Herman Van de Kerckhove x Irène Neerinck

° Adegem 24-2-1912
† Adegem 27-6-1993
Aannemer
x Eeklo 9-5-1936
Irène (Marie) NEERINCK
° Eeklo 7-9-1914
† Adegem 21-9-1977

Herman Van de Kerckhove werd geboren op 24 februari 1912, op de Spanjaardshoek in Adegem.

De jeugd van Herman verliep dus tijdens en na de eerste wereldoorlog. Veel schokkende gebeurtenissen zijn er niet te vermelden. Hij doorliep de kleuterschool bij de nonnekens en versleet zijn broek op de harde banken van de jongensschool bij de meesters Boute, De Baets, Schelstraete, Lievens, Alice Van den Berghe.

Vanuit die tijd dateert zijn vriendschap met schoolhoofd Pieter Van Cleemput. Pieter is ook geboren in 1912. Het waren dus spitsbroeders in de studies en wellicht ook in het kattekwaad. Volgens Pieter Van Cleemput zou Herman "den eersten" zijn uitgekomen in de landbouwschool die ze samen volgden.


Pieter Van Cleemput, Moeder Marie, Vader Herman en Yvonne De Smet in de "Hostellerie d'Orval"

In de vrije uren zwierf Herman in de velden van 't Kruisken en Heulendonk, speelde met zijn maats, of reed al eens mee met vader Camiel die voerman was. De leerplicht hield op met 14 jaar. Herman was een snuggere jongen die zeker had kunnen voortstuderen, maar dat was geen gebruik in het gezin van vader Camiel. Hoe eerder er wat verdienste binnenkwam hoe liever, en er werd uitgekeken naar "nen post" voor zoon Herman.

Men vond maar best dat Herman naar Eeklo trok, om er te leren weven, daar was voor een volwassene zo'n 200 fr. per week mee te verdienen, en dat was niet mis. Begin 1927 was hij aan het werk bij Van Doornes in Eeklo. Hij maakte er in februari 1927 de algemene staking mee en de lock-out (d.w.z. de directie liet zich niet intimideren door de staking). Een leerling wever verdiende 12 fr. per week + 20 fr. (=10% op het loon van de meester). De syndicaten betaalden aan de stakers 32 fr. tot 128 fr. per week. De directie liet maar betijen, tot het geld van het syndicaat op was en men schoon kwam spreken om te mogen het werk hervatten.

Tijdens de lock-out ging Herman reeds bij Gust De Vlieger werken tegen 2,5 fr. per uur. Hij hielp ondermeer aan de bascule van Savats nabij het station van Adegem; daarna werkte hij nog bij Jules Schijvinck. Ondertussen ging hij zich bekwamen in de Tekenschool van Maldegem, leerde er plannen lezen en tekenen, want hij wou vooruitkomen in de metsersstiel.

Rond 1930 ging hij bij zijn broer Modest werken, tot de oorlog uitbrak. Tijdens de oorlog mochten alleen kleinere werken worden uitgevoerd. Smokkelen en sluikslachten was een uitdaging voor de jonge mannen. Op het kinderrijke hof van Van Deynzes op Moerhuize hielp hij in 1943-44 aardappelbloem maken. Na de oorlog was het een bloeitijd voor aannemers die de handen uit de mouwen wilden steken. Samen met Modest leidde hij het bouwbedrijf.


Familieportret :
Herman en Marie Van de Kerckhove en hun kinderen Marie-Louise, Marnix en Marie-Jeanne (± 1950)


Uittreksel uit het Trouwboekje van Herman en Irena Maria

 


1946: Herman, samen met Germaine Laureins, na zijn motorongeval te Lovendegem

Ondertussen was Herman naast een toegewijd, bekwaam en hardwerkend bedrijfsleider ook een gelukkige familievader.

Zijn vrouw Irčne (Marie) vond hij op hoeve den Bus in Eeklo. Zij kwam uit een gezin van 15 kinderen. Haar moeder, Marie De Muer kwam van het grote hof van Plassendale in Adegem. Herman werkte bij boer Wouters op den Bus en leerde er zijn meisje, die er dienstmeid was, kennen.

Ze huwden op 9 mei 1936 en kregen vier kinderen:
Marie-Louise (°1937) gehuwd met Achiel Goethals,
Marnix (°1943) gehuwd met Paula Gheeraert,
Marie-Jeanne (°1944) gehuwd met Richard Bral,
Patrick (°1956) gehuwd met Caroline De Vlieger.

De twee zonen Marnix en Patrick zijn ook in de bouw gebleven en runnen samen het architektenburo M&P Van de Kerckhove te Adegem.


Familieportret van het gezin Herman Van de Kerckhove (1956)
V.l.n.r. : Moeder Marie met Patrick, Marnix, Herman, Marie-Jeanne en Marie-Louise


De elf kleinkinderen : Hans, Els, An, Ilse, Steven, Tina, Svea, Lien, Nele, Tine en Brecht.

Bij moeder Marie voelde iedereen die bij de firma betrokken was zich thuis. Vooral op zondagvoormiddag werden tussen pot en pint plannen gemaakt, als eens meningsverschillen uitgepraat, en schepte men "courage" om de onderneming verder uit te bouwen. Herman verloor zijn echtgenote veel te vroeg op 21 september 1977.




Doodsprentje van Irene - Maria

Herman was de leidende kracht in de uitbouwen de vooruitgang van de firma. Van jongsaf had hij gezien dat men alleen met veel en hard werk vooruit kon komen. Hij zag dat met de jonge krachten in de familie, met hun verstand, hun aanleg, hun initiatief veel te doen was, en gaf ze dan ook alle kansen.

Ook de arbeiders waren tevreden bij de firma. Er kon een goede frank verdiend worden, maar er moest hard voor gewerkt worden. Na een drukke werkweek vond Herman nog tijd voor zijn sociale contacten, hetzij in 't Damberd, bij De Laere of Delobel, tussen pot en pint kon altijd wel iets bedisseld worden. Zo legde hij de geschikte kontakten opdat de noodzakelijke terreinuitbreidingen in de Oude Weg, zonder al te veel problemen konden worden verwezenlijkt.

In 1979 trad hij uit de N.V., Prefab en liet zich als aandeelhouder vervangen door zijn kinderen. Een lang leven was de firma niet meer beschoren. De subsidies aan de sociale woningbouw stonden in vraag. Indien geen grote contracten meer konden in de wacht gesleept worden, kwam men in een moeilijke situatie. De bedrijfsleiders waren een dagje ouder geworden.

Na een werkzaam leven nog een beetje van zijn welstand genieten of zich nog in hachelijke ondernemingen storten die niet zonder risico waren? In 1987 werd de keuze gemaakt en zette men een punt achter de activiteiten van de N.V. Prefab Van de Kerckhove. De terreinen werden verkocht aan de firma Huys en Vande Drinck.

Herman vertoefde steeds in het huis waar er eens zoveel bedrijvig heid was. Hij wist zich omringd door de genegenheid van kinderen en kleinkinderen, die nooit ver weg waren. Keek door het raam naar het erf waar het vroeger zo druk kon zijn, waar honderden mensen hun boterham verdienden, dank zij hem, zijn broer, zijn neven en medewerkers.

Hij kan terugblikken op een welgevuld leven en op een arbeid die vele vruchten afwierp.


Woonst langs de Prins Boudewijnlaan


Familieportret 31-07-1971, bij het huwelijk van Marie-Jeanne.
V.l.n.r. : Marie-Louise, Moeder Marie, Vader Herman, Marie-Jeanne, Marnix en Patrick.


De kleinkinderen - foto genomen op de 80 ste verjaardag van vader Herman (1992)
Boven: Steven, An, Els, vader Herman, Hans, Ilse, Svea
Onder: Tine, Lien, Nele, Brecht. Tina ontbreekt.


Kinderen en kleinkinderen - foto genomen op de 80 ste verjaardag van vader Herman (1992)
Boven: Achiel Goethals, Marie-Louise, Richard Bral, Marie-Jeanne, vader Herman, Patrick, Caroline De Vlieger, Paula Gheeraert, Marnix.
Onder: An, Els, Steven,Ilse, Svea, Brecht, Tine, Hans, Nele, Lien. Tina ontbreekt.

Herman Van de Kerckhove overleed thuis in familiekring op 27 juni 1993.




Doodsprentje Herman Van de Kerckhove

 


Home Page