesproken tegen welke prijs Troc.com het artikel zal verkopen.

Als de verkoopprijs onder de € 250 ligt rekent Troc.com 45% commissieloon aan. Ligt de verkoopprijs hoger, dan wordt 38% commissie aangerekend.

Van zodra er een overeenkomst is wordt alles op papier gezet. Het artikel wordt in het depot uitgestald en het komt ook onmiddellijk op de verkoopsite van Troc.com.

Volgens de heer De Pauw worden bijna alle stukken binnen de 2 maanden verkocht.

Duurt het te lang voor iets verkocht geraakt dan stelt de heer De Pauw zijn klant voor om de prijs met minstens 10 procent te laten dalen.

Is een artikel verkocht dan wordt de verkoopprijs, verminderd me het commissieloon, gestort op de rekening van de klant.

Schrik dat Trop.com iets beneden zijn waarde zal verkopen moeten zijn klanten niet hebben: hoe hoger de verkoopprijs is hoe meer Trop.com aan commissieloon krijgt.


HET OUDE EN HET NIEUWE ORGEL

Klik voor een grotere versie

Dank zij Gothard De Coninck kunnen wij u nog een foto tonen van het kerkorgel anno 1942. Let ook op de kachel die in de middengang staat.

Klik voor een grotere versie

68 jaar en ongeveer 300 000 Euro later ziet het kerkorgel in de Sint Adrianuskerk er zo uit!


BOUDEWIJN DE SCHEPPER BEZOCHT OORLOGSMONUMENT IN WARSCHAU

Klik voor een grotere versie

Begin februari bracht gemeenteraadslid Boudewijn De Schepper een bezoek aan Polen. Tijdens zijn bezoek aan de hoofdstad Warschau bracht hij een bezoek aan het monument dat als eerbetoon aan Generaal Marzec werd opgericht.

De Generaal speelde met zijn pantserdivisie een belangrijke rol in de bevrijding van onze regio op het einde van WO II Hij beschikte bij de geallieerden over de enige tankdivisie die terwijl de tanks reden de vijand kon beschieten.

Het monument in Warschau werd meegefinancierd door de gemeente Maldegem.


STEUN VOOR HAITI

Klik voor een grotere versie

Wie vorige week maandag in Maldegem naar de markt kon door daar door het drinken van een fris of warm drankje en of het eten van een broodje de slachtoffers van de aardbeving in Haïti steunen.

Op maandag 1 maart wordt de actie herhaald. Ondanks de minder gunstige weersomstandigheden kwam er toch veel volk aan de raampjes van het gemeentepersoneel en de Raad voor Ontwikkelingssamenwerking.


NIEUWE GEMEENTESECRETARIS

Na de op pensioenstelling van Daniel De Groote moest de gemeente op zoek naar een nieuwe gemeentesecretaris. Nadat geen enkele kandidaat slaagde in de proeven voor een interne bevordering werd de plaats opnieuw maar nu voor iedereen die over de nodige diploma' s of getuigschriften beschikte, open verklaart.

Van de 39 kandidaten die zich aanmelden namen er 18 deel aan de eerste proef. Tijdens de raadszitting van februari heeft de gemeenteraad.

Tijs van Vijnckt verkozen tot nieuwe gemeentesecretaris. Wanneer hij in Maldegem begint is nog niet duidelijk. Tijs Van Vijnckt studeerde rechten. Hij geeft momenteel les aan de Hogeschool en werkt als jurist bij Toerisme Vlaanderen.


SAVE THE EARTH VERZAMELDE ZWERFVUIL

Klik voor een grotere versie

Regen en wind konden leden van Save The Earth niet deren. Zaterdagnamiddag trokken zij door de Waleweg en verzamelden er maar liefst zes zakken zwerfvuil. Die zakken worden opgehaald door de gemeentelijke diensten.

UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home