Volksvermaak


Bijdrage van Hugo Notteboom

Uit : 100 jaar Adegem, Maldegem, Middelburg - Een uitgave van de Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem 1986.
Artikel hier gepubliceerd met toestemming van de auteur.


Daar komen de schutters!

Adegemse schutters

In 1927 sprak Alfons Goethals op zekere dag eens zijn mond voorbij door te zeggen dat hij op de schieting van 2de Sinksen, welke doorging in 't Pannenhuis te Eeklo, minstens drie "hooggaaien" zou afschieten!

Samen met zijn makkers van de maatschappij Willem Tell begaf hij zich naar de schieting, waar hij met zijn eerste schot een zijgaai te grazen nam; de hooggaai schoot hij "stek" af, een linkse "kalle" moest er ook aan geloven en met zijn voorlaatste "scheut" legde hij nog een "tonia" neer!

Alfons had de weddingschap gewonnen, de Eeklose schutters keken heel sip!

V.l.n.r. : Cyriel Van de Velde, Prudent Hauwenhuyse, Cyriel Claeys, de herbergier van 't Pannenhuis, Alfons Goethals met de blik van de overwinnaar, en Gerard Hauwenhuyze. Op de tafel, de afgeschoten trofeeën en de beugelflessen!


Duivenmelkers

Adegemse Duivenmelkers

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de maatschappij "De Jonge Snelvliegers" werden de stichters in november 1950 op het gemeentehuis ontvangen!

Theofiel D'havé, die in Adegem alle records zal breken met zijn meer dan 80 jaar "duivenmelkersschap", Philemon Borgonjon, de eerste voorzitter van de maatschappij en verdiend in de bloemetjes gezet, toenmalig voorzitter August De Beir en Hector De Laere, lokaalhouder van "De Vrijheid" en medeoprichter van "De Jonge Snelvliegers", poseren fier op de pui van het Adegemse gemeentehuis.


Laat rollen, die bollen!

Adegemse Bolders

Adegem is niet alleen bekend omwille van zijn "Bende", maar ook om zijn bolders. Reeds sedert meer dan een eeuw is het spel met de krulbol enorm populair: zowel jong als oud, arm of rijk, beoefenden dit volksamusement.

Geen kermis, wijkkermis of om het even welke gebeurtenis kon voorbijgaan zonder bolling. Maar het was niet altijd zo groots. Een bolbaan langs de kant van de weg zorgt voor genoeglijk samenzijn van vrienden en kennissen, zoals hier langs de Oude Weg.

Geknield: Wilfried Decloedt, Richard De Jaeger (jongen), Gerard De Metsenaere, Hector Borgonjon,Desiré Willems, Octaaf De Metsenaere.
Staande: Adolf Bonne, Prudent De Jaeger, die Jeroom Van Braeckel op zijn schouder heeft, Victor Marclé, die zijn pijp steeds op een bijzondere manier in de hand hield, Maurits Borgonjon.

Home Home   |  Geschiedenis Pagina geschiedenis