Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 832 - Week 45 : van 3 tot 9 november 2019 Archief…

NIEUWE GRAFKELDERS BINNENKORT NOG ENKEL OP KERKHOF IN MALDEGEM

NIEUWE GRAFKELDERS BINNENKORT NOG ENKEL OP KERKHOF IN MALDEGEM
Hoeveel grafkelders er in Adegem nog ter beschikking zijn kon men ons niet onmiddellijk zeggen, maar er komen geen nieuwe meer bij.

Als alle grafkelders die nu nog op de verschillende kerkhoven voorzien zijn in concessie zijn gegeven, zullen er in de toekomst (vanaf 1 januari 2020) enkel nog op het kerkhof in Maldegem concessies voor grafkelders worden verleend.

In de volle grond begraven worden en uitgestrooid worden na crematie blijven in Adegem en Kleit mogelijk. Dat zal daarentegen niet meer kunnen in Donk en Middelburg.

Tijdens de gemeenteraadszitting van woensdag 30 oktober werd de goedkeuring van het nieuwe reglement op de begraafplaatsen en de lijkbezorging aan de gemeenteraadsleden voorgelegd.

In het verleden werd een degelijk agendapunt, omdat het om kleine wijzigingen ging, altijd vlot en meestal eenparig goedgekeurd. Schepen van burgerlijke Stand Rudi De Smet (N-VA) is er dit keer echter niet in geslaagd om de oppositie achter zijn voorstel van reglement te krijgen.

INGRIJPEND
Wij hebben het reglement nog niet kunnen inkijken en bij de inleiding van het punt tijdens de gemeenteraadszitting werd er ook geen verduidelijking gegeven voor het publiek.

Uit de tussenkomst van Annelies Lammertyn (CD&V) leerden we echter dat het aangepaste reglement voor een ingrijpende verandering zorgt: vanaf 1 januari zullen er op het kerkhof van Donk en Middelburg geen mensen meer begraven worden. Begraven worden in een grafkelder zal in Adegem, Kleit, Donk en Middelburg nog kunnen zolang er nog kelders beschikbaar zijn.

Wie in de toekomst een familielid in een grafkelder wil laten begraven zal dat enkel nog kunnen laten doen op het kerkhof van Maldegem. Volgens schepen De Smet is de aanpassing van het reglement ingegeven door het plaatsgebrek op de kerkhoven.

BESPARING
Volgens raadslid Lammertyn heeft de aanpassing van he reglement niets te maken met plaatsgebrek op de kerkhoven maar met een besparing.

"De meerderheid kiest voor de centen en houdt geen rekening met de emotionele gevolgen die de wijziging van het reglement heeft voor de mensen die iemand moeten afgeven. Hoe denkt u dat mensen zich zullen voelen als zij iemand die geboren en getogen is in Adegem, na zijn overlijden in een grafkelder in Maldegem moeten begraven? Als zij het graf willen bezoeken moeten zij zich steeds naar Maldegem begeven", merkte het CD&V raadslid op.

Zij vroeg schepen De Smet of hij bereid was om in het reglement een aanpassing op te nemen waarin de aanvraag voor uitzonderingen worden voorzien. Schepen De Smet was bereid om die aanpassing in overweging te nemen maar liet daarna het reglement in zijn oorspronkelijk vorm goedkeuren door de drie meerderheidsfracties.

Voor overledenen in Adegem en Kleit die verast worden of in volle grond worden begraven verandert er door het aangepaste reglement niets.

REUNIE BIJ DE FAMILIE VEIRMAN

REUNIE BIJ DE FAMILIE VEIRMAN

Op 1 november waren de 11 kinderen van wijlen Kamiel Veirman en Hilda Sierens nog eens samen in de ouderlijke woning in de Kallestraat.

De oudste van het gezelschap is 89 jaar en de jongste is 64 jaar. De 11 Veirmans samen hebben 865 jaar op de teller staan.

SLACHTAFVAL IN DE STAATSBAAN

SLACHTAFVAL IN DE STAATSBAAN

Zaterdagnamiddag moest de Maldegemse brandweerpost uitrukken naar de Staatsbaan in Adegem. Een vijftigtal meter voor de rode lichten had daar iemand slachtafval op de rijweg verloren.

Het goedje maakte het wegdek gevaarlijk glad. Het afval werd opgeruimd en de rijweg zuiver gespoten. De werken zorgden voor weinig verkeershinder.

BRANDWEER EN POLITIE DEELDEN PRIJZEN UIT

De eerste gezamenlijke opendeurdag van zondag 22 september werd een groot succes. De brandweer in de Bloemendaelelaan en de Politie in de Industrielaan kregen samen meer dan 4.000 mensen over de vloer. Voor de kinderen werd tijdens de opendeurdag ook een tekenwedstrijd georganiseerd. Meer dan 300 kinderen brachten hun tekening bij een van de diensten binnen.

Een jury koos uit de verschillende leeftijdscategorieën de mooiste tekeningen. De 20 winnaars werden vorige week zaterdag met hun ouders in de brandweerkazerne uitgenodigd waar een prijs voor hen klaarlag.

De prijzen gingen naar: Arnaud Willems (Middelburg), Cyriel Blomme (Adegem), Sita Blomme (Maldegem, Floris De Jaeger (Maldegem), Otis Maes (Kleit), Warre De Coninck (Maldegem), Ewout Munghen (Maldegem), Marie-Julie De Spiegelaere (Maldegem), Lore Swyngedouw (Maldegem), Julie Bauwens (Maldegem), Mathis Herschap (Maldegem), Fien Capelle (Adegem), Lauren Trenson (Maldegem), Emma Strubbe (Adegem), Maïté Savat (Maldegem), Otis Lippens (Maldegem), Tore Gijsel (Maldegem), Ruby Lippens (Knesselare), Niels Staelens (Maldegem) en Yana De Meyer (Maldegem).

NIEUWE HESJES EN FIETSHELMEN VOORGESTELD

NIEUWE HESJES EN FIETSHELMEN VOORGESTELD

Al 14 jaar lang nemen Rotary Club Maldegem, de gemeente, de politie en de scholen van het lager onderwijs samen initiatieven om de veiligheid van de leerlingen op weg van en naar school te verhogen.

Het begon met fluoriserende antennes om op de fiets te plaatsen. Die werden uitgereikt aan de leerlingen wiens fiets bij een controle van de politie volledig in orde was. Daarna deden de fluohesjes hun intrede. Die werden tegen een symbolische prijs aangeboden. Nog enkele jaren later werden fietshelmen tegen een zachte prijs ter beschikking gesteld.

Waren de hesjes en helmen aanvankelijk een rariteit in het verkeer dan zijn zij daar nu een vertrouwd beeld. Net voor de herfstvakantie werden de nieuwe hesjes en fietshelmen voorgesteld

KLIKBANDJES
Omdat veel leerlingen, als zij de overstap maken naar het middelbaar onderwijs, de hesjes en de fietshelm achterwege laten zocht Rotary Club Maldegem naar middelen om ook de oudere fietsende scholieren in het verkeer beter zichtbaar te maken.

De serviceclub heeft 2.800 klikbandjes gekocht die zij vanaf nu gratis ter beschikking stelt van de leerlingen. Voordat ze de klikbandjes aan de leerlingen bezorgden hebben leden van Rotary Club Maldegem de bandjes getest en de leden van de serviceclub waren tevreden over de zichtbaarheid ervan in het donker.

KNOKKE HEIST HERDENKT ZIJN CANADESE BEVRIJDERS IN ADEGEM

KNOKKE HEIST HERDENKT ZIJN CANADESE BEVRIJDERS IN ADEGEM
Ieder jaar herdenkt Knokke Heist op 2 november de soldaten die hen in november van 1944 hebben bevrijd.

Omdat er Canadese soldaten die sneuvelden bij de bevrijding van Knokke Heist op het Canadees kerkhof in Adegem begraven liggen, is er in het herdenkingsprogramma van Knokke Heist ook een onderdeel voorzien dat zijn verloop krijgt in onze gemeente.

Zaterdag rond 11u30 werden alle genodigden op de plechtigheid van Knokke Heist naar Adegem gebracht om er deel te nemen aan het vervolg van de plechtigheid. Die werd afgesloten met een bloemenhulde.

Na de plechtigheid werd hen een receptie aangeboden in het Maldegemse gemeentehuis.