STIJN WAUTERS

Stijn Wauters werd geboren te Eeklo op 23 augustus 1984 en woonde het grootste gedeelte van zijn jeugd in de Dokter Herrebautlaan 2 te Adegem. Zijn vader, die zelf ook muziek speelt (blokfluit, piano, orgel) en jarenlang koordirigent was, stuurde hem op negenjarige leeftijd naar de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Eeklo. Daar volgde hij klassieke piano bij Lieve Vossaert. Op 16-jarige leeftijd kwam hij voor het eerst in contact met jazzmuziek door het beluisteren van een aantal cd's van jazzpianist Oscar Peterson. Hij was vooral gefascineerd door de virtuositeit en de swing. Juist op dat moment begon men aan de muziekacademie van Eeklo met de cursus jazzpiano en jazztheorie. Hij aarzelde dan ook niet om die te volgen bij Peter Lesage en beëindigde de Hogere Graad jazzpiano met grote onderscheiding.

Stijn Wouters

Na vier jaar les aan het Sint-Vincentiuscollege te Eeklo in de richting Economie-Moderne Talen besloot Stijn om zijn secundair onderwijs verder te zetten aan de Kunsthumaniora Muziek en Dans te Gent, waar hij klassieke pianoles kreeg van Sabine Haenebalcke. Ondertussen was hij pianist geworden bij de plaatselijke funkgroep 'Mad Mozes' en ging hij verschillende keren op kamp naar Dworp om zich te verdiepen in jazzpiano bij Werner Meert en Christophe Erbstösser.

Klassieke Piano Zijn passie zette er hem toe aan zich in te schrijven aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen in de richting Jazz en Lichte Muziek. Hij bleef klassieke piano volgen - dit keer bij Roland De Muynck - maar jazzpiano kreeg hij van Christophe Erbstösser en Erik Vermeulen. Na vijf jaar, in 2007, behaalde hij het diploma 'Meester in de Muziek' met grote onderscheiding. Voor jazzpiano gaf de jury, bestaande uit zijn twee jazzpianoleraars en Jef Neve, hem zelfs grootste onderscheiding.
Stijn speelde bij 'A swingin' Affair', een jazztrio met Iris Berardocco en Diederik Van De Putte, bij 'In2jazz', een Oscar Peterson getint jazzduo en bij heel wat gelegenheidsformaties.
A swingin’ Affair met Diederik Van de Putte, Iris Bernardocco en Stijn Wouters
‘A swingin’ Affair’ met Diederik Van de Putte, 
 Iris Berardocco en Stijn Wauters
In2jazz met Diederik Van de Putte en Stijn Wauters
‘In2jazz’ met Diederik Van de Putte en Stijn Wauters

In 2003 zette hij zijn eerste stappen in het onderwijs: hij gaf 4 jaar les aan het muziekatelier Ward De Beer te Borgerhout. In 2007 was Stijn leraar jazzpiano aan de muziekacademies van Lokeren en Brasschaat. In 2008 begon hij als lesgever aan de muziekacademies van Brasschaat, Ekeren en Herentals en aan de Kusthumaniora te Brussel. En in 2009 was hij voltijds verbonden aan de kunsthumaniora's van Brussel en Antwerpen en aan de muziekacademies van Brasschaat en Herentals.

Samen met het Theatergezelschap Schemering, dat bestaat uit Eric Vanthillo en Magy De Bie, maakte hij in 2006 en 2007 de culturele centra in Vlaanderen onveilig met de productie 'Criss Cross', een speelse school- en familievoorstelling met veel klank en beweging naar de muziek van jazzmuzikant en componist Thelonious Monk voor kleuters vanaf drie jaar.

Theatergezelschap Schemering
Theatergezelschap Schemering met ‘Criss Cross’
Stijn Wouters - leraar Jazzpiano
Daddy's Darlings

Stijn Wauters treedt sedert zijn conservatorium- tijd bijna wekelijks op dinsdagavond op in 'De Muze' te Antwerpen met 'De Muze Vijf'. In 2006 werd hij pianist bij 'Daddy's Darlings & the Big Bang Boys'. Deze groep bestaat uit drie jongedames (Marlies De Munck, Loesje Maieu, Sophie Vaneverdingen), live begeleid door vier professionele muzikanten (Geert Hellings: gitaar, Jonas Van den Bossche: bas, Bert Huysentruyt: drums en Stijn Wauters: piano). Ze brengen swing en boogie-woogie uit de jaren'40. Denk maar aan de Andrew Sisters. Ze legden een parcours af dat hen voerde langs culturele centra, nachtelijke rock-cafés, seniorennamiddagen en champagne- recepties. En Jazzfestivals - niet te vergeten - zoals het Lighttown Jazz Festival in Eindhoven, waar ze niet minder dan twéé maal het podium op mochten. Het is ook deze groep die voor Antwerpen de provincie Oost-Vlaanderen nipt versloeg in 'De Provincieshow' op tv één, een muzikale ludieke wedstrijd tussen de vijf Vlaamse provincies. In 2009 stopte deze groep met optreden wegens buitenlandse studieactiviteiten van enkele Darlings.

Daddy's Darlings and the Big Band Boys
Daddy’s Darlings & the Big Bang Boys

Hij speelde in 2007 bij de begeleidingsband van Marijn Devalck, die het liedjesprogramma 'Art Bécaud' bracht, een hommage aan Gilbert Bécaud. Tevens was hij enkele malen pianist bij Johny Voners in zijn productie 'Aznavoners' met chansons van Charles Aznavour.

Vanaf 2008 maakte Stijn Wauters geregeld deel uit van 'The Swing Dealers', een groep gevormd rond saxofonist Vincent Mardens en bassist/zanger Jean Van Lint met aan de drums Jan De Haas en aan de piano/gitaar Dirk Van der Linden. Dan was hij o.a. te zien in The Music Village in Brussel.

Stijn Wouters Vincent Mardens en Jean Van Lint Jan de Haas
Stijn Wauters Vincent Mardens en Jean Van Lint Jan De Haas

Stijn Wauters speelde ook mee met Herman Pardon, Chris Mentens en 'Fables of Fungus', een collectief rond bassist Fré Madou. Hij is vaak te horen met het trio waarmee hij zijn eindexamen speelde in het conservatorium. (Janos Bruneel - contrabas, Frederik Meulyzer - drums en Stijn Wauters - piano).

Eind 2008 vormde hij samen met Marcelo Moncada (Chili - sax), Rui Salgado (Portugal - contrabas) en Fredrik Meulyzer (België, drums) het 'Marcelo Moncada Quartet' en brachten ze de CD 'Colores' uit. Tijdens Jazz Cat Rally 2008 Antwerpen, een wedstrijd voor jong jazztalent, kaapte Stijn Wauters de 'Big Joe Pelsmaeker Award' weg, de prijs voor beste solist.

Marcelo Moncada Quartet Marcelo Moncada Quartet
Rui Salgado, Marcelo Moncada, Frederik Meulyzer, Stijn Wauters:
het 'Marcelo Moncada Quartet'
Stijn Wauters en Dirk Van der Linden Big Joe Pelsmaeker Award
Jazz Cat Rally 2008 Antwerpen :
Stijn Wauters ontvangt de trofee uit handen van
juryvoorzitter Dirk Van der Linden.
'Big Joe Pelsmaeker Award'
Prijs voor beste solist

Stijn bleef niet stil zitten. In 2009 kwamen er verschillende groepen bij. Zo werd hij vaste pianist bij 'The Boonx'. Deze groep werd gevormd rond zanger-componist Xavier Boone en gitarist-arrangeur Jan Ghesquière en bestaat verder uit Arne Lagatie (drums), Stijn Possemiers (bas), Stijn Wauters (toetsen), Jan De Neve (percussie), Jeroen Tilkin, Sara Raes, Eva Tulkens (backing vocals), Joachim Van Hoecke (trompet), Ben Fleerakkers (trombone), Andy Declerck (tenor).

The Boonx gaven een eerste gesmaakt optreden tijdens de Gentse Feesten 2009 op het Groot Podium aan Sint-Jacobs.

The Boonx tijdens de Gentse Feesten 2009
The Boonx tijdens de Gentse Feesten 2009
The Boonx tijdens de Gentse Feesten 2009

Tijdens de zomer van 2009 speelde Stijn Wauters voor het eerst mee met 'The Smoky Midnight Gang' Deze groep werd in reeds in 1994 opgericht door zanger-saxofonist Hans Verhelle die al vlug een aantal gehaaide muzikanten vond om boogie woogie en swingmuziek uit de oorlogsjaren te brengen. Momenteel bestaat de groep uit Hans Verhelle (zang en bariton sax), Geert Polfliet (tenor sax), Rudy Reunes (trompet), Filip Verneert (gitaar), Stijn Wauters of Wouter Debode (piano), Selim Meiresonne (contrabas) en Karlheinz Chambaere of Brecht Verhelle (drums).

The Smoky Midnight Gang
Verschillende muzikanten uit het Antwerpse kwamen samen om 'The Foodlums' op te richten. Zij brengen o.a. muziek van Louis Prima & Keely Smith, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald & Louis Armstrong en Tony Bennett.
'The Foodlums' bestaan uit Iris Berardocco (zang), Michael Brijs (zang), Stijn Wauters (piano), Fre Madou (bas) en Frederik Meulyzer (drums).
The Foodlums The Foodlums
The Foodlums
In de groep 'Ooh-bop-sh'bam!' vertolkt Eva Buchman o.a. liederen van Ella Fitzgerald, begeleid door Malte Duerrschnabel (sax) en Nathan Wouters (bas). Met Stijn Wauters (piano), Jelle van Giel (drums) en Stijn Vranken (woord) vormen zij 'The Big Ooh-bop-sh'bam!' en treden zij op voor 'Jeugd & Muziek'.

Stijn Wauters was met het Marcelo Moncada Quartet reeds te gast op Radio Klara in het jazzprogramma 'Neve' en op de cultuurzender Exqi met de Swing Dealers.

Hij werkte tevens mee aan verschillende cd's:
- Marcelo Moncada Quartet 'Colores' (2008)
- Paul Pentecost 'Jazz Tale' (2008)
- Swing Dealers 'Swing & Soul For Sale!' (2009)

Contactinformatie:
Stijn Wauters
Antwerpsesteenweg 29
2660 Hoboken
0486/113.642
[email protected]
www.swingdealers.be
www.thesmokymidnightgang.be
www.myspace.com/theboonx
www.myspace.com/thefoodlums
www.myspace.com/oohbopshbam
Stijn Wauters
Tekst opgemaakt op 11 november 2009