www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 323 - Week 5 : van 31 januari tot 6 februari 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

PROVINCIE WIL VELDEKENSSTRAAT KWIJT

Klik voor een grotere versie
Jason Van Landschoot wil dat het kruispunt Veldekensstraat - Kruipuit veiliger wordt; De provincie Oost Vlaanderen wil de straat overdragen aan de gemeente.

Tijdens de eerste gemeenteraad van 2010 vroeg Jason Van Landschoot (OGP/N-VA) dat de gemeente er bij de provincie zou aandringen om het kruispunt van de Veldekensstraat met de Kruipuit veiliger te maken.

Het provinciebestuur heeft destijds wel geld vrijgemaakt om, op vraag van de gemeente, via verkeersdrempels langs beide kanten van Veldekensbrug op die plaats de Veldekensstraat verkeersveiliger te maken.

Vooral de mensen die van de Veldekensstraat ter hoogte van de Kruipuit richting Adegem moeten afslaan ervaring het kruispunt als zeer onveilig.

Het probleem is volgens de heer Van Landschoot niet nieuw. Hij verwijst naar de jaren tachtig toen zijn vader Adriaan als gemeenteraadslid al om een veiliger kruispunt op de Kruipuit vroeg.

Schepen van Openbare Werken Noël Wille ging nog een stap verder terug in de tijd. Het kruispunt werd al als gevaarlijk omschreven van bij de vernieuwing van de Veldekensstraat in de jaren zestig.

Toen was er op dat kruispunt een probleem met onteigeningen waardoor het kruispunt niet kon aangelegd worden zoals het oorspronkelijk was voorzien.

VISIE
Toen de provincie later toch tot onteigening kon overgaan en de kans kreeg om de Veldekensstraat ter hoogte van de Kruipuit recht te trekken heeft zij dit niet gedaan.

De bocht werd in zijn toestand gehandhaafd om de automobilisten te verplichten hun snelheid te minderen. Er werden volgens schepen Wille in het verleden wel gesprekken gevoerd met het provinciebestuur om het kruispunt aan te passen maar dat bestuur bleef bij zijn visie.

Burgemeester Johan De Roo die bij de politie de cijfers in verband met ongevallen had opgevraagd stelde dat de oorzaak van de meeste ongevallen op het kruispunt niet aan het kruispunt zelf maar aan het rijgedrag van de chauffeurs te wijten waren.

Bij 3 ongevallen was de bestuurder van het voertuig in slaap gevallen. Bij een aantal andere ongevallen waren de bestuurders onder invloed. Dat betekent volgens de burgemeester niet dat het kruispunt niet veiliger kan worden aangelegd.

OVERDRAGEN
Hij vreest dat het provinciebestuur geen geld meer zal steken in de aanpassing van het kruispunt op de Kruipuit. Het provinciebestuur heeft zowel Eeklo, Maldegem als Knesselare al laten weten dat zij de straat aan de gemeenten wil overdragen.

Maldegem zou voor het overnemen het gedeelte tussen Veldekensbrug en de grens met Ursel (ongeveer 3km) 500.000 € krijgen. Het schepencollege is op dat voorstel niet ingegaan.

"Als wij de straat overnemen moeten wij er binnen enkele jaren grote herstellingswerken aan uitvoeren. Het bedrag dat het provinciebestuur ons voor de overname wil geven zou nog niet voldoende zijn om die werken te betalen. Daarom hebben wij het voorstel afgewerkt.

Wij zijn bereid om de Veldekensstraat voor het voorgestelde bedrag over te nemen op voorwaarde dat het provinciebestuur eerst zelf de herstellingswerken aan de Veldekensstraat uitvoert" legde de burgemeester uit.

Aan provincieraadslid Geert De Roo werd gevraagd om bij de provincie na te gaan of die nog van plan is iets aan het kruispunt te doen.


MARIA SESSELLE TE GAST OP DE KRUIPUIT

Klik voor een grotere versie
In het kader van de gedichtendag was dichteres Maria Sesselle te gast bij de leerlingen van de gemeentelijke basisschool op de Kruipuit.

Omdat zij het op gedichtendag (donderdag 28 januari) zo druk druk had maar toch wou meewerken aan de gedichtendag was Maria Sesselle woensdagvoormiddag te gast in de gemeenteschool op de Kruipuit.

Voor de leerlingen maakte het niet uit op welke dag de dichteres kwam. Zij waren, net als bij een vorige gedichtendag, blij met haar bezoek.

In de feest- en turnzaal hingen verschillende gedichten (met foto's) van Maria Sesselle. In dat lokaal organiseerde zij samen met de leerkrachten workshops voor de leerlingen van het 3de tot en met het 6de leerjaar.

GEDICHTENZUIL
Nadat Maria in de workshops het verschil tussen het schrijven van poëzie en proza had uitgelegd mochten de kinderen haar tentoongestelde gedichten bekijken.

Uit een van die gedichten mochten zij een zin halen om daarrond zelf een gedicht te maken. De leerlingen zetten zich ijverig aan het werk en Maria Sesselle ging van tafel naar tafel kijken of zij iets moest bijsturen.

Al die en nog andere gedichten die de leerlingen maakten worden verzameld op een gedichtenzuil die een plaatsje in de ruime zaal zal krijgen.

Wie op donderdag 4 februari 's namiddags de kinderen komt aanmoedigen tijdens hun sponsorloop voor Haïti 12-12 kan de gedichtenzuil al bewonderen.


MAN BIJT HOND OP SPEURTOCHT IN ADEGEM

Dinsdagnamiddag kregen wij bij Adegem.Net twee reporters van Man Bijt Hond op bezoek. Bij de gemeente had men de reporters van het populaire Eén-programma voor informatie over Adegem en zijn inwoners naar ons doorgestuurd.

Man Bijt Hond denkt er aan om gedurende een week Adegem centraal te stellen in een onderdeel van zijn programma.

Wie een speciale hobby heeft of iets speciaals kan en bereid is om mee te werken aan dat programma kan zijn naam en een beetje uitleg aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat die gegevens bij mensen bij Man Bijt Hond terecht komen.


CD&V WISSELDE NIEUWJAARSWENSEN UIT TIJDENS HET ONTBIJT

Klik voor een grotere versie

Minister-president Kris Peeters liet zich wegens de problemen met Opel op het nieuwjaarsontbijt van CD&V Maldegem in den Hoogen Pad vervangen door zijn kabinetschef Raf Suys.

Samen met bestuursleden van de Landelijke Gilde overhandigde schepen Geert De Roo de kabinetschef een brief.

Daarin vragen zij de minister-president, die ook landbouw onder zijn vleugels heeft, bij de bespreking van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de Agrarische gebieden oog te willen hebben voor de noden en problemen van de landbouwers. Die willen niet opnieuw het kind van de rekening worden.


NIEUW GEZICHT IN DE MALDEGEMSE GEMEENTERAAD

Lies Dhondt, kleuterjuf in de Ark, legde woensdag de eed af als nieuw gemeenteraadslid.

Zij vervangt in de Groene fractie Diëgo Smessaert tot en met juni 2010. Diëgo Smessaert volgt dit semester les aan de Universiteit van Luik.


GEZINSBOND KLONK OP EEN NIEUW (WERK) JAAR

Klik voor een grotere versie
Alle leeftijdsgroepen waren op de nieuwjaarsreceptie van de gezinsbond vertegenwoordigd.

Voorzitter Wilfried Sierens stelde met tevredenheid vast dat er ook dit jaar veel volk op de nieuwjaarsreceptie van de Gezinsbond was afgekomen.

Tijdens zijn korte nieuwjaarswens blikte hij ook even terug op het voorbije werkjaar. Hij dankte bestuursleden en leden die zich voor het organiseren van de activiteiten hebben ingezet.

Hij vond jammer dat er van een vereniging met meer dan 350 leden op sommige activiteiten slechts een twintigtal mensen waren. Daarom stelde hij aan de mensen die aan de activiteiten hadden deelgenomen voor om bij een volgende activiteit van de Gezinsbond een vriend of een vriendin mee te brengen. Daardoor zou het aantal deelnemers meteen verdubbelen.

Na het voorstel van voorzitter Sierens nam secretaris Dorine De Vlieger de aanwezigen mee op een wandeling door het programma dat de Gezinsbond voor zijn leden voor 2010 samengesteld. Geen enkele leeftijdscategorie werd bij de opmaak van het jaarprogramma vergeten.

De senioren kunnen in 2010 deelnemen aan verschillende bezoeken aan theaters, musea en andere bezienswaardigheden. Voor wie de sportieve toer wil opgaan is er naast de foto- fietszoektocht ook de mogelijkheid om petanque te spelen.

In 2010 begeleidt Karel De Roo de kinderen bij het zwemmen. Hij zorgt er met zijn turnlessen voor dat ook de volwassenen in conditie blijven.

Omdat zowel de mannen als hun partner genieten van het koken voor mannen werd de mannen-kookvoormiddag ook in het jaarprogramma 2010 opgenomen.

Voor de kinderen is er in oktober Halloween en in december komt de Sint op bezoek. Samen met hun ouders worden zij op 2de paasdag verwacht op de zoektocht naar paaseieren.

De Gezinsbond zal in de toekomst ook verder samenwerken met andere socio- culturele verenigingen en het programmatiecomité van den Hoogen Pad.

Voor optredens in den Hoogen Pad die door het programmatiecomité worden georganiseerd kunnen de leden bij Piet Blomme tegen verminderde prijs kaarten bestellen.

Terwijl secretaris De Vlieger een overzicht van het jaarprogramma gaf werden de glazen gevuld zodat er na haar slotwoord kon geklonken worden op een succesvol werkjaar.

Wie het jaarprogramma van de gezinsbond in detail wil bekijken kan daarvoor terecht op :
www.adegem.net/gezinsbond.


RAAD VOOR ONTWIKKELINGS-SAMENWERKING STEUNT HAITI

Klik voor een grotere versie

Zondag voormiddag hadden de voorzitter en ondervoorzitter van de Raad voor Ontwikkelings-samenwerking (ROM) in het kader van steun voor Haïti een verkoopsstand opgesteld aan de ingang van den Hoogen Pad, waar CD&V zijn nieuwjaarsontbijt organiseerde.

Zij boden er koffie en koffiepands te koop aan. Het werd voor Geeraard Heyndrikx en Dirk Van Herzele een drukke voormiddag.

Nog in het kader van de actie staat ROM de komende maandagen in Maldegem met een stand voor huis Wallyn. Daar zijn, naast de producten die in Adegem te koop waren, ook nog drankjes voor onmiddellijk gebruik te koop.

UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home