Schoolverlichting in Kameroen komt uit Adegem !

Adegems zonne-energie bedrijf RYTRON levert
elektriciteit aan de school te Foumbot - Kameroen

De lagere school van Gic Banjou (Foumbot - Kameroen)
heeft sinds 20 november 2012 elektriciteit...

... Daarvoor zorgt een 2.58 kWp autonoom zonne-energiesysteem. De energie-opbrengst is ongeveer 3.5 MWh/jaar. Het systeem kwam er vooral met de financiële steun van ecoFoundation.

Fouad Kasmi (Electric SunRise) en Johan Berghman (Rytron uit Adegem) trokken als vrijwilligers tien dagen naar Foumbot: niet over leuteren, gewoon doen.

Hun minutieuze voorbereiding botste wel tegen de uitzichtloze administratie in Kameroen: twee van de tien dagen gingen verloren in douaneformaliteiten. Zonder materiaal immers geen zonne-energiesysteem.

Kameroen verdient meer dan enkel een afzetgebied voor alhier afgedankte auto's te zijn. Het geïnstalleerde zonne-energiesysteem voldoet aan de hoogste Europese kwaliteitsnormen.

Foumbot is een bezig stadje met arme buitenwijken. Het is onmogelijk om, qua vorm of stijl, een vergelijking te maken met een westerse locatie. De Gic Banjou school ligt in de buitenwijken waar aansluiten op het (slechte) openbare elektriciteitsnet zowat onbetaalbaar is. Hoewel voor het dagonderwijs niet echt elektriciteit nodig is openen zich nu mogelijkheden voor avondonderwijs. Informatica komt hier voorop.

Op het marktplein plaatste Rytron ook een straatlantaarn op zonne-energie. Daarvoor worden zoveel mogelijk de plaatselijke ambachtslieden betrokken, die dan kunnen zorgen voor betonnen sokkels, stalen pilonen, klein materiaal, en zo meer.

De zonnepanelen, besturingselektronica, (speciale halftractie-) batterijen, bekabeling, die komen uit Adegem.

Het Afrikaanse Kameroen is een warm land, letterlijk en figuurlijk. Het komt zelden in het nieuws en lijkt verstrikt in berusting, een totaal achterhaalde sociale structuur en regelgeving. Het ecoFoundation/Gic Banjou-project prikt gewoon.

De ervaring toont dat Afrikanen vooruit willen. Dat kan mits hulp en zonder de bedoeling te hebben om Afrikanen te verwesteren. Kameroenezen zijn leergierig en creatief; enkelen hielpen enthousiast bij de plaatsing van het systeem. Zij kregen reeds een basisopleiding maar binnenkort krijgen zij een gevorderde opleiding.

Je verstoppen achter het idee dat dit een druppel op een hete plaat is, is snel en makkelijk. Iets doen is moeilijker maar schept voldoening.

Technische specificaties:
Locatie: Foumbot, Kameroen
Geïnstalleerd vermogen: 2.58 kWp
Accu: 24V-880Ah
Max. AC-piek-vermogen: 3000W (230V)
Geschatte jaaropbrengst: 2.9 MWh

Wie is Rytron ?
Rytron houdt van de Zon! We waren bij de pioniers die echt geloofden in de mogelijkheden van die hernieuwende en duurzame technologie. Toch werd doelbewust gekozen om niet pro-actief in de markt van netgekoppelde zonne-energiesystemen te stappen.

Rytron blijft natuurlijk wel nauw verbonden met het 'concept' van netgekoppelde zonne-energiesystemen. De expertise is er. Rytron gaat graag ook klanten helpen die problemen hebben met hun zonne-energiesysteem en die door de oorspronkelijke leverancier in de steek gelaten worden.

Rytron ontstond in 1999, volgde in Adegem het in 1989 opgerichte Lenoir-Solar op, en huist in dezelfde kantoren van toen, rechtover het witte huis aan de verkeerslichten.

Johan Berghman en Geert Lenoir zijn gepassioneerde ingenieurs in de 'off grid' materie. Samen met collega Frank Loosveldt zoeken en vinden ze duurzame energie-oplossingen voor Noord en Zuid. Door tijdsgebrek, de stijgende vraag en de realisatie ervan besloten ze om vanaf 2012 Rytron om te vormen tot een kenniscentrum.

Meer informatie vindt u op de website www.rytron.be

Home
Home