° Adegem 8-8-1867
Adegem 15-9-1940
Landbouwer / Handelaar
x Adegem 28-6-1893
Elisa VAN VOOREN
° Adegem 5-5-1870
Adegem 24-2-1949
Camiel Van de Kerckhove is geboren op 8 augustus 1867 als zoon van Johannes en van Amelia Herman, hij groeide op op het hof in de Callestraat. We vinden ook nog dat hij op vijfjarige leeftijd nog enige tijd naar Knesselare verhuist (om een of andere familiale reden of om reden van ziekte ?).
In 1881 is hij terug in de Kallestraat, van 1890 tot 1893 vinden we hem niet ingeschreven als bewoner van het ouderlijk hof, zijn vader woont er nog. Hij is in Adegem gehuwd op 28 juni 1893 met Elisa Van Vooren. Elisa was geboren op 5 mei 1870 en overleed in Adegem op 24 februari 1949, negen jaar na de dood van Camiel.
Camiel is zijn vrouw niet ver gaan zoeken. In de buurt woonde Pieter Van Vooren, schoenlapper van beroep, daarom Pier Lapper genaamd. Hij was gehuwd met Vander Ougstraete Seraphina. Ze waren beiden reeds 38 jaar oud als hun dochter Elisa op 5 mei 1870 geboren werd. Op 8 april 1873 volgde nog een zoon Emiel.
Toen Camiel met Elisa trouwde, waren de ouders van Elisa reeds 61 jaar. Dit verklaart wellicht waarom Camiel gewoon bij zijn schoonouders introuwde.
De eerste drie kinderen werden in dit huisje geboren:
Julie °1893
Gustaaf °1895 (jong gestorven)
Raymond °1897
Het huis van de Van Voorens stond juist voorbij de thans afgebroken woning (met bolbaan) van Richard Leloup, naar het Kruisken toe. Na 1900 vinden we hem langs de Oostwinkelsesteenweg nr. 112, thans Spanjaardshoek. Dit huis is nu bewoond door Adhemar Van Oost, de weduwnaar van Martha Van de Kerckhove.
Familieportret Adhemar Van Oost, Liliane, Angèle en Elisa Van Vooren. (±1950)
Hier worden de overige kinderen geboren:
Benedictus Modest 1901 - 1989
Andreas August 1905 -
Martha Maria 1907 - 1983
Juliaan Antoon 1910 - 1931
Herman Henricus 1912 - 1993
In de periode na 1900 komt ook vader Jan bij zijn zoon Camiel wonen, want hij is ondertussen al ruim tachtig geworden. Hij sterft er op 20 november 1916, 96 jaar oud.
Het huis op de Spanjaardshoek (vroeger Oostwinkelsesteenweg) is rond 1900 aangekocht voor 1000 fr. Zoals elk doorsnee gezin kregen zij veel kinderen, hier in dit geval acht, en er was heel wat nodig om deze mondjes te voeden. Camiel was landbouwer maar had ook wat nevenberoepen. Hij was o.a. ook voerman en metser.
Over zijn huwelijk gaat nog volgende anekdote: eens het huwelijksfeest ten einde liep - het werd gehouden in het huisje van Pieter Van Vooren -, was de bruidegom niet meer te vinden. Geen spoor meer van Camiel. Tot iemand eens in de slaapkamer ging neuzen: Camiellag er reeds duchtig zijn roes uit te slapen. Het was een zware dag geweest en Camiel had zijn zinnen gezet op een kalme nacht.
De jongste zoon Herman zegt over vader Camiel en moeder Elisa:
"Vader Camiel zegde niet veel. Het was een doodbrave mens, hele dagen doende om de eindjes aan mekaar te knopen voor zijn groot gezin. Hij was eerst voerman bij Bollaerts aan de Statie, later deed hij het zware werk aan de boomezels van Jules De Smet. Een betere verdienste was te vinden in de "Ijzerforge" in Athus en Morlanwelz. Hij trok er naartoe met Pol Claeys, en kwam slechts maandelijks naar huis. Zoals in elk gezin in die tijd moesten de kinderen zo vlug mogelijk mee verdienen, elke cent was welkom, zeker in onze thuis die niet door ziekte gespaard werd, en waar vier kinderen vroeg gestorven zijn. Later (vanaf omstreeks 1920) had hij een eigen kolenhandel."
"Moeder had levenslang een stijf been: ze was in 1912 mismeesterd geweest door dokter Louis uit Eeklo, na de geboorte van de jongste (Herman), en droeg er dus levenslang de gevolgen van."
"Ons gezin heeft heel veel te danken aan Dr. Jules Herrebaut, een dokter die dikwijls de redder in nood was voor kinderrijke gezinnen van Adegem. Voor die man heb ik een bijzonder waardering."
Herman liet in de jaren 1968 een straat naar Dr. Herrebaut noemen, nl. de Dr. Herrebautlaan.
Doodsprentje Dr. Jules Herrebaut
"Vader woonde laatst bij ons Martha en Adhemar Van Oost, die bij hun huwelijk bij hem waren gaan wonen. Het was zijn schoonste verzet op vrijdagnamiddag op bezoek te gaan bij zijn kinderen. Een goeie druppel smaakte altijd en maakte de tongen los. Wat wankel van stap en troebel van geest kwam hij dan thuis bij moeder Lisa op de Spanjaardshoek, hij had weer veel te vertellen."
Vader, Moeder en de kinderen
1. Julia Maria
geboren 29 november 1893, gehuwd met Petrus Blanckaert, gestorven 18 oktober 1930.
Geen kinderen.
Julie en Petrus hadden een boerderijtje in d'Helle, in die tijd
een der meest afgelegen wijken van Adegem.
Een verwaarloosde bronchitis leidde tot tbc die Julie tenslotte noodlottig werd.
De laatste maanden van haar leven werd ze verzorgd in het huis van vader en moeder
op Spanjaardshoek.
Julia Maria Van de Kerckhove
2. Gustaaf Jozef
geboren 31 maart 1895, gestorven 29 maart 1896 aan de slijmziekte.
3. Raymond
geboren 10 maart 1897, gestorven 29 april 1957. Gehuwd met Suzanne Pauwels (°09.04.98
- +01.05.1982).
Vader van Andrea Van de Kerckhove x De Caluwé Maurits en van André Van de Kerckhove
x Hedwige Van den Abeele.
4. Benedictus Modest
geboren 20 februari 1901, overleden 9 oktober 1989, gehuwd met Rachel Bonte (°02.02.1906-
+05.04.1967).
Hun huwelijk werd gezegend met 7 kinderen: Albert, Julien, Rozanne, Valeer, Magda,
Christiana, Marijn.
Bij de familie Modest Van de Kerckhove:
Van links naar rechts:
Magda, Julien, Christiane, Valeer, Albert, Marin en Rozanne.
De geboorte van Marijn in mei 1940, temidden van de bombardementen, had een ernstige nasleep voor de gezondheid van moeder Rachel. Naast het gezin Van de Kerckhove woonde echter Marina Cocqhuyt, een ongehuwde juffrouw, die zich verder met veel toewijding de opvoeding van het gezin zal aantrekken, tot elk zijn weg gegaan was. Naast hun eigen moeder neemt Marina zeker een heel bijzondere plaats in in de herinneringen van de kinderen van Modest.
Marina Cocqhuyt
Al de kinderen zullen bijdragen tot de groei en de bloei van de P.V.B.A. Van de Kerckhove.
Modest en Raymond trokken al vroeg naar de "Briquetterie de I'Yser" in Veurne. Modest leerde vanaf 1926 metselen bij Gust De Vlieger. Rond 1930 begon hij zelfstandig te werken, eerst met Gust Ryckaert, later alleen. Zijn broer Herman kwam dan ook bij hem in de stiel. Weldra werkte Modest met een zestal metsers.
In 1938 kwam schoonbroer Adhemar hen vervoegen. Het was de tijd dat De Lilles van Maldegem furore maakten. Modest had wel sympathie voor deze partij. Er moesten trouwens heel wat Lillehuisjes gebouwd worden. Ondermeer langs de Striepe staan er een hele rij.
Tijdens de oorlog legde hij het bouwbedrijf stil, of ging hoogstens wat metselen voor de boeren. Na de oorlog werd het weer een goede tijd. Er was veel herop te bouwen, Zo bouwde men in 1945-46 de fabriek van de familie De Kesel achter het statige woonhuis aan de Dorpsstraat. In 1946 kreeg het klooster van de Zusters een nieuwe façade.
In 1953 werd de P.V.B.A. Van de Kerckhove opgericht. De firma gaat een grote expansie en bloei tegemoet dankzij de opdrachten voor de sociale woningbouw. Het was ook een echt familiebedrijf waarin ieder zijn talent kon laten renderen. De inbreng van de afgestudeerde zoon Albert, technisch tekenaar, en van de zonen Julien, Valeer, Marijn als werkleiders, was doorslaggevend. Ook de dochters van Modest: Rozanne, Magda en Christiane staken ten gepasten tijde de handen uit de mouwen.
Modest distancieerde zich van de zaak vanaf het jaar 1963. Hij deed nog wat aan politiek, hij was trouwens graag bij de mensen, dronk een pintje, legde een kaartje en had nog een schone ouden dag. Hij mocht tevreden terugblikken op een welvarend nageslacht, dat naar zijn voorbeeld het werken niet heeft geschuwd en hiermee welstand en aanzien heeft verworven.
5. André August
geboren 6 januari 1905, gestorven 25 augustus 1928, één van de vier kinderen die
vroeg gestorven is.
Hij was al vanaf zijn 15 jaar metser bij Gust De Vlieger, daar ging hij daags voor half-oogst een opper dorsen, samen met Marcel Vervaet. Als sterke jonge kerels gingen ze er hard tegenaan, en dronken in schuim en zweet van het koele bier. Na de half-oogst mis voelde hij zich ziek en koortsig; acht dagen nadien stierf hij aan een longontsteking.
André August Van de Kerckhove
6. Martha Maria
geboren te Adegem 2 juli 1907 en overleden te Eeklo op 7 oktober 1983.
Eerst gehuwd met Cyriel Pollier (°1903- +1932) Uit dit huwelijk kwamen twee kinderen voort: Rosette Pollier gehuwd met Gerard Matthijs, en Lucien Pollier gehuwd met Diane Willemarck.
Martha hertrouwde op 16 juni 1936 met Adhemar Van Oost. Nonkel Adhemar was weldra een bekend figuur, niet alleen in de familie, maar ook in het bouwbedrijf. Want vanaf zijn huwelijk ging hij bij zijn schoonbroers Herman en Modest werken. Hij was een trouwe harde werker, altijd de eerste en de laatste, en was de zaak zeer toegewijd. 36 jaren heeft hij ervoor gewerkt.
Zijn schoonouders Camiel en Elisa hebben bij nonkel Adhemar en tante Martha hun laatste levensjaren gesleten. Ze werden er goed verzorgd. Het huwelijk van Martha en Adhemar werd gezegend met twee kinderen: Angéle, gehuwd met Willy Van Kerschaver (kind: Martine) Liliane, gehuwd met Arseen Potvliege (kinderen Heidi en Hans).
Martha Maria Van de Kerckhove
7.Juliaan Antoine
geboren 2 januari 1910 - overleden 8 februari 1931. Deze tweede jongste zoon is
ook vroeg overleden. Hij kreeg griep in het leger, kwam naar huis en herviel.
De struise jonge kerel werd op 21- jarige leeftijd door paratyphus geveld.
Juliaan Van de Kerckhove