Onze Adegemse renners

Bijdrage van Jozef Dobbelaere

Uit : 100 jaar Adegem, Maldegem, Middelburg - Een uitgave van de Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem 1986.
Artikel hier gepubliceerd met toestemming van de auteur.


Marcel Van Waeyenberghe

Een van de eerste renners is Marcel Van Waeyenberghe, geboren te Adegem in 1911.

Hij is als renner begonnen op 16 à 17 jaar bij de nieuwelingen. In 1930 was hij tweemaal clubkampioen. Hij heeft nog gekoerst tegen Marcel Kint, Sylveer en Ramain Maes. Na een val in de Ronde van België vaar beroepsrenners in 1938 legde hij de zaak stil. Hij won een groot aantal wedstrijden.

Kamiel Steyaert

Een zeer goed renner was ook Kamiel Steyaert , hier geboren in 1915.

Op 18-jarige leeftijd begon hij bij de beginnelingen en werd later nog junior. In 5 jaar tijd won hij 72 wedstrijden. In een wedstrijd te Torhout met 87 vertrekkers versloeg hij met meer dan 8 minuten gerenommeerde renners zoals André Maelbrancke, Richard De Poorter, Berten Sercu en Briek Schotte.
Tamboer maakte zelfs een liedje over hem met als titel "Huldelied aan onzen coureur Kamiel Steyaert (Adegem)".

Marcel Ryckaert

Een van de beloftevolle renners was Marcel Ryckaert, geboren in het jaar 1924. Hij werd driemaal kampioen van België: in 1941 bij de nieuwelingen voor Rik Van Steenbergen, in 1943 bij de juniors voor Karel De Baere en nog eens in 1943 bij de onafhankelijken voor Roger De Corte. Bij één van deze gelegenheden werd hij door het gemeentebestuur ontvangen.

Op de foto zien we v.I.n.r. Prosper De Smet, Leon Van Dyck, Arnold Welvaert, de vader Salomon Ryckaert, Jozef Goethals (verscholen), de moeder Celina De Baerdemaker, Georges Ros, Albert Notteboom, burgemeester Jozef De Prest, onbekend, Emiel Braet, onbekend, onbekend, Clement Hermie en Gerard Cauwels. Marcel was beroepsrenner van 1944 tot 1960 en won vele belangrijke wedstrijden.

NoŽl Forť

De succesrijkste renner van Adegem was Noël Foré, geboren in 1932 op VeIdekens. Hij was een neef van Marcel Ryckaert.

Hij debuteerde in 1948 bij de onderbeginnelingen te Eeklo. Overwinningen volgden bij de onafhankelijken en bij de beroepsrenners. Hij won enkele klassiekers zoals Parijs-Roubaix in 1959 en de Ronde Van Vlaanderen in 1963. Op de foto: de gelukkige winnaar van de Ronde van België (2e van links) in 1958, met zijn ploegmaats.

Robert, Trifon, Valeer en Willy De Laere

Bij de familie De Laere hebben er 4 zoons "gekoerst": Robert, Trifon, Valeer en Willy.

Hier zien we Robert en Trifon samen met hun velomaker-mecanicien Remi Ryckaert. Trifon heeft de trui aan van Kampioen van Vlaanderen, gewonnen te Oedelem in 1943 bij de nieuwelingen.

Trifon De Laere

Hier poseert Trifon De Laere in 1943 samen met enkele supporters van het Kruisken.

We herkennen Remi Roels, Robert De Sutter, Julien Steyaert, Alfred Van Daele, Maurits Hermie, August De Vos, Antoine Hermie, de gebroeders Baute en Etienne Hermie.

Trifon won ongeveer een tiental koersen per jaar en eindigde zijn loopbaan als liefhebber in 1947.

Willy De Laere

Links bemerken we Willy De Laere, lid van de Maldegemse Wielerclub De Jonge Krachten (JK).

In 1954 werd hij Kampioen van 't Meetjesland bij de nieuwelingen te Maldegem. In de totale uitslag werd hij tweede na de beroepsrenner Herman Vergauwen, rechts van hem op de foto.

Verder bemerken we nog Prudent Turpijn, Juliette De Laere, Lieven Cauwels, Albert Himschoot, enz.

Robert De Laere

Hier zien we Robert De Laere (links) in gezelschap van Arnold Standaert (midden) en Oscar Daemers op de piste van Roubaix, in afwachting van de aankomst van Parijs-Roubaix in 1965, het jaar dat Rik Van Looy won.

De Balgerhoekenaar Arnold Standaert was vele jaren voorzitter van de Belgische Wielrijdersbond (BWB).

Robert was zijn persoonlijke chauffeur en maakte zo de belangrijkste wielergebeurtenissen mee.

Home Home   |  Geschiedenis Pagina geschiedenis