www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 325 - Week 7 : van 14 tot 20 februari 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

IDA BUYSSE WERD 100 JAAR

Klik voor een grotere versie

Samen met haar vier dochters, acht kleinkinderen, zeven achter kleinkinderen, haar familie, vrienden en de bewoners van het Warmhof vierde Ida Buysse op dinsdag 9 februari haar 100ste verjaardag.

Ida Buysse straalde van geluk toen ze dinsdagnamiddag in de cafetaria van het Warmhof werd binnengereden. Met de glimlach nam ze het applaus en de felicitaties van haar kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en alle aanwezigen in de cafetaria in ontvangst

Schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels en OCMW voorzitter Marleen Van den Bussche blikten terug op het leven van Ida. Zo hoorden wij dat Ida op 9 februari 1910 op den Hoeke in Adegem geboren was.

School liep zij in de meisjesschool. Na de school in Adegem trok Ida voor enkele jaren naar Engeland om er in een klooster te werken. Van het Engels dat ze daar leerde kent ze nog altijd enkele woorden.

Eens terug in België ging ze als dienstmeid aan het werk bij de familie Van Damme. Bij haar tweede werkgever leerde ze René Dhoore kennen. Het bleef niet bij een kortstondige kennismaking, Ida en Rene huwden op 15 april 1942 en nestelden zich in de Gentweg.

Zij kregen samen 4 kinderen. Kort nadat haar echtgenoot René in 1982 overleed, verhuisde in Ida naar de Kallestraat. Als lid van KVG, Ziekenzorg, Nood Zoekt Troost en OKRA leerde ze Hilda Sierens als nieuwe vriendin kennen. Samen met haar nam zij aan alle eendaagse en meerdaagse uitappen deel./p>

Klik voor een grotere versie
OCMW raadslid Maria Chavez Daguilar overhandigde Ida het geschenk van het OCMW zorgcentrum.

Toen het in 2003 bij Ida met de gezondheid wat minder ging zette Ida de stap naar het Elisabethrusthuis. Zij dacht dat ze daar de laatste jaren van haar leven kon slijten. Het was dan ook met gemengde gevoelens dat zij eind 2007 samen met de andere residenten van het Elisabethrusthuis naar het Woon- en Zorgcentrum het Warmhof in Maldegem verhuisde.

Het heeft een tijdje geduurd voor Ida haar draai in haar nieuwe thuis vond.

Net als toen ze klein was laat Ida nu nog altijd duidelijk merken en horen als iets niet naar haar zin is. Zij is nog altijd graag onder de mensen en als het kan wil er ook wel eens een uitstapje meepikken.

Samen met de burgemeester klonk ze op haar honderdste verjaardag. Zij hoopt dat zij nog enkele jaren in goede gezondheid van haar verblijf in het Warmhof kan genieten.


ETEN EN DRINKEN VOOR HAIITI

Omdat auto's wassen op het marktplein ten voordele van hulp aan Haïti momenteel niet mogelijk is, pakken het gemeentepersoneel en leden van de Raad voor Ontwikkelings-samenwerking Maldegem (ROM) uit met andere acties.

Op maandag 22 februari en maandag 1 maart hebben zij hun eigen verkoopstandje op de maandagmarkt.

Zij zullen er soep koffie, chocomelk, oliebollen, wijn, glühwein en jenever verkopen. Er zullen ook belegde broodjes (half stokbrood) te koop zijn.

De initiatiefnemers zorgen er voor dat spijs en drank in een gezellige omgeving kunnen genuttigd worden.

Wie een broodje wil bestellen moet dat bij leden van de ROM of de gemeentelijke diensten bestellen voor 18 februari (actiedag 22 februari) en 25 februari (actiedag 1 maart).


OPLEIDING PARTICULIERE SCHOONMAAK

Om werkzoekenden sneller aan werk te helpen brengt de VDAB, in samenwerking met het Maldegems gemeentebestuur, de opleiding "Particuliere schoonmaak" naar Maldegem.

De opleiding gaat door in maart, duurt 4 weken en is gratis.

Wie belangstelling heeft wordt verwacht op de informatievergadering die op woensdag 17 februari vanaf 9u30 doorgaat in de aula van de bibliotheek op de Schouwburgplaats.


LOVELYN-JOYCE VLAYEN WON DE JOURNIOR JOURNALIST WEDSTRIJD 2010

Klik voor een grotere versie
Met haar verhaal over het stokje de dirigent schreef Lovelyn-Joyce Vlayen zich tot junior journalist 2010 van DF Adegem

Ieder jaar organiseert DF Nationaal zijn grote Junior Journalistwedstrijd. In aanloop naar die wedstrijd organiseren plaatselijke DF afdelingen hun junior journalist wedstrijd. De pennenvruchten van de winnaars van de wedstrijden van de plaatselijke afdelingen worden geselecteerd voor de nationale wedstrijd

Dit jaar was muziek in de ruimste zin van het woord het onderwerd waarrond de kinderen hun artikel (verhaal) moesten schrijven. Tot vorig jaar waren het enkel de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de Papaver die aan de wedstrijd die door DF Adegem werd uitgeschreven deelnamen.

Dit jaar namen ook de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de gemeenteschool op de kruipuit voor het eerst aan de wedstrijd deel.

De jury die bestond uit Brigitte Coppieters, Pieter Blomme en Jan Cockhuyt (voorzitter) moest niet alle 148 de verhalen lezen voor zij een beslissing nam. De eerste selectie gebeurde door de leerkrachten van de Papaver en de gemeenteschool.

De juryleden maakten afzonderlijk een topdrie op. Daarna werd er gedelibereerd tot zij het eens waren over de eerste 3 plaatsen.

Klik voor een grotere versie
Verliezers zijn er bij de DF Junior journalist wedstrijd niet : voor al de kinderen wiens verhaar tot op de tafel van de jury waren geraakt was er een prijs.

UITSLAG
Omdat de juryleden niet zouden weten van wie een verhaal kwam werd de naam van de schrijver niet op het artikel vermeld. Het is pas nadat de juryleden een oordeel over de teksten hadden geveld dat de naam van de schrijver van het verhaal op het blad werd gezet.

Hoewel zij niet de enige was die het dirigeerstokje als onderwerp van haar verhaal had gekozen kon Lovelyn-Joyce Vlayen met haar verhaal de jury het meest bekoren. Zij werd de Junior journalist 2010 van DF Adegem. Ereprijzen waren er voor Tjorven De Wispelaere en Jannick Vigne.


CARNAVALSORDEN OP KROEGENTOCHT

Klik voor een grotere versie

De Carnavalsorden van Maldegem en de deelgemeenten trekken het weekend voor het carnavalsweekend op bezoek bij de café's die carnaval in Maldegem meer dan alleen een warm hart toedragen. Zaterdagavond waren zij ondermeer te gast in het Damberd.


DE KASSEIKES ZIJN MATROZEN

Klik voor een grotere versie

Vorige week stelde de Orde van de Kasseikes aan hun lokaal Replace Palace hun nieuwe carnavalswagen voor. Met hun boot en uitgedost als matrozen nemen de Kasseikes de komende weken aan verschillende carnavalsstoeten in de regio deel.


DE PAPAVER KOOS VOOR PLAN B

Klik voor een grotere versie

Waren het de leerlingen of de leerkrachten en de directie van de Papaver die schrik hadden van de kou? Hoe dan ook, de carnavalsstoet die op vrijdagnamiddag door het centrum van Adegem zou trekken werd wegens weersomstandigheden vervangen door spelen in de turnzaal en klaslokalen.

De leerlingen van het 1ste leerjaar hadden zich op hun carnavalsbest uitgedost voor de carnavalnamiddag.

Klik voor een grotere versie
De leerlingen van de hoogste jaren renden van het ene klaslokaal naar het andere om, voordat zij mochten smullen, alle opdrachten uit te voeren.


ADEGEMS VOLKSTHEATER GUL VOOR DE PAPAVER

Klik voor een grotere versie
Tijdens hun bezoek aan de Papaver overhandigde een delegatie van het Adegemse Volkstheater directeur Jozef Ginneberge een voorraad nieuwe niveau-leesboekjes.

Ook in 2009 trokken de optredens van het Adegemse Volkstheaters volle zalen. Ieder jaar steunt het AVT verenigingen en of instellingen. Nog voor het doek in den Hoogen Pad in 2009 een eerste maal openging hadden de leden van het AVT beslist dat een deel van de opbrengst van hun optredens naar de school de Papaver zou gaan.

Directeur Ginneberge zag het geschenk van het AVT graag komen. De niveau leesboekjes die momenteel gebruikt worden om kinderen met leesmoeilijkheden bijlessen te geven zijn 25 jaar oud en letterlijk kapot gelezen.

Met de cheque van 1500 € werd een nieuwe voorraad niveau-leesboekjes aangekocht.

Die leestboekjes werden tijdens een bezoek van een delegatie van het AVT aan de Papaver voorgesteld.

Voor de taart werd aangesneden dankte directeur Ginneberge het Adegems Volkstheater voor zijn milde schenking.


DE ELCKERLIJC VIEL IN DE PRIJZEN

Klik voor een grotere versie

De Elckerlijc van Peter De Clercq in de Kraailokerkweg was een van de 389 horeca-zaken die meedong naar de Horeca Awards die op februari in de Limburghal in Genk werden uitgereikt.

De Elckerlijc viel in verschillende categorieën in de prijzen. Peter De Clercq kreeg de titels van Horeca-ambassadeur van Vlaanderen en Barbecueambassadeur. De Elckerlijc werd in zijn categorie uitgeroepen als beste restaurant Franse en Belgische keuken.

In de categorie innovatie behaalde het Grill restaurant van Peter De Clercq de 2de plaats. Ook zijn personeel werd tot het op een na beste uitgeroepen.


DE KRUIPUIT VIERDE CARNAVAL IN MALDEGEM

Klik voor een grotere versie

Voor het eerst vierden de kleuters en de leerlingen van de basisschool de Ark en de leerlingen van de gemeenteschool op de Kruipuit samen carnaval.

Samen trokken ze door de Nieuwstraat en de Brielstraat. De leerlingen van de Kruipuit genoten van de verbroedering en van de aanmoedigingen die ze tijdens de wandeling door het centrum van Maldegem kregen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home